Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Monitoring

26.10.06, 19:36
    Czy mielismy do czynienia z przypadkiem kiedy Pracodawca zakłada Pracownikom
    na telefony słuzbowe monitoring? Tzn. co godzinę telefon Pracownika jest
    namierzany z podaniem współrzędnych geograficznych oraz konkretnych ulic. Czy
    to się jakoś ma do przepisów? Czy Pracownik musi na to podpisać zgodę? Będę
    wdzięczna za pomoc.
    Obserwuj wątek
      • amikeo Re: Monitoring 29.10.06, 07:59
        Nikt mi nie pomoże?
        • krzysztofsf Re: Monitoring 29.10.06, 08:38
          amikeo napisała:

> Nikt mi nie pomoże?

Jest to juz dosyc czeste w przypadku handlowcow i kierowcow wozow dostawczych (z tym, ze kierowcy maja przewaznie takie namierzanie montowane w samochodach sluzbowych).
          Problemem jest, jesli chodzi o komorki, ustalenie, czy namierzanie odbywa sie wylacznie w godzinach pracy czy tez w czasie prywatnym pracownika - to juz trzeba wyjasnic, najlepiej na pismie z pracodaca, lub sprobowac swoimi kanalami dotrzec do operatora dostarczajacego mu komorki.
          Nie wiem jakie sa koszty takiej uslugi - mozesz sie troche zorientowac w sytuacji, dzwoniac jako "zainteresowany potencjalny klient" do handlowca swojego operatora i popytac o szczegoly uslugi - jaki czas moritoringu, koszty itd.
          • krzysztofsf Re: Monitoring 29.10.06, 08:40
            Co do zgody - w godzinach pracy nie musisz dawac zadnej zgody - natomiast kluczowe jest tu namierzanie w czasie prywatnym - mozna ustalic w ten sposob kto z kim spi itd ;) - naruszenie prywatnosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka