Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Status bezrobotnego

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.11.06, 21:56
    Czesc

Rozpoczynając nową prace przez jaki okres czasu mogę pracować bez
    powiadomienia PUP o zatrudnieniu? Ile dni max. wynosi dopuszczalny okres na
    dokonanie wyrejestrowania się z listy bezrobotnych?
    Obserwuj wątek
      • asiulek123 Re: Status bezrobotnego 02.11.06, 21:59
        masz na to 7 dni
        • Gość: gosc Re: Status bezrobotnego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.11.06, 16:37
          asiulek123 napisała:

> masz na to 7 dni

kalendarzowych czy roboczych?Swieta też sie wliczają?

A jak pracodawca nie chce mi wystawic umowy o pracę, to co zrobić?
          • Gość: Ewa Re: Status bezrobotnego IP: 195.116.125.* 03.11.06, 20:12
            Powinieneś zawiadomić PUP od razu w momencie podpisania umowy bądź z pierwszy
            mdniem pracy, i musisz do zrobić w ciągu 7 dni- normalnych , nie roboczych.
            wyrejstrowany z PUP będziesz z dniem rozpoczęcie pracy. I co to znaczy że ci nie
            hcce dać>?? Ma obowiązek dać ci do podpisania umowę w ciągu tygodnia!! chyba że
            pracujesz na czarno?? A czy to jest umowa o pracę czy umowa zlecenie czy o
            dzieło nie ma dla PUPu znaczenia, liczy się, że masz przychód i już jesteś
            wyrejestrowany.
          • Gość: iw78 Re: Status bezrobotnego IP: *.centertel.pl 03.11.06, 23:08
            7 dni kalendarzowych, musisz tez powiadomić pracodawcę o tym że pozostajesz w rejestrze osób bezrobotnych. Jego obowiązkiem jest również powiadomić UP o zatrudnieniu Ciebie. Niepowiadomienie niesie za sobą konsekwencje w postaci kary grzywny.

"A jak pracodawca nie chce mi wystawic umowy o pracę, to co zrobić?"

Nie chce? To mu powiedz, ze zostalo mu x dni na powiadomienie UP o Twoim zatrudnieniu, bo Ty już to zrobiłes. :):):) Ciekawe jaką będzie miał minę :):):)

A może chce, tylko da Ci ją później... nic nowego na te czasy...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka