Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Energoelektronika

02.11.06, 22:00
    Zastanawiam się na wyborem tej specjalności jednak nie wiem jak jest z praca z
    takim wykształceniem? Jeszcze nie spotkałem się z oferta pracy dla takiego
    specjalisty.
    Obserwuj wątek
      • knap.radoslaw Re: Energoelektronika 03.11.06, 10:17
        Polecam serwisy branżówe tej branży np www.energoelektronika.com.pl,
        gdzie znajdzie Pan wiele firm z tej branży, można popatrzec na to czym
        sięzajmują i jakie mają oferty pracy na swoich stronach lub portalach pracy. Sam
        widzę wśród nich wielu naszych Klientów, więc mają potrzeby kadrowe.
      • knap.radoslaw Re: Energoelektronika 03.11.06, 11:17
        A propos tematu, Dziennik Wschodni z 2006-11-02 pisze:

Energetyzujący list podpisany

Ekonomiści, inżynierowie, prawnicy. Fachowcy z takich branż znajdą zatrudnienie
        w centrali Polskiej Grupy Energetycznej, która ma powstać w Lublinie. A miejska
        kasa wzbogaci się o kilkanaście milionów złotych rocznie.

- Lublin stanie się jedną z energetycznych stolic Europy Cie-
        szę się, że przybędą nowe miejsca pracy dla absolwentów naszych uczelni - mówił
        prezydent Lublina Andrzej Prusz-kowski, który przedwczoraj podpisał list
        intencyjny. Obok niego swój podpis złożył Jacek Socha, szef Polskich Sieci
        Elektroenergetycznych. - Chcemy utworzyć PGE przed debiutem firmy na giełdzie w
        2008 roku
        - podkreślał Socha.
        - Patrząc na to, jak rozwijają się firmy energetyczne w Europie, PGE może w
        przyszłości stać się w Polsce spółką numer jeden - powiedział Tomasz Wilczak,
        podsekretarz stanu w Ministerstwie Gospodarki.
        Kto znajdzie pracę w centrali koncernu,
        której budowa ma pochłonąć ponad 100 min zł?
        - W pierwszej kolejności pracownicy Lubzelu i Zamoj-''
        skiej Korporacji Energetycznej. Oni mają doświadczenie i wiedzę potrzebną do
        budowy grupy energetycznej - tłumaczył Socha. - W drugim rzucie przyjmiemy
        ekonomistów, inżynierów, prawników. Docelowo zatrudnimy około 2 tys. osób.
      • gonzor Re: Energoelektronika 13.11.06, 10:31
        Skończyłem tę specjalność na dobrej politechnice na Śląsku. Nie pracuję w
        dokładnie w zawodzie, choć wiedza się przydaje, jest wycinkiem tego wszystkiego
        czym się zajmuję (mechanika, elektrotechnika, hydraulika, pneumatyka,
        automatyka, informatyka) - maszyny przemysłowe. Firma zagraniczna, małe
        przedstawicielstwo, samodzielne stanowisko. Co mogę zasugerować to przyda się
        znajomość języków, cała energoelektronika pochodzi jednak z zachodu (produkcja w
        Chinach), firmy co to robiły w Polsce mają się coraz gorzej.
        Nie była to trudna specjalność, chyba dlatego, że ciekawa i nowoczesna. Praca
        może być w abb, hitachi, siemensie i innych. Sama energoelektronika będzie wąską
        specjalnością.
        Z mojej specjalności 20 osób, raczej nikt nie pracuje tylko w energoelektronice.
        Jeden kumpel pracował rok w tym i wyskoczył gdzieś na dyrektora w stacjach
        transformatorowych. Po energetyce 50% kolegów pracuje w zakładach
        energetycznych. My zaś szukamy kogoś do pracy w serwisie maszyn ale testy
        weryfikują poziom studiów, albo studentów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka