Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada

12.11.06, 14:53
    Został zwolniona z pracy pomimo faktu bycia w ciązy. Sąd Pracy mnie nie
    przywrócił niestety... i pytam sie o jakiej ochronie cięzarnych sie mówi w
    naszym kraju??? Jaka ochrona? NIE MA ŻADNEJ!!! PIC NA WODE FOTMONTAŻ.

Nie odwoływałam sie nie skaładałam apelacji gdyz nie stać mnie na prawnika!

Czy ktoś jest zainteresowany napisaniem w gazecie artykułu na ten temat??
    chetnie udostepnie pozew i postanowienie Sądu oraz opowiem swoja historię.

SWoja droga czy ktos w ogóle uczy naszych przyszłych sędziów logicznego
    myslenia??? Całe uzasadnienie Wysokiego Sądu wydaje sie byc bełkotem nie
    prawniczym a dziecięcym laniem wody i powtarzaniem raz po raz....

Obserwuj wątek
      • Gość: prawniczka Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 15:21
        Nie podajesz szczegółów istotnych dla oceny sytuacji. Jaki miałaś rodzaj umowy
        o pracę, w którym byłaś miesiącu itd. Z tego co napisałaś nie wynika nic
        konkretnego. Owszem istnieje ochrona pracy kobiet, ale muszą być przy tym
        zachowane również inne warunki. To nie jest tak, że automatycznie kobieta w
        ciąży jest chroniona, dyscyplinarnie (np za kradzież) może być zwolniona
        niezależnie od rodzaju umowy. Napisz więcej szczegółów, aby można było coś ci
        doradzić.
        • annajustyna Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 16:31
          O wlasnie. Np. przy umowie na czas okreslony, przedluzenie jej nastepuje do dnia
          porodu, jesli ciaza rozpocznie sie najpozniej 3 miesiace przed koncem umowy.
          Umowa na zastepstwo - wygasa zawsze w terminie ustalonym, mimo "zaciazenia" etc.
          Byc moze sad mial racje???
          • mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 16:53
            Faktycznie nie podałm bo i tak dość długo zbierałm sie na napisanie tego
            gdziekolwiek. Szczerze mówiąć nie sadziłam ze kogoś to zainteresuje.

Umowa: czas nieokreslony
            Przyczyna: nie wynikajaca z winy pracownika- reorganizacja miejsc pracy
            15 listopada dostałm wymówienie. Podpisałąm. Skierowano mnie na urlop
            wypoczynkowy.
            Od 22ur. listopda byłam w ciązy o czym nie wiedziałm tak od razu a o czym
            przekonałam sie 18 stycznia ( zbiegło sie to z braniem slinych leków
            wywołujacych podobne objawy.

Rozwiazano ze mna umowe z końcem grudnia 05 dano stosowna odptawe pieniezna.
            18 stycznie okazało sie ze jestem w ciazy.

30 gr. napisałąm do pracodawcy o mojej sytuacji z prosba o przywrócenie do pracy.
            Pracodawca zwlekał z odpisaniem długo, celowo przeciagając proceder , ale
            odpisał że nie i koniec.
            Napisałąm koleny list z prośba przywrócenie mnie do pracy i dodałam ze w
            przypdaku niepomyslnego roztrzygniecia mojej sprawy zwróce sie do Sadu Pracy
            aby roztrzygnął moją sprwae powołujac sie na prawo pracy wg. którego nie
            musiałam wiedziec o fakcie bycia w ciazy podpisująć wymówienie a takze w trakcie
            biegu jeszcze stosunku pracy ( uropu wypoczynkowego) (za namowa znajomego prawnika)

Podtrzymali swoje stanowisko.

a Sąd odwalił sprawe i tyle...........
            Złozyłam pozew. Zadziwiajaco szybko odbyła sie sprawa.

Mysle że gdybym miała gotówke i stac by mnie było na DOBREGO ADWOKATA
            nie przegrałąbym jej.

W tym Warszawskim Przedsiebirstwie pracowałąm 6 lat. (umowa na czas nieokreślony)

Podejrzewam że powodem było to że byłabym na macierzyńskim juz drugi raz, a
            komus to było nie na reke.

• mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 16:58
              POPRAWKA

1 list wysłąłam 30 stycznia. w miedzyczasie kontaktowaąłm sie z 2 prawnikami
              którzy włąsnie tak mi doradzili.
              • Gość: Majka Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:02
                A jaki sąd podał powód że nie przysługuje ci prawo ochorny kobiet ciężarnych i
                przywrócenie do pracy??
                • mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:03
                  chodziło o terminy
                  • annajustyna Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:05
                    Pewnie o to, ze zlozylas odwolanie dopiero pod koniec stycznia???
                    • mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:10
                      musiałabym raz jeszcze przeczytac by sobie przypomniec.
                      ale z tego co pamietam

1) 7 dni na odwołanie sie onia swiadectwa pracy
                      2) zwłkoa od 18 stycznia do 30 stycznia
                      3) niepoinformowanie pracodawcy w momencie biegu urlopu i skróconego okresu
                      wypowiedzenia do 1 mca
                  • Gość: Majka Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:06
                    To musi się już prawnik wypowiedzieć, może sąd miał rację. Ale tak z innej
                    strony: czy naprawdę chciałabys wrócić do pracy w której cię nie chcą i
                    wygrałabyś sprawę sądownie?? Myślisz że miłoby ci się tam pracowało i to jeszcze
                    w twoim stanie? No chyba że planowałaś całą ciążę być na zwolnieniach.
                    • annajustyna Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:11
                      Formalnie rzecz biorac, sad mial racje:(((((.
                      • mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:13
                        i to ze tak własnie sie stało pomimo przepisów KP bardzo długo mnie bolało
                        • annajustyna Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:17
                          No wlasnie wg przepisow KP sad mogl wydac takie orzeczenie...Sa tzw. terminy
                          zywite i trzeba ich przestrzegac://///. Najwazniejsze, zeby dzidzius byl zdrowy,
                          a pracodawce - mowiac wulgarnie - olej.
                    • mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:12
                      Gość portalu: Majka napisał(a):

> To musi się już prawnik wypowiedzieć, może sąd miał rację. Ale tak z innej
                      > strony: czy naprawdę chciałabys wrócić do pracy w której cię nie chcą i
                      > wygrałabyś sprawę sądownie?? Myślisz że miłoby ci się tam pracowało i to jeszcz
                      > e
                      > w twoim stanie? No chyba że planowałaś całą ciążę być na zwolnieniach.

miałam ciaze zagrozona
                      a teraz wlasnie grzdylka karmie i pisze jedna reka
        • mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 17:19
          JEDNO JEST PEWNE
          jak dotad zawsze byłam uczciwa i prawdomówna, ale nie WARTO..CóZ POGADAC SOBIE
          MOZNA I TYLE
          • Gość: judyta2000 Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.06, 17:56
            Zawsze warto być uczciwym. Naturalnie możesz odczuwać żal, no ale tak już jest,
            że nieznajomość prawa nie chroni nas przed skutkami jego oddziaływania. Z tego
            co przeczytałam niestety (dla ciebie) sąd miał rację, nie dochowałaś wymaganych
            terminów i pewnie tylko tym sąd motywował swoją decyzję.
            Pamiętaj nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło i jeśli Bóg przesyła nam
            jakiś dar to najczęściej zawija go w problem. Podejdź do tego jak do
            doświadczenia, wyciągnij wnioski, zamknij ten rozdział swojego życia i już do
            niego nie wracaj. Przeszłość jest przeszłością, niezależnie ile będziesz o tym
            myśleć nic nie zmienisz. Było minęło, życie toczy się dalej. Masz bobaska i
            ciesz się nim. Powodzenia
            • mamrocia Re: zwolniona pomimo ciązy Sąd Pracy- żenada 12.11.06, 18:21
              Rzecz oczywista że sie bardzo cieszę ;)

Pozdrawiam

Ot chciałam napisać że tak rózowo to nie jest z ta ochroną

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka