Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Umowa na czas Określony

IP: *.net152.okay.pl 17.11.06, 14:26
    Mam pytanie. Pracuje w jednej firmie od 9 miesięcy. Mam umowe na czas
    określony (dokladnie na dwa lata). Ale ze względów edukacyjnych musze
    zrezynować z pracy. MOje pytanie brzmi : CZu wogole jest to możliwe ?
    (słyszałam ze nie mozna rozwiązać umowy na cas określony) i jaki okres
    wypowiedzenia mnie obowiązuje ??? ewentualnie jesli ktos ma jakiegos linka na
    strone gdzie takich reczach pisze to bardzo proszę o podanie. z góry
    dziękuje !
    Obserwuj wątek
      • Gość: portalu Re: Umowa na czas Określony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 14:32
        Czy ty w ogóle czytałaś umowę, która podpisywałaś? Nie ma na niej okresu
        wypowiedzenia? Nikt cię nie może zmusic do pracy tak, gdzie nie chcesz,
        najwyżej okres wypowiedzenia może być dłuższy lub krótszy. jeśli nie masz go
        określonego w umowie, sięgnij do Kodeksu Pracy.
        • Gość: portalu Re: Umowa na czas Określony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 14:33
          P.S. "(słyszałam ze nie mozna rozwiązać umowy na cas określony)"
          Bzdura totalna. Każdą umowę można rozwiązać.
          • samsunggirl Re: Umowa na czas Określony 17.11.06, 14:36
            Niestety w umowie nie pisze mi nic o okresie wypowiedzenia. Jedni mówią ze to
            jeden miesiać inni ze dwa tygodnie. i wąłsnie sama nie wiem. Lubię tą pracę ale
            denerwuje mnie to ze najmoa z pracy ma każdą sobotę i niedziele wolną (mamy
            system zmianowy) bo chodzi do skzly a ja przez nią opuczam wszystkie zajęcia
            (tez studiuję0. i niesttey musze z czegos zrezygnowac a niestety nie rezygnuje
            ze skzoly. A i jesxcze jedno. czy jeli ja wypowiem umowe to moge sie ubiegac o
            zasilek ??? słyszałam ze po 90 dniach ale juz nie wiem co jest prawda a co
            kłamstwem. Dzieki za odpowiedz
            • Gość: portalu Re: Umowa na czas Określony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.06, 14:42
              Samsung, na jakim świecie ty żyjesz? Widać, że ani razu w ręce nie miałaś
              Kodeksu Pracy ani nie masz zielonego pojecia o pracy, prawie pracy (twoim
              prawie) czy przyznawaniu zasiłku (zasiłek dostaje sie po ROKU przepracowanym,
              nie 90 dniach). Bez obrazy, ale twoje pytania i niewiedza w tak ważnych dla
              Ciebie jako pracownika sprawach są wręcz śmieszne.
              Weź więc się rusz i przeczytaj w Kodeksie ile trwa okres wypowiedzenia dla
              umowy an czas określony, nie oczekuj że ktoś to zrobi za Ciebie (forumowicze).
              • iw78 Re: Umowa na czas Określony 17.11.06, 15:05
                Nie krzycz! To po pierwsze...a po drugie sam weź odpowiednią literaturę i łaskawie zapoznaj się z nią. Bo też widać specem w tej dziedzinie nie jestes, albo przynajmniej źle się wyrażasz.

........................................
                W podróż przez życie zabieraj ze sobą wszystkie napotkane uśmiechy!
              • toja2007 Re: Umowa na czas Określony 20.11.06, 11:17
                Zasiłek przysługuje po 90 dniach od rozwiązania umowy (w przypadku gdy umowa
                jest wypowiadana przez Pracownika lub za porozumieniem stron). Jeżeli
                wypowiadana jest przez Pracodawce lub za porozumieniem stron z winy pracodawcy
                wtedy zasiłek przyszluguje od razu.
          • Gość: DJ Re: Umowa na czas Określony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.06, 09:55
            No umowy na czas określony do 6 miesiecy np. nie można rozwiązać z własnej
            inicjatywy- jedynie za porozumieniem stron, lub jeśli pracodwaca ciężko naruszył
            zasady itp.
      • Gość: xyz Re: Umowa na czas Określony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.06, 16:37
        czasami umowę na czas określony powyżej 6 m-cy można rozwiązać za 2-tyg.
        wypowiedzeniem, ale ten warunek powinien być zawarty w umowie. jeżeli nie masz
        takiego wpisu, to pozostaje porozumienie stron lub po prostu porzucenie pracy.
        • samsunggirl Re: Umowa na czas Określony 17.11.06, 20:50
          Dziękuje bardzo za pomoc :)
          Przynajmniej tym którzy zrozumieli ze nie kazdy jest geniuszem i nie zawsze
          wszystko człowiek wie. Pozdrowienia :)
      • toja2007 Re: Umowa na czas Określony 20.11.06, 11:15
        Mozna rozwiazać umowe na czas określony jeżeli zawarta jest na dłuższy okres
        (nie pamiętam, 3 czy 6 miesięcy). Jeżeli okres jest krótki to zostaje
        porozumienie stron. W Twoim przypadku okres wypowiedzenia wynosi 2 tygodnie.
        • samsunggirl Re: Umowa na czas Określony 21.11.06, 23:09
          przpraszam ale mam jeszcze jedno pytanie. jesli złoże wypowiedzenie 20 to okres
          dwóch tygodni idzie od 20. pRawda? Bo przeczytałam gdzieś ze idzie 14 dni ale
          od 1 dnia kolejnego miesiąca. Proszę o odpowiedz Z góry dzikeuje
          • snajper55 Re: Umowa na czas Określony 21.11.06, 23:30
            samsunggirl napisała:

> przpraszam ale mam jeszcze jedno pytanie.jesli złoże wypowiedzenie 20 to okres
            > dwóch tygodni idzie od 20. pRawda?

Nie. Od najbliższego poniedziałku.

www.jobpilot.pl/content/journal/zp/zm4.html?Jobs_Session=918cf7dd6faa9b5ef3b0e576&

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka