Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Sciemnianie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.06, 21:44
    Witam, czy sciemniacie na rozmowach kwalifikacyjnych? Np ze umiecie jezyk
    angielski albo excela dobrze, a tak naprawde znacie podstawy ewentualnie
    troche wiecej niz podstawy. A jak sciemnialiscie i dostaliscie prace to czy
    sie oplacalo, czy dajecie sobie rade?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Majka Re: Sciemnianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 02:07
        Jasne. Ściemniają pracodawcy to sciemniamy i my :) Wet za wet. Pracodawca pisze
        w ogłoszeniu wymagany dobry angielski, excel i ukończone studia. Potem
        koloryzujesz w cv, na rozmowie pościemniasz a w pracy okazuje się że po
        angielsku potrzebne ci Good Morning, z excela tylko podstawowe funkcje a studia
        w ogóle nie mają żadnego anaczenia. Ogólnie wielka ściema ;) Rynek pracy to taki
        teatr, jak dobrze zagrasz role to dostaniesz prawie każdą pracę. Ale trzeba
        wybrac sobie taką, w której wiesz że sobie poradzisz, nawet ja ci brakuje
        kwalifikacji.
        • mariola2006 Re: Sciemnianie 30.11.06, 07:28
          sciemniam jak trzeba.Dostalam prace i to niejedna i idzie mi doskonale.
          • Gość: rekruterka Re: Sciemnianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 10:37
            ściemniają, ściemniają - mniej więcej 70% kandydatów ściemnia na temat swoich
            kwalifikacji

A że mam paskudny zwyczaj sprawdzania w praktyce tego co deklarują (jeśli
            potrzebny jest angielski to proponuję pogawędkę w tym jezyku, jesli potrzebny
            excel to sadzam delikwenta przed komputerem i prosze o zrobienie krótkiego
            zadania) - to potem az sie serce kraje słuchając jąkania i patrząc jak sie robi
            purpurowy ze wstydu.

Oczywiście w takim przypadku szansa na zatrudnienia w mojej firmie bezpowrotnie
            i nieodwołalnie znika - nawet na inne stanowisko rzeczywiście odpowiadające
            kwealifikacjom.
            Nikt nie chce pracować z osobą co do której nie mozna mieć zaufania...
            • Gość: Majka Re: Sciemnianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 01:46
              Jak żyje nigdy sie nie spotkałam z takim testowaniem :)) Z rozmową po angielsku
              może z 5 razy w życiu. Najczęściej wystarcza im słowna deklaracja lub papierek o
              ukończeniu kursu. Chyba jestes totalnym wyjątkiem i małe szanse że akurat ktoś
              na ciebie trafi. Jedyne testowanie było gdy szukałam pracy jako grafik
              komputerowy to faktycznie, sadzali i kazali coś zrobić.
              • snajper55 Re: Sciemnianie 02.12.06, 16:58
                Gość portalu: Majka napisał(a):

> Jak żyje nigdy sie nie spotkałam z takim testowaniem :))Z rozmową po angielsku
                > może z 5 razy w życiu. Najczęściej wystarcza im słowna deklaracja lub papierek
                > o ukończeniu kursu.

Tam, gdzie język jest naprawdę potrzebny, jego znajonośc jest sprawdzana w
                czasie rekrutacji. W takim przypadku w żadne papierki nie wystarzają. CZęsto
                sprawdzałem znajomośc języka rozmawiając z kandydatem na dane stanowisko.

S.
      • Gość: szukającapracy ja nie ściemniam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.06, 11:10
        myśle że to nie ma sensu, źle bym się czuła gdyby okazało się że to co
        zadeklarowałam nie jest mi wiadome. Zawsze jednak powtarzam że szybko się uczę
        i że jeśli zostanę zatrudniona to na pewno dam sobie rade.
      • Gość: też szukam patrząc racjonalnie: IP: *.eu.org 30.11.06, 12:57
        jeśli założysz, że chcesz być uczciwy wobec potencjalnego pracodawcy, to twoje
        szanse na pracę są równe x, gdzie x-->0,
        to odpowiedź na pytanie masz gotową.

Pytanie: czy jeśli pracodawca w ogłoszeniu napisał "oferujemy atrakcyjne
        wynagrodzenie" a na miejscu okazuje się, że to 899 zł brutto za 12 godzin, to
        jest uczciwe?

Okazuje się, że nawet rozsądek nie pomaga znaleźć pracy. What a fucken Polish
        reality.
      • Gość: the the Re: Sciemnianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 13:10
        zastanawiam się nad tym ściemnianiem. nie wiem jak wy, ale miałam już rozmowy
        na których sprawdzano moją znajomość angielskiego i jeżeli napiszesz w cv, że
        znasz na poziomie intermediate, a potem szukasz słów, to rzeczywiście niedobrze
        to wygląda. miałam raz sytuację, że pracodawca zadzwonił z zaskoku i rozmawiał
        ze mną po angielsku przez telefon! to była taka wstępna selekcja. wyłożyłam
        się, nie byłam kompletnie do tej rozmowy przygotowana, stres itd., a po
        zakonczonej rozmowie, kiedy się już uspokoiłam, odpowiedzi na pytania same się
        nasuwały. no ale było już po frytkach :( dodam, że nie było moim zamiarem
        oszukiwać w cv, naprawdę mi się wydawało, że znam angielski na dobrym poziomie,
        zawsze byłam jedną z lepszych w swojej grupie. ale co innego gramatyka, a co
        innego mówienie. teraz jednak szukam pracy i kto wie, czy nie zacznę ściemniać.
        • Gość: bambi7 Re: Sciemnianie IP: *.csk.pl 30.11.06, 20:58
          z tym angielskiem to tak jak u mnie ostatnio - od razu za pierwszym razme
          rozmowa przez tel. na temat "what do you know about company xxxx" (w miejsce
          xxxx wstaw sobie co chcesz)
          byłem kompletnie nieprzygotowany - inna sprawa, że zostałem jednak mimo
          wszystko zaproszony na dalszą pogawędkę, gdzie już lepiej (chyba) wypadłem; po
          tej rozmowie mieli oddzownić dziś/jutro, ale na razie cisza.... no ale jeszcze
          zostaje jutro
          • Gość: tha the Re: Sciemnianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:34
            no skoro zaprosili cię na dalszą rozmowę, to chyba nie wypadłeś tak źle przez
            telefon :) powodzenia, mam nadzieję, że ci się uda z pracą :)
      • Gość: kaśka Re: Sciemnianie IP: *.toya.net.pl 30.11.06, 13:11
        A ja ukoloryzowałam swoje cv jezeli chodzi o znajomość języka angielskiego -
        napisałam, ze znam dobrze, a w rzeczywistości mój poziom jest o wiele niższy.
        No i dobrze na tym nie wyszłam - dwukrotnie musiałam palić się ze wstydu
        podczas rozmowy po angielsku, dukać choc pytania były łatwe i jak na stopień
        dobry to nie powinnam mieć problemów. Poza tym napisałam że mam prawo jazdy, co
        nie jest kłamstwem, ale nie jeżdzę samochodem, więc w ogóle nie powinnam tego
        pisać. Włascieciel firmy przy mnie skreślił to z cv, a że było ważną rzeczą
        przy tej pracy, oczywiscie jej nie dostałam.
        Teraz zmieniłam swoje cv, i choć jest trochę uboższe to nie bede musiała się z
        niczego tłumaczyć.
      • Gość: mario Re: Sciemnianie IP: 195.94.206.* 30.11.06, 15:12
        dzis jest moj ostatni dzien pracy w frimie, od jutra zaczynam nowa prace.
        wiem jak wygladaja rekrutacje, zaesze obiecuje sie zlote gory - wiem jakie cuda
        moga opowiadac szefowie, a pozniej okazuje sie to kompletna bujda. dlatego
        rekrutacja jest na wybadanie przeciwnika.
        nie warto przekoloryzowywac - bo mona sie przejechac, ale sztuka sciemniania to
        tez sztuka
      • Gość: rekruterka no comments... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:34
        • Gość: rekruterka Re: no comments... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:57
          Moje no comments dotyczyło niewybrednego postu, który tu jeszcze przed chwilką
          był, ale został wycięty.
      • Gość: Monika Re: Sciemnianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:42
        Prawie nigdy , w ogóle ja to nie lubię się przechwalać i czasem sama proszę o
        przetestowanie bo ciężko mi samej ocenić poziom moejgo zaawansowania (mówili,że
        to następny etap na który jestem zaproszona :-)), dziwię się tym, którzy
        ściemniają i nie boją się,że zostaną sprawdzeni i w ogóle okłamywanie a później
        pretensje,że też zostali oszukani.
        • Gość: Monika Re: Sciemnianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 15:50
          I nigdy nie żałowałam,że mówiłam prawdę. I widzę,że ktoś tam wspominał,że to
          wszytko ściema,czasemtak ale na poważne stanowiska weryfikują, wykształcenie
          ściema? też nieprawda często,nawer kiedyś dostałam list odmawiający jednak z
          podziękowaniem za zainteresowanie ofertą i podkreślono moje dobre wykształcenie.
          • Gość: Majka Re: Sciemnianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 01:57
            Ktoś tam to pewnie ja :) Ja mam zupełnie inne doświdczenia. Ale ściemnianie
            rozumiem jako koloryzowanie a nie kłamanie totalne. I o tym pisałam. Wiadomo że
            jeśli nie rozumiem po angielsku ni w ząb to sobie nie napisze że znam angielski.
            Ja wychodzę z założenia że na koloryzowaniu nic nie tracę. Jeśli wyjdzie to
            wyjdzie ale jeśłi nie to dostanę pracę a o to w tej grze chodzi. Ja np mam
            pozmieniane długości poszczególnych zatrudnien w cv i NIGDY nikt mi tego nie
            zweryfikował, nie da się. A gdy już zostanę przyjęta to nikt o to nie pyta, po
            prostu przyjmują dokumenty, a nawet jeżeli zapyta zawsze moge się wytłumaczyć że
            za ten okres nie mam świadectwa pracy bo to była praca na zlecenie lub na
            działalności gospodarczej. I tym sposobem załatałam sobie dziury w
            zatrudnieniach i powycinałam krótkie, psujące cv prace. Moim zdaniem świetna
            taktyka i działa.
            Mam też wpisane że prowadziłam szkolenia jako trener chociaż to nie do końca
            prawda bo byłam tylko pomocnikiem :) Ale tez nikt tego nie sprawdzi bo to były
            prace na zlecenia i mam wpisane "trener". Na pracodawcach robi wrażenie.
            Także opłaca sie czasami ściemniać, tylko trzeba umiec.
            • Gość: Monika Re: Sciemnianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 09:11
              E to co innego faktycznie, jeśli nie chodzi o kłamanie to można ponaciągać jak
              zależy bardzo na tej robocie, fakt, trochę się przemądrzyłam...ale i Ty
              przesadziłaś,że wszystko to ściema.
              I tak nas w większości pracodawcy za mało doceniają, wielu ludzi dużo umie.
              • Gość: Majka Re: Sciemnianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.12.06, 10:33
                No tak, może sie nieprecyzyjnie wyraziłam bo nie chodziło mi o udawanie że sie
                coś umie jeśli zupełnie sie tego nie zna. Ale koloryzowac można :) Oczywiście a
                poza tym wielu ludzi potrafi sie szybko nauczyc albo jest na tyle inteligentnych
                że sobie poradzi bez fachowej wiedzy. Inaczej nie byłoby tylu pracujacych w nie
                swoim zawodzie - jakos sie do tej pracy dostali i "naumieli" :)
            • Gość: the the Re: Sciemnianie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.12.06, 13:31
              no to niezła jesteś :) a co do długości zatrudnień, naprawdę nikt ci tego nie
              sprawdzał? przecież to jest w świadectwie pracy. nie wiem, jak u ciebie, ale u
              mnie ostatnio pracodawca zażądał kopii świadectw pracy i mógł sobie łatwo
              sprawdzić, ile pracowałam.
              a z tą umową zlecenie to jak to jest? nie wydają świadectw pracy? czyli jak
              ktoś pracował na zlecenie nie jest w stanie tego udowodnić i można sobie tak
              bezkarnie ściemniać?
              • Gość: Majka Re: Sciemnianie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 14:51
                Nie mam pojęcia :) Jak jestem zatrudniana składam kopie świadectw ale nigdy mi
                sie nie zdarzyło aby ktos o cokolwiek pytał. Świadectwa idą do księgowej a co
                ona tam wie :) Wypisuje umowę i tyle.
                Za umowe zlecenie nie wydaje sie świadectwa pracy. Ja nigdy w życiu nie
                dostałam. Nigdy też nie dostałam świadectwa za pracę na czas określony czy umowe
                próbną. Tak smao jest z pracą na działalności gospodarczej. Można tu sobie
                powymyślac co sie chce i nikt ci tego nie sprawdzi bo za dużo zachodu. Jak chce
                się udowodnić że się pracowało to można tylko pokazać tą umowę-zlecenie czy
                umowę na czas określony którą się zawarło.
                • lilithh przy okazji... 02.12.06, 15:13
                  Co do umów zleceń, umów o dzieło i działalności gospodarczej to masz rację - nie
                  wystawia sie swiadectw pracy.
                  Ale w przypadku umowy na okres próbny czy umowy na czas określonyświadectwo jak
                  najbardziej powinnać dostać!

Upomnij sie o nie u pracowdawcy, bo być może w przyszłości te pare miesiecy moze
                  zawazyć na twoim prawie do emerytury...
      • Gość: xyz Re: Sciemnianie IP: *.dsl2.sentex.ca 30.11.06, 17:44
        nie sciemniasz ale "sprzedajesz marzenia" ;), jezeli jestes wiarygodny i
        zostaniesz zatrudniony, to zawsze masz jakies 2 tygodnie (zakladajac ze nie od
        razu zaczynasz prace) na poduczenie sie w danym temacie. No chyba ze masz od
        zera nauczyc sie biegle chinskiego heh
      • Gość: Gosciu Re: Sciemnianie IP: *.chelm.mm.pl 01.12.06, 09:38
        Wlasnie w Excelu kazano mi cos przykladowo zrobic podczas rozmowy i byla sytuacja podbramkowa, wiec wybronilem sie szybko tekstem, ze wieki juz nie tykalem Excela, ale ze wszystkie te programy sa podobne i w ciagu dwoch dni przypomne sobie o co biega i bede smigal jak ta lala. I faktycznie - smigalem :)
        • Gość: szukajacy Re: Sciemnianie IP: *.toya.net.pl 02.12.06, 14:46
          Troche koloryzuje to fakt ale powiem szczerze ze nigdy nie sklamalem 100%
          zawsze jest prawdy conajmniej 60%
          Czasem pomaga czasem szkodzi;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka