Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w charakterze Doradcy Finansowego

IP: *.wsiz.rzeszow.pl 09.12.06, 14:17
    Zastanawiam się nad podjeciem pracy w charakterze doradcy finansowego.
    Biorę pod uwage 3 firmy: Open Finance, Expander oraz Polskie Doradztwo
    Finansowe. Natomiast OF nie ma biura w moim mieście, wiec byłąby to praca w
    charakterze doradcy mobilnego. Bardzo was prosze o opinie na temat tej pracy,
    oraz na temat tych firm.
    Czy ogólnie polecacie tez zawód. Jak się pracuje?
    Natomiast odnośnie firm chciałbym wiedzieć jaka jest charakterystyka pracy w
    każdej z nich (oczywiście OF hjako doradca mobilny). Jakich wynagrodzeń można
    się spodziewać po 1,3,6-miesiącach.
    Każda informacja na wagę złota ;)

Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: michał Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:37
        wiesz bylo o tym juz sporo, uzyj wyszukiwarki wpisujac nazwe firym doradczej
        jaka Cie interesuje.
        Z tego co ludzie pisali to podstawa ok. 1400 netto + prowizja od. 0,2 do 0,5%
        za kredyt hipoteczny.
        • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 09:51
          Wiem że było troche i wszystko przeglądnałem. Ale np PDF'ie nie było, a mnie
          interesuje porównanie tych trzech firm.
          No i o mobilnym doradcy OF tez nie bylo =)
        • Gość: gość Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.chello.pl 27.08.07, 14:07
          Jeśli ktoś płaci prowizję w wysokości 0,2 - 0,5% od kredytu
          hipotecznego i gwarantuje podstawę tylko 1400 netto to gdzie tu sens?
          Biura nieruchomości i dobrzy pośrednicy dostają od 1 do 1,5% od
          kredytu hipotecznego, bez presji na wyniki. Zauważ, że w takiej
          sytuacji w Money 0,2% przy kredycie 200 tysięcy to tylko 400 zł a
          jako pośrednik dostaniesz minimum 2000 zł. Więc w mojej ocenie nic
          specjalnego...Od znajomej z banku "tak powinno być w każdym banku"
          wiem, że dostają za taki kredyt sic! 200 zł.
      • Gość: xyz Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.06, 10:20
        Niestety prawda jest taka, że jest bardzo male prawdopodobienstwo, ze
        zostaniesz zatrudniony w jednej z tych firm. Chyba ze masz bardzo duze
        doswiadczenie w sprzedazy uslug finansowych i pracowales lub pracujesz w banku.
        Oni sciagaja najlepszych pracownikow z najlepszych bankow, dlatego tak trudno
        sie tam dostac. A zarobki moga byc naprawde duze, wszystko zalezy od tego ile
        uda ci sie sprzedac kredytow
        • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 11:29
          A nie wiecie jakie są warunki w PDF? Bo o tym na forum nic nie ma.
          No i własnie doradca mobilny w OF. Bo na pewno się różni od pracy w oddziale.
        • djo4 Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego 11.12.06, 11:36
          xyz raczej nie masz racji, oni maja problem ze znalezieniem ludzi!!!!
          w tej branzy raczej sie nie liczy doswiadczenie w finansach, ani wyksztalcenie
          tylko wew. zdolnosci a chyba najwzniejsza jest empatia. Nie mowie ze to regola
          ale tak jak na ogol jest. Np. ogloszenia do money expert wisza od ponad 3
          miesiecy i nie moga nikogo wybrac. Warunki maja calkiem spoko. Dalej expander,
          rozwija siec i szuka ludzi i takze ma problemy. Ale najlepszy przyklad to AWD,
          nowy gracz, mial srartowac na jesieni tego roku. A wszystko sie opoznia, bo nie
          ma odpowiedniego personelu. Naprawde trudno o DOBREGO pracownika, i nie poznaje
          sie go po tym ze przeporacowal w bank x 5 lat, choc moze byc to pomocne. Nie
          deprecionuje doswiadczenia w bankowosci:)
          • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.12.06, 12:13
            Nie wiem na jakiej zasadzie te firmy rekrutuja pracowników, ale byłbym skłonny
            zgodzić się z djo4. Czytając ogłoszenia nie ma wymogu pracy w finansach.
            Przynajmniej w tych 3 firmach, bo np w Xelionie jest.
            • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.07, 11:28
              up
        • jimmyjazz Co? 11.12.06, 12:18
          Gość portalu: xyz napisał(a):

> Niestety prawda jest taka, że jest bardzo male prawdopodobienstwo, ze
          > zostaniesz zatrudniony w jednej z tych firm. Chyba ze masz bardzo duze
          > doswiadczenie w sprzedazy uslug finansowych i pracowales lub pracujesz w banku.

Bzdura. Najchętniej przyjmują absolwentów bez względu na wykształcenie. Chyba
          tylko Xelion poszukuje ludzi z doświadczeniem.

> Oni sciagaja najlepszych pracownikow z najlepszych bankow, dlatego tak trudno
          > sie tam dostac. A zarobki moga byc naprawde duze, wszystko zalezy od tego ile
          > uda ci sie sprzedac kredytow

Zarobki są duże jak dużo sprzedajesz - pensja to głównie prowizja (co jest chyba
          oczywiste w zawodzie sprzedawcy).

Niestety OF ostatnio chyba tnie koszty bo troszkę doradców w oddziałach
          poleciało z pracy a nowych nie zatrudniają.
      • Gość: abc up IP: *.116.199.134.mielec199.tnp.pl 13.12.06, 13:49
        • Gość: abc Re: up IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.07, 10:33
          .
      • Gość: regiomal Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 12:50
        Jutro idę na rozmowę. Napisze co i jak. Tez nie mam doswiadczenia stricte w finansach.
        • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 12:58
          O widzisz, to fajno. A do której firmy idziesz na tą rozmowę?
          Ja się orietowałem u mnie w mieście w Expanderze i przynajmniej w pierwszym
          półroczu nie planują nikogo nowego przyjmować :/. Wieć ewentualnie jeszcze
          pozostaje PDF.
          • Gość: regiomal Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 13:16
            Witam. Jestem z Krakowa i z tego co sie orientuje to NetFinanse beda dopiero co otwierac. Jutro sie wszystkiego dowiem. Ale chcialbym spytać. W ogloszeniu wiem, ze zapewniają szkolenia itd. Tylko jedna rzecz mnie zastanawia. Czy warunkiem przyjęcia bedzie otwarcie wlasnej dzialalności gospodarczej? Czy to ze jestesm jeszcze studentem ma jakies znaczenie?

Pozdrawiam!
            • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 13:28
              Ja trochę bardziej na wschód ;). I jestem w podobnej sytuacji, również
              student ;D.
              Właściwie to rozważam dwie możliwości: praca w doradztwie lub otwarcie oddziału
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23&w=56008844&a=56008844
              Pozdrawiam
              • Gość: regiomal Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.07, 13:31
                Dzieki za informacje. Ja napisze jutro co i jak po rozmowie. Teraz musze leciec do... pracy, z ktorej chce zrezygnowac:) Czesc!
                • caixa Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego 24.01.07, 14:34
                  a odbywa się jakaś rekrutacja do NetFinase? są jakieś ogloszenia? napisz jak
                  będziesz coś wiedział, bo też się tym interesuję, jestem z krakowa i nie
                  widziałam ogłoszeń. dzięki
                • Gość: michał Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 14:38
                  mhhh
                  ja wyslalem do money expert razy CV (nie odp. mi) i znow kogos szukaja w moim
                  miescie.
                  Mogli by chociaz zaprosic na rozmowe:/ a wtedym bym udowodnil co wiem na temat
                  bankowosci.
                  Mysle ze powodem moze byc moj wiek 23 lata.
                  regiomal jak bys pamietal aby napisac jak Ci poszlo i o co pytali bym byl
                  wdzieczny.
                  • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 14:49
                    Rzeczywiście może wiek miał znaczenie. Chociaż to na pewno zależy też od firmy.
                    Np. na wykładzie prezes PDF'u mówił, że stawia na ludzi młodych. Jako przykład
                    podał kierownika oddziału w moim mieście, który ma 22 lata.
                    • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 14:50
                      Żeby nie było niedomówień. Kierownik ma 22 lata, a nie oddział hehe ;)
                      • Gość: michał Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 15:39
                        dzieki za pocieszenie:)
                        a Ty pracujesz w tym zawodzie?
                        ja bardzo chcialbym pracowac jako doradca finasowy (ale nie jako sprzedawca w
                        waskim tego slowa znaczeniu).
                        • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 16:26
                          Odsyłam do wcześniejszych postów w tym wątku ;).
                          Pozdrawiam
                          • Gość: michał Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 17:00
                            i nadal sie zastanawiasz?
                            jesli Cie chca to sie zatrudnij, przeciez mozesz sie zwolnic:)
                            byles na jakis rozmowach?
                        • Gość: z banku Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.e-wro.net.pl 24.01.07, 17:06
                          hm.....potraktuj moja wypowiedź jak chcesz, ale nie ma ona być złosliwa,
                          pracuje jako doradca w banku od ponad dwóch lat, wybrałam ten zawód bo chciałam
                          być doradca finansowym-tak jak Ty! teraz przejdę do sedna-praca doradcy to
                          praca sprzedawcy, masz plany sprzedazowe jak ich nie zrobisz to obcięta premia,
                          jak ich nie zrobisz przez kilka kolejnych miesięcy to wypowiedzenie, nikt nie
                          patrzy czy dobrze doradzasz-masz zrobic target, masz sprzedawać karty kredytowe
                          do pozyczki( tłumaczenie ,że klient nie chciał powoduje ,że przypisują Ci brak
                          zdolności sprzedażowych), masz sprzedać konkretne fundusze na wolumen x zł to
                          sprzedajesz mimo,że chętnie zaproponowałbyś inne, tak to wygląda, a dodam,że
                          bank , w którym pracuje nie słynie z wysokich targetów, natomiast sa one
                          nierealnie wygórowane! praca doradcy jest opłacalna-zarobki nie są złe, a jak
                          wyrabiasz plany są dobre lub bardzo dobre( zalezy jaki bank) ale niestety w
                          naszym kraju jest to praca sprzedawcy w krawacie
                          • djo4 Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego 24.01.07, 17:58
                            wiem o tym, ze tak jest. Niestesty:(
                            1) dlatego nie chce pracowac w banku (bo zaweza sie oferta a mnie pasjonuje
                            porownywanie roznych ofert i dostosoawyawnie ich do mozliwosci klienta)
                            2) jestem swiadomy, ze w jest target (moja obecna praca tazke zawiazana jest z
                            palanami)
                            3) wiem ze jak nie wyrobi sie jakiejs czesci palnu to sie dostanie kasy (premi
                            za plan, u nas ten prog to 80% planu to 50% kasy za wykonanie
                            4) chcialbym byc doradca a nie zwyklym sprzedawca, choc wiem ze te obie funkcje
                            sa powiazane - dlatego szukam firmy gdzie to relacja z klientem jest podst.
                            nadmienie ze dlugofalowa, na jaka chcialbym byc nastawiony.

Bylem w MoneyExpert i rozmawialem z pracownikami tak nie oficjalnie i mysle ze
                            ta firma to gwarantuje. Niestesty nie chca mnie:(
                            Ale jestem optymista, bo rynek doradczy sie dopiero rodzi i napewno sie
                            spolaryzuje na zwykle firmy sprzedazowe a dordztwo z prawdziwego zdarzenia.
                            (kryterium podzialu bedzie powizja przyznawana przez bank dla tych firm,
                            wiadomo sprzedazowcy beda wciskac taki produkt finansowy za jaki dostanie
                            wiecej kasy)

pozdrawiam
                            • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 18:13
                              No właśnie w Epanderze narazie nie potrzebują. Więc zostaje ewenualnie w moim
                              mieście ten PDF. Bo reszta to doradca mobilny, czyli akwizytor (przynajmniej
                              tak mi się wydaje).
                              Tak jak pisałem wcześniej myśle też o otwarciu swojego oddziału, ponieważ
                              wydaje mi się, że można na tym nieźle zarobić, a u mnie sieć doradztwa jest
                              jeszcze stosunkowo słabo rozwinięta w stosunku do innych miast. No i koszt
                              inwestycji nie jest taki duży. Tylko jak narazie nikt nie wyraził opinii o
                              która prosiłem na forum ;).

Odnośnie postu dotyczącego doradcy w banku.
                              Doradca w banku a doradca w doradztwie to dwie różne rzeczy ;). Po pierwsze
                              pracując w banku masz do zaoferowania klientom produktu tylko jednej
                              instytucji. Przykro mi to pisać, ale w takiej sytuacji sprzedajesz ludziom nie
                              to co oni chcą, tylko to co Ty chcesz. Natomiast w doradztwie masz do
                              zaoferowania np. kredyty większości banków, i możesz klientowi sprzedać to, co
                              rzeczywiście będzie dla niego najkorzystniejsze. A Ty i tak na swoje wujdziesz.
                              I to jest główna różnica i zaleta.
                              Po drugie z tego co wiem to w doradztwie są plany sprzedażowe, ale niezbyt
                              wygórowane i de facto dodatek do pensji zależy od tego ile sprzedasz, a nie od
                              tego czy sprzedasz tyle, ile Ci kazano ;)
                              • Gość: michał Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 18:36
                                jesli chodzi Ci o otwarcie wlasnego doradztwa to polecam forum na tej
                                stronce //www.franchising.info.pl/
                                bylo sporo, ale musisz poszukac:)
                                • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 18:41
                                  Przeglądałem już parokrotnie tą stronę ;). Tam nie ma ani w katalogu, ani na
                                  forum firmy o której myślę. Chodzi o "Dobry Doradca"
                                  dobrydoradca.pl/index-4-partner.htm
                              • Gość: z banku Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.e-wro.net.pl 24.01.07, 19:28
                                życze Ci aby ta praca w doradztwie różniła się od mojej w banku, chociaż różne
                                rzeczy słyszałam( niekoniecznie pozytywne), zwróc uwage ,że w banku są etaty(
                                ja tak pracuje) natomiast tam prowadzisz działalność( takie fikcyjne
                                samozatrudnienie-mimo,że pracujesz jak na etacie)
                                natomiast jesli chcesz juz mieć tą dziłalność i nie boisz się ryzyka to polecam
                                własne pośrednictwo-my pracujemy z pośrenikami i robia oni spora kasę,a kapitał
                                początkowy nie jest chyba ogromny, zycze Ci powodzenia i abys był/była
                                zadowolona, ja na zawodzie doradcy finansowego się zawiodłam i trzyma mnie przy
                                nim taka w miare kasa i stabilnośc zatrudnienia, na swój biznes na razie nie
                                mam odwagi
                                • Gość: abc Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.07, 19:41
                                  Zwróć uwagę, że w doradztwie też są etaty to raz. A dwa to jak patrzę na
                                  ogłoszenia pracy w banku, to ciężko się spotkać z takim, w którym nie
                                  pisze "prowadzenie lub gotować do założenia własnej działalności
                                  gospodarczej" ;)
      • Gość: regiomal Po rozmowie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.07, 15:36
        Witam ponownie. Dziś spotkałem się z przedstawicielem firmy Novision. Czekała na mnie dziewczyna chyba niewiele starsza ode mnie. Ja mam 23. Powiedziala pare słów o firmie i czym sie dokladnie zajmują. www.novision.pl/
        Pytam sie jak bedzie wygladac moja praca, co bede musial robic, jakie bedą moje obowiązki. No i tu jest problem bo wszystko opowiedziala po macoszemu tłumacząc sie, ze niby konkurencja nie śpi:) Tak czy siak wiem na pewno, ze chodzi o doradztwo zwiazane z funduszami emerytalnymi. Firma organizuje jakies spotkania, gdzie łapie klientów np. tłumacząc, że inwestycja w takie fundusze to dobra decyzja itd. Po takim spotkaniu kolej na nas. Spotykamy sie z klientem i doradzamy, ktory fundusz powinien wybrać. Ja to tak widze po tym spotkaniu. Ale dostalem jeszcze zaproszenie na Forum Przedsiębierczości gdzie będę mial okazje dowiedziec sie więcej. Bedzie o 18 wiec z ciekawosci sie przejade.
        Nie wymagają np. zalozenia wlasnej działalności gosp., umowa o dzieło, zapewniają wszystkie potrzebne szkolenia.
        Wygląda to na prace bardziej mobilną. Nie mają swojego biura bo tak taniej. Spotykają sie z ludzmi np. w hotelu.
        Co o tym sądzicie?
        • Gość: klk Re: Po rozmowie... IP: *.devs.futuro.pl 25.01.07, 15:45
          fajnie że dałeś znać. jeśli o mnie chodzi, to nie ufałabym firmie bez siedziby,
          ale to tylko moje skromne zdanie.
          A zarobki? nic o tym nie pisałeś. Prawdopodobnie czysta prowizja. I jaki
          fundusz reprezentują?
          Ich strona też niewiele mówi. Popatrz od strony ewentualnego klienta czy byłbyś
          skłonny zainwestowac w coś co oferuje firma bez lokalu, siedziby....bo ja nie i
          tu masz odpowiedź: ciężko będzie Ci zdobyć klienta.
          • Gość: regiomal Re: Po rozmowie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 00:26
            Heh. Powiem wam, ze to był chyba jakis pic na wode. Zorganizowali cos w rodziaju wykładu, na ktorym mlody facet opowiadał jak to nie warto miec prace na etat. Najlepiej oszczedzac i inwestowac w fundusze bo tak po 30 latach bede mial ponad 1 mln złotych. Na koniec powiedzial, ze dla chetnych organizują 2-dniowe szkolenia... za 350zł. O pracy nic nie wspomniał. Nie dowiedzialem sie nic o zarobkach, obowiązkach... NIC! No, moze to ze warto oszczedzac:) Ale to chyba kazdy wie.
            Moim skromnym zdaniem cale te spotkania polegały na zebraniu jak najwiekszej liczby chetnych i przekonaniu ich do wyjazdu na to szkolenie. Oczywiscie nie za darmo. Moze potem jakas praca. Szukam dalej...
            • Gość: michał Re: Po rozmowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 09:20
              ja takze uwazam ze to lipa, przeciez to prawie akwizycja.
              Szukaj dalej:))
              a spostrzezeniami dziel sie z nami:)
              ja biore pod uwage tylko znane firmy expander, money expert, notus, open
              finance, emfinanse, no i moze AWD ale oni proponuja zle warunki (nic dziwnego
              ze nie moga znalesc ludzi)

a co do pracy w banku na dzialalnosc gos. to Fortis Bank od ok. 5 miesiecy
              szuka w moim miescie doradzcy wlasnie na dzialanoisc.
              hi hi hi dobrze im tak!!!
              widac nie oferuja nic szczegolnego.
              • Gość: regiomal Re: Po rozmowie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.01.07, 14:25
                Szkoda bo mi chodziło przede wszystkim o szkolenia. Wcale nie musiałbym zarabiać
                dużo pieniędzy. Ale z tego wynika, że nie warto odpowiadać na takie ogłoszenia.
                Przed chwilą znów zadzwonili i chcą się spotkać w poniedziałek. Nie dają za
                wygraną:)
                • Gość: kati może spróbuj inaczej.... IP: *.devs.futuro.pl 26.01.07, 14:30
                  mi też chodzi głównie o szkolenia, bo kasy nie mam a zawód przyszłościowy. ja
                  zastanawiam się nad pracą jako mobilny doradca finansowy w Money Expert, tam
                  oferują szkolenia, ale musisz założyć własną działalność. nie wiem nic więcej,
                  ale myślę że to nie głupie pod warunkiem że sypną groszem na rozkręcenie się.
                  • Gość: abc Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.01.07, 14:35
                    Kasą chyba nie sypną na początek niestety. Ale nie wiem, tak mi się wydaje.
                    Może warto poszukać czegoś, co ma swój oddział. W Krk tego jest wiecej niż np u
                    mnie więc chyba warto się jeszcze rozglądnąć.
                    Spotkanie z klientem w hotelu brzmi co najmneij dwuznacznie :D
                    • Gość: regiomal Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 21:31
                      Witam ponownie tym razem z większą porcją informacji. (bedzie duzo) Otóż spotkałem sie ponowanie z przedstawicielem Novision i po blisko 1,5 godzinnej rozmowie mogę wam opowiedziec nieco więcej niż ostatnio.
                      1. Co to Noviosion i czym sie zajmuje?
                      To firma zajmujaca się m.in. posrednictwem ubezpieczeniowo-finansowym współpracując ze Skandią. (www.novision.pl i www.skandia.pl) Przy okazji szkoli w zakresie poradnictwa finansowego i nie tylko.
                      2. Co to Skandia?
                      "Skandia realizuje globalną misję przedsiębiorstwa, którą jest zapewnienie niezależności finansowej jej klientów w długoterminowym horyzoncie, w oparciu o efektywne produkty oszczędnościowo-ubezpieczeniowe, powiązane z wybranymi otwartymi funduszami inwestycyjnymi."
                      3. Jak sie łatwo domyslic Noviosion szkoli doradców finansowych, ktorzy potem będą pozyskiwac klientow do programów oferowanych przez Skandie. (o programach mozna poczytac na stronie Skandi)

No i wszystko ładnie brzmi i byłoby fajne gdyby nie jeden fakt. Zebym mogl podjąc jakąkolwiek współprace z Novision musze jechac na szkolenie, ktore kosztuje 350 zł. Rozumiem, ze firma ponosi jakies koszty i chce je sobie zwrocic, ale wyciaganie pieniedzy od osob nie pracujacych dla nich jest chyba lekką przesadą. Po dzisiejszym atrykule gazety o oszukanych Polakach przez innych Polaków nasuwam mi sie tylko jedno skojarzenie - nabijanie ludzi w balona. No, ale dobra. Nawet jesli tak nie jest. Jade na to szkolenie, kolejne (powiedziano mi ze nie wszystkie są płatne) i w koncu zdaje panstwowy egzamin, ktory daje mi odpowiednie uprawnienia. (dziewczyna wspolpracuje z nimi 3 miesiace i pokazala mi swoj certyfikat) Na pytanie skąd biorą klientów odpowiedziala mi, ze Novision organizuje nie tylko szkolenia, ale takze specjalne fora gdzie stara sie przekonac uczestników do wybrania multiportfela oferowanego przez skandie (www.skandia.pl/korzysci.phtml). Ona sama najpierw szukała wśród znajomych i chyba nadal tak robi. Inaczej mówiąć - akwizycja. Za zdobycie klienta i podpisanie z nim danego pakietu oszczędnosciowego dostaje sie do reki 700 zł. Umowa o dzieło.
                      4. Firma oferuje szkolenie nie tylko w doradztwie finansowym.

Chcialbym poznac wasze zdanie. Co sądzicie o wiarygodnosci tej organizacji? Czy to nie zbyt duze ryzyko placic 350 zł nie mając praktycznie niczego? Pozyskanie kogos wsrod znajomych jeszcze sie moze udac, ale co z obcymi ludzmi? Jak dlugo trzeba sie szkolic aby uzyskac taki certyfikat w doradzwtie finansowym? Jesli ktos ma doswiadczenie w tej dziedzinie bardzo prosze o radę.

To wszystko juz nie nudze:)
                      • Gość: lilku Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.e-wro.net.pl 30.01.07, 21:48
                        umowa o dzieło jest bardzo niekorzystna-chyba ,że jeszcze studiujesz, jabym nie
                        chciała takiego płatnego szkolenia, banki szkola pracowników juz po
                        zatrudnieniu-szkoleniea są bezpłatne i w tym czasie masz już pensje-przeciez to
                        twój czas poświecony dla nich-dziwne ,że Ty ponosisz koszty, ale jeśli się
                        zdecydowałeś to powodzenia
                        • Gość: regiomal Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 22:04
                          Czesc. Dzieki za szybką odpowiedz. Tak, jestem studentem. Nie zdecydowałem sie na to i dlatego pytam. Bardziej jestem na nie, ale z ciekawosci podjąłem dyskusje bo jest sporo takich ofert. Dotyczą one w szczegolnosci osob, ktore wczesniej nie mialy doswiadczenia w tej branzy.
                          • Gość: michał Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 09:13
                            Pracodawca nie wydaje sie byc powazny.
                            Jednak mozesz wykorzystac taka prace jako zrodlo doswiadczenia, ktore moze
                            zaprocentowac jak bedziesz szukac pracy w doradztwie.

• Gość: abc Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 12:14
                              A proponują jakąś podstawę?? Czy obiecują kokosy, że podpiszesz jedną umowę
                              dziennie i za 2 miesiące bedziesz bogatszy od Kulczyka ;)
                              • Gość: regiomal Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:02
                                Nie ma żadnej podstawy. Ile sobie znajdziesz klientów tyle zarobisz.
                                • Gość: abc Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:23
                                  No to ja bym raczej w to nie wchodził. Jak dla mnie to się niewiele różni od
                                  agentów OFE. Na ten temat odsyłam do innych wątków o tej tematyce ;). No i
                                  nazwa stanowiska "Doradca Finansowy" chyba nie jest odzwierciedleniem pracy
                                  jaką miłbyś wykonywać w tej firmie. Ale to są tylko moję osobiste odczucia po
                                  tym co opisałeś.
                                  Mi np. bardzo się podoba praca jako doradca finansowy i chciałbym bardzo taką
                                  podjąć. Ale jak dla mnie takim pseudo-doradztwem nie ma nawet co sobie głowy
                                  zawracać. Znajdź coś innego ;)
                                  • Gość: kati Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.devs.futuro.pl 31.01.07, 13:41
                                    ja też bym sobie nie zawracała głowy czymś takim, już lepiej własną firmę
                                    założyć. teraz wszystkie firmy ogłaszają nabory na stanowisko doradcy
                                    finansowego, bo dużo osób się tym interesuje. jak przychodzi czas zetknięcia
                                    się z rzeczywistością to okazuje się, że nie jest to nic innego jak
                                    przedstawiciel handlowy czy nawet akwizytor.
                                    szkolenie na doradcę finansowego np. w expanderze trwa 6 tygodni, codziennie
                                    przed praca trzeba analizować kursy walut, ceny itd. to ciężka praca,ale dająca
                                    też dużą satysfakcję pod warunkiem, że trafi się do właściwej firmy w której
                                    doradcy są doradcami z prawdziwego zdarzenia i firma inwestuje w ich rozwój.
                                    • Gość: abc Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:49
                                      Zgadzam się z kati w zupełności ;)
                                      • Gość: aga Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.crowley.pl 03.02.07, 22:39
                                        a co myslicie o pracy doradcy finansowego w DSA lub profireal? jakie sa zarobki?
                                        sama prowizja czy podstawa tez?
                                        • Gość: gość Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.chello.pl 27.08.07, 14:01
                                          Jeśli chodzi o DSA to firma jest bardzo rzetelna wypłaca należną
                                          kasę w wyznaczonych terminach i zgodnie z wynikami. Nie ma żadnej
                                          stałej pensji, tylko prowizja i co najważniejsze to nie jest praca
                                          doradcy finansowego tylko akwizytora w OFE, lub przedstawiciela w
                                          AXA. Jest to zasadnicza różnica. Za jednego klienta masz od 200 zł w
                                          górę i naprawdę warto się w to bawić, lecz pod warunkami:
                                          - masz dużo znajomych, lub pracujesz w dużej firmie,
                                          - nie wstydzisz się chodzić po ludziach,
                                          - nie zrezygnujesz po pierwszych niepowodzeniach,
                                          - jeśli Ci zależy na kasie to spokojnie wyciągniesz kwartalnie do 10
                                          000.
                                          - jak nic nie popiszesz to i nic nie zarobisz i tyle.

Podsumowując: Polecam z dwóch powodów: kasa w terminie, zgodnie z
                                          rozliczeniami.
                                          Odradzam jeśli szukasz stałej i stabilnej pracy, za duży stres.
                                          Pozdrawiam.

• Gość: Laki Re: może spróbuj inaczej.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 09:45
                        O szkoleniu Novision i calej oprawie, tego za 350 prosze zajrzec na forum o2. na
                        13 stronie jest miodzio post kogos przytomnego, kto jakis czas temu szkolenie
                        mial. i NIE DOSTAL Pan pelnej informacji dot tego jak nalezy rozpoczac
                        wspolprace, mowiac inaczej, Pana informatior z NV to.... (censored)...., ktory
                        liczy, ze urzeknie Pana atmosfera szkolenia tego za 350 zl. Warunkiem
                        rozpoczecia oficjalnie wspolpracy jest... uruchomienie w ciagu 7 dni po
                        zakonczeniu szkolenia czyli do nast niedzieli wlasnego programu inwestycyjnego.
                        Argumenty sa rozne: ze klienci pytaja czesto o to co Pan ma i chca miec taki
                        sam, aby bila z Pana wieksza pewnosc Siebie, bo w koncu chodzi o pieniadze etc
                        generalnie dla mnie to obrzydliwa manipulacja. Niech Pan zadzwoni do swojego
                        informatora z NV (czysto eksperymentalnie) i zabawi sie z nim jak on z Panem.
                        Prosze go wprost zapytac o wszystkie warunki podjecia oficjalnej wspolpracy.
                        Powinny byc takie: 1- uruchomienie wlasnego programu w ciagu 7 dni lub na
                        kogokolwiek innego (wiec to jest jakas deska ratunku), 152 godz szkoleni (w
                        ramach zdobywania licencji KNF, czy tez uprawnien do pojechania na egzamin), w
                        tym: szkolenia wewn 3cykle = 12 tygodni (12 poniedzialkow) + Szkolenia
                        podstawowe (to samo za 350 zl dostaje Pan za 180 [i to sa zapewne rzeczywiste
                        koszty]), udzial w konferencjach finansowych i formach przedsiebiorczosci (te na
                        ktorych losuje sie ksiazke Kiyosakiego). Kolezanka o prowizjach Panu troche
                        przeinaczyla, prowizje nie sa stale, ale zalezne od wysokosci prg uruchomionego.
                        Firma oferuje szkolenia TYLKO w zakresie tzw doradztwa, w rzeczywistosci
                        licencja KNF obejmuje prowadzenie czynnosci agenta ubezpieczen (prosze pamietac,
                        ze Skandia ZYcie SA to ubezpieczyciel). Zreszta jesli Pan wpisze w googlach
                        zwrot "licencja KNF" to oprocz ogloszen wyskocza Panu art z GW mowiace o tym, ze
                        nie ma czegos takiego jak "licencja KNF w zakresie doradztwa finansowego". Jesli
                        Pan nadal potrzebuje pomocy, prosze tu napisac, odpowiem na wszystko, o czym
                        wiem, bo uwazam, iz wymog podpisania wlasnego prog inwestycyjnego jest
                        obrzydliwa manipulacja. CHoc ma swoje cele.
                • Gość: Lucy Re: Po rozmowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 09:57

Wiec powtarzam, co napisalem wczesniej:
                  - musisz miec wlasna dzialalnosc gospod, ktora sie zaklada po odbyciu 152 godz
                  szkolen i uzyskaniu licencji KNF do prowadzenia czynnosci ubezpieczeniowych,
                  - nie zajmujesz sie funduszami emerytalnymi, a INWESTYCYJNYMI,
                  - NIE JEST prawda, ze "po takim szkoleniu kolej na nas" - dziewczyna robi z Pana
                  idiote, a Pan sie daje jak male dziecko zrobic. 152 godz szkolen to wymog KNF
                  (!!!), poza tym warunkiem rozpoczecia wspolpracy jest wymog URUCHOMIENIA
                  wlasnego prg inwestycyjnego w ciagu 7 dni od szkolenia podstawowego za 350 zl. I
                  nie jest prawda, ze Pan sie wszystkiego dowie na szkoleniu, bo o pewnych
                  sprawach sie nie mowi. Niech Pan idzie na o2 forum i wpisze nazwe firmy, dowie
                  sie Pan jak wyglada szkolenie na stronie 13. Zycze wiecej samodzielnosci w
                  poszukiwaniu informacji. KNF nie gryzie tez mozna do nich zadzwonic.
              • Gość: zenon Re: Po rozmowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 20:48
                Mamy pytanie, jak w takim doradztwie szuka się klientów. Czy polega to na ostrym atakowaniu ks. telefonicznej???? Bo jakoś ludzie tak chętnie nr. telefonów do swoich znajomych to nie dają?
          • Gość: Lak Re: Po rozmowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 09:55
            Ale Pani pieprzy :) Novision jako taka MUSI miec siedzibe, w koncu jest spolka
            prawa handlowego (!!!) wiec jakby ja zarejestrowali w sadzie ??? firma ma
            siedzibe w Bielsku Bialej. Wejdz dziewczyno na strone Krajowego Rejestru
            Sadowego i przestan pieprzyc, bo wykazujesz sie totalna ignorancja.

Nie reprezentuja funduszu (polecam zdobycie choc MINIMUM wiedzy z zakresu
            funduszy inwestycyjnych, chociazby po to bys sie nie osmieszyla przed
            znajomymi). Novision jest posrednikiem SKANDIA ZYCIE SA wiec jest to fundusz,
            ktory jest wydzielona czescia aktywow, ale reprezentuja Tow Ubezpieczen,
            ktore... poprzez konstrukcje produktu oprocz ubezpieczenia sprzedaje fundusze
            inwestycyjne.
        • Gość: Laki Re: Po rozmowie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.07, 09:51

Wiec powtarzam, co napisalem wczesniej:
          - musisz miec wlasna dzialalnosc gospod, ktora sie zaklada po odbyciu 152 godz
          szkolen i uzyskaniu licencji KNF do prowadzenia czynnosci ubezpieczeniowych,
          - nie zajmujesz sie funduszami emerytalnymi, a INWESTYCYJNYMI,
          - NIE JEST prawda, ze "po takim szkoleniu kolej na nas" - dziewczyna robi z Pana
          idiote, a Pan sie daje jak male dziecko zrobic. 152 godz szkolen to wymog KNF
          (!!!), poza tym warunkiem rozpoczecia wspolpracy jest wymog URUCHOMIENIA
          wlasnego prg inwestycyjnego w ciagu 7 dni od szkolenia podstawowego za 350 zl. I
          nie jest prawda, ze Pan sie wszystkiego dowie na szkoleniu, bo o pewnych
          sprawach sie nie mowi. Niech Pan idzie na o2 forum i wpisze nazwe firmy, dowie
          sie Pan jak wyglada szkolenie. Zycze wiecej samodzielnosci w poszukiwaniu
          informacji. KNF nie gryzie tez mozna do nich zadzwonic.
      • Gość: michał Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.07, 13:50
        ja takze:)
        • Gość: michał Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.07, 09:19
          moeny house, moze mozecie cos o nich powiedziec?
          www.money-house.pl/
      • arfer Re: Praca w charakterze Doradcy Finansowego 20.04.07, 01:20
        ???

PDF ???

TO tak, jakbyś zażyczył sobie Passata, Octavię i na dokładkę Trabanta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka