Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rejestracja w UP

IP: *.abp.pl 28.12.06, 15:18
    mam takie pytanie, jeżeli osoba straciła pracę (obojętnie w jaki sposob) stała
    się osobą bezrobotną, w jakim czasie po jej utracie powinna się zarejestrować
    w UP? czy ubezpieczenie społecznie "ginie" z tym samym dniem co zwolnienie z
    pracy? wiem, że np absolwenci po ukończeniu szkoły mają jeszcze przez 4
    miesiące ubezpieczenie a jak to jest z pracownikami???
    Obserwuj wątek
      • Gość: ola Re: rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.06, 19:31
        nie wiem w jakim czasie powinno sie, ale z chwila końca zatrudnienia mozna sie
        rejestrować i wydaje mi sie ze ubezpieczenie tez "ginie"
        podobno studenci jesli nie pracują to musza być zgloszeni przez ktoregos z
        rodziców, ubezpieczenia z UP nie ma wtedy.
        najlepiej wybrac sie do urzedu pracy i zapytać o wszystko
        • Gość: ja Re: rejestracja w UP IP: *.abp.pl 29.12.06, 13:57
          studenci nie muszą nic zgłaszać. ale mi chodzi o sytuację gdy traci się pracę
          • Gość: ja Re: rejestracja w UP IP: *.abp.pl 07.01.07, 13:41
            a może ktoś z obecnych tu dziś zna odpowiedź na to pytanie?
      • zaq28 Re: rejestracja w UP 07.01.07, 15:13
        "Ja" ten temat był już wałkowany wiele razy - na przyszłość skorzystaj z
        wyszukiwarki.

A zgodnie z ustawą prawo do świadczeń opieki zdrowotnej, ustaje po upływie 30
        dni od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego.

Pozdrawiam

Zaq
        • Gość: bigg Re: rejestracja w UP IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 19:07
          z tego co wiem, nie ma obligatoryjnego terminu rejestracji w UP, ale w twoim
          interesie jest byś zarejstrowala się szybko( jeśli masz prawo do zasilku). Co
          do wybrania pozsotałej kwoty zasilku, zdaje się że jakiś termin obowiązuje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka