Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!!

07.01.07, 20:23
    Czesc,ostatnio obserwuje pewne zjawisko ktore nabiera rozmachu.Otoz
    niepelnosprawni zabieraja nam miejsca pracy, gdzie sie nie obejrze tam
    widnieja ogloszenia typu przyjme pracownika z grupa inwalidzka.Dla mnie to
    jest chore ze w kraju w ktorym zdrowe osoby nie moga znalesc pracy,
    zatrudnienie oferuje sie inwalidom ktorzy oprocz wyplaty dostaja jeszcze
    renty!!!!!!!!!!!!!!jak ktos jest chory i ma rente to chyba logiczne ze nie
    jest zdolny do pracy?!
    Moja rada pracodawcy oferujcie prace tylko zdrowym, dla niepelnosprawnych sa
    przeciez zaklady pracy chronionej, niech tam pracuja.
    Obserwuj wątek
      • Gość: ziutek [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.07, 20:27
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: t Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: *.c160.msk.pl 07.01.07, 20:28
        A co? Renta wydaje Ci sie tak wysoka, ze wystarczajaca do zycia? Mylisz sie.
        Obawiam sie, ze roboty jaka proponuje sie osobom niepelnosprawnym sama bys nie
        chciala dostac- najmniej prestizowe prace (sprzatanie, produkcja, dozorowaine),
        nagminne wykorzystywanie i minimalne pensje albo lipne umowy i pensja za pol
        etatu (a praca 8h).
        No i wiekszosc takich ofert oferuja wlasnie zaklady pracy chronionej.
        • doradca-finansowy Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! 08.01.07, 10:57
          kojarzenie niepełnosprawności z utrzymującym sie bezrobociem dla pełnosprawnych
          to jakies nieporozumienie. Oferty dla niepełnosprawnych sa zupełnie inne niz
          dla osób bez zadnej grupy inwalidzkiej. to troche jakby miec pretensje, że
          oprocentowanie kredytów hipotecznych jest niższe niż kart kredytowych i
          posądzanie banków o dumping cenowy. to dwa różne produkty skierowane na inne
          potrzeby, nierzadko do innej grupy klientów. podobnie pracodawca nie stworzy
          podobnego stanowiska pracy dla osoby sprawnej, bo nie ma to dla niego sensu. ma
          zapotrzebowanie na takiego a nie innego pracownika i juz. nawet jesli
          podyktowane jest to ekonomia - opłaca mu się pracownik niepełnosprawny, bo
          koszt takiego jest duzo niższy, to tylko dlatego tworzy takie miejsce pracy, że
          mu sie to w ogóle kalkuluje. inaczej nie zatrudniałby nowego pracownika a za
          darmo "dociążył" juz zatrudnionych.
          Wniosek zatem jest inny - niepełnosprawni odejmują nam trochę pracy w firmie i
          mamy nieco więcej luzu. Ave niepełnosprawni.
      • Gość: ccc Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.01.07, 21:46
        Zostan inwalidą i będziesz mieć pracę
      • Gość: na chwile Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: *.acn.waw.pl 07.01.07, 23:19
        ciebie porąbało tyszanka

ci ludzie albo nie mogą przeżyć za te 500 zł co im daje się
        albo ledwo mogą coś robić

pomijam pijaków i kombinatorów co za łapówke mają renty

doczep sie do byłych oficerów mających w wieku 45 emeryturę 4000 i dalej
        pracujacych na etatach w różnych urzędach

to co jest w ogłoszeniach to wynika z tego, ze jakiś wyzyskiwacz chce ciąć
        koszty posługując się dopłatami PFRON, zminiejszając ZUS i mając ulgi podatkowe
        • krzysztofsf Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! 08.01.07, 07:50
          Gość portalu: na chwile napisał(a):

> to co jest w ogłoszeniach to wynika z tego, ze jakiś wyzyskiwacz chce ciąć
          > koszty posługując się dopłatami PFRON, zminiejszając ZUS i mając ulgi podatkowe

Niestety, jest to dosyc czeste zjawisko przy etatach na lekka prace umyslowa nie wymagajaca specjalnych kwalifikacji. Wystarczy isc do UP i przejrzec wywieszone oferty. Zobacz jakie wymagania maja firmy ochroniarskie - "zdrowy rencista" jest tam idealem.
          Mozna miec mieszane uczucia - z jednej strony jest to szansa dla prawdziwych inwalidow, z drugiej, prace na takich stanowiskach dostaja jednak w wiekszosci ludzi praktycznie zdrowi.
      • raveness1 Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! 08.01.07, 06:17
        Nie kazdy niepelnosprawny ma rente.
      • pep-per Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! 08.01.07, 07:55
        Życzę Ci, abyś nigdy w życiu nie stała się niepełnosprawną. I tego samego życzę
        Twoim bliskim.
        Naprawdę, wolę, kiedy pracę odbierają zdolni i wykształceni niepełnosprawni,
        niż np. jakiś baran - pociotek pani dyrektor.

tyszanka78f45 napisała:

> Czesc,ostatnio obserwuje pewne zjawisko ktore nabiera rozmachu.Otoz
        > niepelnosprawni zabieraja nam miejsca pracy, gdzie sie nie obejrze tam
        > widnieja ogloszenia typu przyjme pracownika z grupa inwalidzka.Dla mnie to
        > jest chore ze w kraju w ktorym zdrowe osoby nie moga znalesc pracy,
        > zatrudnienie oferuje sie inwalidom ktorzy oprocz wyplaty dostaja jeszcze
        > renty!!!!!!!!!!!!!!jak ktos jest chory i ma rente to chyba logiczne ze nie
        > jest zdolny do pracy?!
        > Moja rada pracodawcy oferujcie prace tylko zdrowym, dla niepelnosprawnych sa
        > przeciez zaklady pracy chronionej, niech tam pracuja.
      • Gość: 71 Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: *.icm.edu.pl 08.01.07, 08:42
        Widziałam jakiś czas temu ogłoszenie o treści mniej więcej takiej: poszukujemy
        do pracy zdrowego mężczyznę z grupą inwalidzką.
      • Gość: przesmiewca Re: kobiety zabieraja nam prace!!!!! IP: 80.51.233.* 08.01.07, 08:44
        <ironia mode on>

Czesc,ostatnio obserwuje pewne zjawisko ktore nabiera rozmachu.Otoz
        kobiety zabieraja nam miejsca pracy, gdzie sie nie obejrze tam
        widnieja ogloszenia typu "przyjme pracowniczke".Dla mnie to
        jest chore ze w kraju w ktorym mezczyzni nie moga znalesc pracy, kobiety
        ktore sa spolecznie predysponowane do zycia z pensji meza zabieraja prace osobom
        utrzymujacym rodziny!!!!!!!!!!!!! jak ktos jest kobieta i ma meza to chyba
        logiczne ze nie powinien podejmowac pracy?!
        Moja rada pracodawcy oferujcie prace tylko mezczyznom, dla kobiet jest
        gospodarstwo domowe, gary i pieluchy, niech przy nich pracuja.

<ironia mode off>
        • Gość: 71 Re: kobiety zabieraja nam prace!!!!! IP: *.icm.edu.pl 08.01.07, 08:51
          Pracodawcy oferujcie pracę prawdziwym żywicielom rodzin - kobietom. Mężczyźni
          zabierają nam pracę, a dochody wydają na piwo, papierosy, gry komputerowe,
          zakłady sportowe. Udają przed pracodawcami, że utrzymują rodziny!!!!! To kobiety
          od dawna utrzymują swoje dzieci. Pracodawcy powinni docenić kobiety, a chłopcy
          niech wracają na boisko.
        • Gość: tomeczek (off topic) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 08:55
          Gość portalu: przesmiewca napisał(a):

> <ironia mode on>

Czy jest na powyższą 'komendę' jakiś emotikon? :))
          Albowiem śliczna ona jest!
          • Gość: przesmiewca Re: (off topic) IP: 80.51.233.* 08.01.07, 09:02
            nie spotkalem sie z niestety z tego typu ikona.

No i widze, ze juz Panie kontratakuja ;)
            • Gość: ewka Re: (off topic) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 10:07
              Tyszanka zgadzam sie z toba. Jestem po 40 -ce nigdzie nie mogę znaleść pracy ,
              wyprzedzają mnie dosłownie wszyscy. Ja nie mam ŻADNEGO DOCHODU.Renty ani
              emerytury zapewne juz nie wypracuje. Dość często słysze " gdyby pani załtwiła
              sobie gr. inwalidzką to coś by sie znalazo".
        • shady27 przesmiewca jestes zerem 08.01.07, 10:45

• Gość: babsy Re: przesmiewca jestes zerem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:06
            O rany... Dla z deczka ociężałych w poniedziałek rano- PRZEŚMIEWCA PISAŁ
            IRONICZNIE! Brawo, świetna wypowiedź (jestem kobietą). A autorka wątku chyba
            nie zdaje sobie sprawy z tego, co pisze.
            • shady27 Re: przesmiewca jestes zerem 08.01.07, 12:21
              no chyba, ze ironicznie, bo ja dzis ciezko mysle to fakt :P

a co do autorki watku to szkoda klawiatury, totalnie bezmozga osoba
              • Gość: kobieta [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 12:26
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                • shady27 bardzo dziekuje za komplement 08.01.07, 12:42
                  uwielbiam jak ktos docenia moje 140 IQ
            • snajper55 Re: przesmiewca jestes zerem 08.01.07, 16:42
              Gość portalu: babsy napisał(a):

> A autorka wątku chyba nie zdaje sobie sprawy z tego, co pisze.

Chyba jest... niepełnosprawna. ;)))))

S.
              • Gość: t Re: przesmiewca jestes zerem IP: *.c160.msk.pl 08.01.07, 17:17
                > Chyba jest... niepełnosprawna. ;)))))

To moze by ja tak... na smietnik?
      • tyszanka78f45 Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! 08.01.07, 11:30
        Ja akurat mam prace i to dobra, ale wielu moich znajomych nie moze jej
        znalesc:)przez inwalidowktorzy nie dosc ze choruja i sa z tego powodu klopoty w
        miejscu pracy, to jeszcze zazwyczaj nic nie potrafia a chcieliby zarabiac jak
        zdrowi.
        Wg mnie ciniepelnosprawni ktorzy maja swiadczenia nie powinni miec pozwolenia na
        prace, pracowac tylko powinni niepelnosprawni bez swiadczen:)
        • Gość: urz. Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 11:42
          Dobrze odpowiem, chociaż to żenujące wszystko. Nikt jakoś nie sprawdził, że
          ostatnio zmieniły się przepisy co do obowiązkowego limitu niepełnosprawnych w
          pracy (a tak jest takowy w Polsce) - został podwyższony do 5%. Jak się nie
          zatrudni to się płaci kary i o ile za 1 osobę może to nie być dużo to, za
          więcej się nazbiera.
          P.S bodajże dotyczy zakładów zatrudniających pow. 20 osób nie jestem pewny i
          nie chce mis się sprawdzać.
          Pozdrawiam
        • Gość: ewka Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.01.07, 12:24
          Twoje czy moje poglady sa bardzo nie popularne. Jeśli nawet ktoś myśli tak jak
          my to nie wypada sie do tego przyznać .
          • tyszanka78f45 Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! 08.01.07, 12:37
            Acha ja dwa lata temu pracowalam jako rekruterka dla pewnej firmy i wiecie co?:P
            Osoby niepelnosprawne ktore przychodzily na rozmowe najczesciej obieraly postawe
            roszczeniowa uwazajac ze sie im wszystko nalezy. Dosyc co wiekszosc z nich nie
            mialo odpowiednich kwalifikacji badz doswiadczenia,to jeszcze wiekszosc to
            nieroby i aferzysci, dla ktorych posprzatanie stanowiska pracy to problem bo oni
            sa niepelnosprawni i zdrowie na to im nie pozwala.A na podjecie pracy im
            pozwala!? Niech nie narzekaja ze placi im sie najnizsze krajowe bo na wiecej nie
            zasluguja a i tak wiekszosc czasu to trzeba ich przyuczac no i sa chorzy wiec
            czesciej na l4
            • Gość: eeh Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: 80.51.233.* 08.01.07, 12:41
              Jaka placa taka praca. Za takie pieniadze tez bym sie nie przemeczal.
              Z niepelnosprawnymi bywa roznie- potrafia wymagac i miec roszczeniowa postawe.
              Ale jak przyjdzie co do czego to tylko nieliczni nie uginaja sie przed
              pracodawca i nie daja soba pomiatac.
            • raveness1 Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! 08.01.07, 13:39
              Nie wiem dlaczego sadzisz, ze ty jestes pelnosprawna.
              Po twoich postach widac, ze tez masz niezla demencje...mozgu.
          • Gość: eeh Re: niepelnosprawni zabieraja nam prace!!!!! IP: 80.51.233.* 08.01.07, 12:39
            Chcielibyscie pracowac po 10h dziennie za 550 zl w fabryce w ktorej z
            przymruzonym okiem patrzy sie na prawa pracownicze, dni wolne i kodeks pracy?
            Tak wyglada wiekszosc zakladow pracy chronionej. Ich wlasciciele (nie wszyscy,
            ale znaczna czesc) nie zalozyli ich z milosci do niepelnosprawnych ale z powodu
            oszczednosci i mozliwosci latwego zastraszenia zdesperowanego pracownika. Pensje
            ochroniarzy z grupa? 3,5-4 zl/godzine. Niezli z nich burzuje. Jesli ktos moze
            miec jakies pretensje to nie do niepelnosprawnych, ale przedsiebiorcow
            zerujacych na ich ciezkiej sytuacji.
      • Gość: corgan przebojowi i dynamiczni renciści postrachem rynku IP: *.chello.pl 08.01.07, 14:35
        pracy hehehe

Już widzę te nowe trendy w prasie kobiecej, specjalny target w reklamach,
        przebojowe i nowoczesne rencistki robiące karierę, czytają Cosmo, pojawiają się
        w reklamach hehe
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka