Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile sie zarabia w roznych miastach?

IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 20:55
    Proponuje stworzenie uporzadkowanej wedlug miast listy plac. W temacie wpisac
    miasto a pozniej dopisywac sie kazdy do swojego miasta podac ile średnio
    miesiecznie netto zł (na reke) z krotkim opisem branzy, wyksztalcenia,
    stanowiska itd. Na pewno ulatwi to niektorym z nas okreslenie swojej wartosci
    przy ubieganiu sie o nowa prace.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Zbigniew Kraków IP: *.krakow.sdi.tpnet.pl 19.11.01, 20:59
        5000 zł netto (średnio z premia) lat 29, wyzsze techniczne, dwa podyplomowe,
        branza telekomunikacja, stanowisko kierownicze.
        • Gość: radzio Re: Kraków IP: *.itsligo.ie 12.04.02, 12:27
          student w irlandii w godzinach popoludionwych (ok. 25 godz. tyg.) w
          sympatycznym hotelu - ok. 2500zl netto
          • Gość: Espanol san Francisco IP: *.client.attbi.com 11.09.02, 01:38
            Czesc Radzio. bardzo interesuje mnie Irlandia . gdybys mog mi wyslac e maila.
            mrafalek@hotmail.com Mieszkalem w Holandii Hiszpanii teraz w Usa i mysle o
            Irlandii. Dziekuje
          • Gość: Agnieszka Re: Warszawa IP: *.tele2.pl 31.10.02, 12:40
            1165 zł netto, inspektor w szpitalu, wykształcenie wyższe ekonomiczne, 6 lat
            stażu
        • Gość: domi Warszawa IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 12.08.02, 19:50
          Ludziki drogie, pamietajcie, ze w Warszawsce tak, wiecej sie zarabia, ale
          koszty zycia sa zabojcze! Wyzsze filologiczne, 4 języki, 5 lat pracy, wlasnie
          zjechalam z 3000 na 2400 (szef dopasowuje sytuacje kadrowa do rynkowej - jego
          slowa), promocja, popychle, tlumaczenia, wysluchiwanie narzekan tesciowej
          szefa. Pasjonujace. Kredyt za mieszkanie pozera 2/3 pensji. Jestem w depresji,
          moze kto ma robote w PR i tlumaczeniach? Pozdrowienia dla fartowniejszych.
          • seba44 Wrocław 02.09.02, 11:55
            Firma internetowa, Specjalista ds. sprzedaży, wykształcenie wyższe, niemiecki,
            podstawa + prowizja 1400 na reke, z tym ze aby dostac nawet podstawe trzeba
            sprzedac usługe. (4 miesiące bez wypłaty:()
            • Gość: Maya Szczecin IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 09.09.02, 10:13
              dla pocieszenia - architekt po studiach, drugi fakultet z geodezji na
              ukonczeniu, biegla znajomosc komputera i progamow CAD, biegla znajomosc
              angielskiego, 40 godzinny system pracy na stanowisku asystenta projektanta w
              prywatnej firmie budowlanej - zarabiam.... 800,- brutto czyli na reke jakies
              655,- do tego na otarcie lez z bolem d... szefo zwraca mi za dojazd do szkoly i
              za wyzywienie i nocleg, czyli jakies 170 zeta miesiecznie (choc nie
              zawsze..) ;))) niezle perspektywy, co? ;))) pozdroofka!
              • Gość: Hiszpan Szczecin IP: 213.25.43.* 02.10.02, 13:40
                po dzisiejszej podwyżce jako koordynator działu technicznego w firmie handlowo-
                usługowej 1535 zł na rękę włączając premię... pracuję tu 32 miesiące, mam
                wyższe techniczne plus podyplomowe ekonomiczne, znam dobrze angielski i słabo
                niemiecki,obsługa komputera, faktury, magazyn, mam prawojazdy. I tak szukam
                czegoś ciekawszego... praca pon-pt 8-16.

PZDR!
              • Gość: Dam (L) Re: Szczecin IP: *.chello.pl 30.11.02, 12:06
                Gość portalu: Maya napisał(a):

> dla pocieszenia - architekt po studiach, drugi fakultet z geodezji na
                > ukonczeniu, biegla znajomosc komputera i progamow CAD, biegla znajomosc
                > angielskiego, 40 godzinny system pracy na stanowisku asystenta projektanta w
                > prywatnej firmie budowlanej - zarabiam.... 800,- brutto czyli na reke jakies
                > 655,- do tego na otarcie lez z bolem d... szefo zwraca mi za dojazd do szkoly
                i
                >
                > za wyzywienie i nocleg, czyli jakies 170 zeta miesiecznie (choc nie
                > zawsze..) ;))) niezle perspektywy, co? ;))) pozdroofka!

Jebac ten kraj i wszystkich ktorzy doprowadzili nasz naród do takiej
                sytuacji...Jestem Z wami i 3mam kciuki...;)))
                • paw_dady nie podoba sie to wynocha 30.11.02, 13:50
                  Gość portalu: Dam (L) napisał(a):
                  > Jebac ten kraj

gratuluje prawdziwie patriotycznej postawy, NIKT I
                  NIGDZIE cie nie bedzie szanowal jak nie szanujesz
                  swojego kraju

> i wszystkich ktorzy doprowadzili nasz naród do takiej
                  > sytuacji...
                  ta sytuacja nazywa sie WOLNYM RYNKIEM,i o to walczyly
                  pokolenia 'uciskanych' przez komune robotnikow. wiec o
                  co chodzi?

masz wolnosc i kapitalizm to nie narzekaj
          • Gość: aggie Re: Warszawa IP: *.olsztyn.cvx.ppp.tpnet.pl 08.09.02, 20:14
            Gość portalu: domi napisał(a):

> Ludziki drogie, pamietajcie, ze w Warszawsce tak, wiecej sie zarabia, ale
            > koszty zycia sa zabojcze! Wyzsze filologiczne, 4 języki, 5 lat pracy, wlasnie
            > zjechalam z 3000 na 2400 (szef dopasowuje sytuacje kadrowa do rynkowej - jego
            > slowa), promocja, popychle, tlumaczenia, wysluchiwanie narzekan tesciowej
            > szefa. Pasjonujace. Kredyt za mieszkanie pozera 2/3 pensji. Jestem w
            depresji,
            > moze kto ma robote w PR i tlumaczeniach? Pozdrowienia dla fartowniejszych.
            sądzę, że trzeba sie było zastanowić przed zadłużeniem. Sytuacja jaka jest
            taka jest. Ja też mam wyższe, częśc za granicą, mam własną firmę, znam języki
            obce (tylko 2 ale płynnie, mam już 32 lata, fakt, dużo podróżowałam, wiele lat
            mieszkałam za granicą, i wyobraź sobie mimo 40-50oooPLn obrotu i kontaktom z
            dobrymi firmami nie stać mnie na kredyt mieszkaniowy. samochód właśnie
            sprzedałam , jeżdzę męża i zastanawiam się, czy pieniądze nie lepiej
            zainwestować w coś innego, a na razie się jeszcze pomęczyć. Takie są realia,
            trzeba się asekurować, a życie jest takie krótkie
            • Gość: kaki Re: Warszawa IP: TCZNT* / 213.17.193.* 02.10.02, 11:37
              mowisz , ze sprzedalas swoj samochod.
              dobrze , ze bylo was stac na dwa niektorzy
              nie maja studiow bo w domu brakowalo,
              nie moga wiec podjac dobrze platnej pracy,
              bo nikt nie chce ich przyjac.
              nie stac ich ani na studia , ani na mieszkanie ani na samochod
              nie mowiac juz o dwoch.
              • Gość: RR Re: Warszawa IP: *.sosnowiec.sdi.tpnet.pl 21.11.02, 14:21
                that's it!!!
                a tym, ktorzy kosztem workow pod oczami i niedojedzenia, za wlasne pieniadze
                skonczyli studia zaoczne z kartka wyliczaja 1-2 roczna przerwe po maturze i
                wybrzydzaja, ze zaoczne to przeciez nie studia.....
        • Gość: PoloDroz Kraków IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.10.02, 22:12
          A ile zarabia ksiądz, albo zakonnica?
        • Gość: PoloDroz Kraków IP: *.chello.pl / *.chello.pl 17.10.02, 22:17
          A ile zarabia ksiądz, albo zakonnica? Bo właśnie się dowiedziałem, że mój
          zagraniczny pracodawca zdecydował się mnie wykopać ( tzw brak rezultatów na
          polskim rynku) i od 1 stycznia szukam pracy, bo nie będę już zarabiał 9000 PLN,
          ino tyle, co mi zagraniczna kuroniówka będzie łaskawa zaakceptować. A to twardy
          orzech do zgryzienia... więc myślę, że kościelne szatki to nie taki głupi
          pomysł.
      • Gość: edzio Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: 194.180.104.* 19.11.01, 23:36
        Mainz (Moguncja) kolo Frankfurtu
        branza: produkcja+handel, dzial: IT
        120.000,- DM brutto p.a.
        • tomek_1970 Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? do Edzia 20.11.01, 12:43
          Edzio,

Geniuszu informatyczyny, wszyscy sie cieszamy i zazdroscimy jak cholera Twoich
          zarobkow... ale tak naprawde, to nikogo nie obchodzi ile sie zarabia w Reichu.
          Tym bardziej, ze podales zarobek roczny (chyba ze jestes wlascielem), i ze niby
          mial on nas wszystkich rzucic na kolana. OK masz fure siana, ale staraj sie
          porownywac do mlodych pistoletow IT zza Odry, OK ???

pozdro
          • ttc Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? do Edzia 20.11.01, 21:52
            tomek_1970 napisał(a):

> Edzio,
            >
            > Geniuszu informatyczyny, wszyscy sie cieszamy i zazdroscimy jak cholera Twoich
            > zarobkow... ale tak naprawde, to nikogo nie obchodzi ile sie zarabia w Reichu.
            > Tym bardziej, ze podales zarobek roczny (chyba ze jestes wlascielem), i ze niby
            >
            > mial on nas wszystkich rzucic na kolana. OK masz fure siana, ale staraj sie
            > porownywac do mlodych pistoletow IT zza Odry, OK ???
            >
            > pozdro

E tam, jaka fura siana. Chcial nam chlopak zaimponowac ale mu sie chyba nie udalo. Po podatkach to
            zostanie mu raptem z 70 000 a to przeciez tylko 35 000 USD... I rzeczywiscie nie fair dla ludzi pracujacych
            w Polsce. ttc
            • Gość: --Michal no i poco sie tak zloscic na Edzia IP: 143.165.201.* 20.11.01, 22:48
              No i napisal chlopek co chcial. Po co na niego napdac. Podzielil sie
              informacja, a kolega Tomek na niego ze sie chwali, chyba sam najlepiej wie czy
              to duzo czy malo. Ja raczej zakladam ze Edzio mial dobre intencje.
              Pozdrawiam kolegow.
              • Gość: gruby logistyk IP: 212.244.106.* 21.11.01, 10:03
                logistyk w centrum kraju (miasto 80 tysiecy) PLN 10 700

w wawie od 12 do 15 moze 16 brutto, zalezne od premii

gdyby w tym miesciew centrum kraju bylo potencjalnych 5-7 zakladow, gdzie moglbym
                pracowac za godziwa kaske (w czasie budowy mieszkania czy domu PLN min 9 tysiecy
                a potem 7 brutto by starczylo) to niegdzie nie ruszalbym sie.

Jestem sam - place duze podatki. Umowa o prace bez zadnych przekretow.

Teraz jeszcze popracuje w wawie - chce jeszcze 1 lub 2 firmy dobre zalapac i
                projekty ciekawe a potem jade do Poznania, nawet za 60/70 procent kaski (majac
                domek i autko mi wiecej nie potrzeba), ktora mam. Mam nadzieje, ze dostane bo
                jestem urodzonym "logistykiem".

Teraz musze sobie jezyk niemiecki podszlifowac, zeby gosci na spotkaniu zagiac
                ang i niem logistyczno/biznesowym!

• Gość: Bulasty Re: logistyk IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 03.04.02, 09:50
                  Pracuję jako logistyk w mieście 30 tysięcznym i moje uposażenie jest
                  proporcjonalnie mniejsze bo wynosi średnio 4800 brutto/mies.

Mam pytanko do kolegi czy kończył jakieś kierunkowe studia i gdzie ewentualnie
                  warto się doszkolić w zakresie logistyki
                  • Gość: gruby Re: logistyk IP: *.zke.com.pl 03.04.02, 18:16
                    tak mgr logistyka
                    AE

i okolo 40 szkolen z logistyki/produkcji/systemow zarzadzania
                    i jakis cert program uznawany gdzies tam i w paru miejscach w Polsce

myslalem o MBA logistycznym ale sa 2 lub 3 meijsca w Europie
                    a koszt 100 tys
                    trzeba by zostac dyr log w ciechu lub PSE albo telekomunie
                    normalne firmy dzialajace na ryunkowych zasadach nie zaplaca

a bez koneksji bez sensu isc na spotkanie

- wlasnei 2 miesiace temu NAj... szukalo szefa sekcji negocjacyjnej dla telekomuny
                    dupa celowo kierowala sie do gosci a technicznych, m.in. mnie
                    sk.... na maxa

Gość portalu: Bulasty napisał(a):

> Pracuję jako logistyk w mieście 30 tysięcznym i moje uposażenie jest
                    > proporcjonalnie mniejsze bo wynosi średnio 4800 brutto/mies.
                    >
                    > Mam pytanko do kolegi czy kończył jakieś kierunkowe studia i gdzie ewentualnie
                    > warto się doszkolić w zakresie logistyki

• Gość: otho Re: logistyk IP: 217.97.141.* 15.07.02, 18:44

>
                      > a bez koneksji bez sensu isc na spotkanie
                      >
                      > - wlasnei 2 miesiace temu NAj... szukalo szefa sekcji negocjacyjnej dla
                      telekomuny
                      > dupa celowo kierowala sie do gosci a technicznych, m.in. mnie
                      > sk.... na maxa
                      >
                      >
                      > W Poznaniu???
                      >
                      >
                      >
                      > Gość portalu: Bulasty napisał(a):
                      >
                      > > Pracuję jako logistyk w mieście 30 tysięcznym i moje uposażenie jest
                      > > proporcjonalnie mniejsze bo wynosi średnio 4800 brutto/mies.
                      > >
                      > > Mam pytanko do kolegi czy kończył jakieś kierunkowe studia i gdzie ewentua
                      > lnie
                      > > warto się doszkolić w zakresie logistyki
                      >
                    • Gość: hollyg Re: logistyk IP: *.interfood.com.au 02.09.02, 10:30

Pracuje jako export logistics manager (australia) w miedzynarodowej firmie..
                      za kilka miesiecy wracam do Europy zeby sie rozejrzec za jakas praca w
                      logistyce,shipping itd....czy ktos ma pojecie jak wyglada zatrudnienie i ile
                      np. placa w Hamburgu????

Cheers
                • Gość: slazaki Re: logistyk IP: *.zoe.nl.ibm.com / *.nl.ibm.com 18.07.02, 13:01
                  gruby nie cwaniakuj tak..
                  bo w zeby..
                  a niemieckiego to i tak sie nie nauczysz glabie..
                  du bist ein null, du dickes schwein..
                  niemals wirst deutsch können..
                  solche leute wie du müssten müll entsorgen
              • tomek_1970 Re: no i poco sie tak zloscic na Edzia 21.11.01, 12:47
                Gość portalu: --Michal napisał(a):

> No i napisal chlopek co chcial. Po co na niego napdac. Podzielil sie
                > informacja, a kolega Tomek na niego ze sie chwali, chyba sam najlepiej wie czy
                > to duzo czy malo. Ja raczej zakladam ze Edzio mial dobre intencje.
                > Pozdrawiam kolegow.

Michale, ja sie nie zloszcze (jeszcze) na Edzia, tylko jego informacja jest ni w
                pi...pe ni w oko. No chyba, ze sie chcial pochwalic zarobkami (ktore byc moze, i
                tak sa nizsze od Twoich). Ot, co mialem na mysli.

pozdro
                • Gość: --Michal Re: no i poco sie tak zloscic na Edzia IP: *.tiaa-cref.org 21.11.01, 15:08
                  Cze tomek, Ja wiem ze sie nie zloscisz na Edzia, to tylko taka metafora. ja
                  chacialem powiedzec ze jak tak napisal to wierze w jego dobre intencje, bo
                  chyba sam wie ze taka kwota w jego kraju nie jest niczym specjalnym (a moze
                  jest?). Sam sie chetnie dowiem ile sie zarabia w IT w BRD. co do moich zrobkow
                  to wole tego tematu nie poruszac,
                  Pozdrawiam.
                  • Gość: sympathy Kolonia - 3.400 netto IP: *.arcor-ip.de 07.02.02, 11:30
                    Kolonia, IT, szeregowy programista, 3.400 Euro na reke. 24 lata.

Wiecej nie piesze, bo ktos znowu na mnie bedzie sie wyzywac.
                    • exxon Re: Kolonia - 3.400 netto 15.03.02, 11:12
                      Gość portalu: sympathy napisał(a):

> Kolonia, IT, szeregowy programista, 3.400 Euro na reke. 24 lata.
                      > Wiecej nie piesze, bo ktos znowu na mnie bedzie sie wyzywac.

Nie chce Cie wyzywac. Doskonale sie orientuje w zarobkach informatykow w rejonie
                      Rhein-Main, gdzie sa one na pewno wyzsze niz w Kolonii. 3400 € na reke oznacza ni
                      mniej nie wiecej 12.000 DM brutto miesiecznie. A to w niemieckich realiach 156
                      tysiecy DM rocznie. Nie znam zadnego programisty (a juz na pewno szeregowego),
                      ktoremu udaloby sie przekroczyc 120 tys. DM i to po kilku latach pracy.
                      • Gość: doradca Re: Kolonia - 3.400 netto IP: *.sap-ag.de 15.03.02, 11:41
                        ja wiem, ze doswiadczeni goscie - biznesowi dostaja 150-200 tys rocznie
                        mowie o biznesie plus system

sa programisci, ktorzy tez dostaja okolo 150
                        ale sa to wyjatki

exxon napisał(a):

> Gość portalu: sympathy napisał(a):
                        >
                        > > Kolonia, IT, szeregowy programista, 3.400 Euro na reke. 24 lata.
                        > > Wiecej nie piesze, bo ktos znowu na mnie bedzie sie wyzywac.
                        >
                        > Nie chce Cie wyzywac. Doskonale sie orientuje w zarobkach informatykow w rejoni
                        > e
                        > Rhein-Main, gdzie sa one na pewno wyzsze niz w Kolonii. 3400 € na reke oz
                        > nacza ni
                        > mniej nie wiecej 12.000 DM brutto miesiecznie. A to w niemieckich realiach 156
                        > tysiecy DM rocznie. Nie znam zadnego programisty (a juz na pewno szeregowego),
                        > ktoremu udaloby sie przekroczyc 120 tys. DM i to po kilku latach pracy.

• Gość: sympathy Re: Kolonia - 3.400 netto IP: *.arcor-ip.de 17.03.02, 11:30
                          ... przy okazji - jak mawiaja niektorzy na niemieckim rynku it jest raczej
                          srednio - z mojego projektu odeszly 3 osoby, bo nie pasowal im to, ze srednio w
                          tygodniu musialy robic ok. 6-8 nadgodzin (platnych oczywiscie)... to najlepiej
                          swiadczy o kondycji rynku :-)

a co do mojego 3.400 / miesiac - sprawa wyglada tak, ze w praktyce mam 60-
                          godzinny tydzien pracy. 3.400 wychodzi z pensji, do tego kazda nadgodzina
                          platna (przynajmniej 25% wiecej niz normalne). Pracodawca (ktory mnie wynajmuje
                          klientowi) zgodzil sie na 3.400 dlatego, ze siedze w projekcie wlasnie 60
                          godzin tygodniowo. A oznacza to, ze przynosze i tak wiecej pieniedzy
                          pracodawcy niz zakladal (dostaja od klienta za kazdy dzien w projekcie)... wiec
                          przekonalem ich, zeby sie ze mna podzielili :-)

Nie musze chyba do tego wszystkiego wspominac o 30 dniach urlopu i innych
                          gazdzetach...

Pozdrowienia dla wszystkich :-)
                          • Gość: trach Re: Kolonia - 3.400 netto IP: 80.48.105.* 25.11.02, 16:49
                            Gość portalu: sympathy napisał:

> ... przy okazji - jak mawiaja niektorzy na niemieckim rynku it jest raczej
                            > srednio - z mojego projektu odeszly 3 osoby, bo nie pasowal im to, ze srednio
                            w
                            >
                            > tygodniu musialy robic ok. 6-8 nadgodzin (platnych oczywiscie)... to
                            najlepiej
                            > swiadczy o kondycji rynku :-)
                            >
                            > a co do mojego 3.400 / miesiac - sprawa wyglada tak, ze w praktyce mam 60-
                            > godzinny tydzien pracy. 3.400 wychodzi z pensji, do tego kazda nadgodzina
                            > platna (przynajmniej 25% wiecej niz normalne). Pracodawca (ktory mnie
                            wynajmuje
                            >
                            > klientowi) zgodzil sie na 3.400 dlatego, ze siedze w projekcie wlasnie 60
                            > godzin tygodniowo. A oznacza to, ze przynosze i tak wiecej pieniedzy
                            > pracodawcy niz zakladal (dostaja od klienta za kazdy dzien w projekcie)... wie
                            >
                            > przekonalem ich, zeby sie ze mna podzielili :-)
                            >
                            > Nie musze chyba do tego wszystkiego wspominac o 30 dniach urlopu i innych
                            > gazdzetach...
                            >
                            > Pozdrowienia dla wszystkich :-)

Cze
                            niech będzie, wierze ci. Ale zacznijmy od początku
                            jak mieszkasz w koelsche Stadt to pewnie
                            wynajeli Ci mieszkanie na Bayental'u, masz oprócz tego
                            przypuszczeam zwrot kosztów przejazdu lub przelotu do domu co miesiac albo co
                            dwa tygodnie. (Ale to nie jest możliwe przy tylu godzinach,zeby jezdzić do
                            kraju, nie ma kiedy}
                            Może nawet dostałeś samochód, o komróce nie mówie bo to zwykła rzecz.
                            Teraz zacznijmy od twojego pracodawcy to pewnie firma taka jak Arcor (zakres
                            działalności: ISP, oprogramowanie, sklepy internetowe i reszta)
                            znana w NRW i w calych Niemczech, może nawet to Arcor.
                            Twój dzień pracy wyobrażam sobie tak:
                            6.00 pobudka mycie rączek,buzki śniadanko mycie ząbków itp
                            6.45 wyjazd do pracy do klienta to biura etc.
                            7.45 jesteś na miejscu, przeciagasz kartą po czytniku zaczynamy liczyc czas
                            pracy
                            9.30 -10.00 przerwa śniadaniowa
                            12.30-14.00 (15.00) z.K czyli zum Tisch (jedzenie)
                            ca 18.00-19.00 cos zeżreć
                            kończysz koło 20-21 karta po czytniku konczymy liczenie czasu
                            jesteś w domu 21-22 chyba
                            siusiu paciorek i spać

Założenia do tego dnia:
                            1. sobota i niedziela wolna (w co nie wierzę)
                            2. zakupy, pranie, wizyty lekarski odbywaja się w pracy
                            3. zero czasu na rozrywke
                            4. eleganckie panie mogą być hiszpanki za 200 euro (gorąco polecam)w
                            sobote wieczór masz 24 lata i fujare nie z drewna (na Barbarossaplatz jest
                            knajpa z nimi)
                            5. Arbeitsamt nie wie, że pracujesz dlużej niż 48 godzi w tygodniu(łącznie z
                            nadgodzinami)
                            6. Siła charakteru przewyżsasz polskich budowlańców w niemczech
                            7. Nie ma takiego gościa jak ty

>Pozdrowienia dla wszystkich :-)

• Gość: darek Re: Kolonia - 3.400 netto IP: *.euv-frankfurt-o.de 17.07.02, 11:40
                        exxon napisał(a):

> Gość portalu: sympathy napisał(a):
                        > >
                        > Nie chce Cie wyzywac. Doskonale sie orientuje w zarobkach informatykow w
                        rejoni
                        > e
                        > Rhein-Main, gdzie sa one na pewno wyzsze niz w Kolonii. 3400 € na reke oz
                        > nacza ni
                        > mniej nie wiecej 12.000 DM brutto miesiecznie. A to w niemieckich realiach
                        156
                        > tysiecy DM rocznie. Nie znam zadnego programisty (a juz na pewno
                        szeregowego),
                        > ktoremu udaloby sie przekroczyc 120 tys. DM i to po kilku latach pracy.

Ja tez mieszkam w Niemczech i mam duzy kontakt z branza IT. Calkowicie sie z
                        panem zgadzam, ze 3400 € na reke to bardzo dobre wynagrodzenie i na pewno
                        nalezy do wyjatkowych.
                        • Gość: programmer Re: Kolonia - 3.400 netto IP: *.maps / 159.157.88.* 29.07.02, 12:27
                          Tak, zgadzam sie z przedmowca, ze to b.dobre wynagrodzenie...pewnie do
                          osiagniecia z zona i trojka dzieci. No i czym tu sie chwalic.
                          gdyby ktos chcial poznac zarobki blizej ziemi to proponuje zajrzec na stronke:
                          www.jobpilot.de/content/journal/gehalt/it.html
                          i nie bujac w oblokach!!!
                          ale swoja droga to ludzka rzecz pomarzyc.
                          • Gość: Skorpik Re: Kolonia - 3.400 netto IP: *.schleupen.de / 10.2.2.* 21.08.02, 17:04
                            W NRW ?

3400 Netto to duzo , jak ktos kosi 2200 - 2500 Euro Netto to jest juz dobrze.
                            Pozdrawiam
                            Skorpik
                            NRW
                    • Gość: bob Re: Kolonia - 3.400 netto IP: 213.192.68.* 08.04.02, 23:00
                      Fajnie się chwalimy co? Ale co tam ja jestem "nikim" na razie studiuję
                      logistykę iregularnie przez 4 miesiące w roku zarabiam w Stanach 60-70 tys
                      PLN. Po co mi te studia? Nie wiem, ja tu nie zostaję
          • Gość: Espanol masz racje IP: *.client.attbi.com 11.09.02, 01:42
            no tak co tu sie chwalic ile sie zarabia za granica!!!! Warto miec jakies
            porownanie.Ja w San Francisco mam 800$ na miesiac mieszkanie i wyrzywienie
            opiekuje sie dziecmi 25 40 godz tyg. Rafal
            • Gość: Ola Re: masz racje IP: *.corp.redshift.com 25.11.02, 21:59
              Wystarczy skonczyc w San Francisco czy wogole w Kalifornii 3 m-czny kurs na CNA
              i zarabiac 15$/godz. Jeszcze lepiej 3-4 lata na college, rownoczesnie
              pracujac , jak powyzej, i z dyplomem pielegniarki masz 30-40$/godz i bonus przy
              przyjeciu do 10 tys$ w niektorych szpitalach. Srednio zwykle 5 tys.
              Tutaj warto uczyc sie bo efekty tego sa wspaniale.
        • Gość: UE Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.vancouver36.dialup.canada.psi.net 15.03.02, 06:13
          Gość portalu: edzio napisał(a):

> Mainz (Moguncja) kolo Frankfurtu
          > branza: produkcja+handel, dzial: IT
          > 120.000,- DM brutto p.a.
          Czyzby ostatnio granice Polski przesunely sie tak bardzo na zachod, a w kraju byla wymiana pieniedzy i zamiast
          zlotych obowiazywaly DM?

• Gość: kobietka Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 21.11.01, 19:22
        Małe miasteczko na Dolnym Śląsku,specjalistka do spr.sprzedaży, dodatkowo dwa
        kierunki poddyplomowe 3000 zł brutto.
        pa
      • Gość: Bart Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.02.02, 20:22
        Wrocław; wykształcenie wyższe techniczne, aktualnie inżynier procesu
        produkcyjego - 2.400 brutto ang + niem - ang język oficjalny w firmie.

Studia za granicą (stypendium) + praktyka w niemczech (6 miesięcy) - czy może
        ktoś powiedzieć czy mam gdzieś indziej szanse na więcej? Nie piszę tego aby się
        chwalić - tylko dla informacji.
        • Gość: Marcin Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.starnet.pl 07.02.02, 13:26
          3200 zl netto , ang+ niem ,wyzsze, mba,praca i tak po znajomosci zalatwiona
          branza:reklama,warszawa
          apropos:CZY ZAWSZE JAK JEST TAKI WĄTEK MUSI SIE ZNALEZC PALANT KTORY OD RAZU
          ZBLUZGA KOGOS KTO DUZO ZARABIA???
          typowa wiejska zawiść,przeciez ten watek sluzy umieszczeniu informacji o
          zarobkach.
          • Gość: Marcin Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.starnet.pl 07.02.02, 13:29
            PS> jak ktos chce wylewac zale i bluzgac na ludzi ,ktorzy dobrze zarabiaja
            niech zaklada nowy watek a nie p..... nie na temat, bo musze czytac glupie
            posty i tracic czas
          • Gość: sympathy Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.arcor-ip.de 07.02.02, 15:26
            Marcin - gdzie MBA?
          • Gość: MM Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.man.polbox.pl 05.08.02, 12:59
            ZAWISC JEST DOKLADNIE TAKA SAMA NA WSI JAK I W MIESCIE.
            Musisz troche popracowac nad swoimi emocjami.
          • Gość: Girl Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 06.08.02, 23:02
            Witam,
            Mam pytanie, czy moglabym miec rowniez zalatwiona prace "po znajomosci", np.
            przez Ciebie :-) ? Tez zajmuje sie reklama i moje zarobki netto to 1000 zł w
            Warszawie na stan. specjalista ds. reklamy.. I jak ja to moge skomentowac??
            Chyba tylko tak: pracy szukalam sama i jest to moja pierwsza praca; niestety
            szef nie zgodzil sie na podwyzke (choc jestem tu od roku), a sytuacja na rynku
            jest taka, jaka jest ...
            Pozdrawiam..
            J.
          • Gość: Daisy Informatyk/Niemcy IP: *.dip.t-dialin.net 10.08.02, 00:05
            dlaczego? gdyz Pan ten klamal. Pracuje jako informatyk w Niemczech i przyznam,
            ze dochody tego Pana sa wyssane z palca.
      • Gość: Caryca Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: 194.204.138.* 07.02.02, 15:57
        III rok Prawa (czyli jeszcze nie wyższe), asystentka dyrektora, angielski 2 rok
        pracy 1400-1500 netto. Miasto ok.200 tysięczne.

Pzdr.
        • Gość: Jasio Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.proxy.aol.com 28.07.02, 08:55
          Czy moglabys sprecyzowac swoje obowiazki?
        • Gość: gość portalu Ile się zarabia = 0zł IP: *.jgora.dialog.net.pl 14.08.02, 11:26
          Gość portalu: Caryca napisał(a):

> III rok Prawa (czyli jeszcze nie wyższe), asystentka dyrektora, angielski 2
          rok
          >
          > pracy 1400-1500 netto. Miasto ok.200 tysięczne.
          >
          > Pzdr.
          Inżynier ochrony środowiska ( jeden z najlepszych na roku ), student zaoczny
          informatyki ( przyszły magister ), angielski całkiem dobrze ---> 0 zł. Nie mam
          pracy od pół roku.I co. Czy ktoś narzeka , że zarabia 1000 czy 1500 zł na
          rękę.Też zarabiałem 1200 zł na rękę , ale firma upadła i jestem na zielonej
          trawce.Ta sytuacja zaczyna mnie ostro wk.. i najchętniej to roz... wszystko w
          drobny mak.Ktoś powie, że sam jestm sobie winny i teraz zwalam winę na innych
          za swoje niepowodzenia.No jasne.Bo to w końcu ja jestem winny, że na rozmowę
          kwalifikacyjną do firmy przychodzi 65 osób.I jak tu mieć możliwość zdobycia
          pracy.Zawsze znajdzie się ten ktoś , kto jest lepszy od ciebied( może nie
          wiedzą , ale np. doświadczeniem )
          • Gość: Maksym Ile sie zarabia jako spedytor w Kraku?? IP: *.ostrowiec.dialup.inetia.pl 27.10.02, 21:26
            Zadalem juz kiedys to pytanie, na innym watku i otrzymalem odpowiedz 1200zl netto. Czy to prawda?
      • Gość: Zibbi Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.lublin.cvx.ppp.tpnet.pl 08.02.02, 09:54
        Lublin, IT, 3200,- PLN netto, wyższe, kierownik, staż 16 lat.
        • Gość: L. Lublin-IT IP: *.anicasystem.com.pl / 212.182.98.* 15.07.02, 15:21
          Lublin, IT, niekierownik, staż: 6 lat, 3000 netto
      • stud07 Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? 08.02.02, 10:36
        Warszawa, bez podatku 2000 zł/tydz (połowa w bonach do hipermarketu).
        Skojarzyłem ofertę z tego forum z dużą firmą produkcyjną. Jak skończe studia
        zostanę agentem.
        • Gość: malgonia Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.elektrim.pl 01.03.02, 15:40
          Warszawa, specjalista ds personalnych (nie administracja kadrowa), 5500 brutto,
          studia podyplomowe, doświadczenie,angielski, 26 lat
          pozdrawiam
          • Gość: JoP Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: 213.134.133.* 01.03.02, 15:55
            Gość portalu: malgonia napisał(a):

> Warszawa, specjalista ds personalnych (nie administracja kadrowa), 5500 brutto,
            >
            > studia podyplomowe, doświadczenie,angielski, 26 lat
            > pozdrawiam

Uuuuu, to pracownicy Elektrimu nie mają w umowach o pracę klauzuli o zachowaniu
            zarobków w tajemnicy? Big mistake.

JoP

• Gość: abc Re: Ile sie zarabia w Elektrimie - do malgoni IP: 212.76.37.* 07.08.02, 12:37
            Gość portalu: malgonia napisał(a):

> Warszawa, specjalista ds personalnych (nie administracja kadrowa), 5500
            brutto,
            >
            > studia podyplomowe, doświadczenie,angielski, 26 lat
            > pozdrawiam

No, to teraz już wiem dlaczego Elektrim ma, delikatnie mówiąc, kłopoty
            finansowe, a kurs jego akcji leci w dół na łeb, na szyję. Jak się zatrudnia
            doświadczone panienki w wieku 26 lat za 5500 miesięcznie...
            • Gość: mac Re: Ile sie zarabia w Elektrimie - do malgoni IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.08.02, 10:56
              Gość portalu: abc napisał(a):

> Gość portalu: malgonia napisał(a):
              >
              > > Warszawa, specjalista ds personalnych (nie administracja kadrowa), 5500
              > brutto,
              > >
              > > studia podyplomowe, doświadczenie,angielski, 26 lat
              > > pozdrawiam
              >
              >
              >
              > No, to teraz już wiem dlaczego Elektrim ma, delikatnie mówiąc, kłopoty
              > finansowe, a kurs jego akcji leci w dół na łeb, na szyję. Jak się zatrudnia
              > doświadczone panienki w wieku 26 lat za 5500 miesięcznie...

litości z tym doświadczeniem - to znaczy co - pierwsze szlify zawodowe już w II
              klasie liceum?! Kiedy przeglądam tę listę dyskusyjną, to mam wrażenie, że w
              niektórych wypadkach apetyty nie są skrojone na miarę rzeczywistych możliwości
              i kwalifikacji, co ciekawe jak widać zdarza się, że tak się też płaci.
              Bez urazy, to taka reflekcja ogólna.
              pozdrawiam
      • Gość: Zbysioo Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.private.ramtel.pl 01.03.02, 22:38
        20 lat, marketing manager w najlepszej krakowskiej restauracji, 1200 +prowizje,
        razem do 2000 brutto, jem za darmo caly dzien :-)
        • limp_bizkit i z tym jedzeniem to jest to! 02.03.02, 12:21
          tak trzymc ;-)
      • Gość: microb Monachium - 3500 Euro na reke IP: *.37.202.ixos.de 13.03.02, 12:13
        Monachium - 3.500 Euro miesiecznie na reke (130.000 DM brutto na rok)
        Manager w IT, 26 lat, wyksztalcenie wyzsze ekonomiczne, angielski i niemiecki
        plynnie

Koszty zycia dwa razy takie jak w Warszawie (wiem, bo zylem w Warszawie)! Suma
        sumarum wychodzi na to samo... :-)

• Gość: arthur Re: Monachium - 3500 Euro na reke IP: *.client.attbi.com 14.03.02, 23:09
          To przenies sie do Ameryki.
          Ja przy wywozce smieci w okolicach New York okolo $ 4000 na miesiac i na
          komputerach sie nie znam poza tym niewiele umie
          • Gość: B-ka Bibliotekarz - 35 lat pracy IP: *.luzyckie.sdi.tpnet.pl 17.03.02, 01:33
            Niewiele ponad 1700 PLN brutto (z premią i wysługą lat) w mieście średniej
            wielkości - ok. 150 tys. mieszkańców.
      • monikar Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? 03.04.02, 18:51
        Warszawa, informatyk (programista internetowy), Warszawa, duza firma, pierwsza
        praca, student IV roku informatyki PW - 2600 netto. (2 lata doswiadczenia)
        Pozdrawiam
        • Gość: Mariusz Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.galkom.com.pl 06.08.02, 10:13
          Witam

Mozesz napisac w jakich technologiach pracujesz?

Pozdrawiam

Mariusz
      • Gość: Xman Warszawa - Admin | Internet Developer IP: *.vpn.net.pl 09.04.02, 08:42
        ok. 4000 na rękę + telefon + ubezpieczenie + opieka medyczna
      • Gość: Krisu mgr inż.konstrukcji budowlanych i inżynierskich IP: *.lubin.dialog.net.pl 09.04.02, 18:44
        Zarabiałem ostatnio ok.1500 netto/mies., zlecenia i opłaty ZUS się
        skończyły...więc wypowiedziałem pracę:-)Teraz chodzę,jeżdzę i szukam
        pracy...znam programy CAD (STRAKON i AutoCad) i mam 3-letnie dośw.w biurze
        projektowym w zleceniach na rynek niemiecki. Obecnie zarabiam 352.19,-
        netto/mies.(zasiłek). Miasto obecnie ok.30tyś.1
        P.S. O dziwo można przeżyć, ale...
        Pozdrawiam serdecznie!
      • Gość: ab Warszawa-projektant konstruktor IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 12.04.02, 11:04
        1000zł (netto)w biurze projektowym, wyższe wykształcenie, średni ang.
        • Gość: aaa Re: Warszawa-projektant konstruktor IP: *.vitapp.pl 22.07.02, 14:46
          eeee...
      • Gość: Marta Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: 62.233.200.* 09.07.02, 11:30
        Specjalista ds. zakupów i sprzedaży, a tak naprawdę obsługa klienta i takie tam
        różne, licencjat + tytuł BBA, angielski b. dobry + słaby francuski, filia
        włoskiej firmy oświetleniowej (mała rodzinna firma 13 osob w sumie), lat 28,
        Warszawa - jakieś 3.200 miesięcznie netto wyjdzie w sumie.
      • Gość: Mis Mis w banku IP: 195.136.95.* 10.07.02, 12:51
        Ja mam 3500 brutto + op medyczna + premia na koniec roku + 13
        Zajmuje sie potrochu ksiegowoscia, informatyką
        Rok temu skończyłem ekonomie. Pracuje juz 1,5 roku
      • Gość: Karol Marks Wrocław ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.07.02, 21:57
        Logistyka w zagranicznym przedsiębiorstwie.Języki.Masa kursów.8 500 tys.
        brutto.Lepszy samochód, komp, takie tam standartowe sprawy i rychły fioł (
        sprzedawcy )
      • Gość: Katowice Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 22:06
        Bank, dział IT.
        4000 netto, notebook i komórka.
        2 języki. Skończone studia podyplomowe.
        • Gość: Krzys Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 20:04
          Tez bym tyle chcial,albo nawet pol z tego :-)
      • Gość: Krzys Podkarpacie IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 15.07.02, 20:00
        Po studiach informatycznych 700zl na czarno, odliczajac dojazd zostaje 500 zl
        na reke. Kto daje mniej ? :-))))).
        • slawomir.wroblewski Re: Podkarpacie 16.07.02, 17:45
          Mniej więcej tyle płaci informatykowi duża firma giełdowa (WIG20) w
          świętokrzyskim (staż 2 lata)
          • Gość: krzys Re: Podkarpacie IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.02, 19:33
            slawomir.wroblewski napisał:

> Mniej więcej tyle płaci informatykowi duża firma giełdowa (WIG20) w
            > świętokrzyskim (staż 2 lata)

Pozwolisz, ze nie pogratuluje :-(
      • malaparte Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? 17.07.02, 00:02
        dobry wieczór ... Kraków, branża budowlana,dział handlowy,28 lat( w branży od
        kilku lat),studiuję zaocznie,samochód służbowy, telefon-czego bardzo żałuję....
        ok 3000 zł... jest godz. 23.57 a ja w pracy .... pozdrawiam
        • Gość: Michał Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: 2.2.STABLE* / 212.244.59.* 22.07.02, 12:18
          około 5000 bruttko + samochód + komórka + laptop - kierownik sprzedaży 1/3
          Polski 18 osób Kraków na stałe - zadna rewelacja
          • Gość: asia Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.08.02, 12:14
            rannny żadna rewelacja ja w wałbrzychu po socjologii od miesięcy nie mogę nic
            znależć
      • Gość: ed Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.pl / 192.168.4.* 17.07.02, 09:49
        2200 zł brutto miesięcznie plus ewentualna premia. miasto w centralnej polsce.
        ok 30 tys. mieszkańców. firma produkcyjna zatrudniająca około 200 osób. zajmuję
        się analizą finansową (przynajmniej takie jest założenie). wykształcenie
        wyzsze, studia podyplomowe (co nie ma żadnego znaczenia), angielski na poziomie
        CAE (co również nie ma żadnego znaczenia). pozdrawiam wszystkich rozczarowanych.
        • charissa Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? 18.07.02, 18:36
          rozczarowanych????????????
          wyksztalcenie wyzsze: ekonomia - finanse, praktyka zagraniczna, angielski i
          wloski
          praca w turystyce,
          miasto - takie 150 tys mieszkancow na slasku
          placa 1100 brutto i to by bylo na tyle ( o sorry miewam 100 zl premii w
          szczycie sezonu!!!)
          chce podyzki?? na moje miejsce czeka juz kilka osob
          oczywiscie szukam pracy dalej, nie mam zamiaru sie tym zadowolic, bo to zenada,
          ale poki co musze mic na chceb powszedni.
          to jest rozczarowanie
          • Gość: ed Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.pl / 192.168.4.* 19.07.02, 12:45
            sympatyczna charisso! może przynajmniej masz pracę, która sama w sobie jest
            satysfakcjonująca i stanowi jakąś motywację. moja praca taka nie jest i to
            miałem na myśli mówiąc rozczarowanie. niemniej współczuję ci, bo doskonale wiem
            jak to jest kiedy zarabia się grosze, np. 800 zł brutto miesięcznie. pozdrawiam
            i życze powodzenia w szukaniu pracy.
            • charissa Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? 20.07.02, 23:39
              obecna praca nie daje mi zadnej satysfakcji :(((((((((((((
      • Gość: q Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.legnica.sdi.tpnet.pl 19.07.02, 09:48
        Legnica, wyższe wykształcenie, firma zajmuje się obrotem wierzytelnosciami - na
        pół etatu - 700 netto
        • Gość: Henio Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: GECBISA* / *.datastar.pl 19.07.02, 13:24
          W dużym mieście,
          w dużej firmie,
          strasznie małe zarobki - coś w tym jest.
          Pracuję w Finansach już 3 lata. Skonczyłem studia i zarabiam 1500 netto.
          Czy to dużo?
          Wiem że lepszy rydz niż nic.
          Pozdrawiam
        • Gość: kobieta Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: 212.244.81.* 09.08.02, 14:08
          wykształcenie wyższe + studia podyplomowe,kierownik oddziału w firmie handlowej-
          900,00 zł brutto, do ręki 1000,00 - absurd!!!!!!!!!!??????????? ale takie są
          realia i na pewno nie jestem odosobniona.
      • Gość: maniek Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: 2.4.STABLE* / *.core.net.pl 21.07.02, 12:35
        inż. budownictwa, biuro projektowe - łódzkie - 800 na rękę (idzie sie załamać!)
        • Gość: Darko Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.tesco / 106.38.0.* 21.07.02, 16:37
          praca w markecie na stanowisku kierowniczym w Lubinie zaledwie 3000 na łapkę.
          Zaledwie bo jak się policzy ciągłe nadgodziny (ku chwale firmy)i mieszkanko to
          żadna rewelacja.
          Pozdrowionka dla przepracowanych
      • Gość: Agent Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.07.02, 15:03
        Warszawa, dyrektor w pionie sprzedaży w firmie ubezpieczeniowej, 8000 zł
        brutto/m-c
      • Gość: putana Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? - Warszawa IP: *.polbox.pl / *.piekna.pl 22.07.02, 12:09
        Studentka, biegly angielski, b. dobry francuski, niezly hiszpanski zatrudniona
        w porzadnej agencji towarzyskiej w Warszawie: 100 zl za godzine spedzona z
        klientem + napiwki i upominki (z reguly "normalny" stosunek z uzyciem
        prezerwatywy czasem wyjscie do restauracji czy teatru etc. Bez analu i oralu -
        te sa traktowane jako uslugi ekstra. Na anal nie godze sie nigdy. Oral w
        prezerwatywie - owszem). Srednio 2 "klientogodziny" w nocy chociaz bywaja i
        weekendy gdzie pracuje sie 24/24 (oczywiscie klient placi wtedy wg. innej
        stawki).

Strasznie duzo pieniedzy wydaje na kosmetyki, ciuchy no i oczywiscie bielizne
        ale z reguly oszczedzam 5 tys. zl.

Dodatkowe bonusy: super wycieczki z niektorymi klientami (np. Bali).

Praca "na czarno", z ochroniarzem i opieka Grupy.

• Gość: a. Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? - Warszaw IP: *.ab.com.pl 02.10.02, 13:23
          eeee,
          a dlaczego taka niefajna nazwe sobie dalas?
        • Gość: AUSTRIAK Re: Ile sie zarabia w roznych miastach? - Warszaw IP: *.11.15.vie.surfer.at 14.11.02, 20:13
          satysfakcjonuje cie taka praca ? pozostanie tylko skrzywienie przycchiczne
          oraz zalamanie i wstret do ludzi . ale baw sie to krotki okres przeminie
          szybko . mysle ze pozazdroszcza ci tylko 0nieswiadomi ludzie ktorzy nie
          wiedza co to jest burdel i burdelowi klienci .milo ale coz !
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka