Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca zdalna

27.01.07, 19:02
    Mama pytanie do wszystkich osób, które pracują przez internet. Chciałabym
    rozpocząć pracę jako korektor. W którym momencie zlecenia powinnam się domagać
    wynagrodzenia? Czy pobiera się zaliczkę? Cenne będą każde sugestie. Dzięki
    Obserwuj wątek
      • 0tdr0 Re: Praca zdalna 27.01.07, 22:19
        Koniecznie bierz zaliczke. I nie wysylaj niesprawdzonemu klientowi calego
        sprawdzonego tekstu.
        Podobnie w przypadku zawodu tlumacza, grafika czy fotografa. Szczegolnie, jesli
        wspolpraca odbywa sie poprzez net.

Spotkalem sie z wieloma przypadkami (samemu udalo mi sie pare razy tego uniknac)
        ze zamowienie bylo, praca wykonana w znacznej czesci, a zamawiajacy sie wypial
        bo "kuzyn szwagra zrobil to za flaszke i 100 zl". Byly tez przypadki (glownie
        wydawnictwa takie akcej robily), ze podzielili ksiazke na czesci, powysylali do
        wielu potencjalnych pracownikow "na probe", odebrali wyniki, poskladali w calosc
        a naciagnietym tlumaczom czy korektorom podziekowali i obiecali odezwac sie
        kiedys w niesprecyzowanej przyszlosci.
        • gioseppe Re: Praca zdalna 27.01.07, 23:30

> a naciagnietym tlumaczom czy korektorom podziekowali i obiecali odezwac sie
          > kiedys w niesprecyzowanej przyszlosci.
          takie przypadki się zdarzają ale coraz rzadziej

poza tym NIGDY nie wziełam od klienta/biura zaliczki - tego sie nie stosuje

raz próbowałam, owszem, na początku właśnie ale klient mnie wyśmiał i
          powiedział, że gdyby ludzie sobie do tego stopnia nie ufali to tłumacze nigdy
          nie mieliby zleceń :)

ryzyk fizyk więc
          • Gość: Gość231 Re: Praca zdalna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.07, 09:38
            A zdarzyło ci się, że cię ktoś oszukał i kasy na oczy nie widziałaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka