Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

kobieta-mechanik

04.02.07, 17:25
    Studiuję mechanikę i budowę maszyn. Starając się o praktyki w jednej z firm
    usłyszałam, że na praktyki mogą mnie przyjąć, jednak oni w pracy nie widzą
    kobiety jako mechanika. Podejście pracowników do mnie nie było zbyt poważne. W
    tym roku mogę wybrać specjalizację- konstrukcyjno-eksploatacyjną lub procesy
    produkcyjne. Zastanawiam się co wybrać i jakiej pracy powinnam szukać po
    skończonych studiach.
    Obserwuj wątek
      • axx611 Re: kobieta-mechanik 05.02.07, 01:05
        W Polsce kobiety generalnie sa dyskryminowane w pracy a nawet wykorzystywane w
        systemie zaleznosci(dr.Mulat) Zwlaszcza mezczyzni lansuja takie poglady. Nic
        bardziej mylnego. Ogolnie kobiety sa lepiej wyksztalcone od mezczyzn. Swietnie
        sobie radza rowniez. W tej chwili np.wiele zakladow w USA zdecydowanie stawia
        na kobiety powiedzmy Ford. Praca dla inz.mechanika to nie tylko produkcja ale
        takze projektowanie, jakosc produkcji czy zarzadzanie. Trzeba zdecydowanie
        olac tych panow i tak naprawde nie przejmowac sie tym. Chyba ze rzeczywiscie
        brakuje pracy czy jest nisko platna to oczywiscie zdecydowany wyjazd z
        Polski.Powodzenia.
      • knap.radoslaw Re: kobieta-mechanik 05.02.07, 23:02
        Witam Panią,

rzeczywiście wciąż pokutują gdzieś stereotypy co do kobiet na stanowiskach
        inżynierskich. Może dlatego, że kobiet na politechnikach zawsze było mało, i, co
        za tym idzie, kobiet - inżynierów również. Nie oznacza to, że kobiety mają być
        gorsze. Trzeba jednak się umieć przebić pomiędzy panami inżynierami, zaimponować
        im swoim podejściem i kompetencjami - może nawet być lepszą od nich, i dac im
        możliwość, aby to docenili (dyplomatycznie !!).

Znam (z własnych studiów) wiele koleżanek - inżynierów, które sobie poradziły -
        pracują obecnie takze w dużych firmach (Philips itp) Takich przykładów znajdzie
        się wiele - może także na naszym forum, inne Panie zechcą zabrac głos.

Z drugiej strony w wielu firmach globalnych (zwłaszcza amerykańskich) obowiązuje
        polityka wyrównywania szans - i czasem proszą aby im znaleźć kobiety i wtedy się
        okazuje - że kobiet z danymi kompetencjami (po danym kierunku technicznym jest
        b. mało, choćbyśmy chcieli).
        • mocker2 Re: kobieta-mechanik 08.02.07, 22:23
          pan Radoslaw cos patosem tu pojechal :) apropos Forda czy aby nie ma ostatnio
          jakis powaznych problemow? :) nie ma jak ladny inzynier w pracy posrod tego
          tlumu brzydali :) i nie koniecznie musi tak olsniewac wiedza
        • jako_tako Re: kobieta-mechanik 08.03.07, 15:04
          Bardzo poprawna politycznie wypowiedz.
      • engineer74 Re: kobieta-mechanik 08.03.07, 04:30
        Zapraszamy do nas, kazda osobe przyjmujemy z otwartymi rekami ale oczywiscie pod
        warunkiem ze cos umie :-) + jezyk angielski

www.ilot.edu.pl/STRPOL/praca_p.htm#ge
        Pozdr.
      • barbara.borowiec Re: kobieta-mechanik 08.03.07, 10:10
        Tak sie sklada, ze w mojej rodzinie wszystkie kobiety maja meskie zawody. Moja
        mama jest inz. mechanikiem - odlewnikiem, przepracowala w zawodzie wiele lat,
        projektujac odlewy. Pracowala w swietnym zespole i nigdy nie miala wiekszych
        watpliwosci. Pomijajac pierwsze chwile w pracy - kiedy patrzono na nia z
        niedowierzaniem. Jesli wierzy sie w swoja wiedze i ma sie konkretne cele,
        pracodawca doceni to, trzeba tylko pokazac, co sie umie.
      • bianna Re: kobieta-mechanik 15.03.07, 09:53
        No cóż, nadal jest to przykry temat... Mam koleżankę, właśnie po mechanice.
        Pracy szukała przez dwa lata, gdy koledzy ze studiów znajdowali w mig. Nikt nie
        chciał wierzyć w jej umiejętności. Dziś szczęśliwie pracuje na uczelni, robi
        doktorat. Nadal pokutują u nas stereotypy, które jeszcze długo trudno będzie
        wykorzenić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka