Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

koniec pracy - ZUS, OFE

IP: *.chello.pl 15.02.07, 21:01
    Witam Was, od lutego skończyąłm z nielubianą robotą imam pytanie czy do czasu
    następnej ZUS czy ktos z OFE będzie do mnie telefonować czy w inny sposób ze
    mną się skontaktować czy może ja powinnam z nimi??????
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: koniec pracy - ZUS, OFE 15.02.07, 21:10
        Gość portalu: Renata napisał(a):

> Witam Was, od lutego skończyąłm z nielubianą robotą imam pytanie czy do czasu
        > następnej ZUS czy ktos z OFE będzie do mnie telefonować czy w inny sposób ze
        > mną się skontaktować czy może ja powinnam z nimi??????

Nikt nie będzie się z Tobą kontaktował. To Ty powinnaś zastanowić się co zrobić
        w sprawie swojego ubezpieczenia zdrowotnego.

S.
        • Gość: Renata Re: koniec pracy - ZUS, OFE IP: *.chello.pl 15.02.07, 22:02
          A ja nie muszę kontaktowac się z ZUS-em i z OFE??? A co najlepsze byłoby w
          moim przypadku???
          • snajper55 Re: koniec pracy - ZUS, OFE 15.02.07, 22:41

> A ja nie muszę kontaktowac się z ZUS-em i z OFE???

Z OFe nie musisz. Po co miełabyś się kontaktować ?

> A co najlepsze byłoby w moim przypadku???

Nie mam pojęcia, bo nie znam Twojego przypadku. Nie wiem, czy w ciągu miesiąca
            zaczniesz pracować, czy może ktoś zgłosić Cię do ubezpieczenia zdrowotnego (mąż,
            rodzic), czy może studiujesz, czy powinnaś się zarejestrować w UP ?

S.
            • Gość: Renata Re: koniec pracy - ZUS, OFE IP: *.chello.pl 16.02.07, 00:10
              Rozumiem, że to wszystko dzieje się automatycznie, jeśli chodzi o OFE. Sytuację
              mam taką, że postanowiłam na 3 miesiące wyhamować, nową pracę zaczynam w maju.
              A jeśli się nigdzie nie zarejestruję to nie będzie problemu? Nie chciałabym,
              aby były jakiekolwiek kłopoty "papierkowe". A czy np. do starej pracy będę
              musiała pojechać, aby np. podpisać otrzymanie jakiegoś dodatku finansowego,
              który mi się jeszcze należy czy już nie mam takiego obowiązku, jeśli nie
              jestem pracownikiem???
              • snajper55 Re: koniec pracy - ZUS, OFE 16.02.07, 05:50

> Rozumiem, że to wszystko dzieje się automatycznie, jeśli chodzi o OFE.

Nie ma się co dziać. Pieniądze (składki) do OFE nie wpływają u tyle.

> Sytuację
                > mam taką, że postanowiłam na 3 miesiące wyhamować, nową pracę zaczynam w maju.
                > A jeśli się nigdzie nie zarejestruję to nie będzie problemu? Nie chciałabym,
                > aby były jakiekolwiek kłopoty "papierkowe".

Mogą być problemy, ponieważ nie będziesz ubezpieczona. Nie będziesz miała prawa
                do korzystania ze służby zdrowia, zniżek na leki itp. Ktoś musi Cię zgłosić do
                ubezpieczenia albo musisz się zarejestrować w UP.

> A czy np. do starej pracy będę
                > musiała pojechać, aby np. podpisać otrzymanie jakiegoś dodatku finansowego,
                > który mi się jeszcze należy czy już nie mam takiego obowiązku, jeśli nie
                > jestem pracownikiem???

A należy Ci się jakiś dodatek ?

S.
                • Gość: Renata Re: koniec pracy - ZUS, OFE IP: *.chello.pl 16.02.07, 20:52
                  Nową pracę mogę zacząć nawet od marca, więc chyba nie ma sensu, żebym się teraz
                  gdzieś rejestrowała????? Narzeczony to chyba nie może mnie na siebie
                  zarejestrować? (mam 28 lat). A co do tego pojawiania sie w starej roboty to
                  chodzi o premię. NIe jestem już pracownikiem, więc chyab nie muszę się już tam
                  pokazywać, zeby jakieś papiery podpisywać?
                  • snajper55 Re: koniec pracy - ZUS, OFE 16.02.07, 21:43

> Nową pracę mogę zacząć nawet od marca, więc chyba nie ma sensu,żebym się teraz
                    > gdzieś rejestrowała?????

Pisałaś, że zaczynasz od maja. Czy jesli będziesz miała wypadek w kwietniu lub
                    zachorujesz, to będziesz za ewentualny szpital grube tysiące z własnej kieszeni
                    płacić ?

> Narzeczony to chyba nie może mnie na siebie zarejestrować? (mam 28 lat).

Nie może.

> A co do tego pojawiania sie w starej roboty to
                    > chodzi o premię. NIe jestem już pracownikiem, więc chyab nie muszę się już tam
                    > pokazywać, zeby jakieś papiery podpisywać?

Pewnie nie. Świadectwo pracy mogą pocztą Ci przysłać.

S.
                    • Gość: Renata Re: koniec pracy - ZUS, OFE IP: *.chello.pl 16.02.07, 22:22
                      Jasne, pisałam o maju, ale pojawiła się szansa wcześniejszego rozpoczęcia
                      pracy. Dziękuję Ci za odpowiedzi. I mam nadzieję, że wszystko będzie OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka