Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

zarobki kuriera

23.04.03, 19:30
    Chciałabym spytać ile może zarobić kurier przesyłek w mieście. Praca w
    godz.10-18 do przejechania ok. 120km/dzień, do oddania w różne miejsca
    kilkanaście paczek. Kurier daje własny samochód.
    Obserwuj wątek
      • Gość: babaruba Re: zarobki kuriera IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 24.04.03, 21:05
        Nikt nic nie wie?!?!
      • Gość: zły Re: zarobki kuriera IP: *.crowley.pl 24.04.03, 22:15
        A co powiedzieli w firmie kurierskiej.
        Powinni podac jakąś stawke.
        Sam jestem ciekaw jak to wygląda.
        pzdr
        • Gość: babaruba Re: zarobki kuriera IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 25.04.03, 07:54
          Prywatna firma szuka kuriera, chcą kogoś ale nie wiedzą ile dać. Mam coś
          zaproponować.Samej pracy jest niewiele z tym że trzeba być 8 godz."na
          żądanie".Mogę siedzieć w domu (blisko) i czekać na tel.Jakie są stawki- za km?
          Ubezpieczenie płatne niezależnie.
          • Gość: mouchi Re: zarobki kuriera IP: 195.136.95.* 25.04.03, 12:00
            Gość portalu: babaruba napisał(a):

> Prywatna firma szuka kuriera, chcą kogoś ale nie wiedzą ile dać. Mam coś
            > zaproponować.Samej pracy jest niewiele z tym że trzeba być 8 godz."na
            > żądanie".Mogę siedzieć w domu (blisko) i czekać na tel.Jakie są stawki- za km?
            > Ubezpieczenie płatne niezależnie.

stawki są od wartości przesyłki.
            jeśli masz być na etacie, to musisz pensje ustalić inaczej.

• adam.67 Re: zarobki kuriera 25.04.03, 12:57
              > stawki są od wartości przesyłki.
              > jeśli masz być na etacie, to musisz pensje ustalić inaczej.

Zgadza się. Ale różne firmy mają różne zasady, zależnie od struktury i wolumenu
              zleceń.
              Ja pracowałem na rzecz dwóch różnych firm, w jednej miałem układ kombinowany
              pseudo-etatowy, tzn. 7,50 brutto/godz. * 8 godz = 52 PLN brutto niezaleznie od
              tego czy były zlecenia czy płatne za stand-by, plus refundacja kosztów autka:
              paliwo 45-50 zł/ dziennie + amortyzacja 30 zł.
              W innej firmie było wg stawki kilometrowej, np. przebieg rzeczywisty 150 km *
              0,80 PLN/km = 120 PLN.
              Zaznaczam, że mam działalność i wystawiałem faktury firmie kurierskiej. Z tym
              się też trzeba liczyć.
              Wszystko zależy od firmy. Negocjacje rulez !!!
              Pozdr.

• Gość: beata Re: zarobki kuriera IP: *.spedpol.com.pl 25.04.03, 12:48
        Pracujęw firmie spedycyjnej i znam stawki kurierów, które zależą od rodzaju
        samochodu i odległości /teren czy miasto/.Ponadto u nas każdy kurier musi mieć
        działalność gospodarczą.Miesięcznie zarobbki ok.3000,00 brutto.
        • chmiel_ Re: zarobki kuriera 26.04.03, 09:22
          Gość portalu: beata napisał(a):

> Pracujęw firmie spedycyjnej i znam stawki kurierów, które zależą od rodzaju
          > samochodu i odległości /teren czy miasto/.Ponadto u nas każdy kurier musi
          mieć
          > działalność gospodarczą.Miesięcznie zarobbki ok.3000,00 brutto.

Ja pracuje w branży kurierskiej od trzech lat i z tego co wiem to na początku
          jest bardzo ciężko. Wspomniana działalność gospodarcza to ok.700 zł miesięcznie
          na ZUS plus podatek. Zaznaczam, że te opłaty musisz wnosić w określonym
          terminie a Tobie mogą płacić z opuźnieniem, nawet kilkumiesięcznym, tak to jest
          w polskich firmach kurierskich. Kurier jeżdżący po mieście samochodem zarabia
          ok. 3000 brutto,ALE: Na początku nie znasz miasta, a jak Ci się wydaje, że
          znasz to jesteś w błędzie oraz nie znasz pewnych niuansów tej pracy, więc przez
          pierwsze dwa miesiące będziesz dopłacał do tego interesu. Najlepsi w tej branży
          zarabiają ponad 6000 brutto ale oni są ustawieni i pracowali na to latami. Tak
          w ogóle to rynek przesyłek kurierskich w Polsce jest chory, jest jakaś
          niezdrowa konkurencja między firmami, zaniżanie cen, spadek zarobków kurierów.
          Dzieje się tak dlatego, że duże korporacje kurierskie chcą zarabiać na
          kurierach ile się da, są jakieś kary, itp. Ludzie są niezadowoleni, zakładają
          swoje firmy, zabierają klientów i w ten sposób mamy w Warszawie milion firm
          kurierskich, a pamiętam czasy trzech dużych firm, w których pracowali
          zadowoleni ludzie i było ok. Jak masz wybór to nie pchaj się w coś co powoli
          zdycha.
          Wszystkie powyższe uwagi nie dotyczą sytuacji, w której firma zatrudni cię na
          etat jako własnego kuriera, bo taki układ jest najlepszy.
          • Gość: mouchi Re: zarobki kuriera IP: 195.136.95.* 28.04.03, 10:30
            chmiel_ napisał:

> Gość portalu: beata napisał(a):
            >
            > > Pracujęw firmie spedycyjnej i znam stawki kurierów, które zależą od rodzaj
            > u
            > > samochodu i odległości /teren czy miasto/.Ponadto u nas każdy kurier musi
            > mieć
            > > działalność gospodarczą.Miesięcznie zarobbki ok.3000,00 brutto.
            >
            > Ja pracuje w branży kurierskiej od trzech lat i z tego co wiem to na początku
            > jest bardzo ciężko. Wspomniana działalność gospodarcza to ok.700 zł
            miesięcznie
            >
            > na ZUS plus podatek. Zaznaczam, że te opłaty musisz wnosić w określonym
            > terminie a Tobie mogą płacić z opuźnieniem, nawet kilkumiesięcznym, tak to
            jest
            >
            > w polskich firmach kurierskich. Kurier jeżdżący po mieście samochodem zarabia
            > ok. 3000 brutto,ALE: Na początku nie znasz miasta, a jak Ci się wydaje, że
            > znasz to jesteś w błędzie oraz nie znasz pewnych niuansów tej pracy, więc
            przez
            >
            > pierwsze dwa miesiące będziesz dopłacał do tego interesu. Najlepsi w tej
            branży
            >
            > zarabiają ponad 6000 brutto ale oni są ustawieni i pracowali na to latami.
            Tak
            > w ogóle to rynek przesyłek kurierskich w Polsce jest chory, jest jakaś
            > niezdrowa konkurencja między firmami, zaniżanie cen, spadek zarobków
            kurierów.
            > Dzieje się tak dlatego, że duże korporacje kurierskie chcą zarabiać na
            > kurierach ile się da, są jakieś kary, itp. Ludzie są niezadowoleni, zakładają
            > swoje firmy, zabierają klientów i w ten sposób mamy w Warszawie milion firm
            > kurierskich, a pamiętam czasy trzech dużych firm, w których pracowali
            > zadowoleni ludzie i było ok. Jak masz wybór to nie pchaj się w coś co powoli
            > zdycha.
            > Wszystkie powyższe uwagi nie dotyczą sytuacji, w której firma zatrudni cię na
            > etat jako własnego kuriera, bo taki układ jest najlepszy.

pachnie Zielonymi?
            • Gość: babaruba Re: zarobki kuriera IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 29.04.03, 07:41
              Dziękuję za wszystkie wypowiedzi. Będę jedynym "chłopcem na posyłki" w firmie.
              Jeszcze raz dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka