Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w GE Aviation

28.02.07, 09:03
    Witam

intesreują mnie wszelkie inoformacje na temat pracy w GE Aviation w
    Warszawie. Chodzi mi o wymagania stawiane kandydatom, zarobki, atmosfere w
    pracy i inne informacje na temat tej firmy.

pozdrawiam niezdecydowana ;)
    Obserwuj wątek
      • hallotron1984 Re: Praca w GE Aviation 28.02.07, 22:45
        Dołączam się do pytania a dodatkowo interesuje mnie odbycie praktyk w GE w
        wawie, dziękuję za wszelkie informacje
      • rafalsson Re: Praca w GE Aviation 02.03.07, 14:30
        Witam,.
        starajac sie o prace w tej firmie, to raczej tak naprawde starasz sie o prace w
        Inst. Lotn.- a GE to chyba taki chwyt reklamowy :))
        Rekrutacja wygladala nast:
        -rozmowa tel. z pania sekretarka w j.ang. (o roznych pie..ch:czym sie
        zajmujesz\zajmowales, co robiles w szkole.. itd,itp.)
        -nastepnie zostalem zaproszony na rozmowe do firmy... rozmowa z Panem G.Sz.
        (czlowiek wydaje sie byc niezlym cwaniakiem... ale to tylko moje odczucie) i
        dwoma innymi panami (znajacy sie na rzeczy specjalisci, milo sie z nimi gadalo).
        Tutaj tez troche j.ang. troche pytan technicznych i podobnych... procedua jak
        wszedzie.
        -nastepnie tel od Pana Sz. z oferta pracy... i tu troche sie zdziwilem... moze
        to moja wina ze wczesniej o to nie popytalem. A o co? - zaproponowano mi na
        poczatek 4000brutto (chcialem troche wiecej i bylo to jakis czas temu). Ok
        wszystko ladnie tylko Pan powiedzial, ze wynagrodzenie sklada sie z 2 czesci..
        --
        • engineer74 Re: Praca w GE Aviation 08.03.07, 04:22
          Witam,

Zapraszam do przeslania CV do nas - nic to nie kosztuje a warto sie sprawdzic -
          jesli jestescie dobrzy to na pewno sie sprwdzicie.

Jesli idzie o przesluchania to nie jest az tak leekko jak by sie wydawac moglo
          szukamy naprawde dobrych inzynierow.

Oprocz orpogramoania sprawdzamy rowniez wiedze techniczna ;-), sama znajomosc
          UG, ANSYSA to nie wszystko.

Pozdr.

eng

• fifou Re: Praca w GE Aviation 08.03.07, 09:25
            Ciekawy jestem jak mozna sprawdzic umiejetnosc inzynierach po pol godzinnej lub
            godzinnej rozmowie po angielsku o wszytstkim i niczym.
            Zastanawia mnie kogo naprawde szukacie skoro juz kilka osob po MEiL, po
            Lotnictwie a szczegolnie po silnikach lotniczych nie zostalo przejetych!
            Nie oszukujmy sie po takiej rozmowie mozna stwierdzic jedno, czy dany inzynier
            zna w sposob zadawalajacy jezyk angielski.
            Czy moglbys wyjasnic jak oceniacie podcas takiej rozmowy poziom wiedzy
            kandydata? Dziekuje
            • engineer74 Re: Praca w GE Aviation 08.03.07, 12:28
              Witaj,

Wyjasnienie - nie kazdy kandydat z MELu sie nadaje do pracy u nas - rozni ludzie
              studiuja - jak wszedzie - sa bardzo dobrzy, dobrzy i slabi. NIe szukamy slabych.

Zdziwisz sie ale po takiej rozmowie mozna bardzo duzo powiedziec o czlowieku,
              zdaje sobie sprawe ze jesli ktos pierwszy raz stara sie o prace tomoze byc
              stremowany - sam przeciez pamietam jak staralem sie o prace.

Co do oceny wiedzy pytania ktora sa zadawane zwiazane sa po pierwsze ze
              znajomosci praw fizyki/mechaniki - chodzi o ogolne pojecie czy ktos sie
              orientuje o czym mowi.

Dodatkowo oczywiscie narzedzia - nikt od kandydatown ie oczekuje mistrzostwa
              swiata, wazen ze ma podstawy cos robil , sam sie czegos nauczyl.

Przy czym wazne - sciemnianie nic nie da:-) mamy za dobrych ludzi na takie
              rzeczy :-) wiec lepiej mowic od razu co sie u mie a czego nie a nie opowiadac
              banialuki.

Mysle ze nie ma co wiecej pisac - masz ochote przyslij CV - a sam sie przekonasz
              jak to wyglada :)

www.ilot.edu.pl/STRPOL/praca_p.htm#ge
              AAaaa i jeszcze jedna sprawa - zadowalajacy jezyk anielski ? - co to znaczy - ze
              umie zamowic piwo w knajpie?

pozdr.

• greg0 Re: Praca w GE Aviation za grosze? 08.03.07, 13:16
                proste ale dla wielu proacodawcow wyzyskiwaczy "wstydliwe" pytanie:
                ile placicie?
                najwyrazniej grosze skoro nie mozecie nikogo znalezc do pracy w kraju gdzie jest
                takie wysokie bezrobocie.

• engineer74 Re: Praca w GE Aviation 08.03.07, 14:46
                  Bledne zalozenie, to ze jest wysokie beezrobocie nie znaczy ze bedziemy kazdego
                  zatrudniac.

Pytania o pieniadze nie sa jak powiedziales wstydliwe sa normalne ale na to
                  pytanie nie moge ci odpdowiedziec dokladnie, na pewno mozna spokojnie i godnie
                  zyc pracujac u nas.

Wiec nie pisz ze pracuje sie u nas za grosze - bo jak rozumiem nie byles u nas
                  jeszcze na interview?

pozdr i zycze sukcesow w pracy inzyniera.
                  • greg0 Re: Praca w GE Aviation - "spokojnie i godnie" 08.03.07, 16:36
                    engineer74 napisał:

> Bledne zalozenie, to ze jest wysokie beezrobocie nie znaczy ze bedziemy kazdeg
                    > o
                    > zatrudniac.
                    nikt nie oczekuje, ze bedziecie kazdego zatrudniac, ale fakt, ze nie jestescie
                    znalezc pracownikow, pomimo tego, ze sie szczycicie naklejka GE Aviation, daje
                    duzo do myslenia.
                    Dlaczego tak jest?
                    Za duzo placicie?

Za uslugi, konsultacje, ktore wykonujecie jestescie placeni glownie w dolarach
                    czy euro i globalnie konkurujecie w cenach uslug, czyli macie dochody
                    porownywalne z np GE Aviation w USA.
                    Natomiast ludziom, ktorych chcielibyscie zatrudnic oferujecie z globalnego
                    punktu widzenia polskie grosze (patrz inne posty w "kariery inzynierow"), nie
                    mowiac o astronomicznych podatkach w Polsce, drozyznie itd.

>
                    > Pytania o pieniadze nie sa jak powiedziales wstydliwe sa normalne ale na to
                    > pytanie nie moge ci odpdowiedziec dokladnie, na pewno mozna spokojnie i godnie
                    > zyc pracujac u nas.
                    "spokojnie i godnie" bardzo pieknie powiedziane, tylko co to oznacza?
                    Chleb na stole, kolorowy telewizor i obietnica podwyzki?
                    Troche brak konkretow, ktore sa przyjete i oczekiwane w branzy inzynierskiej,

>
                    > Wiec nie pisz ze pracuje sie u nas za grosze - bo jak rozumiem nie byles u nas
                    > jeszcze na interview?
                    Nie bylem i chyba nie bede, poniewaz oferty pracy w Polsce dla inzynierow, takie
                    jak sa, nie sa nawet w przyblizeniu atrakcyjne.
                    Dlaczego mialbym pracowac w GE Aviation w Warszawie skoro moge pracowac w GE
                    Aviation w Cincinnati, Ohio za okolo 500% wiecej, z malymi podatkami i tanim zyciem.

>
                    > pozdr i zycze sukcesow w pracy inzyniera.
                    pozdrawiami i zycze sukcesow w zatrudnianiu
                    • engineer74 Re: Praca w GE Aviation - "spokojnie i godnie" 08.03.07, 16:59
                      > engineer74 napisał:
                      >
                      > > Bledne zalozenie, to ze jest wysokie beezrobocie nie znaczy ze bedziemy k
                      > azdeg
                      > > o
                      > > zatrudniac.
                      > nikt nie oczekuje, ze bedziecie kazdego zatrudniac, ale fakt, ze nie jestescie
                      > znalezc pracownikow, pomimo tego, ze sie szczycicie naklejka GE Aviation, daje
                      > duzo do myslenia.
                      > Dlaczego tak jest?
                      > Za duzo placicie?

Znajdujemy dobrych pracownikow o to sie nie martw :-) a ze szukamy znaczy ze
                      ciagle ich trzeba :) co mam wiecej powiedziec - popatrz ile linie lotnicze
                      zamawiaja samolotow - bedziesz mial odpowiedz czemu ciagle szukamy ludzi

>
                      > Za uslugi, konsultacje, ktore wykonujecie jestescie placeni glownie w dolarach
                      > czy euro i globalnie konkurujecie w cenach uslug, czyli macie dochody
                      > porownywalne z np GE Aviation w USA.
                      > Natomiast ludziom, ktorych chcielibyscie zatrudnic oferujecie z globalnego
                      > punktu widzenia polskie grosze (patrz inne posty w "kariery inzynierow"), nie
                      > mowiac o astronomicznych podatkach w Polsce, drozyznie itd.
                      >

Z globalnego punktu widzenia powiadasz ... mieszkam w Polse tu pracuje tu zyje
                      wiec patrze na to z mojego punktu widzenia.

Co do rozyzny - zmniejszymy podatki w Polsce, obnizmy ceny za wszytsko - byloby
                      super gdyby w Polsce byly nizsze podatki i mniejsze obciazenia finansowe ale to
                      chyba sprawa naszego Panstwa - i to trudno miec do mnie pretensje :)

>
                      > >
                      > > Pytania o pieniadze nie sa jak powiedziales wstydliwe sa normalne ale na
                      > to
                      > > pytanie nie moge ci odpdowiedziec dokladnie, na pewno mozna spokojnie i g
                      > odnie
                      > > zyc pracujac u nas.
                      > "spokojnie i godnie" bardzo pieknie powiedziane, tylko co to oznacza?
                      > Chleb na stole, kolorowy telewizor i obietnica podwyzki?
                      > Troche brak konkretow, ktore sa przyjete i oczekiwane w branzy inzynierskiej,
                      >

Nie wiem co dla kogo oznacza spokojnie i godnie - kazdy z nas inaczej na to
                      patrzy, co do konkretow sa zawsze podczas rozmowy.

> >
                      > > Wiec nie pisz ze pracuje sie u nas za grosze - bo jak rozumiem nie byles
                      > u nas
                      > > jeszcze na interview?
                      > Nie bylem i chyba nie bede, poniewaz oferty pracy w Polsce dla inzynierow, taki
                      > e
                      > jak sa, nie sa nawet w przyblizeniu atrakcyjne.

ok, a gdzie obecnie pracujesz ? W jakim kraju? Podpowiedz innym inzynierom jak
                      zrobic kariere. Sam z checia polsucham moze sie czegos naucze - kto wie.

> Dlaczego mialbym pracowac w GE Aviation w Warszawie skoro moge pracowac w GE
                      > Aviation w Cincinnati, Ohio za okolo 500% wiecej, z malymi podatkami i tanim zy
                      > ciem.
                      >

To juz jest twoja decyzja gdzie chesz pracowac, nikt ci nie kaze pracowac w
                      Polsce, Francji czy gdziekolwiek na swiecie.

My szukamy do pracy w Polsce.

>
                      > >
                      > > pozdr i zycze sukcesow w pracy inzyniera.
                      > pozdrawiami i zycze sukcesow w zatrudnianiu

A dziekuje, a sukcesy mam nadzieje beda dzieki temu za polscy inzynierowie beda
                      mogli pracowac i rozwijac sie w tym kierunku w jakim sie ksztalcili a nie tylko
                      byli przedstawicielami handlowymi lub obwoznymi sprzedawcami.

• fifou Re: Praca w GE Aviation 11.03.07, 14:02
                Zgadzam sie sa slabi i dobrzi inzynierowie... Podziwiam to ze w ciagu kilku
                minut mozecie to ocenic, a szczegolnie ze odkrywacie iz ktos sciamnia i to bez
                wykrwywaczy klamstw! moze posiadacie lepszy sprzet niz CIA???
                Po takiej rozmowie ktora mialem kilka miesiency temu, masz racje moglem wiecej
                powiedziec o waszej firmie zwlaszcza o HR (szkoda slow). Mieli do mnie
                zadzwonic w ciagu tygodnia lub dwoch, zrobili to po kilku. Na szczescie dla
                mnie ze u was jest taki szybki feed back, poniewaz dostalem propozycje zupelnie
                w innej dziedzinie gdzie musialem wykorzestac dobra znajomosc angielskiego.
                Uzywam tego jezyka zeby zamawiac lecz nie piwo bo szkodzi zdrowiu :-)
                Dla siebie nie szukam pracy lecz dla brata, mam taka ktora mi umozliwia czesty
                skorzestanie z samolotow, dziwi mnie to ze nad ich projektami pracuja ludzie
                ktorzy znaja takie maszyny tylko z obrazka!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka