Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca na czarno vs CV

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 13:03
    Kilka lat pracowalem "na czarno", obecnie poszukuje pracy a wlasciwie zamierzam zaczac poszukiwania. Poprzednim razem gdy probowalem pracowac legalnie czesto bylem pytany na rozmowach kwalifikacyjnych - co pan robil ostatnie lata, bo w cv nie ma nic. Co robic? Czy powiedziec o pracy na czarno czy tez raczej zataic ten fakt?
    Dodam, ze stanowiska, o ktore sie ubiegam nie wymagaja raczej wielkich kwalifikacji, do podjecia pracy wystarczy krotkie przeszkolenie - teoretycznie wiec dziura w cv nie powinna byc problemem. Co radzicie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: xxx Re: Praca na czarno vs CV IP: *.acn.waw.pl 28.02.07, 14:13
        Ja bym powiedziała, że pracowałam nawet jak nie miałeś umowy.Kilka lat to dużo,
        więc nowy pracodawca nie wiedząc , że pracowałeś może pomyśleć , że jesteś
        "leniem", albo że zwyczajnie nie nadajesz się do żadnej pracy, skoro nikt nie
        zatrudnił Ciebie przez tyle lat
      • snajper55 Re: Praca na czarno vs CV 28.02.07, 14:40
        Gość portalu: jj napisał(a):

> Co robic? Czy powiedziec o pracy na czarno czy tez raczej zataic ten fakt?

Powiedz, że pracowałeś dla chłopaków z miasta. ;)

Ja bym powiedział, że pracowałem na czarno, choć w CV bym tego raczej nie pisał.

S.
      • anula36 Re: Praca na czarno vs CV 28.02.07, 14:56
        tylko czy to z kolei nie zacheci kolejnego pracodawcy zeby zaoszczedzic na umowie? Skoro juz raz zgodziles sie na to?
        • Gość: gosikg11 Re: Praca na czarno vs CV IP: *.chello.pl 28.02.07, 15:14
          nie zachęci jeżeli podczas rozmowy wyjaśnisz stanowczo że szukasz pracy na
          umowę, że nie interesuje cię praca na czarno, bo pracując na czarno nie jesteś
          ubezpieczona i tracisz możliwość otrzymania w przyszłości skromnej ale zawsze
          emerytury
      • Gość: jj Re: Praca na czarno vs CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 16:13
        Dziekuje za odpowiedzi, widze ze jestesmy podobnego zdania - pozostaje mi w rozmowie wspomniec "wie Pan, nie chwalilem sie tym w cv, bo nie wypada, ale pracowalem przez ten okres na czarno". Coz, takie dziwne realia mamy.
        • sztuka_konwersacji Re: Praca na czarno vs CV 28.02.07, 16:44
          Gość portalu: jj napisał(a):

"wie Pan, nie chwalilem sie tym w cv, bo nie wypada,

Dlaczego nie wypada?
          To pracodawca jest oszust i kombinator nie zatrudniając Cie legalnie, czego Ty
          sie wstydzisz?
          • Gość: xx Re: Praca na czarno vs CV IP: 213.25.195.* 28.02.07, 17:50
            > Dlaczego nie wypada?
            > To pracodawca jest oszust i kombinator nie zatrudniając Cie legalnie, czego Ty
            > sie wstydzisz?
            Fakt. Współpracując z oszustem jesteś "kryształowo czysta" i "poszkodowana"!
            A ja naiwny myślałem, że również jesteś OSZUSTEM!
            • Gość: jj Re: Praca na czarno vs CV IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.07, 18:32
              "Nie wypada" bo pracujac na czarno lamie sie przepisy - a nie wypada chwalic sie obchodzeniem prawa. nawet jesli jest to spowoowane takimi a nie innymi realiami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka