Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Import z Chin!!!Pomocy!!!

IP: *.chello.pl 19.03.07, 10:06
    Proszę o pomoc w sprawie faktury z Chin.Faktura , którą przysłał mi dostawca
    nie zawiera żadnych chińskich podatków. Czy to normalne,że płacę tylko za
    towar i koszty transportu-bez podatków?Czy przy odbiorze okaże się,że muszę
    zapłacic jeszcze coś tam(nie mam na mysli polskiego VAT i cła)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Martunia Re: Import z Chin!!!Pomocy!!! IP: *.crowley.pl 19.03.07, 14:27
        A co Ty jeszcze byś chciał płacić? Czy w Polsce poza vatem coś znajdziesz na
        fakturze?
        Import/Eksport ma 0% Vatu. Wg. prawa ten podatek jest przenoszony na
        klientów "ostatecznych". Bardziej bym sie cłem przejmowała. Do pewnej wartości
        towaru cła nie płacisz a od pewnej się pojawia (to zależy od kraju z jakiego
        importujesz). Jeśli masz wątpliwości to zadzwoń do Urzędu Celnego to Ci
        wszystko wyjaśnią.
        Pozdrawiam
        • Gość: mic Re: Import z Chin!!!Pomocy!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.07, 20:49
          spoko, nie przejmuj sie... ale po dokonaniu dealu za zadne skarby do chinczykow
          nie jedz, bo za nieplacenie podatku VAT grozi tam kara smierci.
        • Gość: :)))))))))) Re: Import z Chin!!!Pomocy!!! IP: *.aster.pl 19.03.07, 22:36
          export ma 0% vatu , import juz nie :) - pracuje w tej branzy, wiec co nieco sie
          orientuje :)

jak placisz naleznosci celne do izby celnej masz rozbicie kwoty
          na A 0.0 - clo i B 0.0 vat (pozycje z sadu :))

jak zaplaciles za towar - to wiadomo - masz invoice - i to musisz zaplacic
          sprzedajacemu .
          Koszty transportu - w zaleznosci od tego jak to masz w umowie - czasami
          Chinczyk pokrywa caly koszt transportu (np. fracht morski i transport drogowy
          przykladowo z portu w Hamburgu ) lub tylko czesc, lub wcale.
          Jesli wcale to przed podjeciem ladunku z portu - musisz to zaplacic (inaczej
          nie dostaniesz np. kontenera) , a potem zorganizowac sobie transport z portu do
          pl . (chyba ze plynie np. do Gdyni ;) )
          W zaleznosci od kwoty ,ktora placi za transport Chinczyk (lub inna osoba
          wysylajaca towar) masz na rachunku jeden z "incotermsow" np. CIF, CI.. DDU ,
          DDP z podaniem miasta - np. CIF HAMBURG (koszty transportu oplacone do
          Hamburga , reszte kosztow (do miejsca rozladunku w pl) wlicza sie do cła. Jesli
          nie masz zadnego tego skrotu na fakturze - musisz w momencie clenia zlozyc
          oswiadczenie o kosztach transportu (kto placi i do jakiego momentu)
          Temat rzeka tak w ogole ;)
      • szopen_cn Re: Import z Chin!!!Pomocy!!! 19.03.07, 21:34
        Zupelnie normalne.
        Wszelakie podatki zawarte sa w cenie towaru.

• Gość: Obibok Re: Import z Chin!!!Pomocy!!! IP: *.chello.pl 20.03.07, 20:52
          Dzięki za uwagi choć nie wszyscy mnie zrozumieli.Nie chodzi mi o podatki, które
          ja płacer polskiemu rządowi tylko o zawarte na stronie Chińczyka zdanie:cena
          nie zawiera podatku.Ale już wiem o co chodzi.Dzięki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka