Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

rezygnacja ze stazu

IP: 195.116.183.* 29.03.07, 16:40
    czy mozna zrezygnowac ze stazu organizowanego przez PUP? jak tego dokonac?
    jaki podac powod? Pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: portalu Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:41
        Skoro ktoś chce zrezygnować ze stażu musi mieć najpierw jakiś powód, logiczne.
      • Gość: milady Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:47
        Mnie powiedziano ze jedyny przypadek kiedy moge zrezygnowac to jak znajde sobie
        prace, jesli zrezygnuje w trakcie to musze zwracac koszty mi.n badan lekarskich
        i trace status bezrobotnego na 3 miechy
        • Gość: brain Re: rezygnacja ze stazu IP: 195.116.183.* 29.03.07, 18:54
          ile wynosi pokrycie kosztow badan?
          • Gość: just Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 22:42
            ok. 35 PLN
      • 0tdr0 Re: rezygnacja ze stazu 29.03.07, 18:55
        Duzo zalezy od konkretnego PUPu- spytaj tam. To chyba logiczne.

Powody moga byc rozne. Zarowno lamanie praw pracowniczych i umowy przez
        pracodawce (nadgodziny) jak i zakres obowiazkow stazysty, ktory zamiast pomoc mu
        w zdobywaniu kwalifikacji- ogranicza go. Czy pood zostanie uznany zalezy od
        urzednika. Ale zazwyczaj znaja oni realia i ida stazystom na reke w takich
        wypadkach.
      • renatulka Re: rezygnacja ze stazu 31.03.07, 04:31
        nie trzeba podawac powodu.
        koszty to tylko zwrot za badanie lekarskie. czyli okolo 40 zł

osobiscie rezygnowalam ze stazu juz po 20 dniach. mimo to dostalam dobre
        referencje itp, nie bylo problemu.
        a dla pup-u to tylko wiecej papierkowej roboty i tyle.
      • Gość: beata Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 16:41
        Mozna zrezygnowac ze stazu z UP podajac powod ze albo sie znalazlo inna praca
        albo sie wyjezdza zagranice. Jesli tego sie nie poda tylko jakis inny powod to
        trzeba zwracac nie tylko koszty badania lekarskiego ale tez to co sie juz
        zarobilo podczas stazu czyli zalezy ile sie miesiecy pracowalo. I tak to marne
        grosze ale wziac do kupy za pare miesiecy to wcala nie taka mala kwota
        szczegolnie dla bezrobotnego. Takze najlepiej podac powod ze wyjezdza sie
        zagranice i to nie za jakis czas tylko termin jak najblizszy.
        • Gość: 2 sposoby Re: rezygnacja ze stazu IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 10.04.07, 17:19
          Ja skróciłem czas trwania stażu (tylko podaj jakiś sensowny powód - użyj wyobraźni!)

przy czym minimum to te 3 miesiace

Pamiętaj też, że np. podpisanie byle jakiej umowy (np. umowa zlecenie) powoduje,
          że tracisz status bezrobotnego. Wówczas tracisz z automatu prawo do stażu. Też
          sposób.
        • Gość: ktosiowa Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 17:35
          A ja nawet badaś wstępnych nie miałam. Nie widziałam też umowy na oczy, nawet
          bhp jakoś umskło... Niby miało być, ale okazało się, że nikt nie wie że są 2
          stażystki i pan bhpowiec zaczął się zastanawiać jak to możliwe, że jesteśmy na
          terenie zakładu bez umowy, bez przepustek itp. Miał nas przeszkolić po
          dopełnieniu papierków ale rozeszło się po kościach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka