Gość: brain IP: 195.116.183.* 29.03.07, 16:40 czy mozna zrezygnowac ze stazu organizowanego przez PUP? jak tego dokonac? jaki podac powod? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: portalu Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:41 Skoro ktoś chce zrezygnować ze stażu musi mieć najpierw jakiś powód, logiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milady Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.07, 18:47 Mnie powiedziano ze jedyny przypadek kiedy moge zrezygnowac to jak znajde sobie prace, jesli zrezygnuje w trakcie to musze zwracac koszty mi.n badan lekarskich i trace status bezrobotnego na 3 miechy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brain Re: rezygnacja ze stazu IP: 195.116.183.* 29.03.07, 18:54 ile wynosi pokrycie kosztow badan? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: just Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.07, 22:42 ok. 35 PLN Odpowiedz Link Zgłoś
0tdr0 Re: rezygnacja ze stazu 29.03.07, 18:55 Duzo zalezy od konkretnego PUPu- spytaj tam. To chyba logiczne. Powody moga byc rozne. Zarowno lamanie praw pracowniczych i umowy przez pracodawce (nadgodziny) jak i zakres obowiazkow stazysty, ktory zamiast pomoc mu w zdobywaniu kwalifikacji- ogranicza go. Czy pood zostanie uznany zalezy od urzednika. Ale zazwyczaj znaja oni realia i ida stazystom na reke w takich wypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
renatulka Re: rezygnacja ze stazu 31.03.07, 04:31 nie trzeba podawac powodu. koszty to tylko zwrot za badanie lekarskie. czyli okolo 40 zł osobiscie rezygnowalam ze stazu juz po 20 dniach. mimo to dostalam dobre referencje itp, nie bylo problemu. a dla pup-u to tylko wiecej papierkowej roboty i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 16:41 Mozna zrezygnowac ze stazu z UP podajac powod ze albo sie znalazlo inna praca albo sie wyjezdza zagranice. Jesli tego sie nie poda tylko jakis inny powod to trzeba zwracac nie tylko koszty badania lekarskiego ale tez to co sie juz zarobilo podczas stazu czyli zalezy ile sie miesiecy pracowalo. I tak to marne grosze ale wziac do kupy za pare miesiecy to wcala nie taka mala kwota szczegolnie dla bezrobotnego. Takze najlepiej podac powod ze wyjezdza sie zagranice i to nie za jakis czas tylko termin jak najblizszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 2 sposoby Re: rezygnacja ze stazu IP: *.dsl.opol.bdi.inetia.pl 10.04.07, 17:19 Ja skróciłem czas trwania stażu (tylko podaj jakiś sensowny powód - użyj wyobraźni!) przy czym minimum to te 3 miesiace Pamiętaj też, że np. podpisanie byle jakiej umowy (np. umowa zlecenie) powoduje, że tracisz status bezrobotnego. Wówczas tracisz z automatu prawo do stażu. Też sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktosiowa Re: rezygnacja ze stazu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.07, 17:35 A ja nawet badaś wstępnych nie miałam. Nie widziałam też umowy na oczy, nawet bhp jakoś umskło... Niby miało być, ale okazało się, że nikt nie wie że są 2 stażystki i pan bhpowiec zaczął się zastanawiać jak to możliwe, że jesteśmy na terenie zakładu bez umowy, bez przepustek itp. Miał nas przeszkolić po dopełnieniu papierków ale rozeszło się po kościach. Odpowiedz Link Zgłoś