Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

szukam pomocy

23.04.07, 21:56
    Witam,
    przez ostatnie półtorej roku pracowałam na zasadach umowy tymczasowej.Chciałam się dowiedzieć czy bedzie mi sie należał zasiłek dla bezrobotnych(zatrudnienie miałam na 1/2etatu z dopełnieniem). Dlaczego agencja pobierała mi 34% podatku z wynagrodzenia?? i czy jest mozliwośc sprawdzenia gdzieś konkretnej agencji??uważam że zostałam oszukana przez agencję, natomiast potrzebuję formalnej pomocy żeby to udowodnić. Średni mój zarobek to był 600-700 zł na rękę, a przy rozliczeniu z fiskusem musiałam oddać 43złote a jak wspomniałam pobierano nam wysoki podatek.Proszę o pomoc.POzdrawiam
    Obserwuj wątek
      • katarzyna.misiek Re: szukam pomocy 25.04.07, 18:18
        Witam,
        W związku z poruszoną dużą ilością zagadnień, pozwolę sobie odpowiadać na Pani
        pytania chronologicznie:

> przez ostatnie półtorej roku pracowałam na zasadach umowy tymczasowej.Chciałam
        > się dowiedzieć czy bedzie mi sie należał zasiłek dla bezrobotnych(zatrudnienie
        > miałam na 1/2etatu z dopełnieniem).

Zgodnie z Art. 71. ustęp 1 i 2, Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004r. o promocji
        zatrudnienia i instytucjach rynku pracy (Dz.U. z dn.1 maja 2004r.), zasiłek dla
        bezrobotnych przysługuje Pani w sytuacji gdy:
        - w ciągu ostatnich 18 m-cy przepracowała Pani łącznie minimum 365 dni,
        - Pani miesięczne wynagrodzenie wynosiło minimum 936 zł brutto,
        - przez całość okresu zatrudnienia były za Panią odprowadzane składki do Zakładu
        Ubezpieczeń Społecznych (powinna Pani otrzymać dokument od Agencji, o nazwie ZUS
        RMUA, potwierdzający wysokości odprowadzonych składek),
        - rejestracja w Urzędzie Pracy powinna nastąpić najpóźniej do 6 miesięcy, od
        momentu ustania umowy o pracę tymczasową.

Dlaczego agencja pobierała mi 34% podatku z wynagrodzenia?? i czy jest
        mozliwośc sprawdzenia gdzieś konkretnej agencji??

Uważam, że wartość 34%, jaką Pani wskazuje jako "podatek" to łączna wartość
        potrąceń, jaka występuje przy rozliczeniu wynagrodzenia z tytułu umowy o pracę,
        w tym również podatek, ale nie tylko.
        Z wynagrodzenia brutto potrącane są również składki na ubezpieczenie, w takiej
        wysokości jak:
        Składka na ubezpieczenie emerytalne 9,76%
        Składka na ubezpieczenie rentowe 6,5%
        Składka na ubezpieczenie chorobowe 2,45%
        Składka na ubezpieczenie zdrowotne (cz. I) 7,75%
        Składka na ubezpieczenie zdrowotne (cz. II) 0,75%
        zaliczka na podatek dochodowy od osób fizycznych 3.83%
        Pracodawca ze swoich środków jest zobowiązany do zapłaty pozostałych świadczeń.

Jeśli ma Pani wątpliwości co do prawidłowości obliczeń wynagrodzenia oraz co do
        legalności agencji zatrudnienia, z jaką Pani współpracowała, proszę zgłosić się
        do najbliższego Inspektoratu Państwowej Inspekcji Pracy www.pip.gov.pl/ z
        dokumentami potwierdzającymi Pani współpracę z firmą (umowa o pracę, "paski",
        świadectwo pracy). Na bazie przedstawionej dokumentacji Inspektorzy zweryfikują
        czy agencja zatrudniając Panią, zrobiła to zgodnie z obowiązującą ustawą i czy
        nie naruszyła przepisów naliczając Pani wynagrodzenie.
        Życzę powodzenia i pozdrawiam serdecznie, k.
        • akciwal Re: szukam pomocy 25.04.07, 22:55
          bardzo dziekuję za wszystkie informacje:) napewno udam się do PIP-u.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka