Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ????

IP: *.chello.pl 04.05.07, 16:05
    witam.obecnie zdaję maturę z polskiego rozszerzonego,wosu
    rozszerzonego,j.angielskiego rozszerzonego i matematyki podstawowej.
    Chciałbym abyście podali mi jakieś ciekawe propozycje odnośnie kierunku
    studiów.Ja osobiście nic nie moge znaleść, bo uważam,że po kierunkach typowo
    humanistycznych(oprocz prawa) nie ma raczej ciekawych perspektyw na prace w
    Polsce.Z kolei na uczelnie o charakterze ścisłym typu politechnika potrzebne
    są umiejetności z fizyki,chemii,biologii itp.(których niestety nie mam)
    A więc czy istnieje jakieś sensowne rozwiązanie ? Czy macie jakichś
    znajomych,którzy po skończeniu danego kierunku znaleźli dobrze płatną pracę ?
    Z góry dziękuje
    Obserwuj wątek
      • Gość: dodo ;) filologia polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.07, 20:49
        Żeby "łatwiej znaleźć pracę".
        • Gość: anapos Re: filologia polska IP: 85.128.107.* 05.05.07, 11:32
          Najlepiej płatną pracą w Polsce jest synekura .
          • Gość: TSA Re: filologia polska IP: 194.146.250.* 07.05.07, 00:35
            NIE MA TAKIEGO KIERUNKU W POLSCE CHYBA ZE KIERUNEK IRLANDIA
      • emarcki Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 07.05.07, 13:49
        Seminarium? I poważnie piszę; Jedrzej Radek, boh.ksiązkowy, też właściwie nie miał wyboru; czasy były bez alternatywy typu Irlandia wtedy. Takie czasy.
        • Gość: yoz robol IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.07, 02:25
          po co ta maturę robisz. wiesz ile dostaje robotnik na budowie za godzinę pracy
          jakies 10 - 15 zł praca po 8 - 10 godzin. ofert masz do wyboru do koloru. jedyne
          co to w alkoholizm można wpaść trochę zchamieć i pewnie nie bedziesz innego
          auta widzieć poza BMW. pozdrawiam
      • Gość: patroc Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.omi.pl 12.05.07, 13:57
        Skoro humanistyczne studia Tobie nie odpowiadają a Politechnika straszy
        ścisłymi przedmiotami, to zrob sobie prawko na ciężarówki i jedź pracować do
        Anglii lub Irlandii. Najlepiej na tym wyjdziesz. Angielski widzę znasz, to
        reszta nie stanowi problemu. Ja sobie postawiłem za cel skończenie studiów
        dziennych na polibudzie ( dobra uczelnia bo Politechnika Śląska ) a teraz mam
        ciągle problemy ze znalezieniem pracy dającej choć samodzielne utrzymanie się w
        kraju. Jak ide na rozmowę jako pracownik produkcyjny, aby zarobić trochę
        więcej, to moje kwalifikacje są duże. Jak idę na rozmowę jako np kontroler
        jakości, to firma proponuje okres próbny 3 miesiace za najniższą krajową (
        niecałe 700 netto )
        • Gość: kwach Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: 193.158.111.* 01.06.07, 08:20
          Tak,pytanie tylko jaką płacę oferują już po tym okresie próbnym.
          Problem w tym, że żeby zdobyć pracę za godne wynagrodzenie to oprócz
          wykształcenia potrzebne jest jeszcze dobre doświadczenie. Więc może jednak warto
          się trochę pomęczyć i pobiedować żeby wkrótce zacząć zarabiać w miarę sędziwe
          pieniądze.
      • kasiakaz1 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 12.05.07, 21:49
        Kurs spawania?
      • soffia75 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 13.05.07, 00:17
        Przyszłościowych kierunków studiów NIE MA. A jeśli są, to po paru latach rynek
        jest tak nasycony ich absolwentami (patrz słynny marketing i zarządzanie), że i
        tak nie mogą znaleźć pracy.
        W dzisiejszych czasach studia to hobby + sposób na poszerzenie horyzontów
        myślowych + wpis na CV. Więc studiuj po prostu to, co Cię interesuje i nie
        nastawiaj się, że znajdziesz pracę w swoim zawodzie. Pozdrawiam!
        • Gość: kwach Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: 193.158.111.* 01.06.07, 08:51
          I tu się zgodzę.
          Ja sam skończyłem socjologię a teraz pracuje jako logistyk i nie narzekam.
          Dopiero teraz mając już pracę myślę o jakiś studiach już w tym kierunku, w
          którym mam możliwość dalszego rozwoju zawodowego.
      • Gość: Bbb Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.07, 00:10
        Idź na polibudę. Właśnie kończę pewien masochistyczny ( ;-) ) kierunek
        mechaniczny i jestem strasznie zadowolony. Ludzie są NORMALNI każdy każdemu
        pomaga, nikt nie robi jakiś chorych gierek, w stylu piszę zółtym długopisem aby
        nikt nie mógł ode mnie xerować jak np na uniwersytetach:P
        A nauka, trzeba usiąść zakasać rękawy i w chwili gdy kulturoznawstwo zaczyna
        ślepnąć to należy posiedzieć nad projektami, ale każdy średnio inteligentny
        człowiek posiadający choć szczątkową wyobraźnię powinien sobie poradzić.
        A poza tym z inżyniera zawsze może być handlowiec, marketingowiec, kierowca
        tira, prezes korporacji, ale odwrotnie to już nie. I jeszcze jedno wszystko to
        co widzisz obok siebie czytając to co napisałem stworzyli inżynierowie.
        Powozdrawiam
        • Gość: tk123 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.wroclaw.mm.pl 24.06.07, 17:33
          > pomaga, nikt nie robi jakiś chorych gierek, w stylu piszę zółtym długopisem aby
          > nikt nie mógł ode mnie xerować jak np na uniwersytetach:P

Poważnie, takie rzeczy robią na uniwersytetach? Musiałem widocznie przespać 5
          lat studiów, bo jakoś takich zagrań nie zauważyłem :)
      • Gość: bumelant nie ma takiego kierunku IP: *.chello.pl 15.05.07, 23:29
        Dobrze zdaj maturę, i idź na kurs wiertacza, murarza, tokarza, spawacza itp.
        Robotę masz od ręki 3000 - 6000 netto/ mies. i nie musisz nigdzie wyjezdżać,
        żeby cię ktoś docenił.
        A studiuj to, co cię najbardziej interesuje, a nie to na co jest teraz moda,
        albo jakie są przewidywania.
        Teraz spora część roboli ma wyższe i śmieje się w twarz głupkom, co porobili
        doktoraty i zapiepszająza za 2 - 3 tys. na łapę w wyścigu szczurów - szczycąc
        się tylko, że są managerami - ale tego do gara nie włożysz.
      • Gość: agibru Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.brutele.be 19.05.07, 12:55
        hej skoro matematyka Ci nie straszna to wcale nie znaczy, ze nie masz
        umiejetnosci w kierunkach scislych....
        A moze kierunki bardziej scisle na uczelniach biznesowych? nie mowie tutaj o
        nieszczesnym zarzadzaniu u marketing, ale ekonomia, finanse, czy statystyka,
        ekonometria, wszelkiego rodzaju "metody ilosciowe" na np. SGH. Patrzac na mature
        z WOSu znaczy tez ze interesuje Cie troche swat polityczno-gospodarczy, wiec
        moze takie kierunki bylyby dla Ciebie rozwiazaniem. Pozdrawiam serdecznie!
        • monia420 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 20.05.07, 19:18
          a jakieś kwestie związane z UE - kierunek jak kierunek, ale umiejetnosć pisania
          projektów, przeprowadzanie audytów tychże itp. to jest w tej chwili na czasie -
          a i praca na pewno do 2013 + 2 będzie:)
          • 0tdr0 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 22.05.07, 14:07
            Zanim skonczy takie studia to rynek jzu dawno bedzie nasycony
            pseudospecajlistami od funduszy unijnych bez zadnego doswiadczenia. I skonczy
            tak jak dzisiaj koncza osoby po marketingu i zarzadzaniu.
        • Gość: StudentInformatyki Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.22.54.194.sta.emit.pl 21.05.07, 22:10
          Bez przesady. Podstawowa matura z matematyki jest na poziomie podstawowki. Jesli
          ma sie taka wiedze z matematyki jak na poziomie matury podstawowej, to ja
          odradzam kierunek scisly, na ktorym jest wiele matematyki (czyli wiekszosc
          politechnicznych), bo z miejsca dostaniesz poteznego kopa i pewnie szybko
          wylecisz. Szkoda roku! Przemysl to.

• Gość: Darla Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.sds.uw.edu.pl 22.05.07, 11:39
        Polecam europeistyke, ale tylko na renomowanych uczelniach jak UW UJ UWr UAW i
        UMK, jest to dobry kierunek interdyscyplinarny, zwlaszcza jezeli prowadzony jest
        na kilku wydziałach jakw Centrum Europejskim UW, daje wszechstronna wiedzę z
        prawa, ekonomii, politologii, nauk społecznych i kultury + wybrana
        specjalizacja, duże możliwości pracy, nie polecam na małych i prywatnych
        uczelniach (słabe zaplecze,jeżeli chodzi o interdyscyplinarność tego kierunku)
      • Gość: Cyferka Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.07, 14:10
        Polecam studia BHP. W 2010 roku specjaliści BHP będą musieli posiadać
        wykształcenie w swojej dziedzinie. Dzisiaj każdy może ten zawód wykonywać bez
        żadnych papierów. Myślę, że w 2010 roku wiele osób wycofa się z tego zawodu.
      • owrank rób to w czym jesteś dobry i jest Twoją pasją 30.05.07, 12:59
        rób to w czym jesteś dobry i jest Twoją pasją bo w każdej branży możesz
        osiągnąc tzw. sukces i powodzenie. W KAZDEJ. Dlaczego uważasz, że po kierunkach
        humanistycznych jest nie tak ??? oczywiście, jeżeli skończysz polonistykę żeby
        uczyć w gminnej szkjole podstawowej to z pensji straczy Ci na waciki ale można
        byc DOBRYM nauczycielem w szkole prywatnej, wielu humanistów pracuje w mediach,
        agencjach reklamowych... Kończ studia, które lubisz, czujesz, które sa Twoja
        pasją w dziedzinie gdzie wiesz, że będziesz mogła komus cos zaproponować... nie
        ma nic gorszego niż osoba, który owczym pędem kończy "zarządzanie i marketing"
        a potem się dziwi, że przez 10 lat pracuje w dziale obsługi klienta i nie może
        się wybić... Poza tym studia nie determinuja pracy zawodowej aż tak jak uważają
        maturzyści... Znasz Andrzeja Morozowskiego - jednego z lepszych polskich
        dziennikarzy z TVN ??? koleś skończył teatrologię... i tak jest z wieloma
        osobami, które kończą jakies studia a potem życie układa się zaskakująco...
        • pacor1 Re: rób to w czym jesteś dobry i jest Twoją pasją 07.02.08, 11:56
          Hm... teraz to chyba trzeba sie własnie przekwalifikować.....
          murarz, tynkarz, kafelkarz, hydraulik:)
      • Gość: psd Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.adsl.inetia.pl 30.05.07, 20:03
        Najlepiej iść do zawodówki, mieć jakiś budowlany zawód, a potem wyjechać do
        Irlandii albo UK. Studia to strata czasu.
        • Gość: ann Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: 85.219.224.* 30.05.07, 20:50
          Właśnie kończę studia i zgadzam się w 100%z tym, że "studia to strata czasu".
          • Gość: słaby slimak przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.07, 19:20
            Studia nie są stratą czasu, marzy ci się w tym wieku praca za średnią krajową? pobujasz się z 5 lat na studiach dziennych poznasz ludzi którzy jak ty po studiach spróbują coś sensownego z ta wiedzą zrobić, kontakty się liczą zawsze znajdzie się ktoś komu się uda i będzie mógł cie gdzieś wkręcić, pyzatym przez ten czas pewnie zdążysz wymyślić plan na przyszłość , może jakiś biznes rozkręcisz, praca dla kogoś to zawsze tylko praca dla kogoś, z dobrym pomysłem popartym wiedzą można wiele osiągnąć nawet w tym słabym kraju. I wcale nie potrzeba bogatych rodziców, albo kasy , wielu jest takich co zaczynało od zera.
            • arizona_siareczka Czyli taka zabawa??? 10.07.07, 14:30
              Imprezki, poznawanie znajomych i myślenie jaki biznes rozkręcić? Tym mają być
              studia? Żałosne. Już lepiej ten biznes rozkręcić po maturze tudzież wyjechać na
              zachód w celu zdobycia kapitału, ewentualnie doświadczenia zawodowego w branży
              "robol".
      • Gość: woos Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.chello.pl 31.05.07, 20:35
        straszną mi maniane w głowie zrobiliście swoimi postami.Szczególnie po
        wypowiedziach absolwentów,którzy żałują,że skończyli studia zrobił mi się
        bałagan w głowie.Hasło mowiące ,żeby studiować to,co się lubi już znam i nie
        pomaga mi to w żadnym stopniu,ponieważ nie interesuje mnie nic związanego z
        literaturą polską ,czy historią ;] Ja studia jedynie traktuje jako coś,co pomoże
        mi zarobić więcej pieniędzy,a przez posiadanie dużej ilości gotówki bedę mógł
        spełniać swoje marzenia,podróżować itp. Dlatego,jeżeli czytam w waszych
        postach,że studia powinny być tylko hobby i praktycznie nikt po nich nie zarabia
        dobrych pieniędzy to zastanawiam się , czy jest wogóle w tym sens.Z drugiej
        strony nie pójście na studia kojarzy mi się z pójściem na łatwiznę i dużym
        ryzykiem. POMOCY,bo zostało mi naprawdę mało czasu.

P.S
        jestem chłopakiem a nie babką
        • Gość: kasia Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.piekary.net 02.06.07, 12:33
          A ja skończyłam rok temu właśnie kierunek: Marketing i Zarządzanie na AE w
          Katowicach. I nie zgadzam się w Waszymi postami na temat tego kierunku. Owszem
          jest pewne grono osób, które poza papierkiem nie ma żadnych umiejętności i
          podczas studiów nie próbowało zdobyć doświadczenia. Ale i oni mają dziś pracę,
          może nie tak dobrze płatną jak za granicą, ale mają i nie jest to najniższa
          krajowa. Ta ambitniejsza część znajomych, która uczyła się języków obcych,
          wyjeżdzała za granicę (staże, studia - uczelnia oferuje tego typu programy)
          teraz nie ma żadnych problemów ze znalezieniem pracy. Pensja to już inna sprawa,
          nie zawsze jest to 2000 na rękę, ale nie wymagajmy cudów rok po zakończeniu
          studiów!!! Wg mnie uczelnia ekonomiczna/techniczna + porządna znajomość 2
          języków obcych pozwoli się znaleźć na rynku pracy również za 5 lat.
        • soffia75 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 02.06.07, 22:49
          Studia NIE powinny być hobby, to tylko tak jest w naszym pięknym kraju, że
          większość kierunków nie daje gwarancji, że znajdzie się pracę po linii studiów;
          nie daje nawet na tyle wiedzy fachowej, żeby się nią można było wylegitymować u
          potencjalnego pracodawcy.
          Nie zgodzę się z tym, że studia to strata czasu. Na pewno poszerzają horyzonty i
          uczą myślenia. Poza tym, w dzisiejszych czasach, kiedy to nawet sprzątaczka musi
          znać dwa języki obce i obsługę komputera ;) , osobom z samą maturą trudniej jest
          znaleźć dobrą pracę, nawet jeśli mają większe umiejętności niż ci, którzy na to
          samo stanowisko startują z wyższym wykształceniem.
          • Gość: rsa Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: 194.146.250.* 03.06.07, 00:39
            "osobom z samą maturą trudniej jest
            znaleźć dobrą pracę, nawet jeśli mają większe umiejętności niż ci, którzy na to
            samo stanowisko startują z wyższym wykształceniem."
            bzdura wieksze szanse na prace maja dzisiaj osoby bez studiów najlepiej zeby
            osoba była po zawodówce umiała cos konkretnego lub po technikum takich ludzi
            brakuje
            • soffia75 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 03.06.07, 23:15
              No, niekoniecznie, akurat miałam okazję obserwować kilka razy tendencję
              odwrotną: ktoś, kto miał umiejętności, ale słabo udokumentowane, przegrał z
              kimś, kto miał "lepsze" papiery. W wiekszości przypadków przed człowiekiem idzie
              jego CV; no, chyba, że to praca z czyjegoś polecenia.
              Jednak zgadzam się ze stwierdzeniem infy na EAIiE, że "mgr" się zdewaluowało na
              tyle, że jeśli mieć dyplom, to renomowanej uczelni, a nie jakiejś "szkoły
              wyższej" z Koziej Wólki.
        • Gość: a Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.chello.pl 11.02.08, 22:30
          nie idz na studia, idz rob zawod budowlany jak ci radzili jesli twoim celem jest
          kasa.
      • Gość: infa na EAIiE inżynier ( inforamtyk, elektronik), lekarz,prawnik IP: *.markom.krakow.pl 03.06.07, 00:47
        Są zawody elitarne w których można dobrze zarobić. Najlepiej wybrać się na dobrą uczelnie na dobruy kierunek. W tym momencie rynek jest przesycony głupimi kierunkami studiów nie potrzebnymi na rynku pracy, więc zamiast iść za reakcjeą tłumu mlodych idealistów zaczynajacych studia lepiej pragmatycznie popatrzyć na zapotrzebowanie na rynku pracy. Brakuje w Polsce specjalistów: informatyków,lekarzy, prawników, nauczycieli pewnych przedmiotów,
        brakuje też profesjonalnych pracowników w branży budowalenj ( inżynier, spawacz, operator dzwigu...). jak jestes kobietą to możesz też poza tym co wyżej zawsze podjąć pracę w typowo kobiecym zawodzie ( a są deficyty) wsród np.: pielęgniarek, itp( tutaj się słabiej orientuję). ja sam zmieniłem kierunek studiów z fizyki teoretycznej na UJ an informatyke na AGH, właśnie myśląc o swojej przyszłości i perspektywach dalszego samodzielnego, godnego życia. uważam że lepiej postudiować dobry kierunek rok czy dwa dłużej albo nawet zaocznie niż potem żebrać o pracę po jakimś niepotrzebnym kierunku. pozatym zaczynam zauważac że wartość mgr przy nazwisko sie zdewalualizowała. studia same w sobie nic nie dają. nasi rodzice są zepsuci komunistycznym myśleniem i klasyfikują ludzi po wykształceniu, ale obecnie w wolnorynkowym swiecie można wiele osiągnąć bez papierów. wązniejsze są kwalifikacje lub własna przedsiębiorczośc. można zacząć właśny biznes i wypiąć się na cwaniaków wyzyskiwaczy pracowników którcyz patrza na ludzi z pogardą i poprzez pryzmat wlasnego zysku. jak już iść na studia to dobre i wzięte. nikt nie potrzebuje kolejnego pana mgr'a po wieczorowych ekonomicznych w bulce mniejszej. pozdrawiam i życze powodzenia.
      • Gość: Bleh proponuję znaleźć słownik ortograficzny IP: *.acn.waw.pl 05.06.07, 16:27
        roszerzony polski.. ręce opadają...
      • Gość: LIla Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.ists.pl 05.06.07, 17:39
        Farmacja, medycyna (najlepiej stomatologia), informatyka, telekomunikacja,
        ekonomia (lub inny kierunek biznesowy) plus filologia angielska , ewentualnie
        zamiast intensywne kursy jezykowe ale wiecej niz 1 jezyka.....
      • ollaboga77 Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? 06.06.07, 15:35
        przyszościowy kierunek to taki, w którym dobrze sie czujesz.

Ja nie poszłam na psychologie wybrałam inz srodowiska i co? no dobrze nie
        jest... poprostu trzeba iśc na to co naprawdę daje satysfakcje !!! albo nie
        iśc wogole... kto powiedział, że trzeba miec studia? można tez dobrze wyglądać
        a na to też trzeba sobie zapracowac!
        • Gość: fg Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: 195.116.183.* 09.06.07, 16:29
          A co powiecie na propozycję, żeby mimo studiowania interesującego,
          humansitycznego kierunku (który się "czuje") iść dodatkowo na policealną,
          dwuletnią telekomunikację z dyplomem technika? Ktoś może nie na tyle kocha
          przedmioty ścisłe, żeby zaraz zagłębiać się w tematy wysokiej matematyki, ale
          chce nabyć po prostu praktyczne umiejętności. Warto?
          • Gość: a Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.chello.pl 11.02.08, 22:33
            ja nie wiem co to jest szczerze mowiac.. znaczy czego cie tam naucza.. mysle ze
            bezpiecznie byloby celowac w cos w rodzaju technika ale farcmaceuty, czy
            kucharza, hydraulika... ogolnie budowlanka, boom bedzie jeszcze dobrych x lat,
            bo w porownaniu z Zachodem, mieszkanw stosunku do mieszkancw malo w kraju.
      • Gość: ZiomisławPaliblant Kierunek Irlandia. IP: *.e-wro.net.pl 12.06.07, 10:56
        Kierunek Irlandia.
      • Gość: dionizy walendziak Re: przyszłosciowy kierunek zeby znalesc prace ?? IP: *.ericsson.net 03.07.07, 18:18
        Wysoko wykwalifikowana pracownica zajmujaca sie robieniem laski szefowi, tzw,
        szparka sekretarka moze liczyc zawsze na dobra prace, za godnym wynagrodzeniem.
        Postuluje zalozenie sieci placowek szkolacych pracownice w tym ciezkim, ale
        jakze chlubnym zawodzie. Baaa, nie zawodzie, w tej waznej dla funkcjonowania
        firmy sluzbie! Bo czy firma kierowana przez niezaspokojonego kierownika moze
        osiagac sukcesy i wiodaca pozycje na czele peletonu, gdy na plecach firmy ( i
        kierownika ) czuc goracy oddech konurencji?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka