Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Czym zajmują się absolwenci historii?

IP: *.ilabs.pl 06.05.07, 12:37
    Ja jestem bezrobotny, bez prawa do zasiłku.
    Obserwuj wątek
      • Gość: były pakowacz Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.smsnet.pl 06.05.07, 15:47
        Ja znałem jednego , pakował w Anglii marchewkę,potem wrócił i założył firmę
        • Gość: dzidka Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 15:10
          pracuję w muzeum. Choc wolałabym w szkole fajnej uczyć
          • Gość: Anka Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.chello.pl 08.05.07, 17:17
            pracuję w dziale obsługi klienta w firmie kurierskiej
            • news21 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 09.05.07, 17:57
              Ludzie a IPN zauważyliscie? Zapisać się do jedynie słusznej partii i składać
              cv do najbliższego oddziału. To bardzo rozwojowa firma. Tylko że za 20 lat
              będziecie się z tego tłumaczyć.
              • Gość: archiwista Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:48
                postawilam na archiwistyke i doskonale na tym wyszlam,moze sprobujesz?
                • Gość: Anka do archiwisty IP: *.chello.pl 10.05.07, 16:52
                  ja z kolei któryś rok z kolei bezskutecznie usiłuję się dostać do archiwum, lub
                  do muzeum.
            • Gość: Martka Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.crowley.pl 01.06.07, 23:49
              8 lat we francuskiej sieci sklepów, po jej przejęciu bezrobotna
          • Gość: Anka Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.chello.pl 10.05.07, 16:54
            Gość portalu: dzidka napisał(a):

> pracuję w muzeum. Choc wolałabym w szkole fajnej uczyć

To ja marzę o pracy w muzeum lub archiwum - z tego powodu kończyłam historię, a
            przez rok pracowałam w szkole podstawowej (oczywiście po znajomości i tylko na
            rok) i wspominam to jako koszmar.
          • Gość: Piotr Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.06.07, 10:47
            Pozdrawiam muzealnika. Ja również w Muzeum od trzech lat (praca w 2 tygodnie od
            obrony). Uwazam iż jest całkiem nieźle (no oprócz zarobków, które mogłyby byc
            ciut wyższe). Ale jestem jedyny ze specializacji (UG) pracujący w zawodzie (na
            30 osób)
          • Gość: Kalendis Martius Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.14, 20:59
            jeśli masz słaby charakter to młodzież ,,założyłaby" Ci kosz na głowę, nie jest to łatwy kawałek chleba i zarobki raczej też bez szału, no chyba ,ze mieszkasz z rodzicami to jakoś dałoby rade, ale młodzi nauczyciele jeśli nie mają bogatych współmałżonków, to raczej rzadko kiedy stać i na bilety do teatru lub opery , albo na występ jakiegoś ważnego cenionego artysty. Chyba, że trafiłbyś na zdolniach no to w tedy miałbyś sporo satysfakcji z pracy.

Ja również jestem absolwentem historii także Ciebie rozumiem, bo cóz lubie mówić i pisać o historii.

Pozdrawiam.
      • Gość: Marek_R Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 13:54
        Pracuję w branzy budowlanej (zamówienia publiczne), dwaj moi koledzy są
        nauczycielami, dwaj nastepni pracują w więziennictwie, jeden jest kuratorem,
        jeden dziennikarzem, niektórzy prowadzą własne interesy, sklepy etc.
        • Gość: R. Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.05.07, 15:34
          grafika komputerowa + zabawy z php/ html/ i bazami danych
      • Gość: archiwistka_jedna Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.amgen.com 10.05.07, 14:18
        Moi znajomi pracują w IPN i sobie chwalą, co do mnie, rónolegle kończyłma prawo
        i teraz pracuję jako prawnik.
        • Gość: klara gunarova Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 22:42
          moj maz jest przedstawicielem handlowym :) masakra, bo tego nie znosi.
          do archiwum lub biblioteki probuje od 2 lat i nic.
      • monika_04 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 11.05.07, 08:59
        Pracuję jako sekretarka.
        Też jestem archiwistką, ale w IPN-ie pracować nie chciałam mimo, że miałam taką
        możliwość.
        • donum1 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 11.05.07, 09:46
          Historia, specjalność: nauczycielska. Ja pracuję w muzeum. Z tego co mi wiadomo
          tylko jeden kolega uczy w szkole. A tak to:
          koleżanka ma gospodarstwo rolne i choduje krowy mięsne
          kolega jest instruktorem na warszatatach dla ludzi nepełnosprawnych
          inny załapał sie na jakiejś uczelni w archiwum
          Ogólnie rzecz biorąc nikogo z moich znajomych z roku nie widzę w roli
          nauczyciela:) A juz największym zaskoczeniem jest własnie kolega który uczy w
          szkole. I ponoć odnosi sukcesy.Nikt sie tego po nim nie spodziewał. Nikt sie nie
          spodziewał że skończy studia:) Życie potrafi zaskakiwać:)
          Pozdrawiam historyków
          • Gość: sz Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.07, 13:02
            pracuje jako headhunter w miedzynarodowej firmie. wczesniej zaraz po studiach
            tez doradztwo personalne. decyzja po uzyskaniu dyplomu - o odejsciu od biznesu
            byla najlepsza decyzja w moim zyciu(poziom zawodowy)
      • Gość: sowa Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.kielce.net.pl 14.05.07, 16:09
        jak wyżej gdzień w poście - rownolegle kończyłam prawo, więc pracuję jako
        prawnik. ale hobbystycznie robię doktorat, choc nie wiem, jak długo sił
        starczy;)
      • Gość: Beata Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.chello.pl 15.05.07, 10:04
        Hej! jestem absolwentką Historii o specjalizacji Archiwalnej. mam tez inne
        ukonczone studia i kursy, praktyki i.t.p. o których szkoda sie rozpisywać.
        Szukam pracy od 27 kwietnia czynnie: dzwonie, chodze, umawiam się na spotkania,
        wysyłam ogłoszenia z portali o pracy, kupuje gazetę, odwiedzam agencje pracy
        tymczasowej. Prawie nikt nie odpowiedział na moje LM i CV. Nie sa źle napisane,
        (byłam u doradcy zawodowego)a jednak.... Wygląda na to, że humanistów nikt w tym
        kraju nie potrzebuje, a szkoda... Dałam sobie czas do końca roku (jeśli
        wczesniej nie umrę z głodu) i zobaczę... może królowa angielska bardziej doceni
        móją chęć do pracy i kwalifikacje, niż ojczyzna mój dyplom i tytuł mgr... wyjade
        i wiecie co? Nię będę żałować... a i jeszcze coś... też nie mam prawa do
        zasiłku, nie mam nawet prawa zarejstrować się w urzedzie dla bezrobotnych w
        miejscu gdzie mieszkam, bo nie mam zameldowania w tym województwie!
        • monika_04 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 15.05.07, 11:24
          od 27 kwietnia tego roku? No bezrobocie spadło ale nie aż tak żeby znaleźc pracę
          w 3 tygodnie ;)
          Ostatni raz szukałam pracy 9 miesiecy, a 3 to chyba średni wynik
        • Gość: Informatyk Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.22.54.194.sta.emit.pl 21.05.07, 22:23
          > Hej! jestem absolwentką Historii o specjalizacji Archiwalnej. mam tez inne
          > ukonczone studia i kursy, praktyki i.t.p. o których szkoda sie rozpisywać.
          > Szukam pracy od 27 kwietnia czynnie: dzwonie, chodze, umawiam się na spotkania
          > wysyłam ogłoszenia z portali o pracy, kupuje gazetę, odwiedzam agencje pracy
          > tymczasowej. Prawie nikt nie odpowiedział na moje LM i CV. Nie sa źle napisane,
          > (byłam u doradcy zawodowego)a jednak.... Wygląda na to, że humanistów nikt w tym
          > kraju nie potrzebuje, a szkoda...

Ty chyba sobie zarty stroisz? 3 tygodnie to jest nic. Gdybys ukonczyla
          informatyke, elektronike, telekomunikacje, inzynierie, mechanike, chemie itp. to
          moze bys prace znalazla w 3 tygodnie, ale po historii? Dobrze, ze sama jestes
          swiadoma, ze nie jestescie potrzebni
          • Gość: dantolo Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.akademiki.uni.torun.pl 30.05.07, 19:36
            Ograniczyć to powinni Tobie dostęp do intenetu iNFORMATYKU wielki. Przestań się
            wozić z tym swoim technicznym wykształceniem. Akurat tak się składa, że mam
            bardzo wiele znajomych po kierunkach ścisłych i poziom ich wiedzy o świecie
            jest naprawdę żenujący. Freud, Sokrates, Arystoteles to dla nich puste
            nazwiska, a ich zero jedynkowy sposób widzenia świata i brak umiejętności
            wielokontesktowego spojrzenia na jakąś kwestię jest żenujący. Może i jest dla
            Was więcej pracy ale nie jesteście solą tego świata. Zawsze byli nią humaniści
            i dopóki tak będzie, będzie dobrze..
            • bartekz1 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 07.06.07, 11:00
              Można się na to obrażać, ale takie są fakty: po kierunkach humanistycznych
              znacznie trudniej znaleźć pracę niż po ścisłych.
              mam
              > bardzo wiele znajomych po kierunkach ścisłych i poziom ich wiedzy o świecie
              > jest naprawdę żenujący. Freud, Sokrates, Arystoteles to dla nich puste
              > nazwiska, a ich zero jedynkowy sposób widzenia świata i brak umiejętności
              > wielokontesktowego spojrzenia na jakąś kwestię jest żenujący.
              Zgadzam się z tym że "ściślaki" mają zwykle słabą wiedzę z dziedziny filozofii.
              Ale niestety w pracy (wyłączając pracę dziennikarza czy też pracownika
              naukowego) bez tego można doskonale sobie poradzić. A bez myślenia analitycznego
              raczej nie...

Więc jeśli chcesz być "solą tego świata" - bądź humanistą, ale jeśli chcesz
              dobrze zarabiać najlepiej myśl analitycznie i bądź "ścisłym". Są od tego wyjątki
              (kariera w dziedzinie PR, reklamie, rekrutacji) ale to TYLKO WYJĄTKI...

Pozdrawiam
          • Gość: diy1 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.ists.pl 04.06.07, 22:48
            Boże jakbym mojego męża informatyka słyszała, który tez twierdzi że te moje 5 letnie studia były nikomu niepotrzebne. Zwłaszcza naszej rodzinie która potrzebuje dużo kasy a nie moich szerokich horyzontów myślowych. Tak więc siedzę w domu i pozostaje mi tylko miec wątpliwą satysfakcje że ja mam szeroką wiedzę ogólną a mój mąż jest wybitnym fachowcem ale w swojej wąskiej specjalności a w pozostałych dziedzinach ma duże braki i jest dośc ograniczony jak wszyscy informatycy.
            A tak na marginesie to po historii jest wielu polityków ( z wyjątkiem "Samoobrony" oczywiście)
          • Gość: Kalendis Martius Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.14, 21:33
            Drogi Informatyku nie każdy ma uzdolnienia skierowane w stronę przedmiotów ścisłych, także jeżeli komuś to nie leży to niestety ale będzie co roku repetował kierunek lub będzie kiepskim pracownikiem. Fakt jest nas absolwentów i absolwentek studiów humanistycznych mnóstwo, dużo za dużo. Ja natomiast jestem zdania ,ze studia humanistyczne powinny być studiami elitarnym, mała liczba studentów, a do tego egzaminy wstępne, po to by część z nich mogła prowadzić badania ze swoich dziedzin nauki, dzięki temu dostali by się tam pasjonaci, a nie każdy z marszu, na historie idą (jak mi kiedyś starszy kolega z tego samego kierunku powiedział ) trzy grupy ludzi: nieudacznicy, ludzie , którzy nie dostali się na prawo bądź administrację, oraz pasjonaci. To właśnie pasjonaci i pasjonatki są najwartościowszą grupą osób na tym kierunku, oni i one są najbardziej pożądaną grupą osób jako późniejsi naukowcy i badacze oraz badaczki. I to właśnie pasjonatki i pasjonaci Ci najlepsi są najbardziej wartościowi dla tej dziedziny, problem polega jednak na tym, że niektóre osoby , które idą na doktorat to często się podlizują swojemu promotorowi.
            Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
        • Gość: tubylec Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: 85.219.224.* 04.06.07, 09:29
          czesc ja tez pracowalem w roznych miejscach (urzad skarbowy, nfz itp.)wszedzie
          czasowo i wyjechalem do krolowej ang. ale chec do pracy tam nie wystarcza.
          tesknota sprawila ze wrocilem do Polski po dwoch latach(miesiac temu) i mysle
          ze ludzie konczacy historie maja w sobie cos takiego co pomimo wszystkich
          trudnosci kochoaja ta Polske. zobaczymy czy ja znajde prace. pozdrawiam i zycze
          powodzenia
      • Gość: A. Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.chello.pl 21.05.07, 09:37
        Ja po historii uczę... języka angielskiego w szkole językowej :-).
        • Gość: histeryczka Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.kalisz.sdi.tpnet.pl 21.05.07, 13:23
          Jestem księgową w spółce samorządowej, z mojej grupy (22 osoby) tylko jedna
          dziewczyna jest nauczycielką historii w gimnazjum i tylko ona jedna ma w ogóle
          zawodowo coś wspólnego z historią.
      • szczurbiurowy Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 22.05.07, 21:00
        Najpierw nauczyciel (7 lat) potem w branży internetowej, do dziś.
        Teraz wiceprezes pewnej spółki medialnej
      • Gość: ziutek archiwista i architekt procesów IP: *.aster.pl 29.05.07, 09:37
        ja (specjalność: nauczycielska) jestem architektem procesów w międzynarodowej
        korporacji, tak wielkiej, że większość energii kieruje na zarządzanie sama sobą.

mój bliski krewny (specjność: archiwistyka) jest archiwistą w sporym
        przedsiębiorstwie państwowym.
        • Gość: absolwent Re: archiwista i architekt procesów IP: 58.214.236.* 01.06.07, 12:54
          Dwa lata temu skonczylem torunska historie. Po ukonczeniu studiow pracowalem w
          handlu, jako sprzedawca oraz w banku. Bez szalenstw. Obecnie jestem zatrudniony
          w jednej z japonskich firm i odbywam szkolenie w jednym z krajow azjatyckich.
          Jak widzicie nie jest to nic zwiazanego z ukoncvzonym kierunkiem, ale proza
          zycia jak i twarde prawa rynku kaza czesto weryfikowac wczesniejsze decyzje
          jakie sie podejmowalo w zyciu. Historie studiowalem jako typowe hobby, wiec od
          poczatku wiedzialem, ze nie bedzie to moj zawod.
          Osobie ktora wyzej pisala, ze od konca kwietnia szuka pracy, moge jedynie
          powiedziec, ze jesli koniecznie chce pracowac w swoim zawodzie, to moze i do
          konca zycia jej szukac. Ma niezly orzech do zgryzienia- albo sie
          przekwalifikowac albo byc wiecznym poszukiwaczem
          Pozdrawiam
      • ja27-09 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 04.06.07, 21:55
        Historia o specjalności archiwalnej, od 6 lat w zawodzie. Prowadzę archiwum
        zakładowe w urzędzie państwowym. Nie jest to moja wymarzona praca, bo wolałabym
        pracę bardziej związaną z historią, jakieś duże archiwum, muzeum, ale...
        generalnie nie narzekam. Zamiłowanie do historii traktuję jako hobby. Jak sie
        chce pracować w wyuczonym zawodzie, to się znajdzie odpowiednią pracę. Tylko
        że... mało płatną, niestety. Chociaż niektórzy znani mi archiwiści, zarabiają
        nawet niezłe pieniądze wykonując wyuczony zawód. Sporo osób z mojego kierunku
        pracuje w zawodzie historyka lub archiwisty.
        Pozdrawiam.
      • Gość: Kachax Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.iim.pl 07.06.07, 00:38
        Skończyłem historię(nauczycielska), przez pół roku szukałem pracy, potem
        pracowałem przez rok w szkole, nie polecam nikomu, szkoda czasu, mało ambitna
        praca a o wynagrodzeniu to lepiej nie wspominać, większość ludzi tam pracujących
        to dziwolągi nie mający pojęcia o rzeczywistym świecie.
        Po roku pracy, gdybym wcześniej nie skończył innych kierunków nadal bym tam
        siedział.
        Od 4 lat już nie mam nic wspólnego z historią, pracowałem najpierw w instytucji
        międzynarodowej (ukończyłem także integrację europejską) teraz robię duże eventy
        dla biznesu.
        Z perspektywy czasu to żałuję ze poszedłem na te studia z historii, szkoda na to
        czasu i pieniędzy, można to traktować jedynie jako hobby, ale przecież nie
        trzeba od razu kończyć z tego studia, chyba że ktoś chce zostać zawodowym
        historykiem, ale do tego trzeba pochodzić z bogatej rodziny.
        Znam wiele osób, które skończyły te studia i niestety cienko sobie radzą w
        życiu, jak im jeszcze mamusia kupi mieszkanie to na opłaty zarobią,.

Pozdrawiam
      • Gość: Piotr Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.elblag.dialog.net.pl 08.06.07, 10:31
        Ja 2 dwa tygodnie od obrony znalazłem pracę w zawodzie: historyk-muzealnik i
        pracuję juz trzeci rok. Co prawda zarobki mogłyby byc wyzsze, ale praca super.
        Większość jednak nie pracuje w zawodzie, a ze specjalizacji liczacej 30 osób
        jedynie ja jeden pracuje w zawodzie - reszta w wiekszości na zmywakach za
        granicą lub pracuje w całkowicie odmiennych zawodach.
        • Gość: Historyczny Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.klaudyny.waw.pl 09.06.07, 20:46
          Słuchac was nie moge. Ja jeszcze studiuje historię- 4 roku i już wielu moich
          znajomych z roku znalazlo pracę posrednio zwiazana z kierunkiem studiów np.
          praca w fundacjach takich jak Dom Spotkań z Historia. Ja robie staż w MHŻP i
          postaram się tam już zostać. Zreszta wielu absolwentów historii tam siedzi. Nie
          mowąc już że w archiwach tez ladna grupka znajomych siedzi. Nie chce się
          mądrzyć ale o przyszlości trzeba było myslec na studiach- staże, wolontariaty
          (moj kumpel po wojskowości tak dostał pracę w AANie nie bedąc archiwista)
          • monika_04 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 10.06.07, 12:24
            Nie wiesz co mówisz. U nas z roku kilka osób trafiło do szkół. Kilka do
            archwiwów, ale np do państwowego dostały się absolwentki pedagogiki, Kilka osób
            zostało na uczelni. Reszta pracuje w różnych miejscach, bynajmniej nie
            związanych z historią. I ot jest większość. Żadne staże tu nie pomogą bo
            absolwentów historii jest o wiele więcej niż jest w stanie przyjąć rynek pracy.
          • Gość: Kachax Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.iim.pl 10.06.07, 23:30
            Zobaczysz popracujesz trochę w tych fundacjach i archiwach na 1200 zł brutto
            miesięcznie i będziesz chodziła 3 lata w tych samych butach, oglądała wystawy
            sklepowe i marzyła..........
      • Gość: Juti Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.centertel.pl 10.06.07, 20:00
        Pracowałam w szkole.Po przeprowadzce do innego miasta szukam pracy i jest
        bardzo ciężko.Cóż,zapotrzebowania na mgr historii raczej brak...
        • Gość: Historyk Bezrobotny IP: *.ilabs.pl 29.06.07, 12:54
          A ja ciągle bezrobotny.
          • Gość: historyczka Re: Bezrobotny IP: *.2a.pl 08.07.07, 14:55
            juz na studiach działam, pracowałam za darmo w fundacjach, przy festiwalach,
            konferencjach. Jeżdziłam gdzie tylko mogłam - na konferencje z referatami, na
            objazdy. Organizowałam konferencje, zdobywałam kasę. A wszystko to w zespołach
            różnych ludzi. Pracowałam przy trzech projektach: tłumaczyłam, robiłam bazę
            danych. W tzw. międzyczasie robiłam staż w IPNie. Dziś mam dwustronicowe CV.
            Wiem, że od razu czeka na mnie praca w NGOsach, ale kasa tam marna. Z drugiej
            strony nie wiem, czy mogłabym tak po prostu skreślić swoje zainteresowania i
            pasje i zacząć pracować tylko dla kasy...
            • Gość: whitebear Re: Bezrobotny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.07, 13:47
              Ja osobiście nie narzekam. Skończyłem historię, specjalizacja archiwistyczna +
              dodatkowa specjalność - zarządzanie dokumentacją współczesną. Teraz jestem
              kierownikiem archiwum w firmie outsourcingowej. Jestem akurat w trakcie zmiany
              pracy, nową znalazłem w ciagu 2 miesięcy (stanowisko to samo). Nawet ładne
              zarobki tylko muszę się przeprowadzić jakieś 200 km na zachód.
      • Gość: Adam Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.vlan365.dengo.lubman.net.pl 25.07.07, 19:51
        Ja skończyłem ten kierunek 4 lata temu - specjalizacja nauczycielska . Mam 27
        lat i przyznaje że szukałem w baardzo wielu miejscach pracy. Od szkół po policję
        i ten cały IPN
        Jedyne z pracy umysłowej to po studiach udało mi się dostać półroczny staż w
        archiwum - potem bezskutecznie starałem się dostać do kilku archiwów i wielu
        instytucji i ostatecznie zniechęcony trafiłem do pracy fizycznej w prywatnej
        firmie za kilkaset złotych. Co jakiś czas seryjnie zasypuję swoimi cv różne
        instytucje i urzędy ale rzecz jasna milcza. Pracuje po 12 godzin fizycznie, żeby
        tych pieniązkow było wiecej (mieszkam i utrzymuje sie sam) i nie śmiejcie się
        ludzie ze mnie - takie są realia. Mam już uprawnienia na wózki widłowe i kurs
        spawacza. Obecnie myslę o opuszczeniu Polski i wedle wszelkich znaków nieba i
        ziemi nastąpi to pod koniec sierpnia. Nie stać mnie niestety na robienie 2
        studiów. Może kiedyś jak wrócę
        Przyjacielu który napisałeś ten post wykombinuj sobie jakiś staż absolwencki jak
        jeszcze możesz, jak się nie uda to znajdź sobie fizyczne zajęcie żebyś nie
        siedział bezczynnie bo to zabija
        Pozdrawiam ciepło wszystkich historyków
        • Gość: Dominik Jestem załamany IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.07.07, 16:40
          A ja właśnie mysle nad tym aby od października iść na Historię (archiwistyka) na
          Uniwersytecie Śląskim:( Jestem załamany......
          • Gość: archiwistka_jedna Re: Jestem załamany IP: *.acn.waw.pl 29.07.07, 17:08
            Kończyłam historię na UŚ , właśnie ze specjalnością archiwalną.
            Jak już pisałam w poprzednim poście poszłam na drugie studia. Wszyscy z mojej
            grupy jakoś sobie poradzili. Bardzo dużo osób pracuje w IPNie, dwie czy trzy
            wyjechały do GB i pracują w muzeach. Część pracuje w muzeach w Polsce, część w
            jakichś archiwach przyzakłądowych. Bezrobotny w każdym razie nikt nie został,
            ale nikomu się też nie przelewa. Skoro rozmyślasz, nad rozpoczęciem studiów od
            października, to znaczy , że na zaocznych, a to pociąga za sobą dwie rzeczy:
            fatalny poziom , ale z drugiej strony masz szansę na rozpoczęcie poszukiwań
            normalnej pracy w tygodniu, a to bardzo wiele. Same studia historyczne poza
            poszerzeniem horyzontów utrzymania Ci nie dadzą. Pozdrawiam
      • Gość: po historii Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.stat.gov.pl 30.07.07, 13:29
        Po specjalizacji archiwalnej udało mi się znależć pracę w Urzędzie
        Statystycznym.
      • Gość: Aga Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 09:29
        Obecnie pracuję w prywatnej firmie, gdzie zajmuję się koordynowaniem
        współpracy z zagranicą. Dostałam tą pracę dzięki temu, że zrobilam
        licencjat z germanistyki. Wczesniej pracowałam w szkole, ale to były
        prace na zastepstwa. Jak skończyłam historię to nie było żadnej
        pracy dla mnie, jezdzilam dorabiac za granicę. Moze teraz jest
        lepiej (przynajmniej co do mozliwosci podjecia pracy w szkole). Zrob
        dodatkowy fakultet.
      • Gość: byly histeryk Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: 80.48.227.* 21.12.07, 19:53
        Jedna wielka glupote juz zrobiles: studiowales historie. Po co brnac w to
        dalej. Zamiast wierzyc w cuda, przekwalifikuj sie, jak ktos dobrze zauwazyl,
        historykow jak psow, ale ofert pracy jak na lekarstwo.
      • Gość: księgowa Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 21:32
        w banku:)
        • Gość: księgowa Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 21:33
          tzn. ja pracuje w banku
          • Gość: red Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.07, 00:38
            a u nas historyk jest akwizytorem powierzchni reklamowej
      • Gość: Donald Tusk Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.07, 00:19
        Ja jestem premierem V-tej RP.
        • Gość: cin26 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.01.08, 19:54
          Ja właśnie jutro ruszam do pracy jako pomocnik motera drzwi, za 2 miesiące mając
          nadzieję być już właściwym monterem. w tej branży można naprawdę ciekawie
          zarobić. A jeśli będę chciał wyjechać za granicę to fach się przyda. Stawki,
          które mi proponowano, a studia skończyłem jesienią 2007 mi nie odpowiadały, więc
          niczym obecny premier, po skończeniu historii idę pracować fizycznie. A potem
          zobaczymy, albo wyjazd na czas jakiś na Zachód, albo podyplomówka. Po prostu
          bronię się przed syndromem Adasia Miauczyńskiego i od wpisania się w obraz
          pokolenia 1200 brutto. Jedno pewne jest, po historii w większosci musimy się
          przekwalifikować!!! Życzę Wam sukcesów na drodze zawodowej, niezależnie od
          wykonywanej profesji ;)
          • Gość: Mala Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.08, 15:59
            rok pracowałam w zawodzie ...

teraz, od 3 lat: transport międzynarodowy :D dobrze,że podczas
            studiów robiłam też kursy językowe- przynajmniej teraz są przydatne.
            A historia tylko jako hobby juz...
            Z roku, na 120 osób, ok. 40 pracuje w zawodzie. Reszta znalazła
            miejsce w innych dziedzinach.
            • Gość: sss Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: *.chello.pl 23.04.08, 22:02
              Czym zajmują się absolwenci historii?

najczęściej rejestracją w urzedach pracy . własnej osoby .
              • Gość: noxxxman Re: Czym zajmują się absolwenci historii? IP: 195.205.135.* 24.04.08, 15:53
                Mam 27 lat kończyłem Historię i administrację i nie żałuję. Zrozumcie ludziska
                że dziś studia nie są po to żeby was przygotować do jakiegokolwiek zawodu tylko
                żeby rozwinąć intelektualnie i sprawić że będziecie postrzegani jako dobry
                materiał na inteligentnego pracownika. trzeba być elastycznym, twardym i mieć
                siłę przebicia. studia dziś to podstawa, oprócz tego języki, wiedza o świecie, o
                komputerach.
                Ja pracuję jako agent nieruchomości i robię podyplomowe oraz licencję pośrednika
                w obrocie nieruch. Obecnie myślę na zmianą branży bo to będę traktował jako
                dodatkowe źródło dochodów.
                Uderzam do Banków, do firm Farmaceutycznych, do firm Handlowych, wszędzie gdzie
                tylko się da kompletnie nie mając kompleksów z tego powodu że kończyłem
                historię. Odbyłem już trochę rozmów i wybiorę taką pracę w której dadzą mi
                satysfakcjonujące mnie warunki. Moje studia to też była ciężka praca. Ludzie
                ceńcie się i swoje umiejętności. Wszyscy moi znajomi po Historii o ile są
                kreatywni świetnie sobie radzą. Pracują w Bankach, jak Repy, w dużcyh
                międzynarodowych firmach. Trzeba wiedzieć czego się chce i być upartym a na
                pewno znajdzie się dobrą robotę, jak nie tu to w UK:). Pozdro dla Humanistów!
      • damakier1 Re: Czym zajmują się absolwenci historii? 27.10.14, 21:35
        Jak się dobrze postarają, to zostają prezydentem Poski albo nawet całej Europy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka