Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Pytanie o wymiar urlopu

IP: *.pzl.swidnik.pl 21.05.07, 10:26
    czy jezeli rozpoczalem prace 22.01.20007 to za ten miesiac nalezy mi sie
    urlop czy jest naliczany dopiero od lutego? jesli od stycznia to czy jest to
    1/12 wymiaru przyslugujacego urlopu na ten rok czy moze ze wzgledu na to, ze
    w styczniu przepracowalem 8 dni jest to jakis ulamek urlopu jaki mi
    przysluguje za dany miesiac?
    Obserwuj wątek
      • snajper55 Re: Pytanie o wymiar urlopu 21.05.07, 12:19
        Gość portalu: Neruzo napisał(a):

> czy jezeli rozpoczalem prace 22.01.20007 to za ten miesiac nalezy mi sie
        > urlop czy jest naliczany dopiero od lutego? jesli od stycznia to czy jest to
        > 1/12 wymiaru przyslugujacego urlopu na ten rok czy moze ze wzgledu na to, ze
        > w styczniu przepracowalem 8 dni jest to jakis ulamek urlopu jaki mi
        > przysluguje za dany miesiac?

Rozumiem, że jest to Twoja pierwsza praca. W takim przypadku do pierwszego
        urlopu (2 dni) nabywasz prawo po miesiącu pracy, czyli 23 lutego. Do kolejnej
        części urlopu nabywasz prawo po kolejnym miesiącu pracy, czyli 23 marca itd.

S.
        • malgos_76 Re: Pytanie o wymiar urlopu 21.05.07, 12:33
          snajper55 napisał:

nabywasz prawo po miesiącu pracy, czyli 23 lutego. Do kolejnej
          > części urlopu nabywasz prawo po kolejnym miesiącu pracy, czyli 23 marca itd.
          >
          > S.

Gwoli ścisłości, urlopu nabywa się "z upływem" miesiąca pracy czyli z dniem 21
          lutego bo w tym dniu upływa 1 miesiąc.
          • snajper55 Masz rację. 21.05.07, 14:30
            malgos_76 napisała:

> Gwoli ścisłości, urlopu nabywa się "z upływem" miesiąca pracy czyli z dniem 21
            > lutego bo w tym dniu upływa 1 miesiąc.

"Z upływem", czyli PO przepracowania miesiąca. W tym przypadku ostatni dzień
            pierwszego miesiąca pracy to 21 luty, tak więc prawo do urlopu jest nabywane "z
            pływem" 21 lutego, czyli 22 lutego. Zmyliło mnie:

"Osoba, która podejmuje pracę po raz pierwszy uzyskuje prawo do urlopu z upływem
            każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującej jej po
            przepracowaniu miesiąca. W praktyce oznacza to, że po zakończeniu pierwszego
            miesiąca pracy będzie mogła ona wziąć 1/12 należnego urlopu rocznego. Na
            przykład osoba podejmująca pierwszą pracę 3 stycznia prawo do urlopu nabywa 4
            lutego."
            www.blinfo.pl/books/samples/ans2.pdf

Polecam ciekawy artykuł na ten temat:
            www.monitorprawapracy.pl/index.php?mod=m_artykuly&cid=118&id=123

S.
      • Gość: Neruzo Dzieki za odpowiedz IP: *.pzl.swidnik.pl 21.05.07, 12:36

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka