Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca wakacyjna

21.05.07, 20:30
    Witam, szukam pracy na wakacje nad morzem. Jestem chłopakiem, mam 19 lat
    <tegoroczny maturzysta> nie mam kwalifikacji, ani specjalnego doświadczenia
    <jedynie nieco w handlu> szukam pracy by była z zakwaterowaniem. Z takimi
    cechami pewnie nie jestem łakomym kąskiem dla pracodawców, ale jeśli ktoś z
    Was poszukuje, bądź wie kto poszukuje młodej osoby do pracy, która nie będzie
    miała problemów z bardzo długim dniem pracy, bardzo proszę o informacje.

W internecie jest całkiem sporo ogłoszeń o pracę, dostałem nawet kilka
    telefonów, ale co z tego skoro każdy pracodawca pierwsze o co pyta to
    doświadczenie. To już stary żart, 25 lat i 10 lat doświadczenia, ale również z
    pracą WAKACYJNĄ tak się przedstawia sytuacja. Pracodawcy szukają ludzi młodych
    do pracy w budce z zapiekankami, liczą na doświadczenie, kwalifikacje, podczas
    gdy przyuczenie do wykonywania takiej pracy to w porywach kilka godzin. O co
    więc chodzi? Czy pracodawcy szukający pracowników sezonowych naprawdę łudzą
    się, że ktoś po szkole gastronomicznej, z doświadczeniem, zechce pracować za
    800 zł? Kto inny jak nie młodzi ludzie, którzy dopiero zaczynają coś poważnego
    w życiu robić mają pracować wakacyjnie?

Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi znaleźć pracę, naprawdę dużo na tym polu
    robię, umieszczam ogłoszenia, piszę, dzwonię, ale jak na razie bez rezultatów.
    Obserwuj wątek
      • katarzyna.misiek Re: Praca wakacyjna 22.05.07, 13:39
        Myślę, że moment "boomu" wakacyjnego jest jeszcze nadal przed nami - a pojawi
        się na dobre, wraz z rozpoczęciem wakacji, wtedy znalezienie oferty pracy w
        nadmorskich miejscowościach turystycznych, nie powinno być problemem.
        Ilość ogłoszeń oferujących prace sezonowe wzrośnie już z początkiem czerwca, tak
        więc zwiększą się szanse na znalezienie czegoś, co jest w Pana obszarze poszukiwań.
        Rozmawiając z potencjalnym pracodawcą, nie skupiałabym się na zagadnieniu
        zakwaterowania - ponieważ fakt, że to pracodawca będzie musiał się troszczyć o
        to gdzie Pan będzie "spał", może zniechęcić i tak zabieganego już
        przedsiębiorcę. Proponowałabym raczej przy rozmowie wspomnieć, że podjęcie tej
        konkretnej oferty będzie wymagało od Pana zmiany miejsca zamieszkania - i na
        własną rękę proponowałabym poszukać jakiegoś lokum (np. hotele
        pracownicze/kwatera itp.). Podjęcie się pracy np. w charakterze kelnera -
        pozwoli Panu posiadać ustalone wynagrodzenie podstawowe (np. na pokój), a ciężko
        wypracowane napiwki, będą już tylko do Pana dyspozycji.
        Życzę powodzenia, k.
        • diwaszkiewicz Re: Praca wakacyjna 22.05.07, 19:43
          Skoro Pani pofatygowała się odpowiedzieć, to ja się odwdzięczam :)

Właśnie dziś znalazłem pracę :D Z zakwaterowaniem i wyżywieniem do tego 1200 zł
          na rękę miesięcznie. Praca jest dość absorbująca, bo 7 dni w tygodniu po 10 i
          więcej godzin, w gastronomii. Ale przecież w barach nie ma non stop oblężenia,
          więc pewnie wyklarują się godziny kiedy będzie można odetchnąć, właścicielka
          obiecała przeszkolenie, a więc kłopot z doświadczeniem odpada. Myślę, że całkiem
          dobrą pracę wakacyjną udało mi się załatwić, tym bardziej że mogę zabrać ze sobą
          kumpla :)

Wszystkim życzę wytrwałości w poszukiwaniu pracy, no i szczęścia do tego. Radzę
          <to u mnie poskutkowało> pisać dłuższe i "otwarte" listy do przyszłych
          pracodawców. To daje naprawdę dobre wrażenie :) <choć jest męczące :P>

Pozdrawiam :)
          • katarzyna.misiek Re: Praca wakacyjna 23.05.07, 11:18
            Nie pozostaje mi nic innego jak gorąco pogratulować i wszystkim życzyć podobnego
            samozaparcia :)
        • hhera Re: Praca wakacyjna 23.05.07, 17:52
          tez bede szukac pracy na wakacje w Gdansku :)
          tylko ,ze w sierpniu dopiero koncze 18 lat
          i nie mam ksiazeczki sanepidowskiej . Trudno bedzie cos znalesc ?
          • diwaszkiewicz Re: Praca wakacyjna 23.05.07, 21:49
            Książeczkę wyrobić to nie problem, ale skoro nie masz 18 lat to możesz szukać
            pracy gdzie ktoś zgodzi się zatrudnić Cię wraz z karteczką od rodziców, że się
            zgadzają:p Niby to nie jest wielkie utrudnienie, ale już działa mocno na minus,
            gdy się jednak na dobre rozkręci sezon, to pewnie coś znajdziesz, choćby przy
            sprzedaży pamiątek.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :)
            • brudna_harriet Re: Praca wakacyjna 06.06.07, 18:05
              Nie wiem co gorsze usłyszeć że się nie ma doświadczenia, czy że się nie ma
              odpowiedniej prezencji

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka