evita120708 08.06.07, 15:22 Wybieram się na assessment centre, i tego elementu z całego procesu rekrutacyjnego boję się najbardziej. Czy słusznie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patrycja.zasieczna Re: assessment centre 11.06.07, 09:57 Jesli ma Pani predyspozycje i odpowiednie kwalifikacje do podjecia danej pracy nie Powinna sie Pani obawiac poszczegolnych etapow rekrutacji, w tym rowniez AC. Odpowiedz Link Zgłoś
soraya103 Re: assessment centre 19.06.07, 18:31 nie wiem kim jest Sz.P. Patrycja ale mysle ze nie takiej odpowiedzi evita sie spodziewala :-) to naturalne ze sie boisz - bedziesz przechodzila przez zestaw cwiczen (grupowych i indywidualnych) w scisle okreslonym czasie i pod bacznym okiem assessorow. Takie standardowe cwiczenia to np. dyskusja pomiedzy osobami ktore maja np. okreslony budzet ale kazdy z nich ma swoje projekty do zrobienia a oczywscie "koldra jest za krotka" i nie dla wszytskich wystarczy. Beda Cie oceniali z stylu prowadzenia dyskusji, asertywnosci ale jednoczesnie umiejetnosci sluchania innych, szukania konsensusu, "przewodnictwa" w grupie itp. Polecam - jesli to mozliwe wejdz na strone www firmy do ktorej idziesz - zobacz czy ma na nich jakies specjalne "wartosci" z ktorych jest dumna (taka standardowa "wartosc" to np. umiejetnosc pracy w grupie) i przemysl jak mozesz te wartosc najlepiej zaprezentowac podczas AC. Trzymam kciuki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
anekra Re: assessment centre 19.06.07, 18:43 Soraya, czyżbyś była na assesmencie w pwc?? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
soraya103 Re: assessment centre 20.06.07, 18:10 nie...ja na ogol siedze "po drugiej stronie" AC :-) Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia041 Re: assessment centre 29.06.07, 20:32 Witam serdecznie. Też wybieram się na AC na stanowisko kierownika sklepu odzieżowego sieciowego. Nie wiem czego mogę się spodziewać w tej części selekcji.Z tego co przeczytałam w internecie nogi mi się ugieły. Z ktoś z Was już to przeszedł. Normalnie cały czas mi to chodzi po głowie. Bardzo proszę o jakiś odpis. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariola2006 Re: assessment centre 30.06.07, 01:54 AC naprawde nie gryzie:)Nie ma sie czego bac-postaraj sie pojsc na luzie bo nie ma nic gorszego niz paralizujacy stres. Odpowiedz Link Zgłoś
soraya103 Re: assessment centre 30.06.07, 12:44 to troche brzmi tak jak rady "cioci"...podejdz na luzie, nie boj sie, to nie gryzie...a przeciez starach / stres w takim momencie jest najbardziej natruralna ludzka reakcja. Nie znam branzy odziezowej - ale tak na logike, zdrowy rozsadek + na podstawie doswiadczenia w rekrutacji: zakladam ze podczas AC na kierownika sklepu moga byc sprawdzane twoje kompetencje w stylu: umiejetnsoc radzenia sobei ze stresem ("cwiczenie" z awanturujaca sie klienta, reklamacja); umiejetnsoc zarzdazania zespolem i rozwiazywania konfliktu (np.ustalenie "grafiku" dyzurow podczas weekendu, w sytuacji gdy jedna osoba jest na zwolnieniu a drugiej juz wczesniej obiecalas "wolne" tego dnia); umiejetnsoc radzenia sobie w sytuacjach "wwaryjnych" (np. nie dojechala najnowsza kolekcja - a tu "kontrola" z centrali albo jakis wielki pokaz; zamowilas zolte bluzki a przyjechaly z magazyny czerwone spodnie itp.). Zastanow sie - jak reagujesz / zareagowalbys w podobnych sytuacjach. Do AC mozna sie przygotowac; poczytaj strone internetowa potencjalnego pracodwacy: byz moze sa na nich tzw. "wartosci", ktorymi kieruje sie firma (w stylu: dobro klienta to nasz cel, pracujemy w zespole itp.) trzymam kciuki Odpowiedz Link Zgłoś
mariola2006 Re: assessment centre 01.07.07, 02:39 soraya103 napisała: > to troche brzmi tak jak rady "cioci"...podejdz na luzie, nie boj sie, to nie > gryzie...a przeciez starach / stres w takim momencie jest najbardziej > natruralna ludzka reakcja. > Tak mialo zabrzmiec-nie wystepuje tu w roli doradcy z prawdziwego zdarzenia. Jak Twoim zdaniem nalezy podejsc do tego zagadanienia?Powiedziec: oj,AC to wyjatkowo skomplikowane narzedzie rekrutacji,zostaniesz poddana dziesiatkom przedluzajacym sie testow,analiz,skonfronotwana z dzisiatkami innych rywalizujacych kandatow i walka bedzie zaciekla? Nie ma to jak kreowanie atmosfery strachu i paranoi tylko po to zeby poczuc sie lepiej.Dziewczyna powiedziala wyraznie ze JUZ sie boi. Nie ma to jak kopac lezacego... A zadania o ktorych piszesz rozumie sie samo przez sie Odpowiedz Link Zgłoś
soraya103 Re: assessment centre 01.07.07, 11:36 boi sie ale sama nie wie czego sie boi; zakladam ze zadajac pytanie na forum - nie szuka tu pocieszenia w stylu "nie boj sie", bo takowe dostaje od rodzicow / meza / chlopaka itp. Na forum szuka konkretow: czego moze sie spodziewac? bac sie bedzie zawsze - ale wiedzac co ja bedzie czekac - nie zostanie zaskoczona...bedzie to troche taka "ulga"...ok...wlasnie tego sie spodziewalam ( to taki "oswojony strach"). Sama za kazdym razem idac do dentysty tez sie boje...ale jesli idziesz tam kolejny raz to wiesz czego sie spodziewac i nie mdlejesz na fotelu. strach i stres mozna opanowac - a przynajmniej ograniczyc. I wlasnie takiej pomocy szukaja tu ludzie - aby poznac to co nieznane a zadania - dla Ciebie moze i sa oczywiste...dla osoby ktora nigdy nie byla na AC - to nowosc!! Odpowiedz Link Zgłoś
gail2005 Re: assessment centre 09.07.07, 19:04 Soraya, bardzo mi sie podoba twoja odpowiedz, zgadzam sie z toba w zupelnosci, forum ma sluzyc konkretnymi informacjami, ktorych nie zawsze mozemy znalezc wsrod rodziny i znajomych i dlatego zwaracamy sie do forum. Zawsze, jak i w tym przykladzie, znajdzie sie cos kto moze podzielis sie swoja wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś