Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Ile może zarobić nauczyciel??

IP: *.met.pl 11.06.03, 10:46
    Ile może zarobić nauczyciel bezpośrednio po studiach, jeśli uczy A) polskiego
    B) angielskiego. I jak się mają zarobki w szkole panstwowej do tych ze szkół
    prywatnych. Jeszcze jedno - czy wszystkie szkoły, tj. prywatne np. żądają
    pełnych kwalifikacji metodycznych do nauczania polskiego lub angielskiego,
    czy mozna gdzies pracować będąc np. mgr filologii polskiej ale bez
    specjalizacji nauczycielskiej, tudzież mając certfikat CAE lub CPE? Będę
    bardzo wdzięczna za wszelkie info:))
    Obserwuj wątek
      • saralee Re: Ile może zarobić nauczyciel?? 11.06.03, 10:50
        zeby uczyć angola trzeba miec co najmniej CAE i wykształcenie pedagogiczne.
        Tak było przynajmniej rok temu. Pracowałam (jestem po anglistyce) przez pół
        roku w OK Centrum Języków Obcych na pełnym etacie i powiem Ci jedno - niegdzie
        nie zarobisz tyle, co tam... Pozdrawiam
        • Gość: Molly Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.met.pl 11.06.03, 11:05
          Nigdzie tyle co tam?? He he to znaczy tak malo, czy tak duzo?? Ale powaznie -
          chodzi mi o jakieś konkrety, bo staję własnie przed waznymi zyciowymi wyborami
          i troche nie wiem, jak pogodzic swoje chęci z realiami życia. Aha, jesli chodzi
          o angielski, to wiem, ze mozna mieć CAE minimum oraz kurs metodyczny - trwa ok.
          roku i to wystarczy, by miec uprawnienia do uczenia. No, czy wystarczy, by
          faktycznie dobrze uczyc, to juz inna sprawa:)
          • Gość: ULA Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.03, 16:15
            Zarobki w szkołach prywatnych (na tzw.kursach) to naprawdę niezła kasa. Tyle,
            że wszelkich niezbędnych świadczeń Ci nie opłacą (ZUS...). I to jest problem
            dla mnie przynajmniej, świeżo upieczonej anglistki, że dorabiać to ja mogę i to
            całkiem nieźle, gorzej ze znalezieniem satysfakcjonującej (!) pracy, gdzie
            zapłacą mi ZUS.
      • Gość: Molly Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.met.pl 11.06.03, 16:25
        No właśnie, mi bardziej chodziło o etat np. w prywatnym gimnazjum czy liceum i
        oczekiwane zarobki oraz to, jak one się mają do zarobków anglistow w
        państwowych szkolach...
      • Gość: Molly Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.met.pl 12.06.03, 16:25
        Halo, nie ma tu żadnych aktywnych zawodowo nauczycieli?? Nie wierzę...
        • Gość: nie_uczitiel Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.mt.sfl.net 12.06.03, 17:51
          wstydzom sie przyznac do zarobkow - hehehe
          • saralee Re: Ile może zarobić nauczyciel?? 12.06.03, 18:25
            Wiem (na szczęście nie z autopsji), że nauczyciel w łódzkim publicznym
            gimnazjum za etat (18 godzin) zarabia na rękę 720 zł. Oprócz tego dochodzą
            czasami jakieś smieszne dodatki (ale rzadko)
      • Gość: ela Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 12.06.03, 18:50
        pracuję w szkole ale uczę innych przedmiotów.Ponieważ każdy nauczyciel zarabia
        tyle samo, więc napiszę jak to wygląda. Np. w mojej szkole brak anglistów i w
        takim wypadku jest dopuszczone zatrudnienie nauczyciela , który nie ma pełnych
        kwalifikacji (np. brak uprawnień pedagogicznych,)Nauczyciel taki powinien
        oczywiście uzupełnić braki możliwie szybko. Nauczyciel bez stażu i bez
        kompletnych kwalifikacji zarabia bardzo małą sumę. Za pełen etet -18 h ok. 700
        zl netto. Jeżeli pracuje w nadgodzinach, jest wychowawcą może zarobić do 900zl.
        Po roku pracy i zakończeniu stażu pensja ta wzrasta okoł 200 zł. Po kolejnych
        trzech latach stażu kolejne 200 zł. Koleżanka ,która jest anglistką własnie
        rezygnuje z pracy w naszej szkole-w prywatnej zarabia o wiele wiecej no i tu
        trzeba zmuszać uczniów do nauki a tam sami chcą się nauczyć.
        ela

• Gość: Artur Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.visp.energis.pl 14.06.03, 12:06
        Pracowałem w prywatnej szkole wyższej w Bydgoszczy. Byłem tylko na kontrakcie i
        musiałem prowadzić działalność gospodarczą. Za godzinę lekcyjną (45 min.)
        dostawałem 30 zł. To tylko pozornie dużo. Minimalna składka na ZUS plus
        podatek, które trzeba odprowadzać od miesięcznego dochodu to ok. 700-800 zł.
        Nie płacono mi nic w wakacje, ani za czas stracony z powodu jakichś
        idiotycznych zebrań, uroczystości, wyjazdów grup studenckich itp. W szkole były
        świnie równe i równiejsze, więc najwięcej godzin zajęć otrzymywali lizodupcy
        właściciela szkoły (pomijając przywileje kadry profesorskiej). Cała rzecz to
        ilość godzin, ale zapewniam, że przy 30-tu godzinach (zdobytych na
        zasadzie "trafiło się ślepej kurze ziarno") ma się dość. Chociaż mój kolega
        miał 50 godzin w różnych szkołach. Ciekawe skąd się wzięło to, że etat
        nauczycielski to 18 godzin?...
        • ballerinapl Re: Ile może zarobić nauczyciel?? 20.06.03, 18:34
          Dobry wieczor,

Co do tematu CAE, to w szkolach jezykowych to raczej nie wystarcza. Ogloszenia, przynajmniej u mnie na wydziale, glosno krzyczą MAGISTER FILOLOGII ANGIELSKIEJ. To są szkoly ktore dbaja o prestiż, ze niby "u nas sami magistrzy i native speakerzy a wiekszosc to dwa w jednym".
          Nie wiem jak jest w prywatnych gimnazjach czy liceach, ale w prostej szkole jezykowej w ktorej pracuja moje kolezanki za godzine (ale 50 minutowa) dostaje się jakies 25-30 zł, im lepsza szkoła tym lepiej.

Pozdrawiam
          • Gość: Nie magister Re: Ile może zarobić nauczyciel?? IP: *.acn.pl 20.06.03, 19:48
            Pracuje w prywatnej szkole jez. angielskiego. zarabiam 35-50 zl za godzine
            lekcyjna, oczywiscie tak jak pisza poprzednicy bez swiadczen ZUS itd, nie
            jestem ani magister ani filolog, jestem zatrudniona jako native speaker. Ucze
            rowniez prywatnie i stawka godzinowa jest taka sama czyli 35-50 zl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka