Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne laptopy?

IP: *.chello.pl 14.11.07, 19:46
    w firmie w której pracuję (budżetówka) psują się kompy, teraz
    przyszła kolej na mojego, właściwie nie mam na czym pracować, moi
    koledzy w pracy doradzają żeby przynieść prywatnego laptopa, moim
    zdaniem to bez sensu :-) parę osób faktycznie tak robi u mnie w
    pracy, a jak to jest u Was?
    Obserwuj wątek
      • Gość: xx Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.adsl.inetia.pl 14.11.07, 19:52
        > pracy, a jak to jest u Was?
        U nas to ze służbowych laptopów korzystamy prywatnie w domu!!
        • mijo81 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 14.11.07, 21:25
          To tak samo jak ja
          • Gość: Capryk Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.aster.pl 15.11.07, 17:58
            i ja! poza służbowym laptopem w mojej firmie są też służbowe auta, choć to mnie
            akurat nie dotyczy. natomiast od nowego roku będą służbowe telefony komórkowe,
            prawdopodobnie Motorole V8 z oferty biznesowej Orange
      • agulha Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 14.11.07, 21:33
        Idź na całość. Przywieź do pracy prywatne biurko, krzesło, pomaluj ściany... Co
        to za dziwne zwyczaje?! Nie przyzwyczajaj do tego swoich przełożonych! A poza
        tym w szanujących się instytucjach nie dopuszcza się do wyciekania danych poza
        firmę przez umieszczanie ich na przypadkowych, niechronionych komputerach. Kto
        będzie odpowiedzialny, jeżeli komputer się zepsuje/złapie wirusa i dane
        przepadną? Poza tym wykorzystanie oprogramowania wykupionego na osobę prywatną
        (już nie mówiąc o pirackim ;-) dla celów wykonywania przez tę samą osobę pracy
        etatowej dla firmy, to jest pogwałcenie praw autorskich przez firmę. Howgh.
        • mijo81 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 14.11.07, 21:36
          Przecież to budżetówka, więc nie ma się co dziwić :)
          • Gość: niepokorna Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.chello.pl 14.11.07, 21:52
            dlatego właśnie zaznaczyłam, że budżetówka, ale przyznam że pomysł z
            przynoszeniem własnego sprzętu wydaje mi się nieco chory, tylko jak
            pracować skoro nie ma na czym? a szef mnie przeciez rozlicza z tego
            co zrobie, wie o sytuacji z kompem ale mowi ze nie ma kasy :-)
            • mijo81 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 14.11.07, 21:57
              Jednym słowem paranoja.....ale w budżetówce wszystko możliwe
            • agulha Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 15.11.07, 08:26
              A jeśli kolega z pracy niechcący wyleje Ci kubek kawy w klawiaturę, to kto Ci
              odda za zniszczony laptop? Podpowiem Ci - wtedy jeszcze naskoczą na Ciebie, że
              używałaś prywatnego sprzętu. Niepotrzebnie się w ogóle przyznajesz, że
              prywatnego laptopa masz. Ja też kiedyś pracowałam w budżetówce i te zagrania
              znam. A najlepiej takiemu szefowi samemu wyciskać z pracy co się da, a
              podwłasnym wmawiać, że dla wyższych celów mają dokładać do interesu. Nie ma
              pieniędzy? Stara śpiewka. U nas w pokojach lekarskich meble były tak stare, że
              się szafka urwała i spadła pani ordynator na biurko, komputer był jeden, myśmy
              do szóstej siedzieli, żeby wypisy móc zrobić - a w tym samym czasie
              administracji wymieniono meble i kompy nowsze niż myśmy mieli na jeszcze nowsze.
              Moja szefowa próbowała mnie namówić, żebym sfinansowała wyjazd do Berlina z
              własnych pieniędzy w imię mglistych swoich perspektyw naukowych, bo może z tego
              współpraca międzynarodowa będzie. Postawiłam się w ten sposób, że powiedziałam,
              że nie mam tyle pieniędzy (była na tyle bezczelna, że sugerowała, żebym może w
              takim razie pożyczyła od rodziców (!!)). A prawda jest taka, że w budżetówce są
              dodatkowe źródła pieniędzy, o których maluczcy nie wiedzą, różne granty i inne.
              Linijkę, dziurkacz i inne pierdółki to sama przynosiłam do pracy, ale laptop
              rzecz droga i jeszcze na dodatek ciężka (wiem, bo teraz zdarza mi się nosić, ale
              służbowy ;-)).
              Powinnaś chyba zgłaszać szefowi, że nie masz na czym pracować, przy świadkach, a
              potem na piśmie. Możesz również poszukać konstruktywnego rozwiązania, ale w
              obrębie firmy. Może jest gdzieś niepotrzebny komp starej generacji. Może
              moglibyście pracować na 2 zmiany przy żyjących jeszcze komputerach służbowych.
              A tak ogólnie to współczuję.
              • anula36 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 15.11.07, 09:01
                a na koniec miesiaca wyplac sobie jeszcze pensje z wlasnmego prywatnego konta:)
                • Gość: rebel co to się robi w tym kraju... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 11:03
                  kiedyś wynoszono rzeczy w odwrotnym kierunku, a teraz..;>
                  • Gość: xxx Re: co to się robi w tym kraju... IP: *.toya.net.pl 15.11.07, 22:45
                    znajomy policjant zaniósł prywatny komputer na komendę bo miał dość już pisania
                    na maszynie do pisani, na policję nie ma pieniędzy a lekarze chcą zarabiać 120zł/h
                    • Gość: . Re: co to się robi w tym kraju... IP: *.chello.pl 16.11.07, 11:18
                      Na razie zarabiają 11zł brutto!!! (Kto nie wierzy niech sprawdzi w rocznikach statystycznych) 120 chcą za nadgodziny.
            • Gość: jj82 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.mofnet.gov.pl 16.11.07, 15:04
              W Sądzie Rejonowym dla Warszawy-Śródmieścia gdzie miałem wątpliwą
              przyjemność pracować była to powszechna praktyka, pozdrawiam
          • Gość: p@trycj@ Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.07, 18:20
            No chyba jednak jest się czemu dziwić, pracuję w budżetówce, mamy służbowe
            laptopy, telefony komórkowe, skanery, kserokopiarki...Ku Twojemu zdziwieniu
            napiszę Ci też że mamy toalety, światło, nie pracujemy w lepiankach a w pięknym,
            nowoczesnym budynku...Czytać i pisać też potrafimy! Jak sie ma prężnego, dobrze
            zarządzającego budżetem szefa to kupno czy wymiana komputera nie jest problemem.
            Pozdrawiam.
            • Gość: misiaczekk Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.adsl.inetia.pl 15.11.07, 21:45
              Gdybys jeszcze napisala/napisal o marmurach i zlotych klamkach to bym pomyslal
              ze z ZUS'u piszesz
              • Gość: kk Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.aster.pl 15.11.07, 23:17
                to samo rzec chcialam:)
                • Gość: p26 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: 82.160.117.* 10.12.07, 01:55
                  Z waszych postów wynika że jak jakiś urząd dobrze stoi (bo dobry budynek, super
                  wyposażony) to źle a jak jakiś urząd źle stoi (bo nic nie ma i szef każe
                  przynosić prywatny sprzęt) to też źle.
                  Zdecyduje się w końcu.
      • jsolt noszę do domu służbowego... 15.11.07, 15:02
        paranoja, z własnym sprzętem do roboty chodzić.
        • wampir72 Re: noszę do domu służbowego... 15.11.07, 16:20
          Kompletna bzdura - nosić własnego lapka do pracy. Poinformuj
          pisemnie swojego szefa, że padł komp i nie masz na czym pracować. To
          nie Twój problem, tylko jego.
        • Gość: jk Re: noszę do domu służbowego... IP: *.dkgroup.pl 15.11.07, 16:38
          a targac jakies sluzbowe rzeczy do domu to nie jest paranoja?
          • agulha Re: noszę do domu służbowego... 15.11.07, 21:20
            ...targanie do domu służbowego to nie zawsze paranoja. Mam pracę związaną z
            delegacjami. Mam obowiązek mieć ze sobą komputer, bo tam nanoszę dane. Alarm w
            firmie rozbraja się o 7 rano, a ja np. czasami muszę być rano na lotnisku albo
            dworcu. Jadę z domu. Poprzedniego dnia zabieram więc tego lapika z pracy do
            domu. Leży sobie w torbie (ostatnio w plecaku) w tymże domu, bo ja mam
            stacjonarny komputer i wolę używać normalnej klawiatury.
      • Gość: e Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.icpnet.pl 15.11.07, 16:49
        Ja od lat nosiłam a teraz wożę prywatnego laptopa, służy mi do prowadzenia
        zajęć. W budżetówce. Nie mam szans na zakup pracowego, alternatywą jest uczenie
        bez.
      • sun_of_the_beach Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 15.11.07, 16:55
        Pracujesz w budżetówce i stać cię na laptopa???
        • Gość: aplikant Laptopy są tanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.07, 17:49
          A czemu ma nie być stać? Lapek na stronie dell'a (www.dell.com) kosztuje 499$ z
          wysyłką za darmo na terenie stanów. Wystarczy mieć kogoś znajomego (a jak się
          popyta to bez problemu się znajdzie) co akurat jest w stanach i jak do niego
          lapek przyjdzie to przepakuje i wyśle jak mu zwrócicie koszty. Dolar w tej
          chwili waha się w okolicach 2,45. To taniej niż stacjonarny w Vobisie czy Media.

BTW też pracuję w budżetówce (aplikant sądowy)i przytargałem do roboty lapka bo
          akurat byłem w wydziale, gdzie wolnego kompa dla mnie nie były. Tylko ja nie
          widzę problemów, bo pracuję zadaniowo: szybciej skończę - szybciej wyjdę.

Co do rozlania kawy na prywatnego lapka to pracodawca odpowiada za takie rzeczy,
          o ile są przyniesione w celu "pracowym" - popatrzcie sobie do kodeksu pracy.

A problemu z oprogramowaniem bym nie robił. Przecież pracodawca ma wykupione
          licencje na STANOWISKA. Więc jak się na stanowisku zepsuje komp, to ma jedną
          wolną, która obejmie kompa jaki tam stanie. Chyba, że ktoś wyznaje chorą zasadę,
          że program może chodzić tylko na kompie na którym został pierwszy raz
          zainstalowany (jak tak to polecam lekturę kodeksu cywilnego - tak to jest jak
          się tylko tłumaczy licencje z USA bez sprawdzania różnic w przepisach między
          nami a nimi ).
          • agulha Re:kawa w laptopie 15.11.07, 21:26
            A to nie wiedziałam, że pracodawca odpowiada za prywatny sprzęt użyty w celach
            służbowych. Czy nie jest jednak przypadkiem tak, że najpierw musi zaakceptować
            używanie tego sprzętu? A jak ktoś przyniesie coś bardzo drogiego? A taka
            zgoda=przyznanie na piśmie, że się nie zapewnia pracowego sprzętu.
            Poza tym kodeks pracy na pewno stanowi, że pracodawca musi zapewnić narzędzia
            pracy. Skoro więc ten pracodawca jest tak dziadowski, że tego nie zapewnia, to
            spróbuj wysądzić od niego odszkodowanie za laptopa.
            • Gość: abc Re:kawa w laptopie IP: *.chello.pl 12.12.07, 20:35
              > A to nie wiedziałam, że pracodawca odpowiada za prywatny sprzęt
              > użyty w celach służbowych.

a odpowiada, niewiedza nikogo nie usprawiedliwia; office masz na
              laptopie? a wersje ktora? do zastosowan domowych czy moze
              businessowych? a wszelkie freeware'y ktore sa bezplatne tylko 'w
              domu' a w firmie juz trzeba zaplacic? Nie wspomne rowniez, iz dla
              pracodawcy jest to powazne zagrozenie bezpieczenstwa informacji...
        • Gość: Woytek Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.icm.edu.pl 15.11.07, 18:18
          a co to za problem? lapka dobrego(nowego i markowego) mozna za circa 2 tys zł.
          kupic.
          jak kogos nie stac bierze na raty i płaci 100 zyla miesiecznie .
          • sun_of_the_beach Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 15.11.07, 20:18
            Taaak? A ja słyszałem, że w budżetówce są tak głodowe pensje,że tacy lekarze to muszą brać łapówki. Sugerujesz, że to na te laptopy, które potem przynoszą do pracy?
            • gyubal Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 15.11.07, 20:28
              sun_of_the_beach napisał:

Sugerujesz, że to na te laptopy, które potem przynoszą do
              > pracy?
              Sugeruje ze pieprzysz 3 po 3 para 15 :))))
              • sun_of_the_beach Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 16.11.07, 15:19
                gyubal napisał:

> pieprzysz 3 po 3 para 15 :))))

Zdumiewająca ta twoja arytmetyka. To wg niej odsetki od kredytu na kilka tys. wynoszą 100 zł miesięcznie? To chyba kredyt hipoteczny na 30 lat... Również wg tej arytmetyki opłaca się wydać 2 - 3 krotność miesięcznej pensji na rzecz, której efekt używania w żaden sposób nie wpłynie na wysokość zarobków?
                • Gość: deser Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.07, 01:26
                  to sobie policz rate kredytu na 2 tysuące na 24 miesiące, wyjdzie
                  koło 100 , zresztą autor postu powyżej rzucił atk przykładowo
      • Gość: Zoyka Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.chello.pl 15.11.07, 17:55
        nie nosze
        po pierwsze dlatego, że zrezygnowalam z laptopa w pracy, bo mi sie niewygodnie
        pracowało (wymusza określoną pozycję karku), nie będe więc teraz wracac do
        laptopa, skoro sie pozbylam
        po drugie dlatego, ze obawialabym sie ewentualnego postępowania wyjaśniającego
        na gruncie podejrzenia wynoszenia danych
        po trzecie dlatego, że u nas w "firmie" nie ma takiej tradycji i mogłoby to być
        bardzo źle widziane przez wspołpracowników, a nawet szefostwo
      • Gość: Woytek Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.icm.edu.pl 15.11.07, 18:14
        Nosiłem kiedys dzien w dzien lapa i aktualizowałem zdublowana baze danych firmy
        z serwera,(kiedys padł nam hard i była masakra), w koncu stwierdziłem ze to
        idiotyzm,kupiłem 2 gigowego pena i mam spokoj z tachaniem lapa:)-zrzut na
        pendriva i spokojna głowa:)
      • Gość: . Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 18:42
        Jak przyniesiesz do pracy prywatnego laptopa, to juz nigdy nie kupia
        Ci nowego komputera.
        Po prostu przestan pracowac, skoro nie masz na czym.
        Na pytanie, gdzie jest wydruk/raport/itp odpowiadaj: nie mam na
        czym go wykonac.
        Poza tym pisz pisma w tej sprawie gdzie trzeba, pisz pisma....
        • Gość: niepokorna Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.chello.pl 15.11.07, 19:43
          Wątek urósł nie spodziewałam się :-) Fajne te wypowiedzi, a
          szczególnie ta "że kiedyś do domu wynosiło się rzeczy w inną stronę"
          przynajmniej się pośmiałam :-)
          Moim zdaniem przynoszenie wlasnego sprzetu jest bezsensem, bo to tak
          jakby się dopłacało do tego, że się pracuje.
          Zastanawiam się tylko czy jeśli nie będę miała na czym pracować, to
          czy zwyczajnie mnie nie zwolnią :-/
        • Gość: Myśle.. NIE MOŻE......... IP: *.mmj.pl 15.11.07, 22:46
          ...pisać pism bo ma spieprzony komputer............
          • Gość: kar_ma Re: NIE MOŻE......... IP: *.chello.pl 16.11.07, 14:38
            Może - napisać odręcznie.
        • Gość: Koval Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 08:47
          Poprzednik/a to pewnie z urżądau miasta lub gminy... "pisz pisma" to
          u Was najważniejsze... a nigdy nie sądziliście, że najpierw
          porozmawiać a potem pismo i jedno, nie kilka - wiem, że jesteście
          przyzwyczajeni do ich pisania i otrzymywania, ale po co to? A co do
          noszenia prywatnego lapka do roboty - powiedz szefowi, ze jak chce
          to przyniesiesz za drobną opłatą (gdzies w necie widziałem
          propozycję wynajmu lapka 120zł netto za dzień a jeśli na 30 dni to
          cena spada do 30zł za dzień - przedstaw propozycję szefowi - ciekawe
          co na to by odpowiedział).
          Pozdrawiam budżetówkę i życzę bardzo szybkiej prywatyzacji
          Z głębokim poważaniem
          • Gość: . Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.07, 10:28
            Gość portalu: Koval napisał(a):

> Poprzednik/a to pewnie z urżądau miasta lub gminy... "pisz pisma"
            to
            > u Was najważniejsze... a nigdy nie sądziliście, że najpierw
            > porozmawiać a potem pismo i jedno, nie kilka - wiem, że jesteście
            > przyzwyczajeni do ich pisania i otrzymywania, ale po co to?

Haha no to sie usmialam :)))
            Pewnie nie jestem pracownikiem budzetowki. Malo tego, wykonuje wolny
            zawod nie majacy nic wspolnego z budzetowka.
            Ale kazdy choc odrobine myslacy czlowiek wie, ze budzetowka to takie
            specyficzne miejsce, w ktorym kazda prosbe trzeba udokumentowac. Ty
            niestety do myslacych nie nalezysz, wiec wiecej z toba na ten temat
            nie bede dyskutowac.
            A juz zwroty "my", "wy" kompletnie mnie rozsmieszyly. Pewnie jestes
            pokomunistycznym betonem, skoro tak to jednej osoby mowisz.
            Towarzyszu.
      • Gość: Narcyza Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.acn.waw.pl 15.11.07, 21:46
        Jestem asesorem sądowym i od razu jako przyszłam do pracy trzy lata temu za
        jedną z pierwszych pensji kupiłam sobie latopa. Tak samo jak wszyscy moi koledzy.
        Laptop był nie tylko tolerowany, ale wręcz miałam oficjalnie ustawiony na nim
        dostęp do sieciowego lexa.
        Dopiero teraz dostałam służbowego Fujitsu. Kom fajny, ale strasznie niewygodnie
        sie na nim pracuje, bo nie mam uprawnień administratora i byle co muszę prosić
        informatyka.
      • kot_premiera nie chce mi sie nosić => zostawiłem w pracy 15.11.07, 23:10
        kupiłem używany za parę stówek i zostawiłem w pracy

same plusy
        1) nikt mi nie grzebie w moim kompie
        2) nikt mnie nie może oskarżyć, że ja coś mu "zgrzebałem"

po pierwszej "krzywej akcji" ze strony pewnego parannoika z kompleksem małego [...] przyniosłem sobie sprzęt i leję na niego teraz z góry na dół

komfort psychiczny jest wart 20 x tyle co ten "laptok"

kwestia wynoszenia danych nie istnieje w moim przypadku
        nie miałbym dokąd ich wynieść... takimi rzeczami zajmuje się ilość osób, które można policzyć na palcach 2 rąk i wszyscy znają się od wieków jak łyse konie, poza jednym głupim bu*em atmosfera wręcz rodzinna
        • Gość: dar A legalne oprogramowanie też sobie do niego kupiłe IP: 194.181.128.* 03.12.07, 10:44
          A legalne oprogramowanie też sobie do niego kupiłeś?
          • kot_premiera nie, sam sobie je właśnie piszę 09.12.07, 14:15
            oczywiście na open sourceowym kompilatorze :)
      • Gość: gekon-grabarz łopata IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.07, 23:20
        kopie rowy - łopata firmowa
        kopie groby - łopata swoja

subject ended
      • Gość: cixi Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.kalisz.mm.pl 16.11.07, 05:27
        nie potrafie sie rozstac ze swoim laptopem, jestem od niego
        uzależniona :-(
      • Gość: kris Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 06:46
        jeśli firma Ci nie kupi laptopa czy komputera, a prywatny rozwiaze problem to czemu nie? na komendach policji to bardzo popularne - kiedyś jak byłem na komendzie w Krakowie (wydział gospodarczy) to policjant powiedział, że komputer i monitor jest jego, a drukarka laserowa kolegi.... przyniesli sobie sprzęt by uprościć pracę, w przeciwnym razie mieliby tylko maszynę do pisania.
        • Gość: mieso_wedliny Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.crowley.pl 16.11.07, 09:06
          akurat policjanci zajmuja niemalo sprzetu roznym piratom i pochodzacego z innych
          przestepstw, ze mogliby po zakonczeniu postepowania i zasadzeniu przepadku tych
          rzeczy dostawac te komputery do pracy, no ale pewnie nikt na to nie wpadl
      • Gość: gornik Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 07:39
        ja pracuje w kopalni i zabieram kompa pod ziemie
        • Gość: Daniel Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.07, 10:40
          Gość portalu: gornik napisał(a):

> ja pracuje w kopalni i zabieram kompa pod ziemie

E tam, jakbyś był górnikiem, to napisałbyś "na kopalni".
      • naprawdetrzezwy U nas jest tak, że pracodawca zapewnia narzędzia. 16.11.07, 10:58
        Ale w takim USA już niekoniecznie.
        • Gość: Miś Re: U nas jest tak, że pracodawca zapewnia narzęd IP: *.dsl.rcsntx.swbell.net 16.11.07, 14:22
          naprawdetrzezwy napisał:
          > Ale w takim USA już nie koniecznie.

To prawda. Pracowałem 22 lata w USA - teraz jestem już na
          emeryturze. Wiele lat temu mój pracodawca nie chciał mi kupić
          komputera mówiąc, że mogę korzystać z przestarzałego i prymitywnego
          mainframe. Kupiłem więc własny laptop, przynosiłem go do pracy i na
          nim pracowałem. Moje uzasadnienie było takie, że wydajniej pracując
          będę dostawać lepsze podwyżki, które z nawiązką skompensują mój
          wydatek na notebook. Wprawdzie te podwyżki musiałem wymusić groźbą
          zwolnienia się z pracy ale je dostałem. Dobra firma nie chciała
          tracić dobrego pracownika.
          • naprawdetrzezwy Brawo dla ciebie, że wymogłeś uznanie dla twej pra 16.11.07, 18:00
            cy.

W Polsce niestety metoda szantażu jest wciąż w zasadzie jedyną skuteczną...
      • Gość: Maxim Sprzedałem swój laptop... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.07, 13:14
        KOmputer mam w pracy. I to mi wystarczy.
        Domowy i laptopa sprzedałem na allegro. Gry i oprogramowanie po
        prostu porozdawałem znajomym...
        Doszedłem do wniosku, że po pracy, w domu chcę poświęcac mój czas
        mojej Ukochanej.
        Za te pieniądze mieliśmy czadową wycieczkę wakacyjną.
        To było dużo lepsze, niz kolejna sesja w jakiegos RPG-a...
        I teraz w moim domu już nie będzie kolejnego komputera, tak samo jak
        tv.
        Inteligentni ludzie potrafią nie znależć czas dla siebie i bez
        udziału cyber- czy tv-światka.
        • mijo81 Re: Sprzedałem swój laptop... 17.11.07, 23:37
          To masz fajną pracę, bo wielu ludzi nie mogło by tak zrobić gdyż
          pracę przynoszą do domu.....
      • iberia.pl Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 18.11.07, 10:58
        czasem tak sie zdarza, np. jutro zabieram ze soba, poniewaz
        zamowilam do biura tlumacza i ta osoba musi na czyms pracowac, a
        chwilowo zapasowy komp sluzbowy jest zajety.
        Prywatnego laptopa zabieram jak pracuje w terenie -np. w urzedzie
        celnym-wtedy mam lacznosc ze swiatem :-).
        Czasem zabieram go z innych prywatnych powodow, ale nie dlatego,ze
        moj sluzbowy odmawia posluszenstwa :-).
      • Gość: ANNA Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.eranet.pl 21.11.07, 20:25
        ja też pracuję w budżetówce, u mnie nie ma sprzętu, nie tyle jest
        zepsuty, co zwyczajnie dla wszystkich nie wystarcza. my pracujemy
        regularnie na prywatnych laptopach, nieoficjalnie, bo oficjalnie
        musielibyśmy podarować kompa firmie ;( ........ ale ja już szukam
        roboty.... normalnej...
      • Gość: Michał noszę, bo pracodawca to mój klient IP: 217.8.179.* 03.12.07, 09:48
        Witam!

Ja jestem tłumaczem, prowadzę działalność gosp. i mam teraz takie
        zlecenie, że muszę przez 3 m-ce ok. 8 godz. dziennie w siedzibie
        klienta tłuamczyć ustnie i pisemnie, więc noszę ze sobą codziennie
        laptop, aby robić na nim tłumaczenia.
      • Gość: dar Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: 194.181.128.* 03.12.07, 10:52
        Gość portalu: niepokorna napisał(a):

> w firmie w której pracuję (budżetówka) psują się kompy, teraz
        > przyszła kolej na mojego, właściwie nie mam na czym pracować, moi
        > koledzy w pracy doradzają żeby przynieść prywatnego laptopa, moim
        > zdaniem to bez sensu :-) parę osób faktycznie tak robi u mnie w
        > pracy, a jak to jest u Was?

Oboawiązkiem pracodawcy jest zapewnić sprzęt do pracy, jeżeli pracodawca tego
        nie robi to lepiej sobie dać spokój z nim.

Nie uczmy pracodawców tego że mamy sobie wszystko sami zapewnic..
        • Gość: Gepard Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.ols.vectranet.pl 03.12.07, 20:06
          Nie wiem w jakich budżetówkach pracują wypowiadający się tutaj ale
          ja nie pracuje w ZUS,US i tym podobnych tylko w domu pomocy
          społecznej.Ci którzy potrzebują do pracy kompa to go mają i tyle.Na
          dobry sprzęt zawsze jest kasa, bo taniej wychodzi kupić drogi ale
          niezawodny i dobry sprzęt, niż co chwila coś naprawiać czy wymieniać.

P/S jestem w zasadzie szeregowym pracownikiem ale na laptopa
          wystarczy mi 1 pensja więc nie narzekam:)
          • mijo81 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 04.12.07, 22:02
            Ale jeszcze taniej jest jak pracownik przynosi sprzęt z domu do
            pracy :)
      • Gość: MacTeo Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: 82.160.53.* 09.12.07, 02:28
        Nie należy tego czynić ponieważ urzędy skarbowe mogą i zaczną rozliczać z
        tego.Wykonujesz wówczas usługę na swoim sprzęcie a i ochrona danych osobowych
        się kłania. Po za tym zaczynamy uczyć pracodawcę że mu się należy wszystko.
        Rozumie że chcąc wykonać dobrze pracę musi być odpowiedni sprzęt ale
        przynoszenie swojego nie rozwiązuje problemu. Po za tym jeśli kiedyś coś tam
        sobie dyrektor umyśli w głowie może zawsze wam go zająć zgodnie z prawem. Już to
        przerabiali nasi dziadowie i ojcowie. Kiedyś usłyszałem słowa co jest na terenie
        mojego zakładu i nie umie się poruszać o własnych siłach to jest zakładowe.
        • mijo81 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 09.12.07, 13:05
          No i o to chodzi. Wtedy rzeczy osobiste stają się zakłądowymi :)
      • Gość: J Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: 62.233.177.* 12.12.07, 18:31
        u mnie jest tak, ze jakbym podlaczyl prywatnego laptopa do sieci to
        mogę za to wyleciec z roboty. pozdrawiam,
        • mijo81 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 12.12.07, 20:15
          Bo masz to szczęście że ci go firma zapewnia :)
      • niepokorny666 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 13.12.07, 09:23
        Buhahahah ale firma.
        Poszukaj innej roboty.
      • Gość: ktostam_0 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:24
        Ja kiedyś byłem na tyle głupi żeby postąpić w ten sposób. Pracowałem
        jako handlowiec w kiepskiej firmie. Korzystałem ze swojego laptpa i
        czasami nawet samochodu. Po co? Kiedy się zwolniłem ze względu na
        kiepskie wynagrodzenie zostałem posądzony o kradzież danych.
        Przestrzegam wszystkich przed chwiejnymi pracodawcami.
        • mijo81 Re: nosicie ze sobą do pracy swoje prywatne lapto 13.12.07, 23:19
          He he

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka