Gość: willow Demagogia!!! IP: 195.204.181.* 22.11.07, 10:08 Jestem w Norwegii juz ladny kawalek czasu, mam prace wcale nie najprostsza (raczej jako specjalista), place taka sama jak norwescy koledzy i nie mam dniowki 2000 NOK! (no moze jakby robic dodatkowo ze 2h dziennie albo zasuwac w weekendy, ale ja tu nie jestem tylko na moment zeby zarobic, a raczej poto zeby nrmalnie zyc wiec po co sie zajezdzac?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z_norwegii BZDURA totalna IP: *.net.fone.pl 22.11.07, 10:22 Autor artykułu w życiu nie był w Norwegii i nigdy tam nie pracował. To się uśmiałam :) Pracuję w Norwegii, znam warunki życia i jeszcze się z podobną bajką nie spotkałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bonia 1000 złotych dniówki IP: *.promax.media.pl 22.11.07, 10:29 Dużo zarabiają ale też życie jest drogie . Ceny porażają jak się jest turystą - ale kraj najcudowniejszy na świecie - kto nie był niech żałuje . Lubiący alkohol niech nie jadą - sklepy monopolowe występują bardzo rzadko - państwo ma monopol na handel procentami i dba żeby ludziska nie pili . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksy1978 700 zlotych na godzine!(kto da wiecej?) IP: *.pl.man-mn.com 22.11.07, 10:39 ma zarabiac nasz ukochany bramkarz Artur Boruc. Teraz apel: Artur przyslij troche pieniazkow do Polski.Jestes naszym ukochanym 'towarem eksportowym!' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościówa jednorazowy przejazd autostradą - 6,5 zł IP: 193.164.157.* 22.11.07, 10:39 Przepraszam, ile kosztuje jednorazowy przejazd A4 pod Krakowem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksy1978 Re: jednorazowy przejazd autostradą - 6,5 zł IP: *.pl.man-mn.com 22.11.07, 10:41 Jechalem 1 listopada: 6,5zlotego razy 2(dwie bramki),czyli 13 zlotych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zzx 1000 złotych dniówki i podatek 70% IP: 62.181.169.* 22.11.07, 10:47 ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gerdzia 1000 złotych dniówki - chyba zart!!! 22.11.07, 10:58 2000 NOK dziennie to bardzo duzo w Norwegii. Ani sprzataczka, ani sprzedawca, ani kelner, ani na budowie sie tego nie zarobi. Po trzech latach pobytu w Norwegii na stanowisku specjalisty zarabiam lekko ponado 1000 NOK dziennie brutto!!! Co za idiotyczny artykul. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksy1978 1000 złotych dniówki ale nie kazdy! IP: *.pl.man-mn.com 22.11.07, 11:02 Pracowita kurtyzana to nawet w Poznaniu tyle zarobi! Powtarzam: kurtyzana, nie jakas tam panienka tyrajaca dla karkow... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maxim Re: 1000 złotych dniówki ale nie kazdy! IP: *.telia.com 22.11.07, 12:42 Zabawne,i to bardzo.50% wpisow to od ludzi ,ktorzy mieszkaja w PL lub np w USA ! Co to ma wspolnego z realiami Norwegii ? Ano nic..jak zwykle polskie lanie wody i buraczane madrosci.Wiekszosc,zdecydowana wiekszosc wyjezdza szukac lepszego zarobku-tylko i wylacznie.Wypowiadajac sie na temat prwadomownosci autora art.nie zapominajmy w jakim celu napisal.Idiotyczne wpisy o tabunach sprzataczek i wstydzie to zwykla durnota ,kogos kto uwaza sie za Norwega,tylko z tego powodu ,ze malzonek jest takowym.To czesto sie zdaza-typowe dla zawistnych "polaczkow",ktorzy odbieraja innym prawa do pracowania gdzie chca i moga i za ile.Pomieszaniem pojec jest wyjazd "na zarobek" w porownaniu z prawdziwa emigracja ,czyli swiadome osiedlenie sie w innym kraju ,wraz ze wszystkimi tego konsekwencjami.I czasami tak jest ,ze dorywcza praca daje wieksze mozliwosci zarobku.Jednak rownowazy to inny rodzaj zycia- tymczasowosc,rozlaka itd.Po ludzku patrzac kazdy chce lepiej i ma prawo szukac sobie mozliwosci poprawienia ekonomii,tam gdzie chce i ma mozliwosc.Kazde infantylne porownywanie cen w sklepach,stosunkow w pracy i sasiedzkich jest malo powazne i swiadczy o nieznajomosci realiow lub niedojrzalosci piszacego.I dyskusja o rekompensacie urlopowej jest takim bzdetem.Wystarczy ,ze sie napisze prosto i zrozumiale-pracujac normalnie ma sie platne za 12 miesiecy w roku.Czasami ten urlopowy miesiac daje kilka koron wiecej.Nie jest tez powazne wysmiewanie sie z 4 ludzi wspolnie wynajmujacych mieszkanie ,gdyz po pierwsze to na calym swiecie normalne w srodowisku ludzi na wyjazdach zarobkowych ,studentow itp.Nic w tym zlego.Bedac czasowo za granica ,jest bez sensu obarczac sie kosztami drogich mieszkan i tp.Nie wyjezdza sie by tracic pieniadze ,tylko je oszczedzac .Celowo w tym kontescie nie uzywam slowa "emigracja" gdyz brzmi to nieadekwatnie do czasowego wyjazdu zarobkowego ,do miejsc ,ktore czasami leza komunikacyjnie blizej od czasu podrozy miedzy Przemyslem a Szczecinem i mozliwoscia nawet co miesiecznych odwiedzin w kraju.Sa przypadki,gdzie mozna byc w kraju kazdy koniec tygodnia.Opowiadania gdzie jest lepiej nie sa informacjami-sa najczesciej pustymi przechwalkami ludzi ,ktorzy porownujac swoja sytuacje w np USA,stwierdzaja ,ze nie musieli wyjezdzac az tak daleko ,bo w Europie nie jest gorzej.zawisc i zawod wyrazaja w prymitywnych wpisach ,swiadczacych o ich durnocie-a taki wszedzie bedzie i wszystkim zazdroscil lepszego wyboru.Krytyczne wpisy tych ,ktorzy nigdy nie odwazyli sie na wyjazd i zawisc i zzera ,nie sa nic nowym od czasow upowszechnienia internetu w PL.I na koniec: nie pasuje 80 norw.koron na godzine? To pracuj za 8 PLN w Polsce i nie marudz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo zdarzylo sie i 55 Polakow w jednym domu... IP: *.bb.online.no 22.11.07, 20:07 ... i to nie jest normalne... tak samo kazdy ma prawo wyrazic swoje zdanie, pani z Norwegii i ja rowniez, moge ja skrytykowac tez, ten ktory pracuje za 80NOK za godzine ma prawo narzekac i pracowac za te pieniadze jednoczesnie.... komuna minela :-), mozemy sie sprzeczac, klocic na kazdy temat bo PAP juz odeszla w niepamiec :-), mozemy sie wypowiadac na temat co nam sie nie podoba i podoba, bo to jest NORMALNE... proponowalbym posluchac Norwegow jak narzekaja i co zabronisz im za to mieszkac we wlasnym kraju? narzekajac rownoczesnie uwazaja, ze wszystko maja nalepsze - oczywiscie oficjalnie :-) itp itd. bla, bla, bla :-) Zawsze mozna wyjechac do Chin, Bialorusi i na Kube gdzie wszyscy musza myslec tak samo i musza siedziec cicho, tak zreszta bylo kiedys u nas i nie wiem czemu mam obawy, ze jeszcze bedzie... Ciagle duza ilosc osob teskni za tym, zeby nikt sie nie sprzeczal nie klucil a najlepiej zebysmy wszyscy zapie..li jak male mroweczki i byli cicho :-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mari Re: 1000 złotych dniówki - chyba zart!!! IP: *.bb.online.no 23.11.08, 23:26 Popieram!!!!Nie wiem kto wymyslil to 1000 zl i po co???? Jestem w Norwegii rowniez od trzech lat i pracuje jako asystentka ksiegowej...zarabiam mniej niz 1000 kr. dziennie (brutto).Na pensje 15 000 kr miesiecznie trzeba sie niezle nazapieprzac!!! Czytalam tez artykul w ktorym ktos napisal ze na jedzenie wydaje sie miesiecznie 3,5 tys kr...chyba napisala to wyjatkowo oszczedna osoba- 6 tys niewyjete!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macewa skoro tak, to jadę IP: 213.134.160.* 22.11.07, 11:50 Skoro tak to jadę. Ostatnio po artykułach Gazety jechałem do Dani, Anglii, Irlandii, Emiratów Arabskich, Rosji, Kijowa, Japonii. A miało być tak pięknie i Tusk obiecywał drugą Irlandię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksy1978 I ja! I ja! IP: *.pl.man-mn.com 22.11.07, 12:57 Ja bylem tylko w USA i w Niemczech pracowac... We wakacje bylem w Bulgarii nad morzem czarnym i okazalo sie, ze na wakacje tez sie tam nie oplaca jechac.Drogo.Lepiej tam sobie popracowac... :-) Gazeto!napisz cos o zarobkach nad morzem czarnym! Plis. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krychaj Re: 1000 złotych dniówki IP: 62.242.2.* 22.11.07, 11:58 zapomnieli dodac ze 1000 brutto:) i ze w stavangerze noc o tej porze roku zaczyna sie przed 15;) Odpowiedz Link Zgłoś
anika31 Re: 1000 złotych dniówki 22.11.07, 12:34 i pada 300 dni w roku jest 14 dni lata i 14 dni zimy. Poza tym nudno jak nie wiem co........i nie 1000 zł dziennie a generelnie dla robotników od 10 - 15 tys. miesięcznie przy czym pracują nie więcej niż 9 mieśięcy w roku itd.itd. zywiśćie jest wiele osób które tam normalnie żyją i pracują i bardzo sobie chwalą zwłaszcza rodziny z dziećmi. fakt zarobić można...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bolo Re: 1000 złotych dniówki IP: *.bb.online.no 22.11.07, 12:45 Macie jakies dziwne dane o pogodzie. Najwiecje opadow (270dni w roku) jest w pewnej miejscowosci w okolicach Bergen. Pogoda w Stavanger jest zmienna, to fakt, ale zalezy od danego roku. W tym roku padalo nieco wiecej, ale ci co byli tu zeszlego lata z pewnoscia nie zalowali. Poza tym taka zmiennosc opadow jest super. Sa dni ze pada po 5 min. co 15 minut. Klimat jest lagodny i jak czlowiek sie przyzwyczai to jest zadowolony. A maruderzy niech wracaja do Polski, bo tam znajda swoich maruderskich ziomali. PS. Nudno to jest dla ludzi, ktorzy nie maja wlasnych zainteresowan a w dodatku nie znaja chocby angielskiego, zeby z ludzmi porozmawiac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgred 1000 złotych dniówki IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.11.07, 12:47 Dla mlodych to przygoda. Sam jezdzilem za komuny do Anglii z walizka konserw z PRL-u. Jadlo sie byle co, spalo byle gdzie i zmywalo gary (a dolar wtedy byl wart ponad 100 zl). Przykre ze historia sie powtarza. Pamietajcie ze pieniadze to nie wszystko - zapieprzanie po nocach w barze kiedys odbije sie na zdrowiu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aleksy1978 Re: a to prawda?? IP: *.pl.man-mn.com 22.11.07, 12:59 A to prawda,ze w latach 80tych pensja w Polsce byla watra 25$? Tak mowila mi mama (ojciec pracowal jako inzynier w kopalni). Mlody emigrant. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: a to prawda?? IP: *.82-134-94.bkkb.no 22.11.07, 15:44 25$ to byla juz dosc wysoka pensja, kurs zlotowki byl tak jak RMB w Chinach bardzo mocno sztucznie zanizony, do Norwegi jezdzili ludzie z Polski z kartoflami w walizkach :-( pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tini 1000 złotych dniówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.11.07, 22:31 Z ta hojnoscia to trzeba uwazac, prywatnie farmerzy maja z tym klopoty i trzeba sie zabezpieczyc dobra umowa na pismie. W firmach wielszych jest b. dobrze, zadnych mini stawek, normalna placa. Normalne place to punkt honoru Norwegi, Urzad zatrudnienia ma urzednikow mowiacych po polsku, aby natychmiast interweniowac gdyby pracodawca cos kombinowal. Poza tym piekny kraj ale inny. Nie ma tradycji tanich restauracji, trzeba samemu sobie upichcic, i jak sie nie przesadza to zywnosc podstawowa jest i nie najgorsza i nie najdrozsza. Mozna by dlugo ale podsumowujac warto tam zajrzec, popracowac i wyrobic sobie wlasne zdanie, na pewno do tego nie dolozycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: santiago 1000 złotych dniówki IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 12:37 mialem 360 funtow na dzien... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario 1000 złotych dniówki IP: 195.68.192.* 23.12.07, 13:59 W kraju panuje wyzysk wszyscy pracowdawcy chcą zatrudniać za 800 do łapy , więc wszyscy którzy mają okazje wyjeżdzają 1000 złotych dniówki w norwegi nie wieżę że tamci pracodawcy też nie wykozystuja ludzi do pracy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aska Re: 1000 złotych dniówki IP: 82.160.33.* 28.12.07, 18:28 1000 to przesada ale na pewno więcej jak u nas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as 1000 złotych dniówki IP: *.customer.alfanett.no 28.09.08, 14:05 1000 to można zarobić ale nie złotych tylko koron :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polaki w norge 1000 złotych dniówki IP: *.bb.online.no 19.10.08, 16:01 1000 zł zarabia chyba prostytutka w oslo w bristolu... z której choinki się urwał ten co napisał ten artukuł??? chyba włączyła mu się fantazja... albo robi po 25 godzin dziennie u rolnika w truskawkach!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka 1000 złotych dniówki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.08, 14:08 Ludzie kłócicie się kto ma rację w sprawie podatków, najniższej płacy, ile dostajecie na wakacje itp a tak naprawdę to przypomnijcie sobie dlaczego wyjechaliście z Polski. Skoro jest Wam tak źle to waracajcie. Nie będziecie wtedy mieli takich poblemów, tylko będziecie się zastanawiać jak przeżyć do końca miesiąca za 1126 brutto. Mówicie, że Polacy są wykorzystywani, że płaci im się mniejsze stawki, że ludzie wykształceni pracują fizycznie. A co jest w Polsce? Spójrzcie na obcokrajowców ze wschodu. Też pracują za głodowe stawki, nie wspomnę o rasizmie, homofobii itp. a ilu jest wykształconych Polaków, którzy pracują na budowach czy w sklepach. Jak nie masz znajomości, albo bogatego tatusia to lepszej pracy w nie znajdziesz. Nie wspomnę o tzw. Polsce B gdzie ludzie modlą się pracę za minimalną krajową. Cieszcie się z tego co macie. I nie zapominajcie dlaczego wyjechaliście. Po to żeby Waszym dzieciom żyło się lepiej jak Wam. Ja też bardzo chętnie dołączyłabym do grona emigrantów, ale niestety nie wszyscy mają taką możliwość. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
oszustka1234 1000 złotych dniówki 05.12.08, 11:01 nie wiem kto to pisał i na podstawie jakich informacji ...i ten bohater ,co jako kelner zarabia 160 nok na nocnej zmianie....totalna bzdura....ludzie mieszkaja tu 10 lat i ledwie dochodza do 160 nok po kilku latach solidnej pracy i wyrobieniu sobie tzw marki....ludzie ! nie wierzcie w te pierdoły, bajki poprostu bajki....pracuje sie po 7.5 godziny . wiecej nie dadzą i koniec..nadgodzin nie placą jesli placą to juz jest swieto jak wielkanoc<czyli raz w roku> ..........a wogole to teraz od grudnia jest kryzys gospodarczy w norwegii..i o robote jak o trufle....ponoc jest i mozna zgarnac na niej niezle pieniadze , tylko wes ja znajdz!!!!!!!!! jak nikt nie chce zatrudnic, kazdy czeka na lepsze czasy..a ze z natury norwwegom sie nie spieszy...wiec pewnie potrwa to baaaaaaaaaaaardzo dluuuuuuuuuugo....wiec łatwowiernym życzę powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: polak 1000 złotych dniówki IP: *.34.111.105.customer.cdi.no 16.03.09, 21:05 Co za rozumowanie ...czy chociasz przez chwile zastanowil sie ktos ile kosztuje zycie w norwegii i ze dla przykladu niektore auta sa drozsze niz w PL o 10 razy a zarobki sa zaledwie wyzsze 4 krotnie. Odpowiedz Link Zgłoś