Gość: adamm Jak pracować, to tylko w Warszawie? IP: *.icpnet.pl 01.02.08, 04:40 Nacjonalizm niestety w Warszawie czuć, poza tym boli mnie postawa "rodowitych" którzy tak jak kaczory których wynieśli na salony w życiu Polskiego hardcoru nie widzieli, chętnie przeprowadził bym eksperyment, dać 100 rodowitych od 5 pokoleń i wysłać ich na popegeerowską wieś zakładając że mają góra jakieś technikum rolnicze dać im popracować bez koneksji i rodziców co przez cała edukację płacili za ich korepetycje i czekać aż się zaczną wdzięczyć miejscowym za to że im dali pracę. Kłamstwem rodowitych, albo ich przeświadczeniem jest to że oni zbudowali Warszawski dobrobyt, gdyby stolicą był Pcim albo Wąchock to tak samo tam było by tyle inwestycji, tak już ze stolicami jest Odpowiedz Link Zgłoś
zstrucki Re: Jak pracować, to tylko w Warszawie? 01.02.08, 17:43 Chwała Najwyższemu, że przeczytałem artykuł, będę wiedział, że powinienem przestać chodzić do Łazienek i na Stare Miasto. Pozdrawiam wszystkich mieszkańców Warszawy którzy lubią to miasto, niezależnie, czy mieszkają tu od czasu Konrada Mazowieckiego czy Hanny Gronkiewicz-Waltz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicholas crestone Pani Zasłona (Ściema?) pisze IP: *.chi.dsl-w.verizon.net 02.02.08, 00:45 "...w Warszawie łatwiej o pracę bez znajomości i odpowiedniego pochodzenia..." Szczególnie w Gazecie Wyborczej pochodzenie zupełnie nieważne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eee??? Jak pracować, to tylko w Warszawie? IP: *.chello.pl 04.02.08, 01:22 Pierwsze słyszę że jak się chce wypożyczyć książkę lub DVD to trzeba mieć meldunek :D To jakiś stek bzdur rodem z PRLu :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ManiekMiner STARY TEKST. IP: *.gprs.plus.pl 04.02.08, 10:49 Co jest?? Tematów Wam brakuje?? Ten tekst czytałem jakieś pół roku temu . Nawet nie chciało się go wam przeredagować. BRAWO !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znudzony Banaly i stereotypy IP: *.aster.pl 05.02.08, 09:48 Artykul jest nudny, beznadziejny i wykorzystuje przede wszystkim stereotypy, ktore nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia. Same banaly. Nie wnosi niczego nowego i nie mowi o niczym interesujacym. Wiekszosci z opisywanych zjawisk nigdy w zyciu nie udalo mi sie zaobserwowac. Byloby bardzo smutno gdyby ludzie mieli opisana w artykule mentalnosc... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Jak pracować, to tylko w Warszawie? IP: *.aster.pl 06.02.08, 14:06 Jestem w Warszawie od dziesięciu lat, przyjchałam tu sama z małego miasteczka. NIGDY nie spotkałąm się z gorszym traktowaniem ze strony rodowitych Warszawiaków; jeśli chodzi o ubranie - dżinsy i bluza przyjezdnych i warszawski, "luźny" styl, to też stek bzdur. Reszta z grubsza się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konrad Jak pracować, to tylko w Warszawie? IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.08, 16:32 Osiem lat mieszkam w Warszawce, nigdy sie tu nie meldowałem ale nigdy nie miałem problemów w wypozyczalni czy bibliotece. Co to za bzdury z tym zameldowaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S Jak pracować, to tylko w Warszawie? IP: *.mlociny.waw.pl 08.02.08, 19:58 Wymyślony problem. I co z tego, że w Warszawie jest dużo przyjezdnych? Stolica i jej mieszkańcy tylko na tym zyskują! Więcej przyjezdnych, większy obrót pieniądza, większa wymiana doświadczeń, konkurencja podnosząca jakość. A ta część artykułu o "warszawskim stylu" i jego braku u przyjezdnych... BZDURY! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e Warszawski szyk? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.08, 10:29 "Złośliwie można by powiedzieć, że już na pierwszy rzut oka można rozpoznać "przyjezdną warszawiankę" - nieważne, ile lat już mieszka w stolicy. Rozpozna się ją po ubraniu, sposobie noszenia się. Małomiasteczkowe naleciałości, tradycyjne dodatki lub odwrotnie - ubrania dobrej jakości, ale przestylizowane, bez lekkości i warszawskiego szyku" Oczywiscie najwiecej szyku maja te najbardziej rodowite warszawianki z Pragi: buty z czubami, cekiny, roze- "wielkomiejski glamour" ala Pcim Dolny. Coz gdyby nie obcikrajowcy( ktorych mozna poznac na 1 rzut oka) to miasto mozna by uznac za katastrofe stylu i mody(zreszta jak kazde inne polskie miasto:Polacy nie maja gustu). Co do malomiasteczkowych nalecialosci, przejdzcie sie na Tarogowa, ogolnie Praga Pdld to takie male miasteczko w miescie, niezniszczone podczas wojny, pelne rdzennych warszawiakow-brud, syf i ubostwo.Lewa strona Wisly tez nie jest lepsza:denne lanserskie kluby, aspirujace do tych z gornej polki, pelne nowobogazdkich nalecialosci i dorobkiewiczowskiego chamstwa. Beznadziejne centra handlowe, o tych samych sklepach i markach, w ktorych rodzinki spelniaja niedzielne popoludnia. Prawdziwe misto pociaga nas- przejezdnych stylem zycia. Styl zycia w Warszawie polega na: harowce 6 dni w tygodniu, staniu 2 g, w korkach w drodze do pracy z jakiegos beznadziejnnego zamknietego osiedla, na ktorym sie nikt nie zna, spedzaniu wolnego czasu w glupim centrum handlowym. To narzekanie na przejezdnych to takze przejaw prowincjonalizmu Warszawy: do Londynu wyjechalo ostatnio pol Polski i londonczycy mieli to gleboko gdzies. W Londynie, nikt nie pisze w gazetach glupot w stylu:"na pierwszy rzut oka można rozpoznać "przyjezdną warszawiankę"", w prawdziwym wielkim miescie ubierasz sie jsk chcesz i nikogo to nie obchodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student ten artykuł potwierdza powzechnie przyjeta regule IP: *.nat.student.pw.edu.pl 25.02.08, 01:12 Mieszkam w stolicy, pochodze z prowincji. Nawet nie pomyslalem o tym, ze "nie mam prawa tutaj pracowac". Artykuł przedstawia czysta imaginacje zakompleksionego autora ktorego rodzice lub dziadkowie byli w tej samej sutuacji co ja a swoje "M" dostali dzieki legitymacji PZPR'u (ten aspekt pochodzenia warszawiakow zostal "pomylkowo" przeoczony) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: student Re: ten artykuł potwierdza powzechnie przyjeta re IP: *.nat.student.pw.edu.pl 25.02.08, 01:15 w temiacie powinno byc "powszechnie" :) Odpowiedz Link Zgłoś
robert1955 Jak pracować, to tylko w Warszawie? 26.05.08, 02:39 Podobny temat tu: interia360.pl/artykul/jestem-warszawiakiem-powiedzcie-mi-w-czym-jestem-od-was-lepszy,7714 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mr XYZ Jak pracować, to tylko w Warszawie? IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 01.08.09, 23:43 Pochodze z poludnia Polski, mieszkalem w tym miescie kilka lat i uwazam, ze Warszawiacy sa okropnymi ludzmi,idacymi po trupach do celu. Jednak wogole tego nie zauwazaja. Za praca najlepiej wyjechac zagranice, gdzie ludzie znaja podstawowe zasady kultury i traktuja innych w cywilizowany sposob. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Jak pracować, to tylko w Warszawie? IP: 178.73.49.* 14.10.10, 11:27 Przez przejezdnych w Warszawie nie ma miejsc pracy - blokują nam etaty. Powodują korki na ulicach. Rejestrują swoje samochody w swoim mieście ,a poruszają się nimi po Warszawie. Prawdziwy Warszawiak ma problemy z dobrą pracą!!. Swojska Warszawa jest tylko w święta i w długie weekendy! Warszawa powinna być miastem zamkniętym - jak było kieedyś ...... Odpowiedz Link Zgłoś