Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

weryfikacja

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 15:57
    pojawil sie ponizej post ktory zainspirowala mnie do napisania tego
    zapytanie :))

wszyscy jestesmy pracownikami lub pracodawcami, wiec jak to jest?
    ja nie mam doswiadczenia, bo od szkoly sredniej pracuje z polecenia
    u wuja, u rodziny, wiec nawet nigdy nie musialam sie legitymowac
    dowodem osobistym, ale u obcego pracodawcy?

wpisuje w swoje cv szkoly ktorych nie ukonczylem, a mam lipne
    papiery i prace, w ktorej nie pracowalem, bo mam lipne papiery, no
    moze nie wszystkie :))) zeby nie bylo az tak trudno i zaczynam
    szukac pracy.

jak to wyglada os strony pracodawcy? czy on jest uprawniony do
    sprawdzania w jakis sposob papierow ktore mu pokazuje? czy robi to?
    jesli tak to gdzie?

mowie jestem laikiem, dlatego pytam :)

a jak to jest z urzedami pracy? jezeli ktos chcialby sie na takich
    papierach zarejestrowac jako bezrobotny powiedzmy bez prawa do
    zasilku oczywiscie, zeby znowu nie zakrecac sytuacji. jak urzad
    weryfikuje takie dokumenty? sprawdza je w jakis sposob? czy
    wystarczy podpis na karcie do rejestracji ze stwierdzamy prawdziwosc
    danych?

wezniecie udzial w dyskusji?
    pozdrawiam.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Monika Re: weryfikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.07, 23:01
        To ciekawy temat Robercie, ale nie wydaje mi sie, zeby ktos stad
        mial o tym jakies pojecie. Jestesmy zwyklymi pracownikami :(
        • Gość: HR Re: weryfikacja IP: *.centertel.pl 13.12.07, 10:31
          Z mojego doświadczenia zawodowego mogę Ci powiedzieć że kandydaci
          dosyć często podają fikcyjne dokumenty i zaświadczenia lecz to
          wychodzi po głębszej weryfikacji. Obecnie jest kilka sposobów na
          sprawdzenie kandydata, typu internet, telefon. Odradzał bym Ci
          posługiwanie się takimi papierami w urzędach ponieważ ciągnie to za
          sobą niemiłe konsekwencje.
          Jak zaznaczyłem wczesniej zdażają sie takie przypadki i doświadczony
          HR szybko wyłapie fikcyjne zapiski nawet podczas rozmowy, mi
          osobiście zdażyło sie takie coś przynajmniej kilkadziesiąt
          przypadków. Najczęściej osoby podajace lipne dokumenty nie zdają
          sobie sprawy iż sami robią sobie krzywdę w ten sposób.
          • Gość: R Re: weryfikacja IP: *.era.pl 13.12.07, 10:41
            Często takie rzeczy wychodzą przez przypadek.
            rekrutowałem kandydata, który wpisał, że pracował i miał świetne
            wyniki w firmie X.
            Tak się składa, że znam jednego z managerów firmy X.
            Zadzwoniłem i zapytałem czy może mi polecić tego kandydata.

Akurat tutaj się potwierdziło, ale gdyby to była fkcja to tez
            wyszłoby.
            • Gość: Marek Re: weryfikacja IP: *.acn.waw.pl 13.12.07, 10:57
              Wydaje mi sie, ze Robertowi chodzi o to, ze ma lipne swiadectwa pracy: wujek wystawil, podbil, podpisal i wujek zawsze w rozmowie weryfikacyjnej powie, ze Robert jest cool i super.
              Jezeli tak jest to nie ma zadnej mozliwosci sprawdzenia czy takie swiadectwo jest prawdziwe. Niestety, w PL trzeba kombinowac, krecic, zeby dostac jakas prace :(
      • Gość: Mona Re: weryfikacja IP: *.aster.pl 13.12.07, 11:29
        W urzędzie pracy jak się rejestrowałam po studiach miałam dostarczyć koniecznie
        oryginał dyplomu, skserowali i dołączyli do dokumentu.
        Poza tym nawet jeśli Ci uwierzą na słowo,że jesteś taka/i (masz problemy z
        identyfikacją płci?)wyuczony to porządnie się skompromitujesz podczas
        podpisywania umowy. Tak wtedy przeważnie wymagają wszystkich dokumentów chociaż
        czasem nawet wcześniej. I mówię to jako pracownik, nigdy rekruter.
      • 0tdr0 Re: weryfikacja 13.12.07, 11:30
        Urzad moze posrednio sprawdzic (jesli beda jakies watpliwosci lub podejrzenia),
        czy byly odprowadzane pieniadze na Fundusz Pracy. Jelsi wyjdzie, ze nie byly-
        mozesz miec spory problem.

Jesli chodzi o pracodawcow, to nie warto im sprawdzac tego dokladnie.
        Najczesciej dzwonia do bylego miejsca pracy i do tego sie ograniczaja.
        Teoretycznie problem moze nastapic, jesli wystapi zgrzyt miedzy ZUS-em a
        pracodawca co do kwestii zwiazanych z Twoim stazem pracy.

Za potwierdzenie nieprawdy mozna miec sprawe sadowa. Za falszowanie dokumentow
        tym bardziej (odpowiadalbys ty oraz osoba, ktora je wystawila).

• Gość: Paweł Re: weryfikacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 12:09
          to, ze nie masz szkoly to widac po poscie napisanym z bledami i bez
          skladni, wiec tutaj sam sie wkopujesz. a co do reszty to wyjdzie w
          pracy. okaze sie, ze nic nie umiesz i cie zwolnia. poza wstydem
          zadnych konsekwencji. gorzej jak pojawia sie jakies zgrzyty z ZUS-
          em. Jesli tak to juz po tobie. Poszedlbys siedziec.
          • Gość: hehehe Re: weryfikacja IP: *.acn.waw.pl 13.12.07, 12:38
            Luuudzie! Jakie zgrzyty z ZUSem? W jakim kraju zyjecie? Jasssne, ZUS zaraz przeswietli falszywe swiadectwa pracy :) W jaki sposob? Tam jest taki bur..., ze glowa mala. A gosciu przeciez nie jest idiota i nie pojdzie z lewymi swiadectwami po emeryture. Litosci. Zglaszajac nowego pracownika nie podaje sie jego poprzednich miejsc pracy, bo ta instytucje g to obchodzi.
            • Gość: karolina Re: weryfikacja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:08
              to sie zdziwisz kiedys. moze i maja burdel, ale oszukiwac sie nie
              dadza
              • Gość: buhaha Re: weryfikacja IP: *.acn.waw.pl 13.12.07, 13:13
                kto sie nie da oszukac? I czy to ja oszukuje czy Robert? Napisalem, ze ZUS ma gdzies swiadectwa pracy i inne pierdoly jezeli nie lecisz z nimi po wyliczenie emerytury.
                • sagijka Re: weryfikacja 13.12.07, 13:27
                  Faktycznie,zeby zglosic pracownika do zusu wypelnia sie druk ZUS ZUA i tam nie podaje sie poprzednich miejsc pracy pracownika. Tak wiec zus nie ma do czego sie przyczepic.
                  • Gość: Robert Re: weryfikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 13:54
                    Oczywiscie chodzi mi o posluzenie sie takimi dokumentami w celu
                    znalezienia pracy, a nie po to zeby isc do ZUSu zeby wyliczali
                    emeryture. Co to to nie. Czy ktos moglby sie odniesc do tego? To
                    takiej wlasnie sytuacji?

Jeszcze zapytam sie o Urzad Pracy. Czy urzad pracy sprawdza
                    swiadectwa szkolne? Np. kolega chodzil przez 3 lata do ogolniaka,
                    przerwal nauke i zalatwil sobie swiadectwo lewe ze skonczyl te
                    szkole. Czy jak sprobuje sie zarejestrowac na tym dokumencie to
                    urzad jest w stanie to wykryc?

Bede wdzieczny za wszystkie sugestie.
                    • sagijka Re: weryfikacja 13.12.07, 14:27
                      Przeciez juz dostales odpowiedz odnosnie swiadectw pracy. Ten dokument jest potrzebny pracodawcy do zobaczenia Twojego doswiadczenia zawodowego oraz do wyliczenia urlopu.

O swiadectwach szkolnych sie nie wypowiadam, bo nie wiem. Ale odradzam chodzenie po urzedach z obojetnie jakim lewym papierem :)
                    • kitek_maly Re: weryfikacja 13.12.07, 14:40
                      z pewnością UP jest w stanie to wykryć. np na podstawie tego, że
                      każde świadectwo ma nr ewidencyjny i kopia o tym samym nr jest
                      przechowywana w szkole. więc bardzo łatwo jest to sprawdzić.
                      • Gość: Robert Re: weryfikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 17:27
                        W jakis sposob to by mialo wyjsc przy zwolnieniu chorobowym,
                        przeciez kazdy ma takie samo prawo rozchorowac sie.
                        Rozumiem o co chodzi z tym kapitalem poczatkowym, ale mysle ze jak
                        ktos decyduje sie na taki przekret to nie po to zeby pojsc potem z
                        lewymi papierami do Zusu. To by byla glupota.

• kitek_maly Re: weryfikacja 13.12.07, 17:29
                          > W jakis sposob to by mialo wyjsc przy zwolnieniu chorobowym,
                          > przeciez kazdy ma takie samo prawo rozchorowac sie.

bo ZUS wypłaca kasę za Twoją chorobę?
                          • Gość: Rafal Re: weryfikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.07, 17:32
                            wyplaca... kumam, ale przeciez jestesmy juz w tym momencie
                            zatrudnieniu i nowego pracodawcy, legalnie i wszystko jest elegancko.

moze ja nie mam o czyms pojecia.
                            mozesz sie wypowiedziec jak to dziala bo wydajesz sie osoba obeznana
                      • agnieszka.walkowska Re: weryfikacja do kitek 13.12.07, 17:29
                        Mnie tez interesuje ten temat.
                        Kitek, rozumiem, ze jest taka historia w szkole, ale czy urzad takie
                        sprawy sprawdza przy rejestracji? Czy po prostu akceptuje dokumenty
                        z ktorymi przyszlismy, jesli oczywiscie nie wzbudzaja jakis
                        zastrzezen.

Wiesz moze?
                        • mijo81 Re: weryfikacja do kitek 13.12.07, 22:26
                          Tak sprawdzają :) Nawet głupki nie spojrzą :)
                          • Gość: Monika Re: weryfikacja do kitek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:54
                            No dobrze a w jaki niby sposob sprawdzaja czy ktos kto ma papier z
                            takiej szkoly rzeczywiscie do niej chodzil? dzwonia do szkoly? maja
                            baze odgorna u siebie w komputerze z rejestrem wszystkich
                            absolwentow? czy tez ZUS ma taka baze, krora dzielii sie z UP?
            • kalendarzowa_wiosna Re: do hehehe 13.12.07, 15:36
              Najpierw się trochę doucz, a później wypowiadaj. Żeby kombinować
              trzeba mieć trochę wiedzy w danym temacie. Jest sporo sytuacji, w
              krórych bardzo szybko może wydać się, że świadectwo jest lewe.
              Choroba, kapitał początkowy... Ooops..
              Pomijam fakt, że większość podrabiających nie ma pojęcia o tym co
              robi i głupoty na tych lewych świadectwach wypisują, że głowa boli.
              Zwykle przy pierwszym urlopie, czy zwolnieniu lekarskim sprawa
              wychodzi na światło dzienne.
              • Gość: hehehe do... cos tam wiosna IP: *.acn.waw.pl 13.12.07, 23:17
                ok, w jaki sposob sprawa wychodzi na jaw? Widze, ze masz "troche" wiedzy wiec sie wykaz :) Przyjmuje pracownika, biore od niego swiadectwa, zglaszam na ZUA, odprowadzam za niego skladki. Pracownik idzie na zwolnienie i po >33 dniach to juz sprawa ZUSu. I co? Zus dzwoni do mnie i pyta ile swiadectw pracy dal pan X? :) ZUS opiera sie tylko i wylacznie na swojej bazie. Patrzy, ze delikwent przepracowal tyle a tyle i ma gdzies czy dal mi 1,2...49 swiadectw. To samo z urlopem.
                A co do kapitaly to przeciez powyzej juz zostalo napisane, ze tylko idiota szedlbym z takim swiadectwem po wyliczenie emerytury.
                Oby do wio... lata.
                • Gość: kalendarzowa_wiosn Re: do... cos tam wiosna IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 00:11
                  Nie ZUS nie dzwoni do Ciebie, tylko zwyczajnie przychodzi na
                  kontrolę i pyta: jak to się stało, że Panu XY wypłacono
                  wynagrodzenie albo nawet zasiłek chorobowy skoro wg danych ZUSu Pan
                  XY prawa do zasiłku nie ma? I jak myslisz, co odpowiesz? Teraz Ty
                  masz pole do wykazania się :-))))
                  I nie strzelaj tak tym drukiem ZUS-ZUA. To nie jedyny druk dotyczący
                  pracowników. O Z-3 słyszałeś?

> A co do kapitaly to przeciez powyzej juz zostalo napisane, ze
                  tylko idiota szed
                  > lbym z takim swiadectwem po wyliczenie emerytury.

Niekoniecznie musi iść sam idiota od podrobionego świadectwa. Może
                  to zrobić za niego pracodawca. A jak idiota nie będzie chciał się na
                  to zgodzić natychmiast jego papiery staną się podejrzane.
                  • snajper55 Re: do... cos tam wiosna 14.12.07, 03:19
                    Gość portalu: kalendarzowa_wiosn napisał(a):

> Nie ZUS nie dzwoni do Ciebie, tylko zwyczajnie przychodzi na
                    > kontrolę i pyta:

Nie wyjaśniaj. Po co ułatwiać życie fałszerzom ? Pozwól, niech tkwią w fałszywym
                    poczuciu bezkarności. Niech wpadają. ;)

S.
                    • Gość: Monika Re: do... cos tam wiosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:57
                      Uwazam ze warto te kwestie przedyskutowac. Wiele osob moglo popelnic
                      w zyciu taki blad i nie zdaja sobie sprawy co ich teraz moze czekac.
                      Jezeli ktos jest dobry i ma wiedze to moglby sie to wiedza
                      podzielic. Byc moze otworzy to niekotrym oczy i sie zastanowia a to
                      juz male zwyciestwo.
                      • snajper55 Bank. 14.12.07, 13:03
                        Gość portalu: Monika napisał(a):

> Jezeli ktos jest dobry i ma wiedze to moglby sie to wiedza
                        > podzielic. Byc moze otworzy to niekotrym oczy i sie zastanowia a to
                        > juz male zwyciestwo.

Czy ludzie znający system alarmowy w konkretnym banku opisują go na stronach
                        internetowych po to, aby niektórym otworzyły się oczy i zrozumieli, że nie warto
                        do tego banku się włamywać ? Nie opisują. Dlaczego nie opisują ?

S.
                  • Gość: Monika Re: do... cos tam wiosna - do klaendarzowej wiosny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 09:59
                    chyba jestes obeznana, ale powiedz mi czemu zus mialby sie czepnac
                    takiego pracownika i np. takich swiadczen skoro nowy pracodawca go
                    zatrudnia i juz od tego momentu ma prawo chorowac.
                    • Gość: Kalendarzowa_wiosn Re: do... cos tam wiosna - do klaendarzowej wiosn IP: *.adsl.inetia.pl 14.12.07, 12:46
                      Powiem wprost: nie zamierzam więcej brać udziału w tej dyskusji.
                      Jeżeli ktoś jest inteligentny wyciągnie odpowiednie wnioski, w jedną
                      czy w drugą stronę, to zależy od niego samego. A jak ktoś głupi,
                      niech dalej myśli, że to takie proste, a on taki pomysłowy i znalazł
                      frajerów co się dali nabrać.
                      Nie twierdzę, że każde lewe świadectowo zostanie wykryte. Ale trzeba
                      w i e d z i e ć co się robi (czytaj: dobrze znać przepisy). Sam
                      fakt, że pracodawca uwierzył, nie znaczy, że sprawa jest załatwiona.
                  • Gość: Misiek Re: do... cos tam wiosna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 13:21
                    Nie wiem skad ty bierzesz takie wiadomosci. Kapital poczatkowy
                    wylicza sie osoba ktore przepracowaly ponad 6 miesiecy do stycznia
                    1999. Jezeli taka sprawa tyczylaby sie mloden np. 25 letniej osoby,
                    to jej to niedotyczy.

Pozdrawiam.
      • Gość: Adam Konieczny Re: weryfikacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.07, 10:15
        Prawda jest jedna. Przydalby sie nam w watku ktos kto pracowal albo
        w ZUS albo w Urzedzie Pracy i moglby sie wypowiedziec czyms co jest
        poparte doswiadczeniem. Tak to my wszyscy mozemy sobie strzelac z
        tym jak to jest. Ja do tej pory myslalem ze ide, pokazuje dokumenty,
        oni je kseruja i maja w nosie. Teraz zastanawiam sie czy maja jakas
        baze danych np. ze ja bylem na tym uniwerku i ze zanim ja im to
        powiem oni juz wiedza ze np. dwa lata sobie zbumelowalem.

Ciekawe jak to jest.
        • mijo81 Re: weryfikacja 15.12.07, 17:13
          Ja też jestem ciekaw, ale mając na uwadze ile ludzie w ZUSie
          zarabiają to chyba za bardzo nie chce im się tych spraw drążyć :)
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka