Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Problemy w pracy

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.12.07, 14:29
    Czy jest jakaś instytucja pomagająca osobom przez wiele lat przebywajacym na
    bezrobociu do powrotu do pracy?

Przez wiele lat byłem bezrobotny. Jedyną praca jaką wykonywałem była
    sporadyczna praca przez internet. W połowie studiów popadłem w załamanie
    nerwowe, które trwało przez wiele lat. Odsunąłem się od ludzi i właściwie
    straciłem wszystkich znajomych. Studia skończyłem (bo były to studia zaoczne i
    trochę mnie kosztowały, więc miałem motywację żeby je skończyć). Dosc dobrze
    znam jezyk angielski. Biegle obsługuje komputer. Niestety nadal mam problemy
    ze znalezieniem stałej pracy.

Parokrotnie próbowałem podejmowac rozne zajecia, lecz mója "dusza samotnika" i
    outsidera zawsze dawała znac o sobie. Albo dochodziło do kłótni, albo w pracy
    robiła sie niezdrowa atmosfera. Albo sam sie zwalniałem, albo mnie wywalali. W
    koncu podjalem prace w barze fast food na kuchni. I znow to samo. Kolegów
    wlasciwie nie mam. Przyjaciol tez. Menedzerowie wiecznie sie czegos czepiaja
    akurat mnie, co inni wlasciwie wykorzystuja. Normalny czlowiek juz dawno by
    sie zwolnil, ale ja wiem, ze jakiej bym pracy nie podjal znow bedzie to samo.
    A zyc za cos trzeba. Kasy brak, a dlugi zaczynaja rosnac, wiec powiedzialem
    sobie ze zostane, pomimo tego, ze mnie tak tam gnoja. Menedzerowie skwapliwie
    pilnuja, zebym dobrze wiedzial, "gdzie moje miejsce". W domu tez nie za
    dobrze. Czy sa jakies osoby, instytucje, ktore pomajaja osobaom w takiej
    sytuacji? Bo wiem, ze jak tak dalej pojdzie to nie przepracuje tam nawet przez
    okres probny (tym bardziej ze i tak robie za psie pieniadze). Moglibyscie mi
    cos doradzic? Nie mam pieniedzy, nie mam nikogo z kim moglbym porozmawiac o
    swoich klopotach, mam wszystkiego doscx i niewiem co dalej ze mna bedzie

pozdrawiam - shizzzzz
    Obserwuj wątek
      • kraina.marzen Re: Problemy w pracy 28.12.07, 14:49
        napisz emaila na gazetowego
      • Gość: rebel Re: Problemy w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 15:12
        aż się prosi o to by zmienić zasady wynagrodzeń pracownikom Urzędów
        Pracy i związać je z ich efektywnością...co więcej premia powinna
        rosnąć wprost proporcjonalnie do liczby lat osoby która była na
        bezrobociu a której udało się pomóc <znaleźć pracę>...

to by było coś...
        • anula36 Re: Problemy w pracy 28.12.07, 16:23
          a na jakim jestes etapie leczenia tego " zalamania nerwowego"? Bierzesz jakies leki? Skoro nie mozesz utrzymac sie w ZADNEJ pracy to masz problem z soba najwyraznieji nie sprawdzasz sie jako czlonek zespolu.
          Znasz dobrze angielski,moze moglbys zajac sie jakas zdalna praca przez internet, np tlumaczeniami? Szkoda cie na zmywak za zadne pieniadze i 100% frustracje.
        • 0tdr0 Re: Problemy w pracy 28.12.07, 17:33
          Sa doradcy zawodowi w WUPach, z ktorymi mozna pogadac. Ale mysle, ze taki
          przypadek to raczej wspolne dzialanie UP i psychiatry lub lekarza-psychologa-
          czyli w polskich warunkach niewykonalne.

Ciezka psychologicznie sytuacja wykraczajaca poza to, co jedna osoba moglaby
          skutecznie zrobic. Gdyby urzednik sie mial zajmowac takimi przypadkami zgodnie z
          proponowana zasada premiowania- zdechlby z glodu zajmujac sie najwyzej kilkoma
          "czasozernymi" klientami rocznie.

Efektywnosc powiazana z biurokracja to w niemal kazdej dziedzinie masowka, a nie
          skupianie sie na trudnym przypadku- wystarczy popatrzyc na sluzbe zdrowia.
          • Gość: rebel Re: Problemy w pracy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.12.07, 18:42
            czyli co pozostaje dla takich trudnych przypadków?

refundowanie przez NFZ komory gazowej? :(
            • 0tdr0 Re: Problemy w pracy 28.12.07, 18:58
              No coz. Mamy tanie (tfu!) panstwo ;).
              W zasadzie role "wspieraczy" psychicznych powinni pelnic role doradcy zawodowi i
              byc moze czesc z nich pelni takowa. Ale nadal w urzedach za malo jest osob
              pracujacych bezposrednio z klientem. Za to "czapka" administracyjna jest
              strasznie rozrosnieta.
              Moze sie to wkrotce zmienic (kwestie wprowadzanych ustaw), ale pewnie troche
              czasu minie.
              • anula36 Re: Problemy w pracy 28.12.07, 21:21
                w powaznych zawirowaniach psychicznych nie wystarczy wspierac, trzeba leczyc.
                • mijo81 Re: Problemy w pracy 30.12.07, 19:08
                  Niektórym leczenie nie pomoże
                • 0tdr0 Re: Problemy w pracy 30.12.07, 19:31
                  Problemem jest to, ze w przypadku depresji i wielu innych zaburzen lub chorob
                  dobrym lekarstwem jest praca w przyjaznym srodowisku. Moze to byc nawet glowna
                  czescia terapii.
                  • anula36 Re: Problemy w pracy 30.12.07, 20:32
                    w Krakowie sa takie takie miejsca, np hotel Pan Cogito.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka