Gość: dora IP: 149.156.58.* 11.08.03, 12:53 Czy warto być przedstawicielem medycznym? Jak wygląda ta praca i jak długo można ją wykonywać (czy po paru latach zostaje się na lodzie?).Proszę o komentarze.Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kamyczek Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.03, 20:41 no właśnie, też się zastanawiam nad specyfiką tej pracy i z nikąd nie mogę uzyskać konkretnych informacji. może rzeczywiście harują przez większość doby, bo na tym forum nic konkretnego na ten temat dotychczas nie znalazłam. jeżeli ktoś coś wie, dołączam się do prośby o informacje pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.03, 11:49 nad czym sie tu zastanawiać? jeżeli przeszłyście przez gęste sito rozmów kwalifkacyjnych, to zapewne już wiecie mniej więcej czego od Was oczekują - zarobki 4000 - 8000 pln na rękę i to na początek, laptop, komórka, samochód, nielimitowany czas pracy - a że praca akwizytora? hm, wybór jest Wasz - albo kontynuujesz karierę medyczną za 1000 pln w Klinice ( jeśli posiadasz wogóle etat ) albo żyjesz z perspektywami na rozwój także ten finansowy w zagranicznej firmie farmaceutycznej...a czy jest to praca na kilka lat to zalezy od ciebie, Twoich wyników, znajomości w środowisku lekarskim etc. Ja mam wielu znajomych i tych repów i tych z wysokiego stołka, wszyscy narzekają, że praca ciężka, ale spróbuj im przypomnieć jak kiedys byli ginekologami, internistami czy innej masci lekarzami, spluwają z ochydą i moszczą się w swoim nowym Land Roverze, by udac się z uśmiechem na ustach do swojego nowego apartamentu w zielonej okolicy miasta stołecznego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m/m Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.novartis.com 14.08.03, 12:24 Gość portalu: vito napisał(a): > nad czym sie tu zastanawiać? jeżeli przeszłyście przez gęste sito rozmów > kwalifkacyjnych, to zapewne już wiecie mniej więcej czego od Was oczekują - > zarobki 4000 - 8000 pln na rękę i to na początek, laptop, komórka, samochód, > nielimitowany czas pracy - a że praca akwizytora? hm, wybór jest Wasz - albo > kontynuujesz karierę medyczną za 1000 pln w Klinice ( jeśli posiadasz wogóle > etat ) albo żyjesz z perspektywami na rozwój także ten finansowy w zagranicznej > > firmie farmaceutycznej...a czy jest to praca na kilka lat to zalezy od ciebie, > Twoich wyników, znajomości w środowisku lekarskim etc. Ja mam wielu znajomych i > > tych repów i tych z wysokiego stołka, wszyscy narzekają, że praca ciężka, ale > spróbuj im przypomnieć jak kiedys byli ginekologami, internistami czy innej > masci lekarzami, spluwają z ochydą i moszczą się w swoim nowym Land Roverze, by > > udac się z uśmiechem na ustach do swojego nowego apartamentu w zielonej okolicy > > miasta stołecznego... Deam on... Powiem jedno- to wcale nie wyglada tak rózowo. Przejsc przez rozmowy, a nadawac sie do tej pracy to sa dwie, zupelnie różne sprawy... Zwłaszcza jak sie jest lekarzem z wykształcenia i sie uważało na zajęciach z farmakologii i czytało literaturę nieco bardziej poważną niż ulotki... No i chciałabym zobaczyć firme, która lekką rączką, na dzień dobry, daje 8 tys netto osobie zupełnie bez doswiadczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utka Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: 149.156.49.* 14.08.03, 12:35 moja kumpela pracuje w duzej firmie farmaceutycznej. odpowiada za sprzedaz lekow w szpitalach - zarabia niezle, dobrym samochodem jezdzi, raz do roku wakacje na koszt firmy w tropikach spedza, do tego laptop komorka itp. Ma bardzo duzy obszar pod soba wiec sie troche najezdzi; ale nie wydaje mi sie zeby sie zapracowywala do nocy a jest w krajowej czolowce najlepszych przedstawicieli. Ponoc najgorzej maja ci co do aptek z witaminami jezdza i takimi tam rzeczami - tym to jest ciezko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vito Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.03, 12:37 miła Panno z Novartisu, takim osobom, jak Ty, która miast zajmować się intensywnie pracą siedzi na forum i mitręży czas firmowy, na pewno 8000 pln ani w marzeniach nie może się jawić, a i z przydatnością do rzeczonego zawodu chyba ciut ciut nie tak skoroś tutaj zamiast biegać po ordynatorach :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utka Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: 149.156.49.* 14.08.03, 14:17 hej, do kogo to bylo ......... ja nie pracuje w firmie farmaceutycznej - lepiej dokladnie listy czytac zeby potem glupot nie wypisywac - to tez strata czasu nie ........ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: utka Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: 149.156.49.* 14.08.03, 14:19 hej vito, wiekie sorrrry - to ja glupek - jestem nie doczytalam, zwracam honor i dobrego weekendu zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m/m Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.novartis.com 14.08.03, 18:58 Gość portalu: vito napisał(a): > miła Panno z Novartisu, > > takim osobom, jak Ty, która miast zajmować się intensywnie pracą siedzi na > forum i mitręży czas firmowy, na pewno 8000 pln ani w marzeniach nie może się > jawić, a i z przydatnością do rzeczonego zawodu chyba ciut ciut nie tak skoroś > tutaj zamiast biegać po ordynatorach :-))) Zgadza sie, zupełnie nie nadaję się do tego zawodu dlatego też płacą mi sporo wiecej niż 8000 zł i nie muszę latac po ordynatorach...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamyczek Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.03, 19:23 czy moglbyście mi jeszcze napisać jak wygląda czysto formalna strona zatrudnienia. wiem, że mają 3 miesięczny okres próbny. proszę o informację, czy nie jest przypadkiem tak, że mają w zwyczaju większości dziękować za współpracę po tych 3 miesiącach. trochę boję się podjąć ryzyko. mam teraz pewną pracę, pewnie, że o wiele mniej płatną, ale stałą. dręczą mnie paskudne dylematy co robić. teraz mam 30 lat i jeszcze jakoś się trzymam. a co będzie za lat 10, 15... czy przedstawiciele muszą być zawsze piękni i młodzi (takich znam), a co gdy przybędzie zmarszczek i ubędzie trochę sił? kopa w tyłek zapodadzą, czy z litości zaproponują inne stanowisko. jak to się odbywa? nie mogę ich się zapytać wprost, a znajomi przedstawiciele milczą... pozdr. kamyczek Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Praca w firmie farmaceutycznej 14.08.03, 19:46 Gość portalu: kamyczek napisał(a): > czy moglbyście mi jeszcze napisać jak wygląda czysto formalna strona > zatrudnienia. wiem, że mają 3 miesięczny okres próbny. proszę o informację, czy > > nie jest przypadkiem tak, że mają w zwyczaju większości dziękować za współpracę > > po tych 3 miesiącach. trochę boję się podjąć ryzyko. mam teraz pewną pracę, > pewnie, że o wiele mniej płatną, ale stałą. dręczą mnie paskudne dylematy co > robić. teraz mam 30 lat i jeszcze jakoś się trzymam. a co będzie za lat 10, > 15... czy przedstawiciele muszą być zawsze piękni i młodzi (takich znam), a co > gdy przybędzie zmarszczek i ubędzie trochę sił? kopa w tyłek zapodadzą, czy z > litości zaproponują inne stanowisko. jak to się odbywa? nie mogę ich się > zapytać wprost, a znajomi przedstawiciele milczą... > pozdr. kamyczek Ja może nie tak do końca na temat bo ja akurat pracowałem w OTC i to jeszcze jako apteczny , ale razem ze mną pracowały osoby po 50 więc raczej kryterium wiekowe tutaj nie ma znaczenia , natomiast ja sobie jednak nie wyobrażam pracować w wieku 50 lat jako akwizytor !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.net.autocom.pl 16.08.03, 21:50 Rozumiem Twoje wątpliwości, bo sama mam podobne. Ciepła posadka, ale też i pieniądze liche. Jednak strach ryzykować,bo co będzie jak nie wypali.Powrót nie wchodzi w grę. Dlatego staram się zebrać jak najwięcej informacji. Z tego co do tej pory się dowiedziałam, to wszystko zależy od firmy.Wiadomo,że w niektórych tylko wyzyskują ludzi. Czekam na dalsze informacje. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Praca w firmie farmaceutycznej 18.08.03, 16:56 Gość portalu: dora napisał(a): > Rozumiem Twoje wątpliwości, bo sama mam podobne. Ciepła posadka, ale też i > pieniądze liche. Jednak strach ryzykować,bo co będzie jak nie wypali.Powrót nie > > wchodzi w grę. Dlatego staram się zebrać jak najwięcej informacji. Z tego co do > > tej pory się dowiedziałam, to wszystko zależy od firmy.Wiadomo,że w niektórych > tylko wyzyskują ludzi. > Czekam na dalsze informacje. Pozdrawiam Powiem Ci tak , jesli masz mocna psychike to naparawdę warto , trzeba tez mieć dośc duzo tupetu , i miec jednak coś z akwizytora niestety taka prawda , ale po za pensją to jednak jest to po prostu akwizycja , ja na początku miałem problemy z pogodzeniem sie z tym jak mnie traktowali farmaceuci (po 2 latach z wiekszościa sie zaprzyjażniłem , i praktycznie jeździło sie do nich jak na spotkania towarzyskie ) Ogólnie jednak warto , kasa jest naprawdę super , jak ktoś jest dobry to pracuje max 6 h . dziennie , więc jest sporo zalet Ja akurat teraz wypadłem z gry Bo mam tyle roboty i nauki że na razie sobie odpuściłem ,(defakto właśnie przez prace w Novartisie zrezygnowałem ze studiów bo sobie nie dawałem rady) a teraz muszę zaczynać od początku niestety , ale zaraz po ukończeniu studiów mam zamiar spróbować się gdzieś dostać Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Praca w firmie farmaceutycznej 19.08.03, 15:11 Mój mąż pracował jako przedst. apteczny otc przez 2 lata, obecnie jest przeds. medycznym. Kokosów nie zbija, podstawa wg mnie nie jest wysoka, a na premie kwartalne załapują się najlepsi pracownicy. Czyli nie każdy może premią "dorobić" do czystej pensji. Autko, laptop i komórka z limitem. Czas pracy - różnie. Czasem uda mu się uwinąć w 4h, a czasami 7 nie starcza. Wg mnie nie jest to jakaś super atrakcyjna praca. O rozwój i awans raczej trudno... Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Praca w firmie farmaceutycznej 19.08.03, 18:09 marghot napisała: > Mój mąż pracował jako przedst. apteczny otc przez 2 lata, obecnie jest przeds. > medycznym. > Kokosów nie zbija, podstawa wg mnie nie jest wysoka, a na premie kwartalne > załapują się najlepsi pracownicy. Czyli nie każdy może premią "dorobić" do > czystej pensji. > Autko, laptop i komórka z limitem. > Czas pracy - różnie. Czasem uda mu się uwinąć w 4h, a czasami 7 nie starcza. > Wg mnie nie jest to jakaś super atrakcyjna praca. O rozwój i awans raczej > trudno... to też dużo zależy od firmy farmaceutycznej , ponieważ rozpietość zarobków też jest dość duża , np początkujacy przedstawiciel w firmie Dagomed na lublin zarabia 1600 zł , więc nie jest to jakaś rewelacja , ale np w Novartisie zaczynało się od 1200 zł na ręke a Ci co przetrwali maja teraz po 4500 zł i jeszcze dużo dodadków więc to jest naprawdę bardzo różnie Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Praca w firmie farmaceutycznej 14.08.03, 19:34 Gość portalu: m/m napisał(a): > Gość portalu: vito napisał(a): > > > miła Panno z Novartisu, > > > > takim osobom, jak Ty, która miast zajmować się intensywnie pracą siedzi na > > > forum i mitręży czas firmowy, na pewno 8000 pln ani w marzeniach nie może > się > > jawić, a i z przydatnością do rzeczonego zawodu chyba ciut ciut nie tak > skoroś > > tutaj zamiast biegać po ordynatorach :-))) > > Zgadza sie, zupełnie nie nadaję się do tego zawodu dlatego też płacą mi sporo > wiecej niż 8000 zł i nie muszę latac po ordynatorach...;-) Ale chyba nie w OTC , co do Pharmy to jeszcze jestem w stanie uwieżyć , ale z tego co pamiętam to zarobki przedstawicieli Novartis OTC były najniższe na rynku. Praktycznie w każdej innej firmie płacili więcej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dora Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: 149.156.58.* 20.08.03, 10:35 Czy to prawda, że do firmy można się dostać tylko poprzez kontakty? Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: Praca w firmie farmaceutycznej 21.08.03, 13:32 Gość portalu: dora napisał(a): > Czy to prawda, że do firmy można się dostać tylko poprzez kontakty? Nie nieprawda ze tylko przez kontakty. Odpowiedz Link Zgłoś
vokulski Re: Praca w firmie farmaceutycznej 21.08.03, 13:59 ex-rak napisał: > Gość portalu: dora napisał(a): > > > Czy to prawda, że do firmy można się dostać tylko poprzez kontakty? > > Nie nieprawda ze tylko przez kontakty. to zależy ja się dostałem z ogłoszenia , ale stanowisko było kiepsko płatne , na lepsze stanowiska , sciągnął dyrektor swoich znajomych z Mastrfood , więc to bardzo różnie bywa Tak na marginesie własnie ICB prowadzi rekrutacje na REP-a na mazowieckie , ale chyba trzeba mieć własny samochód Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HUBERT Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 16.09.03, 14:22 WITAM Z przyjemnością przeczytałem wszystkie opinie o pracy " repów". JA mam również dylemat: Mam stałą pracę ( ratowniuk medyczny w zespole W, 6 lat doświadczenia 1000zł netto, świetna atmosfera, duzo wolnego czasu - 7 dyżurów, nocnych i 7 dziennych [ po 12 godzin] miesięcznie).Jak myślicie czy warto zmienić pracę i ryzykować??? Ale tak to już jest, ze chciałem i chcę spróbować czegoć nowego, nowego wyzwania- kończę studia( 5 rok) > Mam już podyplomówkę(zrobioną po licencjacie, z Zarządzania w służbie zdrowia)), I medyczne sttudium zawodowe. Ukończyłem równieżkursy : NEGOCJACJE, TECHNIKI SPRZEDAŻY, PODSTAWY KOMUNIKACJI INTERPERSONALNEJ. O pracę w firmach farmaceutycznych staram się od roku. Wysłałem ok 1000 ( tysiąc CV). Byłem na 22 rozmowach kwalifikacyjnych. Często już w 2 lub 3 - decydującym etapie. Mam samochód, reprezentacyjny wygląd (193 cm;-)), wysoką kulturę osobista itp. Zastanawiam się czemu jeszcze mnie nie przyjęli. Ile można próbować??? Pozdrawiam serdecznie proszę o opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: 62.233.233.* 16.09.03, 15:21 Może własnie dlatego, że cały czas masz dylemat? Firmy farmaceutyczne nie lubia ludzi niezdecydowanych. Oni wpompują sporo kasy w szkolenia, a nie chcą wywalać kasy w błoto. Chcą miec pracownika oddanego dusza i ciałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: repka Re: Praca w firmie farmaceutycznej IP: *.crowley.pl 16.09.03, 19:20 Byłam przedstawicielem medycznym i radzę wszystkim mającym dylematy pomyśleć jak to będzie na początku kiedy dotrzesz pod gabinet a tam 4 pacjentów, chorych, starszych ludzi, zaraz zapytają cie który masz numerek, i warczą o pan od reklamy, na drzwiach kartka, że dyrekcja placówki nie życzy sobie akwizytorów i przedstawicieli, pod gabinetem kolejni dwaj przedstawiciele patrzący niby od niechcenia na godziny urzędowania, no i jak tu wejść do gabinetu przed chorą pacjentką, dla której ten lekarz właśnie tu jest, a ty repie jesteś zwykłym intruzem, lekarz cię widzi jako kolejnego danego dnia nachalnego akwizytorzynę piątego czy dwunastego i nie wyprosi cię tylko dlatego, bo może coś mu dasz...Koszmar do którego można przywyknąć. A wiecie ,że ostatnio lekarzy odwiedzają przedstawiciele firm kosmetycznych i bankowi?? Proponują lekarzom karty kredytowe... Dla mnie to żałosna posada i trzeba mieć nielada charakter, aby sobie z tym poradzić na pocżątku, myślę, że dlatego tylu repów ciągle potrzeba, nie wytrzymują psychicznie, nie wyrabiaja planów sprzedaży. Miałam to szczęście być na kontrakcie, skończył się i cieszę się, że mam to jedno doświadczenie więcej z głowy. Pomyślcie czy dacie radę, na początku jest koszmarnie, bo i kto lubi być intruzem w pracy?? Odpowiedz Link Zgłoś
ex-rak Re: Praca w firmie farmaceutycznej 16.09.03, 20:47 Gość portalu: repka napisał(a): > Byłam przedstawicielem medycznym i radzę wszystkim mającym dylematy pomyśleć > jak to będzie na początku kiedy dotrzesz pod gabinet a tam 4 pacjentów, > chorych, starszych ludzi, zaraz zapytają cie który masz numerek, i warczą o pan > > od reklamy, na drzwiach kartka, że dyrekcja placówki nie życzy sobie > akwizytorów i przedstawicieli, pod gabinetem kolejni dwaj przedstawiciele > patrzący niby od niechcenia na godziny urzędowania, no i jak tu wejść do > gabinetu przed chorą pacjentką, dla której ten lekarz właśnie tu jest, a ty > repie jesteś zwykłym intruzem, lekarz cię widzi jako kolejnego danego dnia > nachalnego akwizytorzynę piątego czy dwunastego i nie wyprosi cię tylko > dlatego, bo może coś mu dasz...Koszmar do którego można przywyknąć. A > wiecie ,że ostatnio lekarzy odwiedzają przedstawiciele firm kosmetycznych i > bankowi?? Proponują lekarzom karty kredytowe... No i przedstawiciele firm pogrzebowych. Odpowiedz Link Zgłoś