Gość: odrzutek Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 23.06.11, 13:24 Cześć Niestety poległem w tym roku na testach do KPMG i podczas AC w PwC. Czy ktoś się orientuje, czy będę miał możliwość w przyszłym roku powtórzyć testy oraz aplikować ponownie do PwC na to samo stanowisko? Z serdecznymi! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cs Re: Praca w BIG 4 IP: *.ip.netia.com.pl 24.06.11, 00:11 spróbuj do EY - tam nie ma AC . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gusiak Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.06.11, 15:30 Słuchajcie - poległam na AC w Deloitte i chciałabym aplikować do innego działu. Czy moje testy są już zdane na amen, czy możliwe, że do innego działu te wyniki mogłyby być za słabe? Czy automatycznie przechodzę do kolejnego etapu, czy możliwe, że powiedzą "nie"? Możecie też coś opowiedzieć o działach podatkowych Deloitte i rekrutacji do nich? Z góry mega wielkie dzięki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 19:22 Możliwe że ten wynik będzie niedostateczny przy aplikacji do innego działu. A gdzie teraz aplikowałeś i gdzie było Twoje AC? Odpowiedz Link Zgłoś
medicus_frustratus Re: Praca w BIG 4 29.06.11, 00:27 Witajcie! Przepraszam, że zakładam temat, który może wydać się lekko off-topic, aczkolwiek popularność tego forum oraz temat mojego pytania niejako "zahaczający" o tę tematykę skłoniły mnie do tego. Mianowicie: czy absolwent medycyny ma szansę na jakąkolwiek pracę w konsultingu(doradztwie)? Jak do tej pory mam wrażenie, że uzyskany przeze mnie tytuł wręcz mnie stygmatyzuje jeżeli chodzi o pracę w korporacji, mimo iż jest najzwyczajniej w świecie równoważny magistrowi. Zdaję sobie sprawę, że najpewniej będę musiał zacząć swoją karierę od stanowiska w firmie związanego bądź ze sprzedażą bądź z badaniami klinicznymi. Docelowo marzę jednak o konsultingu. Czy ktoś z szanownych Forumowiczów zetknął się kiedyś z podobną sytuacją i mógłby służyć jakimiś radami? Jaka mogłaby być najszybsza droga do wymarzonej profesji? Znam bardzo dobrze język angielski, z wszelkiego rodzaju testami zarówno werbalnymi jak i numerycznymi jestem otrzaskany. Niestety, żadna z firm konsultingowych nie chce mi nawet dać szansy się wykazać, dziękując mi już na wstępie procesu rekrutacyjnego. Czy ktoś może wie, czy istnieje jakaś okrężna droga do tego rodzaju kariery? Jestem osobą pracowitą, gotową dokształcać się ustawicznie w dziedzinach związanych z przyszłą pracą zawodową(zaoczny licencjat czy magisterka z FiR na SGH itp.) W tej chwili jestem na stażu podyplomowym i wiem, że to ostanti dzwonek aby wprowadzić swoje życie na nowe tory. Będę wdzięczny za wszelkie porady i sugestie. Jednocześnie zaznaczam, że jestem w pełni świadom na co się porywam i czego chcę od życia. Zatem za wszelkie rady typu "przemyśl to raz jeszcze" albo "twoje pobudki do pracy są bardzo niskie" z góry dziękuję. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
medicus_frustratus Re: Praca w BIG 4 29.06.11, 00:35 Po prostu jestem młodym, ambitnym mężczyzną i nie mam zamiaru wiązać się z medycyną kliniczną i pracować za psie pieniądze z nadzieją, że "może-kiedyś-coś-tam-zarobię". Żyje się tu i teraz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 29.06.11, 07:09 Aplikujesz na praktyki, zdajesz testy, prezentujesz bullshitową gadkę szmatkę na AC i masz pracę w big4. Że kijową, to zupełnie inna sprawa, ale w końcu większość tak zaczynała. Po pół roku, jak się sprawdzisz, umowa o pracę. itd. Na Twoim miejscu zastanowiłbym się (jeśli jednak ta medycyna ma się do czegokolwiek przydać) nad doradztwie w firmie, która ma klientów w firmach farmaceutycznych, restrukturyzuje szpitale, etc. - ? może to by było czymś ciekawym. Czy w PL jest coś takiego? Nie wiem, ale na zachodzie na pewno. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.mm.pl 29.06.11, 20:59 nie jest moja intencja Ci docinac, poniekad Cie rozumiem, ale to naprawde smutne, ze ludzie po medycynie chca isc do pracy w korporacji, bo tam dobrze placa :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 29.06.11, 22:57 A gdzie w jego wypowiedziach widzisz (może nie zauważyłem, stąd pytam) stwierdzenie, że konsulting interesuje go ze względu akurat na zarobki? Akurat "w zawodzie" byłby pewnie w stanie zarobić więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wars Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.11, 11:37 Czy ktoś dostał już ofertę praktyk z Deloitte? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Praca w BIG 4 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.07.11, 13:32 Wystarczy przeczytac druga wypowiedz autora...: "Po prostu jestem młodym, ambitnym mężczyzną i nie mam zamiaru wiązać się z medycyną kliniczną i pracować za psie pieniądze z nadzieją, że "może-kiedyś-coś-tam-zarobię". Żyje się tu i teraz :)" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 03.07.11, 18:16 No cóż... takie efekty czytania co drugiej linijki - sorry ;) Nie mniej jednak zaskakuje mnie, że absolwent medycyny uważa, że akurat w korporacji zajmującej się doradztwem zarobi więcej, niż w innych miejscach. W każdym razie - nie polecam big4, bo tu wcale się dużo nie zarabia (przynajmniej przez pierwsze kilka lat). A stosunek ilość pracy do pensji jest mniej korzystny niż w innych firmach. Odpowiedz Link Zgłoś
westillneedheros Re: Praca w BIG 4 21.07.11, 16:25 Witam, poszukuję kogoś, kto mógłby mi powiedzieć co nieco więcej o biurze firmie Ernst and Young we Wrocławiu - jakie są warunki finansowe, ludzie, atmosfera, tempo pracy??? Czy jest dużo nadgodzin i jak się pracuje? Jakie proponują warunki dla osób po studiach znających dobrze języki obce do pracy w audycie? Jaka jest na początku pensja? Czy 5k brutto to realna kwota? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
westillneedheros Re: Praca w BIG 4 21.07.11, 16:27 p.s. chodzi o stanowisko Associate. z góry dzięki za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.mikolow.multimetro.pl 29.07.11, 21:05 czy orientujecie się ile płacą w PwC Service Delivery Centre w Katowicach na stanowisku associate i senior? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praktyka2010 Re: Praca w BIG 4 IP: *.xdsl.centertel.pl 23.07.11, 16:12 hej, ja byłam na półrocznych praktykach w ey we Wrocku w ostatnim sezonie. Intern od A1 niewiele się różni, więc pozwolę sobie odpowiedzieć na Twoje pytania. Na początek możesz się spodziewać 3-tygodni szkoleń w Wawie i w ośrodku pod Wawą. Będą to m.in. zajęcia z udzielania feedbacków, dress code'u, ale przede wszystkim z IFRS i obsługi programu GAMx. Gwarantują zakwaterowanie i wyżywienie, zwracają koszty dojazdu. Generalnie fajnie, spotyka się ludzi z całej Polski. Weź na poważnie, jak będą Ci mówić, że to Twoje najlepsze 3 tyg. w audycie ;) Potem powrót do Wro i zderzenie z rzeczywistością. Praca minimum 8h/dziennie, w busy season (styczeń-marzec 9h). Tydzień bez nadgodzin to tydzień stracony (przynajmniej w sezonie). Inwentaryzacja w sobotę/święto narodowe/Sylwestra lub Nowy Rok jest pewna, więc nie planuj nic specjalnego. Tym bardziej, że info możesz dostać dopiero w okolicach 20 grudnia... Tempo pracy jest zabójcze, przynajmniej dla mnie takie było. Praca/sen/praca/sen, a w nocy śni Ci się excel :P Ale niektórzy to lubią ;) Niech Cię nie myli to, że biuro jest we Wrocku. Pracujesz na cały Dolny Śląsk, a mogą Cię nawet "wypożyczyć" innym biurom (podobno najgorsze jest Katowicko-Krakowskie ;). Może się złożyć, że przez 2 miesiące nie będzie Cię we Wro. Stąd te opowieści, że firma to Twoja nowa rodzina oraz firmowe dowcipy o dzieciach, które się widuje na lodówce... Na pocieszenie dodam, że latem, kiedy już nie ma tylu projektów kończą w piątek o 12 czy 13 :) Ludzie ogólnie ok. Ciepło Was tam przyjmą, będą jakieś imprezy integracyjne, mecze siaty/nogi i pogaduchy w kuchni. Wiadomo, każdy ma jakieś odchyły, nikt nie jest idealny. Ale to głównie od Ciebie zależy, czy się tam wpasujesz. Języki obce, oprócz angielskiego, się nie liczą, więc nie ma z tego powodu żadnych profitów. Jako A1 za to będziesz miał pewnie Multi Sporta, opiekę medyczną i jeszcze jakieś dodatki. Inna kwestia, czy będziesz miał czas z nich korzystać :-> I najciekawsze: stawka... Praktykanci w zeszłym roku dostawiali 18PLN brutto na dzieło. A1 pewnie dostają parę groszy więcej, ale podobno płaca netto spada (wiadomo-ZUS). Także możesz sobie policzyć pi razy oko ile dostaniesz ;) Do tego dochodzą jeszcze diety. Ogólnie nie jest źle. Jest tylko mały problem, z tego co wiem, do Wro przyjmują wyłącznie po praktykach. Wiadomo, chcą sobie ludka wychować. Jeśli jest ogłoszenie to spoko, pewnie kogoś szukają. Po prostu nie wiem czy są wolne miejsca, czy też zapełnili sobie luki kadrowe przez zeszłorocznych praktykantów. W każdym razie, próbować możesz,aplikowanie nic Cię nie kosztuje :) Podsumowując: nie zachęcam, nie odradzam. Każdy niech sam się zastanowi, czy praca w audycie to jest to i sam testuje na własnej skórze. Kasa nie jest najgorsza, jeśli dla Ciebie tylko to się liczy, ale w okresie od października do marca nie ma życia. W każdym razie powodzienia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szindi Re: Praca w BIG 4 IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 25.07.11, 21:26 Konkretne pytanie i takiej odpowiedzi oczekuje :) Tegoroczne testy z angielskiego do PwC i Centrum Oceny. Ktoś był? Podpowie coś ?Co było ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: thomas Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 15:41 zapraszam do zapoznania się z zarobkami w firmach na www.pracodawiedz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 23.07.11, 14:41 to może ja podzielę się swoim doświadczeniem w jednej z firm BIG 4 (na chłodno, po kilku latach): po udanej rekrutacji - dla inteligentnej osoby a jednocześnie nie kujona (za takiego się uważam - jestem prawnikiem z wykształcenia, ale nigdy nie bałem się matmy - która się w życiu przydaje) nie powinno być z tym problemów... chociaż większość aplikantów testów oczywiście nie zalicza na odpowiednim poziomie. Byłem na 2 miesięcznym stażu przed kilku laty w Warszawie a pochodzę z innego dużego miasta. Warunki super, niczego nie brakowało, napoje do woli, luksus w biurze etc. Na początku była super atmosfera, w pierwszym dniu poznajesz wszystkich ze swojego działu i jak każdy trainee zaczynasz od tzw. researchów i innej pracy typu kserowanie (jako najmłodszy musisz swoje odpracować). Zarobek 1750 zł netto - jak na Warszawę krucho.... Po jakimś czasie niektórzy ludzie zaczynają pokazywać różki, ale to inna historia... Ludzie? Od super inteligentnych i chętnych do pomocy ludków do podsrywaczy i młodych wilków ze wsi, którzy dla pracy w korporacji gotowi są do wszystkiego i niestety także do tzw. podsrywania. Cecha wspólna - wszyscy dobrze znają angielski i generalnie są bystrzy. Moja przełożona - no cóż nie trafiłem najlepiej, ważne są wspólne zainteresowania a my ich nie mieliśmy i wydaje mi się, że to także miało znaczenie w tym, iż staż trwał tylko 2 miesiące po czym mi podziękowano. Starałem się pracować jak najlepiej i kiedy po 2 miesiącach mi podziękowano było mi autentycznie przykro choć nie czułem się w Warszawie najlepiej i z dzisiejszej perspektywy zadowolonego pracownika innej branży dziękuję Bogu, że wtedy ten staż się skończył bo podatki nie są tym co chciałbym robić przez całe życie... No ale nie popełnia błędów ten co nic nie robi i na początku tego nie wiedziałem. Plusy stażu: poznanie korporacji i całej jej otoczki, podszkolenie języka, poznanie Warszawy, nowych ludzi (także obcokrajowców) i w ogóle umiejętności samodyscypliny co bardzo przydaje mi się w obecnej pracy, gdzie na szczęście nie wszyscy są takimi alfami i omegami jak w Big 4 - powtarzam na szczęście. Minusy: duży stres, nie chodziłem z radością do pracy jak do obecnej (!) Kiedy przychodziłem do Big4 myślałem, że złapałem Pana Boga za nogi i tak myśli większość ludzi z zewnątrz. Dodam, że startowałem do 3 firm z Big 4 - do pierwszej zabrakło mi 1 pkt z angielskiego, do drugiej się przyjąłem i ją opisuję a do trzeciej byłem w trakcie tj. przed AC, na które nie pojechałem z powodu akceptacji oferty z 2). Dodam jeszcze, że z mojego działu sprzed około 5 lat nie ma już ok. 50% składu co jest dosyć wymowne. Ponoć w oddziałach lokalnych ludzie nie są merytorycznie tak dobrzy jak w Wawie, ale megalomanów oczywiście nie brakuje. Chętnie odpowiem na pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szindi Re: Praca w BIG 4 IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 25.07.11, 22:15 Tegoroczne testy z angielskiego do PwC i Centrum Oceny. Ktoś był? Podpowie coś ?Co było ? Odpowiedz Link Zgłoś
montecalvo Re: Praca w BIG 4 02.08.11, 13:20 Gość portalu: Szindi napisał(a): > Tegoroczne testy z angielskiego do PwC i Centrum Oceny. > Ktoś był? Podpowie coś ?Co było ? Test z angielskiego wygląda dokładnie jak ten przykładowy na ich stronie. Trzeba było napisać 2 krótkie wypowiedzi na ok 200-250 słów, streścić artykuł (ok 100-150 słów) i w 50 słowach odnieść się do zdania podkreślonego w artykule. W pierwszym punkcie na pewno było pytanie czy ekologię powinno się brać pod uwagę przy planowaniu ekonomicznym (pozostałych 2 nie pamiętam). W drugim było: czy dzieci powinny się uczyć języków obcych biorąc pod uwagę dostępność translatorów online czy kieszonkowych łumaczy LUB jakie są wady studiów zagranicznych i czy zalety przyćmiewają wady (3 pytania nie pamiętam) Artykuł był o kawiarniach i restauracjach gdzie nie ma cennika i klient płaci tyle, ile uważa za słuszne. Bliżej mogę opisać rekrutację w EY. Pierwszy etap to test numeryczny i werbalny (identyczne są w Deloitte, na prawdę dostałam to samo). Test z Angielskiego to np wstawianie prepositions, wybranie poprawnego gramatycznie zdania (2 podobne zdania, tylko np w innych czasach, która forma jest właściwa), oraz pytania T/F do tekstu. Blisko miesiąc czekałam na telefon w sprawie interview. Rozmowę miałam z osobą z HR. Dużo pytań, na pewno innych niż się spodziewałam. Byłam przygotowana na pytania podobne do tych www.graduate-consulting.com/interview/competency-questions lub www.wikijob.co.uk/wiki/ernst-young-interview-questions O co mnie pytano? Czym różni się EY od innych firm z Big 4. Jakie inne firmy konsultingowe poza Big 4 znam, czym EY różni się od nich i dlaczego do nich nie aplikowałam. Pytania o szkolenia, które mnie czekają (tu dużo skrótów i pytanie czego mogą dotyczyć te konkretne szkolenia). Pytania o TARAS (zależało mi na innych działach doradztwa podatkowego, ale podobno TARAS najbardziej pasuje do mojego profilu). Poza tym sporo pytań dotyczących mojego CV (osoba, z którą miałam rozmowę była przygotowana, nie musiałam od początku opowiadać o sobie, doświadczeniu itd)- dotyczących głównie uniwerystetów i organizacji studenckich. Generalnie bardzo na luzie, bez stresu. Na samym początku zostałam poproszona o przejście na 'Ty'. Nie czułam się jak podczas rutynowego interview z wcześniej ustalonymi pytaniami z kartki. Od razu zostałam poinformowana, że 'zdałam' i przeszłam do kolejnego etapy, czyli rozmowy z managerem, która ma się odbyć w przyszłym tygodniu. Standardowo jest jeszcze rozmowa w języku angielskim. W moim przypadku z tego zrezygnowano, bo angielski jest moim drugim językiem ojczystym. Aplikowałam na praktyki, ale podczas rozmowy poinformowano mnie, że nie widzą mnie na praktykach, tylko od razu rozmowa dotyczy etatu. Miałam możliwość zadania pytań i oczywiście skorzystałam z tej okazji (głównie pytałam o rekrutację, podstawowe informacje odnośnie pracy, bo bardziej szczegółowe pytania chcę zadać managerowi). Na sam koniec jeszcze trochę opowiedziałam o moich zainteresowaniach, planach wakacyjnych itp. Podsumowując: bardzo pozytywne doświadczenie, żadnych nerwów, wszystko z uśmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guruPR Re: Praca w BIG 4 IP: *.rijndata.nl 28.07.11, 23:03 A możecie coś powiedzieć o nieklasycznych stanowiskach w big4? Interesuje mnie ich PR/marketing/komunikacja - jakkolwiek zwana. - jakie zarobki - czy tez po 12h dziennie - jaka atmosfera? Aktualnie widzę ofertę w KPMG na specjalistę ds. marketingu i komunikacji: www.proto.pl/ogloszenia/praca/info?itemId=98508 Ktoś może to polecić / zniechęcić do tego?:) Odpowiedz Link Zgłoś
milenkaja Re: Praca w BIG 4 29.07.11, 15:54 Dla potomnych info nt. rekrutacji na stanowiska z doświadczeniem w DTT (podatki, biuro lokalne), niestety niepełne ponieważ moja przygoda skończyła się już na pierwszej rozmowie;) Po ok. 2 tyg. od wysłania aplikacji dostałam tel. z zaproszeniem na rozmowę. Rozmowa odbyła się po 3 dniach od telefonu (był to najpóźniejszy możliwy termin). Zostałam poproszona do pokoju telekonferencyjnego, do którego po 5 min. weszły 3 pracownice działu do którego prowadzona jest rekrutacja i od razu uprzedziły, że odbyć się ma kilka rozmów i pytania mogą się powtarzać (od samego początku prowadzący rozmowę przechodzą na "ty", warto się na to przygotować). Następnie zostałam poproszona o opowiedzenie o sobie, co zostało uzasadnione tym, że prowadzące dopiero dostały moje CV i nie zdążyły się z nimi zapoznać (prawdopodobnie powinnam zareagować na tę informację). Następnie standardowe pytania o "projekty" z aktualnej pracy, dlaczego aplikowałam akurat na to ogłoszenie i doprecyzowywanie szczegółów z CV (włącznie z zainteresowaniami). Potem był czas na moje pytania. Cała rozmowa po polsku, zero pytań merytorycznych. Na koniec zostałam poinformowana, że przyjdą do mnie następne osoby (być może rozmowa byłaby dłuższa, ale jakoś się nie kleiło). Podczas oczekiwania powinnam prawdopodobnie wyjść i zainterweniować, że nikt do mnie nie przychodzi, ale nie miałam ochoty na teatrzyki, więc stwierdziłam, że sprawdzę ile czasu dają na decyzję:) Na decyzję jest ok 30 minut, potem przychodzi sekretarka, sprawdza czy się nie uciekło, a po ok. minucie podziękowała mi i poinformowała, że jeśli będą zainteresowani to oddzwonią. Dla zdeterminowanych do pracy w czwórce rozmowa (przynajmniej pierwsza) dość prosta, a pracownicy sympatyczni. Wiele informacji na temat rozmów interwałowych można znaleźć na stronach anglojęzycznych. Po tej rozmowie prawdopodobnie czekała mnie również rozmowa po angielsku i merytoryczna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankie Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 31.07.11, 23:52 No właśnie - jak płacą nie-konsultantom? Na jakim poziomie są HR-y czy marketing? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marlon Re: Praca w BIG 4 IP: *.ip.netia.com.pl 17.08.11, 14:52 przecieżdo takiej roboty idzie się tylko żeby za 1 do 3 lat przenieść się na normalne dobrze płatne stwnowisko np: kontroler finansowy, dyrektor finansowy itp ja tak zrobiłem po roku w audycie. Należy pamiętać, że jest tam dużo karierowiczów, którzy podpierd..., koloryzują, zawiązują świńskie koalicje, a twórcy systemu ocen nie przewidzieli tu brzydko napisze takiej polskiej mentalniści. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 21.08.11, 19:10 Po roku w audycie odchodzą ci, który są o to poproszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 26.08.11, 20:40 chyba nie zostałeś dyrektorem finansowym po roku pracy...na kontrolera to też za mała wiedza po roku w audycie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.mikolow.multimetro.pl 29.07.11, 21:13 Jakie zarobki w PwC Service Delivery Centre na stanowisku senior associate albo associate? Z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.stream.pl 30.07.11, 12:19 a umowy big 4 wysyła pocztą polską czy kurierem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 06.08.11, 23:25 naprawdę nie masz większych zmartwień...?żałosne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Patryk Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 05.08.11, 15:10 A tak z innej beczki: wiecie może ile zarabia się w konkurencji BIG4? Np. TPA Horwath, BDO, Grant Thornton Frąckowiak? Z góry dzięki za odpowiedzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: 31.18.65.* 10.08.11, 23:23 dziwi mnie,ze sa takie slabe zarobki w audycie! aplikowalam na stanowisko w ksiegowosci i poki co moje oczekiwania finansowe 4500 zl brutto zostaly zaakceptowane - tzn z tego wychodze zalozenia, skoro dalej biora mnie pod uwage... jestem po studiach licencjackich za granica, mam doswiadczenie jako-takie w ksiegowosci, ale marzy mi sie tez dalsza nauka, by pracowac pozniej w audycie, ale wtedy musialabym skonczyc studia Master, ktore sa tutaj na wysokim poziomie... ale w tej sytuacji nie wiem czy te studia mialyby sens, skoro musialabym jeszcze 2 lata studiowac i pozniej zarabialabym tyle samo?! Co do jezyka angielskiego...moze nie moge sie jeszcze tak do konca wypowiadac, bo nie wiem do ktorego etapu dojde, ale ja startuje z bieglym niemieckim a j.angielski tylko na poziomie komunikatywnym. Czy wie ktos moze jak to by wygladalo, gdybym teraz dostala ta prace i bym ta oferte odrzucila, czy bylabym skreslona z ponownej rekruracji np. za 2 lata? Startuje do Wroclawia, testy juz przeszlam, jedna rozmowe z pania z posrednictwa (po ang i po polsku), jutro mam miec rozmowe z kims z HR z EY (rowniez telefoniczna). Moze ktos pracuje w ksiegowosci i moze podzielic sie wrazeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.11, 05:37 powiedz mi startujesz do księgowości, ale go gss we wrocławiu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.stream.pl 14.08.11, 17:19 czy dostał ktoś już informacje nt. szkolenia przed praktykami z EY ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewelina Re: Praca w BIG 4 IP: *.sitel.net.pl 14.08.11, 22:10 Podobno mają dopiero we wrześniu rozsyłać informacje o szkoleniach. Czy mógłby ktoś opowiedzieć jak wygląda praca w E&Y w biurze w Krakowie? Widziałam kilka opisów dot. Warszawy i Wrocławia, ale o Krakowie cisza.... A chętnie się dowiem co mnie czeka :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 15.08.11, 12:52 Pewnie wygląda podobnie o ile nie tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: 78.9.78.* 14.08.11, 23:02 ja --> przepraszam nie wiem co znaczy skrot gss aplikowalam do Wroclawia do Ernst&Young do tzw. Shared services center chetnie odpowiem na pytania, jezeli masz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ju Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.11, 22:38 wlasnie o centrum usl wspolnych mi chodzilo. dostalas się? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: 78.9.78.* 16.08.11, 10:41 ja mialam przed soba jeszcze tylko jeden etap; przeszlam rozmowe z biurem posrednictwa/rekrutacyjnym, testy, potem rozmowa telefoniczna z HR(Ernst&Young) i wlasciwie od mojej decyzji zalezalo czy mnie umowia na rozmowe osobista juz z menagerem we Wroclawiu, choc tu z tego co zrozumialam to raczej juz bardziej formalnosc, bo rozmowa po niemiecku, wiec raczej zadnych niespodzianek by nie bylo. Ostatecznie podjelam decyzje, zeby sie wycofac z dalszej rekrutacji zewzgledu na fakt przeprowadzki z Niemiec no i pare innych wzgledow m.in. no ale tez po rozmowie z HR jak dowiedzialam sie dokladniej na czym praca polega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina place w PwC IP: *.ghnet.pl 19.08.11, 18:32 witam, chcialabym sie jakie w przyblizeniu sa obecnie place na najnizszym stanowisku - konsultatna w audycie w PwC w Warszawie? mam rozmowy niedlugo, nie ejstem z warszawy, chcialabym wiedziec czy jest sens dalszej rekrutacji, czy sa one warte zmiany miejsca zamieszkania. i moze dosc glupie pytanie, ale nie orientuje sie w ogole, czy nadgodziny sa platne w big 4? z gory dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: place w PwC IP: *.adsl.inetia.pl 20.08.11, 10:10 PwC Warszawa: bez praktyk - ok 4500 brutto po praktykach - ok 5000 brutto Nadgodziny w PwC płatne. Inne firmy różnie (płatne albo do odebrania). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomy Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 20:06 A jak wygląda rekrutacja do tax w Big4 dla osób z doświadczeniem (2,5 roku) w kancelarii prawnej zajmującej się wyłącznie doradztwem podatkowym? test + AC czy inna metoda? przymierzam się do aplikowania i chcę wiedzieć na co się szykować. z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 29.08.11, 20:41 szykuj się na rozmowę, raczej nie na rekrutację taka, jak na praktyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomy Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 29.08.11, 20:53 dzięki za odpowiedź. Rozmowa bardzo merytoryczna - case study czy raczej o projektach nad którymi miałem okazję pracować, czy pasuję do zespołu, itp.?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 29.08.11, 21:29 To może z mojego doświadczenia (3+ roku doświadczenia - rekrutacja do innego działu) - rozmowa praktycznie tylko o poprzednich doświadczeniach i projektach + kilka pytań od dziewczyny z HR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kazuya Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 02.09.11, 20:15 Mam pytanie - na jaki okres zawiera się umowy w big4? Czy sa to umowy na czas określony (i jaki?) czy też są to umowy na czas nieokreślony (renegocjowane co rok)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 03.09.11, 11:03 Na czas nieokreślony. Co rok, po ocenach, wysyłają aneks do umowy z informacją o podwyżce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do mijo81 Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.stream.pl 03.09.11, 14:24 czy informacje o szkoleniu przed praktykami wysyłają na papierze czy trzeba czekać na telefon ? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 06.09.11, 18:56 chyba mailem ..... spoko, jeszcze miesiąc czasu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaa Deloitte Prawnik/Młodszy Prawnik Wrocław IP: *.adsl.inetia.pl 09.09.11, 17:47 Hej, czy jest ktoś kto aplikował może na stanowisko prawnika albo młodszego prawnika do Deloitte we Wrocławiu? Czy dostaliście już może jakąś odpowiedź - zaproszenie na testy itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaaa Re: Deloitte Prawnik/Młodszy Prawnik Wrocław IP: *.adsl.inetia.pl 18.09.11, 17:39 Hej, nikt nic nie wie??? a może chociaż ktoś mi powie ile może trwać taka rekrutacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Praca w BIG 4 IP: *.iurid.amu.edu.pl 25.10.11, 12:29 nieokreślony? Akurat. nie wiem jak gdzie indziej ale w KPMG to umowy wylacznie na czas określony. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 01.11.11, 23:21 A na jakich to stanowiskach dają na czas określony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.11, 10:16 no ponoć jest to reguła, a na jakim stanowisku wolę nie pisać żeby nie wkopywać kumpla jakby się okazało, że regułą to jednak nie jest ;p Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 09.11.11, 21:02 No właśnie to nie jest reguła, a raczej chyba wyjątek ..... z którym jeszcze nie spotkałem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolon Re: Praca w BIG 4 IP: *.spray.net.pl 03.11.11, 18:42 W TPA Horwath beznadziejnie - poza tym wlasciciele wyzyskuja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tak Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.06.12, 20:01 pensje slabe a praca non stop po godzinach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kandydat Re: Praca w BIG 4 IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 31.08.11, 13:18 Do tych co pisali wczoraj testy do deloitte: jak ktos dostanie jakies info to dajcie znac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Just Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.11, 00:33 A gdzie pisaliście te testy i do jakiego działu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kandydat Re: Praca w BIG 4 IP: *.rudaslaska.vectranet.pl 01.09.11, 11:49 K-ce, Audyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taxation KPMG dział podatkowy IP: *.ae.krakow.pl 12.10.11, 12:01 Hejo hejo;) A czy ktoś orientuje się jak wygląda rozmowa rekrutacyjna jak ktoś aplikuje do działu podatkowego? Są pytania z wiedzy np o podatki itp? A angielski? Pytają o jakieś super trudne biznesowe sprawy?:) Słyszałam ze takie rozmowy trwają 3 h i już na samą myśl drżą mi ręce;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: litka [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.11, 20:57 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pytacz Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: 95.108.107.* 02.09.11, 11:24 Wie ktoś może ile osób w tym roku przyjęto do KPMG do audytu NIE po praktykach? Czy asystenci, którzy nie mieli wcześniej praktyk są później gorzej oceniani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wakka wakka Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.toya.net.pl 02.09.11, 14:47 Odnośnie Twojego drugiego pytania to wiem, że w na pewno w 2 (akurat w KPMG to nie wiem) osoby po praktykach mogą liczyć na wyższe pensje w porównaniu do 'absolwenta' - ale jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie (chociażby rok jako księgowy) to już dostaje tyle samo. Różnice to kilkaset plnów. A i jeszcze jedno - te różnce po jakimś czasie się zacierają - i z tego co wiem to po jakimś czasie wszyscy zarabiają podobnie - oczywiście max do stanowiska seniora, bo od managera w górę to pewnie rozbieżności są i to niemałe :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' 03.09.11, 13:45 Gość portalu: Pytacz napisał(a): > Wie ktoś może ile osób w tym roku przyjęto do KPMG do audytu NIE po praktykach? > > Czy asystenci, którzy nie mieli wcześniej praktyk są później gorzej oceniani? Podobno jest ich trochę, napewno więcej niż rok temu. Gorzej są oceniani Ci co gorzej pracują i tyle. Jak będziesz lepszy od asystenta po praktykach to będziesz miał lepszą ocenę (zdarzają się tacy). Jak będziesz gorzej pracował to będziesz miał gorszą ocenę ..... chociaż znająć życie to będzie tłumaczył to tym, że nie byłeś na praktykach :) Które biuro KPMG? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: 95.108.107.* 03.09.11, 15:58 Moja odpowiedź na to pytanie byłaby równoznaczna z podaniem mojego imienia i nazwiska :) Zatem odpowiem, jeżeli Ty (zgodnie z polityką KPMG pomijam formę grzecznościową :P) się ujawnisz :) Moją ocenę będę tłumaczyć moim zaangażowaniem, a nie praktykami czy ich brakiem :) Chcę tylko wiedzieć, czy odbyte praktyki przekładają się (co do zasady) na jakość pracy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johnny Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.09.11, 23:40 czy informacje o szkoleniu przed praktykami wysyłają na papierze czy trzeba czekać na telefon ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.kg.net.pl 05.09.11, 07:32 Nie wiem jak przed praktykami, ale o szkoleniach dla A1 mieli informować mailowo, więc podejrzewam, że dla praktykantów będzie podobnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart EY praktyka 6M a potem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 11:51 Wiecie może, czy po praktyce w EY, oczywiście jeżeli człowiek się sprawdzi, można zacząć pracę wcześniej niż od września, będąc na V roku, np. od razu po obronie, albo wcześniej? Niby wakacje fajna sprawa, ale szkoda czasu trochę.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: EY praktyka 6M a potem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.11, 11:59 chodzi o Audyt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.ghnet.pl 13.09.11, 18:34 A ja mam pytanie zupełnie z innej beczki. Czy to 3tygodniowe szkolenie w e&y jest płatne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: 192.193.116.* 13.09.11, 19:26 tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uu Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.dynamic.chello.pl 13.09.11, 20:50 Nie jest płatne :) a jeszcze w niektórych przypadkach będą ci przysługiwały diety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.09.11, 20:58 wydaje mi sie, ze pytajacemu pod pojeciem "platne" chodzilo o to, czy otrzyma za nie wynagrodzenie (stawka godzinowa). z tego co wiem, za czas szkolenia diety nie przysluguja, bo Firma zapewnia wyzywienie, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: suzi Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.ghnet.pl 14.09.11, 16:54 Dokładnie o to mi chodziło ;) Dzięki za odpowiedź ;) Mam jeszcze jedno pytanie, do osób które już zakończyły praktyki, a mianowicie czy w trakcie pracy istnieje możliwość "wyskoczenia" na 2h na zajęcia? oczywiście zakładam, że później te 2h trzeba byłoby odpracować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ojj Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.dynamic.chello.pl 14.09.11, 21:43 Jasne że możesz wyskoczyć, zwłaszcza jeżeli masz projekt na na drugim końcu Polski. A tak serio to praktykanci są rozliczani od godziny więc odrabiać tego nie trzeba, poprostu dostaniesz swoją robotę do zrobienia i masz ją zrobić. Zdarzały się sytuacje, że senior nie chciał puścić praktykanta na egzamin a praktykant na to żeby pocałował się w d**** i nie oberwało mu się za to. Zależy na jakich ludzi trafisz ale raczej zapomnij o możliwości wyskoczenia na zajęcia. A do jakiego biura i firmy aplikujesz? Bo w tym roku w niektórych przyjęli więcej ludzi niż potrzeba więc nie będzie problemu z zamienieniem się z kimś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.net.stream.pl 15.09.11, 15:17 to jak w końcu jest z tymi szkoleniami ? płacą czy nie płacą wynagrodzenia za nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.kg.net.pl 15.09.11, 17:46 Oczywiście, że płacą, jeżeli tylko są w czasie trwania umowy o pracę. Skoro masz podpisaną umowę od października, a szkolenie jest w październiku, to dostajesz miesięczną stawkę taką jak w umowie. Nie wypłacają za to diet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.11, 17:55 a co jeżeli umowa praktyk jest umową zlecenia, wynagrodzenie za godzinę? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' 22.09.11, 18:16 Tak samo, jeśli masz umowę zlecenia od dnia rozpoczęcia praktyk to ci zapłacą. Jeśli nie to ci nie zapłacą. Nie lepiej się zapytać HRów od kiedy będzie obowiązywać wasza umowa? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' 06.09.11, 19:08 Gość portalu: pytacz napisał(a): > Moja odpowiedź na to pytanie byłaby równoznaczna z podaniem mojego imienia i na > zwiska :) Zatem odpowiem, jeżeli Ty (zgodnie z polityką KPMG pomijam formę grze > cznościową :P) się ujawnisz :) > > Moją ocenę będę tłumaczyć moim zaangażowaniem, a nie praktykami czy ich brakiem > :) Chcę tylko wiedzieć, czy odbyte praktyki przekładają się (co do zasady) na > jakość pracy :) Jeżeli z Wawy to takich jak ty było tak pi razy drzwi ze 20 osób może więcej więc i tak by cię nikt nie znalazł. Jak z biura lokalnego to się nie ujawniaj. Praktyki powinny się przekładać na jakość pracy, bo z założenia jeśli robisz coś po raz pierwszy, drugi czy trzeci to powinieneś robić to gorzej niż po raz dziesiąty, jedenasty czy dwunasty. Tylko, że ludzie są różni i jeden po trzech razach jest już lepszy od tego co jest już po trzynastu razach. Nie ma reguły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Skierka Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' IP: 78.133.200.* 08.09.11, 09:20 > Praktyki powinny się przekładać na jakość pracy, bo z założenia jeśli robisz coś > po raz pierwszy, drugi czy trzeci to powinieneś robić to gorzej niż po raz > dziesiąty, jedenasty czy dwunasty. Nie tyle "powinieneś", co "masz prawo". Nikt normalny nie oczekuje gorszej pracy, tylko lepszej, ale debiutantom się więcej wybacza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ayn praktyka IP: *.cyberghostvpn.com 08.09.11, 22:44 witam, chcialam sie dowiedziec jaka jest szansa na zostanie w E&Y w audycie po praktykach. iiiii moze jakies rady co robic, a czego nie robic na praktykach, zeby jednak ta oferte pozniej dostac..? ;-) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohh Re: praktyka IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 15:45 Hmm za wiele robić to nie trzeba bo większość zostać nie chce więc biorą tych co chcą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E Re: praktyka IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 15:57 Serio niewiele chce zostać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ohh Re: praktyka IP: *.dynamic.chello.pl 09.09.11, 17:59 Dużo zależy od biura, danego roku/naboru i przyszłego zapotrzebowania kadrowego. Jeżeli się sprawdzisz to będą chcieli żebyś został Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kandydat Re: praktyka IP: *.stk.vectranet.pl 15.09.11, 21:54 Dostał juz ktoś odpowiedź odnośnie AC w Deloitte ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: dam prace ''Pracownik E-mail'' 22.09.11, 18:12 Gość portalu: Skierka napisał(a): > > Praktyki powinny się przekładać na jakość pracy, bo z założenia jeśli rob > isz coś > > po raz pierwszy, drugi czy trzeci to powinieneś robić to gorzej niż po ra > z > > dziesiąty, jedenasty czy dwunasty. > > Nie tyle "powinieneś", co "masz prawo". Nikt normalny nie oczekuje gorszej prac > y, tylko lepszej, ale debiutantom się więcej wybacza. To czy im się więcej wybacza to zależy od wybaczającego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marco Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.uni.lodz.pl 09.10.11, 13:43 No właśnie. Wg ustawy aby zostać biegłym rewidentem obowiązkowo należy odbyć 1-roczną praktykę w rach. oraz 2 letnią aplikację. Czyli idąc tym torem uprawnienia można zdobyć w 3lata (przy założeniu zdania egzaminów). Co natomiast kiedy jest się zatrudnianym od razu jako asystent w audycie w BIG4. Wg ustawy chyba dopiero 3letnie zatrudnienie w audycie jest równoznaczne z 1 roczną praktyką w rachunkowości. Plus 2 lata aplikacji... Wychodzi aż 5 lat zatrudnienia z BIG4 aby zdobyć uprawnienia? Innymi słowy lepiej iść do biura rachunkowego na 1 rok czasu a pozneij dopiero wbijać do BiG 4 na aplikacje niż od razu zostawać asystentem? Troche bezsensu ale pewnie coś przeoczyłem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taxation KPMG dział podatkowy IP: *.ae.krakow.pl 12.10.11, 12:03 Hejo hejo;) A czy ktoś orientuje się jak wygląda rozmowa rekrutacyjna jak ktoś aplikuje do działu podatkowego? Są pytania z wiedzy np o podatki itp? A angielski? Pytają o jakieś super trudne biznesowe sprawy?:) Słyszałam ze takie rozmowy trwają 3 h i już na samą myśl drżą mi ręce;) Poza tym jest spora szansa ze zdublowałam wpis;) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 12.10.11, 18:58 Gość portalu: marco napisał(a): > No właśnie. Wg ustawy aby zostać biegłym rewidentem obowiązkowo należy odbyć 1- > roczną praktykę w rach. oraz 2 letnią aplikację. Czyli idąc tym torem uprawnien > ia można zdobyć w 3lata (przy założeniu zdania egzaminów). Co natomiast kiedy j > est się zatrudnianym od razu jako asystent w audycie w BIG4. Wg ustawy chyba do > piero 3letnie zatrudnienie w audycie jest równoznaczne z 1 roczną praktyką w ra > chunkowości. Plus 2 lata aplikacji... Wychodzi aż 5 lat zatrudnienia z BIG4 aby > zdobyć uprawnienia? Innymi słowy lepiej iść do biura rachunkowego na 1 rok cza > su a pozneij dopiero wbijać do BiG 4 na aplikacje niż od razu zostawać asystent > em? Troche bezsensu ale pewnie coś przeoczyłem :) Nic nie przeoczyłeś. Tylko żeby rozpocząć pierwszy rok aplikacji to trzeba mieć zdane 7 egzaminów (w tym wszystkie z I i II sesji) a drugi rok - po 10 egzaminach, więc musimy założyć, że przechodzisz przez nie jak burza bez żadnej wpadki. No i poza tym ciężko o biuro rachunkowe, które zapłaci ci tyle co asystentowi w BIG4, zasponsoruje egzaminy i szkolenia. Czyli bez sensu jeśli szybko zdajesz i nie interesuje cię aspekt finansowy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosciowa Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.adsl.inetia.pl 16.10.11, 15:04 Czy orientuje sie ktos jak nalezy interpretowac milczenie hr (ey) po sesji testowej, po ktorej dostalem wiadomosc zwrtona o pozytywnym wyniku testow i majacym nastapic kontakcie i ustaleniu terminu rozmowy. U mnie mija tydzien od meila. Jak dlugo nalezy czekac? Czy jest sens dzwonic, czy milczenie jest wymowne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GImalik Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: 193.111.166.* 18.10.11, 13:58 U mnie jest podobna sytuacja - tydzień temu otrzymałem odpowiedź, że testy zostały przeze mnie pozytywnie zaliczone, i że mam czekać na decyzję w sprawie dalszej rekrutacji... No więc czekam na AC. Ale jak długo mam czekać? Jak było u was? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magik Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.stk.vectranet.pl 19.10.11, 16:11 Ktoś wie ile płacą w SDC w Katowicach na stanowisku Associate/Senior Associate ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.ptim.net.pl 19.10.11, 20:49 pewnie tak 4,5-5/7-9 w zależności od cyferki po stanowisku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: 193.111.166.* 26.10.11, 14:39 Mam pytanie! Dwa tygodnie temu przeszedłem pomyślnie wszystkie testy do PwC, i aktualnie czekam na zaproszenie na AC. Czy zdarza się, że pomimo zdanych testów - nie zapraszają na ACC? Jakie są praktyki w tym zakresie? dzięki z góry za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
strzelecbytomski Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 28.10.11, 11:40 andrew, dziwne. Do mnie zadzwonili dzień po testach w Warszawie, że zapraszają na rozmowę. AC nie było, była tylko rozmowa + kazus do rozwiązania. Czasami podobno (przykład koleżanki) zdarza się im zapomnieć. 2 tygodnie to dużo czasu, zadzwoń do nich spokojnie do działu HR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: 193.111.166.* 28.10.11, 11:47 A aplikowałeś do doradztwa podatkowego? Ja już rozmawiałem z babką od HR-ów, i ona mi powiedziała, że na informację o AC to można czekać tak gdzieś do miesiąca czasu, bo muszą uzyskać feedback z dużej ilości biur. A kiedy aplikowałeś?+ Jak wygląda ten kazus? Dzięki za info! Odpowiedz Link Zgłoś
strzelecbytomski Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 28.10.11, 12:10 Tak, do doradztwa podatkowego w tym miesiącu, testy rozwiązywałem na początku. Od testów online poprzez testy na miejscu aż do rozmowy i kazusu. Kazus jest niezwykle duży (około 8 stron tekstu samych przepisów, dają jedynie te, która są potrzebne) a czasu na niego jest... dokładnie 30 minut. Czasami nie robią w ogóle AC jeśli potrzebują ludzi na już. Jeśli chcesz więcej informacji to pisz prywatną wiadomość. Odpowiedz Link Zgłoś
stokrotkiewicz Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 28.10.11, 12:29 Nie wiem dokładnie jak tutaj mam pisać prywatną wiadomość... mógłbyś mi odpisać na maila: stokrotkiewicz@wp.pl ? Będę bardzo wdzięczny.... Zwłaszcza odnośnie tych kazusów, to nigdy o tym nie słyszałem, jak to wygląda.... Dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
strzelecbytomski Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 28.10.11, 13:02 już piszę maila Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: 193.111.166.* 08.11.11, 16:40 No... ja aplikowałem do jednej z Big4 i prawie po misiącu jeszcze nie doczekałem się telefonu w sprawie zaproszenia na AC. A do Ciebie zadzwonili? Po jakim czasie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: termin rozmowy + kto to jest partner IP: *.aster.pl 29.10.11, 16:49 czesc, czy dostalas juz odp? Ja rowniez czekam na telefon, napisano mi, ze testy przeszłam pozytywnie i mam czekac na kontakt telef w sprawie rozmowy. Chcialabym znac jej termin:) Mam jeszcze jedno pytanie do Was. Kim jest partner. Prosze nie smiejcie sie z tego pytania, ja na prawde nie wiem, nigdy nei bylam w temacie takich firm. Dzieki z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.aster.pl 29.10.11, 16:50 czesc, czy dostalas juz odp? Ja rowniez czekam na telefon, napisano mi, ze testy przeszłam pozytywnie i mam czekac na kontakt telef w sprawie rozmowy. Chcialabym znac jej termin:) Mam jeszcze jedno pytanie do Was. Kim jest partner. Prosze nie smiejcie sie z tego pytania, ja na prawde nie wiem, nigdy nei bylam w temacie takich firm. Dzieki z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.aster.pl 29.10.11, 17:00 Mam jeszcze jedno pytanie. Startuje na pozycje asystenta EY. Obecnie pracuje w banku i zarabiam ca3000pln netto i szczerze mowiac nie chcialabym zarabiac mniej, choc biore pod uwage ewent mniejsze zarobki. Prosze napiszcie jakiej stawki moge oczekiwac w EY jako asystent? Nie chcialabym, zeby to pytanie na rozmowie mialo zly wplyw na jej efekt. Przepraszam, jesli ten temat byl poruszany wczesniej, ale troche sie zrobil balagan na tym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.ptim.net.pl 30.10.11, 00:30 No raczej mniej nie bedzie. W wątku mowa aktualnie o 4,5-5 brutto na stanowisku asystenta. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelecbytomski Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 31.10.11, 12:57 Komuś kto pisał o 4,5 tyś zł ASYSTENT pomylił się z KONSULTANTEM. Asystenci i praktykanci w EY to praca dla ludzi głównie na studiach/zaraz po studiach. I tak, jeśli masz teraz 3000 zł netto w banku, to po przyjęciu na asystenta w EY będziesz miał niższe pieniądze i nie będziesz pracował na podstawie umowy o pracę. Wychodzi to miesięcznie podobno około 2000-2500 zł netto, w zależności od przepracowanego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vil Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.core.ynet.pl 31.10.11, 16:53 3000zł netto w EY dostaje praktykant (jeśli przepracuje tyle godzin, że wyjdzie pełen etat) na umowę zlecenie. asystent pierwszoroczny ma umowę o pracę - dostaje 5000zł brutto jeśli jest bez żadnego doświadczenia lub 5500zł brutto jeśli jest z doświadczeniem np. po praktykach. Odpowiedz Link Zgłoś
strzelecbytomski Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 01.11.11, 09:26 vil, mogę Cię prosić o jakiś kontakt? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vil Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.11.11, 20:34 podaj maila to napiszę ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.aster.pl 01.11.11, 22:39 a mam jeszcze pytanie: mozna byc asystentem na umowe o prace? Aplikowalam jako asystent, bo akurat bylo ogloszenie o naborze prakt/asyst do dzialu, ktory mnie interesuje. Mam 3 letnie doswiadczenie zawod, nie byloby milo zaczynac znow od praktyk czy stazu na zlecenie... Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 01.11.11, 23:22 Asystentem jest się tylko na umowę o pracę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vil Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.11.11, 20:43 w EY praktykantami mogą być tylko studenci. nawet jeśli ma się zerowe doświadczenie, ale ma się skończone studia to zostaje się asystentem na umowę o pracę. jeśli masz już jakieś doświadczenie to możesz dostać od razu wyższe stanowisko z wyższą pensją np. A2 (asystent drugoroczny) lub nawet dostać seniora - ale to zależy od tego czym dokładniej zajmowałeś się w poprzedniej pracy. znam w EY dziewczynę, która pracowała 3 lata w księgowości i po przyjściu do EY została od razu seniorem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.aster.pl 01.11.11, 22:33 To nie brzmi ciekawie, bo 3000 netto to byla moja pensja na start wlasnie w banku i nie tylko moja... i wydawalo mi sie, ze w EY pieniadze sa wieksze niz w innych korpo, zwlaszcza, ze do banku, w ktorym pracuje nie bylo testow, ani szczegolnych wymagan, oprocz ang... szkoda, chociaz moze warto poracowac za mniejsza kase przez jakis czas... poza tym ciekawi mnie ile rekrutacja bedzie trwac, bo jak narazie dluzy sie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrew Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.play-internet.pl 31.10.11, 00:29 Ja jestem w takiej samej sytuacji! A gdzie aplikowałaś? Ja do Pwc. Dwa tygodnie temu powiedzieli mi, że około miesiąca trzeba czekać na AC. No więc czekam, chociaż żmudne to jest nieco... No i na co aplikujesz? Na praktyki czy na konsultanta? W ogóle, cz ktoś mniej więcej jest w stanie powiedzieć, jakie zarobki są na tych dwóch stanowiskach? intryguje mnie także czy: -zdanie wszystkich testów jest równoznaczne z zaproszeniem na AC? -jaki procent praktykantów zostaje konsultantami? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: *.ptim.net.pl 03.11.11, 20:38 Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Powinni wszyscy, chociaż wiadomo - szukasz do momentu zaspokojenia potrzeb, a nie zaprosisz wszystkich na jedno AC. Jeśli więc jest 10 miejsc, a po pierwszych 2 AC jest już 10 "idealnych" kandydatów, to może być różnie z kolejnymi AC. 2. Wszyscy spełniający oczekiwania, choć nie tak od razu (raczej przedłużenie praktyk, później propozycja nie do odrzucenia odnośnie jakiegoś dłuższego urlopu "na poukładanie sobie spraw przed rozpoczęciem pracy" - akurat w okresie letnim pozasezonowym). To oczywiście pod warunkiem, że nie ma jakiejś większej obsuwy z planem sprzedażowym. Bo nie zatrudnią ludzi jak nie ma projektów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mick Re: Obowiązkowa praktyka na biegłego a BIG4 IP: 193.111.166.* 04.11.11, 15:06 czy ktoś z was zdawał testy do doradztwa podatkowego jakoś w październiku? Bo ja do takich osób się zaliczam, i nadal nie dostałem odpowiedzi w sprawie AC Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klaryska Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.11, 12:39 Proszę napiszcie mi czy ma sens wysyłanie do firm Big4 swojego cv ale nie w odpowiedzi na jakąkolwiek ofertę pracy/praktyk tylko zwyczajnie "z marszu". Czy jest szansa, że ktoś się odezwie, czy lepiej czekać na konkretne oferty. Jestem pracownikiem z doświadczeniem i nie wiem kiedy pojawi się jakaś interesująca oferta a nie chcę czekać. Czy ktoś ma takie doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 11.11.11, 15:52 Pracownicy big4 to wąska elita, zarabiają pieniądze o których przedstawiciele zawodów klasycznie uznawanych za nieźle sytuowane(prawnicy, lekarze, architekci) mogą tylko pomarzyć. Bardzo często są absolwentami SGH, robią CFA. Chciałem tylko napisać, że uważam was za absolutną elitę tego społeczeństwa. Nie musicie pracować z plebsem(jak prawnicy czy lekarze), w wieku 27-8 lat stoicie u progu niewyobrażalnej kariery. Pracujecie w korpo, gdzie stawia się na młodość, innowacyjność i dynamizm a nie tak jak w wyżej wspomnianych zawodach, gdzie gerontokracja jest na porządku dziennym. Ehh wiedzie mi się nieźle ale ile bym dał, aby jeszcze raz mieć 19 lat zamiast tych 27 i dokonać innych wyborów. SGH, AIESEC a potem big4...SKY IS THE LIMIT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll To prowokacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 21:12 Jeśli w ogóle można nazwać kogoś w tej branży elitą, to co najwyżej McKinsey czy BCG. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: To prowokacja? IP: *.play-internet.pl 12.11.11, 00:41 Jaka prowokacja człowieku? Co to znaczy "jeśli w ogóle"? Po prostu naiwnym szczeniakom po liceum robi się pranie mózgu, żeby szli na nauki techniczne, robili inżynierów, studiowali medycynę, informatykę, budownictwo czy biotechnologię. A tak naprawdę jedyne co się opłaca to kończenie SGHu- na nich wręcz polują firmy big4. Pójdź na aulę spadochronową i sam się przekonaj. Po 5 latach pracy zostajesz managerem. Zakładając, że zacząłeś na 4 roku jesteś nim w wieku 28 lat. Jesteś młody, masz super płatną pracę, codziennie uczysz się czegoś nowego i nie ma mowy o nudzie. Niestety większość młodych i zdolnych ludzi pójdzie na jakąś nic nie wartą polibudę bo im tak wmówiono(paśtwo, rodzina)...:/ Sam padłem tego ofiarą, że na finanse i rachunkowość nie ma co się pchać, że informatyka, genetyka, budownictwo itp pierdoły. Po prostu chcę przestrzec młodych. Jeśli zdajesz w tym roku maturę, wejdź na strony www.kpmg.pl, ey.com i jeszcze raz przemyśl co chcesz w życiu robić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: troll Re: To prowokacja? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.11, 01:19 "Jeśli w ogóle", bo nie wiem co rozumiesz przez elitę. Chyba elitę finansową... Zrozumiałbym, gdybyś pisał o doradztwie strategicznym czy bankowości inwestycyjnej, ale do BIG 4 biorą co roku mnóstwo osób i nie wiem skąd ta elitarność. Widać dobry PR BIG 4, bo na dzień dzisiejszy te firmy nie mają już absolwentom tak dużo do zaoferowania, w porównaniu do innych firm z branży. Na auli spadochronowej bywałem wiele razy i uważam, że wymienione przez Ciebie kierunki ("dobre" kierunki techniczne, medycyna, informatyka) to dużo lepszy wybór niż SGH. Nie wiem czemu wydaje Ci się, że firmy z big4 "polują" na absolwentów SGH. Studia tak samo masowe jak każde inne w Polsce i nikt nie przyjmie kogoś do pracy tylko dlatego, że ma dyplom SGH, a już na pewno nie będzie się o takiego kandydata "zabijał". Oczywiście są różni ludzie, także tacy, którzy od początku są ukierunkowani na big4 i faktycznie, na SGH ich odsetek jest najprawdopodobniej najwyższy spośród wszystkich uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guest Re: To prowokacja? IP: *.play-internet.pl 12.11.11, 01:50 Masz wiele obiekcji ale zauważ, że ten wątek ma chyba najwięcej postów gazeta.pl. Czyli jednak ta Wielka Czwórka masowo oddziaływuje na wyobraźnię. Znam wielu ludzi nieźle w życiu ustawionych po budownictwie, telekomunikacji, analityce medycznej, medycynie, informatyce. Ale niestety, żaden z nich(włączając w to mnie) nie ma szans osiągnąć ułamka tego, co pracownicy dajmy na to EY. Dlatego chcę po raz kolejny przestrzec młodych a zdolnych i ambitnych: niech kierunki techniczne i medyczne będą dla was zawsze, niezależnie od tego co mówi rodzina i telewizornia, kierunkami drugiego rzutu. Nie dostałeś się na SGH- idź na informatykę czy analitykę. Dasz radę. Ale niech Cię nie kusi, aby uderzać na polibudę czy medycynę nie spróbowawszy dostać się na SGH. Szkoda Twojego talentu, ambicji. Zaoszczędzisz sobie przyszłych rozczarowań. Niestety kierunki biomedyczne i techniczne bardzo silnie oddziaływują na wyobraźnię młodych ludzi, finanse kojarzą się z księgowością itp. Sam padłem tego ofiarą. W rzeczywistości to właśnie po SGHu pracując dla big4 masz szansę poznać wszystkie branże, masz bardzo szeroki ogląd na rzeczywistość. Moje posty nie są prowokacją czy trollowaniem. Po prostu odczuwam moralny przymus ostrzec dzisiejszych 18-20 latków, aby za te 10 lat nie byli rozczarowani czy sfrustrowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vil Re: To prowokacja? IP: *.warszawa.vectranet.pl 12.11.11, 13:26 Guest, swoimi postami podniosłeś mojego ego, bo nigdy za elitę się nie uważałam, mimo, że pracuję w EY i dostałam się swego czasu do PwC ;). a tak na serio, to uważam, że nieco przesadzasz - to prawda, że praca w big4 daje bardzo duże możliwości, można się tu naprawdę wiele nauczyć, zdobyć cenne doświadczenie, ale nie powiedziałabym, że w innych branżach nie da się osiągnąć tego samego. obracam się wśród ludzi, z których spora część skończyła informatykę (na PW i UW) i to oni zarabiają najwięcej z moich znajomych, oni mają przed sobą ogromne kariery i to oni uczą się najwięcej w swojej pracy. poza tym wydaje mi się, że zbytnio gloryfikujesz SGH. to prawda, że w big4 jest najwięcej absolwentów SGH, bo po prostu ta szkoła ich najwięcej wypuszcza. w EY na równi z absolwentami SGH mile widziani są absolwenci UW czy Uniwersytetów Ekonomicznych z całej Polski. poza tym nie trzeba kończyć FiRu, żeby tu pracować. w tym roku przyjęto między innymi dziewczynę po fizyce i chłopaka po geodezji, więc jak widać, skończenie studiów technicznych nie skreśla niczyjej kariery w big4 ;) i jeszcze jedno... napisałeś, że nie musimy pracować z plebsem. nie do końca się zgodzę - jesteśmy zmuszeni pracować z pracownikami firm, które są naszymi klientami, a niestety wśród nich jest wiele osób, delikatnie mówiąc, bardzo działających na nerwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaz Re: To prowokacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.11, 09:38 Za 10 lat to prawnicze zawody mogą wyginąć totalnie, zatem doradztwo podatkowe razem z nimi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msil Re: To prowokacja? IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.11, 22:05 Dlaczego tak uważasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kaz Re: To prowokacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.11, 09:15 Wejdź na jakiekolwiek forum prawników a zobaczysz. Prawnicy przegrywają z googlem i programami komputerowymi. Zauważ, że doradcy podatkowi praktycznie prawie wcale nie udzielają porad dotyczących samego prawa - głównie opracowują optymalizacje czy dokonują czynności związanych z postępowaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: To prowokacja? IP: *.waldex.3s.pl 21.11.11, 21:36 pojęcia nie masz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msil Re: To prowokacja? IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.11, 23:58 1) To samo można powiedzieć o tłumaczach i wynalazkach typu google translator - ich też skazujesz niniejszym na wyginięcie? 2) Fora prawne z reguły nie udzielają pomocy prawnej, są jedynie miejscem, gdzie użytkownicy mogą świadczyć taką pomoc, nieodpłatnie, bez ponoszenia jakiejkolwiek odpowiedzialności (anonimowość), zatem nie mogą być tożsame z poradami prawnymi udzielanymi przez przeznaczone do tego osoby "w realu". Analogicznie rzecz się ma z lekarzami - aby skutecznie zdiagnozować problem i zasugerować ewentualne rozwiązanie, niezbędna jest osobista konsultacja. Programy udzielające porad prawnych? Przyznam, że jeszcze nie spotkałem takowych. 3) Doradcy podatkowi z reguły nie zajmują się poradami prawnymi, tylko m. in. czynnościami podanymi przez Ciebie. 4) Zawód doradcy podatkowego (tax consultant) istnieje także w gospodarkach bardzo dobrze rozwiniętych, np. w Kanadzie, która należy do ścisłej czołówki światowej jeśli chodzi o łatwość płacenia podatków. Dla porównania - Polska mieści się w drugiej dwusetce. Doradców podatkowych przybywa około 300 na rok; tych aktywnie działających jest ok. 10 tys. Ich korporacja jest stosunkowo normalna; nie można mówić o ograniczeniu zawodu w sytuacji w której teoretycznie (po spełnieniu innych warunków ma się rozumieć) może go uzyskać każda osoba posiadająca wyższe wykształcenia w Polsce. Sam nie jestem doradcą podatkowym, ale jak dla mnie używanie określenia "pozytywny trend rozwojowy", jakież to można wyszukać w internecie na ten temat jest jak najbardziej zasadne. Trudno w tej sytuacji mówić o wyginięciu zawodu w perspektywie najbliższych lat. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znowu ja Re: To prowokacja? IP: *.wtvk.pl 23.11.11, 01:09 Ale w kanadzie nie ma takiego bezmyślnego, taśmowego produkowania prawników jak w Polsce, jako facet z branży prawniczej powiem krótko - na rynku usług prawniczych przetrwają tylko najsilniejsi. Ich będą zawsze potrzebować firmy do przekształceń czy fuzji, także do optymalizacji. Zwykli ludzie nie korzystają z usług prawnika, bo wolą zaoszczędzić 100 zł na poradzie, nawet jeśli wiąże się to z ryzykiem płacenia grubych tysięcy w przyszłości. Efektem będzie to, że masa prawników (adwokatów, radców i doradców prawnych) nie będzie miała klientów. Co oni zrobią? Będą szturmować to, co jest niszowe: zawód komornika czy doradcy podatkowego co spowoduje pogorszenie sytuacji także w tych zawodach. Zauważ, jak się zmieniło podejście do zawodu referendarza sądowego: kiedyś nikt nie chciał nim być ze względu na małe zarobki, teraz ludzie zabijają się o te posady bo nie ma pracy dla prawników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msil Re: To prowokacja? IP: *.dynamic.chello.pl 23.11.11, 16:44 W Polsce ostatnimi czasy jest generalnie rzecz biorąc nadprodukcja wszystkich ludzi z wyższym wykształceniem - spójrz choćby na taką statystykę: www.stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/PUBL_Studenci_szkol_wyzszych_w_Polsce_w_roku_akademickim_2007_2008.pdf Jeśli dla rynku usług prawnych szykują się gorsze czasy, to co można powiedzieć o pedagogach, inżynierach itd.? Przecież ich kształci się znacznie więcej niż prawników. Tylko proszę nie serwuj tutaj modnej ostatnimi czasy gadki o wyższości studiów technicznych; ludzie po tych studiach tak samo narzekają. Pewni swego mogą być chyba tylko studenci medycyny. Nadpodaż na całym rynku usług oferowanych przez wykształconych ludzi niedługo stanie się faktem. Z tego co słyszałem, prawnicy nie lubią podatków. Doradztwo podatkowe to po części także wiedza ekonomiczna. Widziałeś kiedyś prawnika, który zajmuje się rachunkowością? No i kwestia trudnego egzaminu... Skuteczność komorników chyba nie w każdym regionie jest identyczna, ponadto z tego co wiem ich mianuje minister sprawiedliwości, inaczej są asesorami... A "kiedyś" sprawa referendarzy i ogólnie aplikacji wyglądała ździebko inaczej :))) Abstrahując, stomatologów jest w Polsce też najwięcej w Europie w przeliczeniu na osobę, a ich usługi jakoś nie tanieją. Przeciętny Polak chyba nie lubi dentystów :) Zgadzam się, że świadomość prawna w Polsce powinna się zmienić. Nie chcę się tutaj kłócić o "pietruszkę", ale skąd u Was, prawników, takie czarnowidztwo? Wiadomo, że część się w zawodzie odnajdzie, inni nie. Jak w każdej branży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no cóż Re: To prowokacja? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.11, 10:39 Bo ja wiem, czy pocieszające jest to, że inni mają jeszcze gorzej? Pedagogika to od zawsze był kierunek dla tych, którzy lubią mieszkać z rodzicami (bo na własne mieszkanie mało którego pedagoga stać, chyba, że wysoko zajdzie w strukturach albo pracuje np. w więziennictwie - albo ma bogatego małżonka ;) ) Nie wiem jak tam w przypadku inżynierów, ale jeśli chodzi o prawników to nasz rynek zmierza prostą drogą w stronę portugalskiego - został on całkowicie rozregulowany poprzez dopuszczenie wszystkich magistrów prawa do zawodu adwokata (a i tak jest ich mniej niż w Polsce), co spowodowało załamanie się rynku i masowy exodus prawników do innych krajów. Co do stomatologów - nie ma analogii, taka prawda, że jak ludzi boli ząb to do stomatologa MUSZĄ iść. A jako, że ludzie się coraz gorzej odżywiają to popyt na usługi rośnie. Natomiast brak prawnika ludzi nie boli (dosłownie) więc wielu myśli, że nie są im potrzebni. A potem płacą grubą kasę... no cóż, jedna z metod oszczędzania po polsku ;) Prawnikom w podatki nawet opłaca się iść (mniejsza kasa niż w przypadku radców prawnych, ale przynajmniej mniejsza szansa na totalne wypadnięcie z rynku - a bezpieczeństwo w dzisiejszych czasach to ważna rzecz :) ) ale ekonomistom polecałbym jednak trzymanie się z dala od usług prawniczych, jak już ktoś musi iść w podatki bo to jego pasja to lepiej zostać biegłym rewidentem, bo ma on znacznie szersze uprawnienia, zawierające w sobie znaczną część uprawnień doradcy podatkowego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: msil Re: To prowokacja? IP: *.dynamic.chello.pl 24.11.11, 12:50 Chodziło mi raczej o to, że młodemu dentyście też jest trudno założyć własny gabinet, bo podobnie jak w przypadku prawników konkurencja spora a wyposażenie/utrzymanie chyba jeszcze wyższe... Idąc tym tokiem myślenia można dojść do wniosku, że niedługo wszystkie korporacje przestaną istnieć, z biegłymi/księgowymi także... Skoro społeczeństwo/politycy domagają się otwarcia zawodów, to dlaczego by nie mieli się upomnieć o te pozaprawnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: To prowokacja? IP: *.ptim.net.pl 16.02.12, 22:31 Kolego, nie wiesz jak to wygląda, to się nie wypowiadaj. A z tymi zarobkami, to już chyba w ogóle jakiś żart. Ludzie z big4 masowo uciekają do biznesu, gdzie za mniej pracy mają większe zarobki. Elita? Jaja sobie robisz. Najgorsze jest to, że ktoś sobie to weźmie do serca i zamiast robić w życiu coś sensownego, to pójdzie do takiej kijowej pracy zmarnować najlepsze lata swojego życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna branża Re: Praca w BIG 4 IP: *.free.aero2.net.pl 17.11.11, 14:02 Witam wszystkich studentów. Pracuję wprawdzie w innej branży, ale też jestem po tych najlepszych uczelniach i wszyscy moi koledzy na studiach walczyli o BIG4. Jak to wygląda po 3 latach? CI którzy tam poszli, zapier.... po 12 godzin i dostają marne pieniądze w stosunku do tego, co można dostać w normalnych firmach po awansie. Moja pierwsza pensja w innej firmie na najniższym stanowisku wynosiła w 2008 roku 6000 brutto - w żadnej z BIG4 bym tyle nie dostał. Potem to już zależy od tego, jak pokierujesz swoja karierą, ale mając 27 lat można zarobić i 20000 brutto, a bardzo dużo osób zarabia paręnaście k brutto. Sęk w tym, że są oni specjalistami w konkretnej dziedzinie, mają znajomości w konkretnej branży i wiedzę, która daje duże zyski/oszczędności pracodawcy. Jakby się pchali na studiach do BIG4, to byliby jednymi z kilkuset takich samych konsultantów albo audytorów - wtedy ciężko się wybić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rty Re: Praca w BIG 4 IP: *.cable.smsnet.pl 19.11.11, 01:26 pochwal się branżą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rty Re: Praca w BIG 4 IP: *.cable.smsnet.pl 19.11.11, 01:27 można dostać pracę w BIG4 bez znajomości angielskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
mmmajkel Re: Praca w BIG 4 21.11.11, 10:34 Hej, chciałbym startować na praktyki do big4. Jestem na 4tym roku finansów, nie mam jeszcze żadnego doświadczenia. Na jaka prace w cv najlepiej patrzą w big4? Tzn gdzie najlepiej szukać praktyk itp żeby mieć większe szanse? Biuro rachunkowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 21.03.12, 02:01 Najlepiej patrzą na taką, która jest taka sama lub podobna do tej którą będziesz wykonywał w BIG4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: audytor Testy - dress code IP: *.icpnet.pl 21.11.11, 01:10 Hej, Ciężko mówić o dress code w odniesieniu do testów rekrutacyjnych, ale sobie na to pozwoliłem :)) O ile oczywiste jest dla mnie jak się ubierać od pracy czy na rozmowę kwalifikacyjną, to już niekoniecznie jeśli chodzi o testy (rekrutacja na praktyki w Deloitte). Możecie się podzielić swoimi doświadczeniami? Wiadomo, że trzeba ubrać się elegancko, pytanie tylko czy musi być to garnitur czy może wchodzi w grę mniej oficjalny strój, np. marynarka i koszula bez krawata - na stronach BIG 4 widuje się takie konfiguracje :P Z góry dzięki za Wasze spostrzeżenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Beata Re: Praca w BIG 4 IP: *.toya.net.pl 23.11.11, 14:55 Witam, Mam takie pytanie: Chciałabym za mniej więcej rok starać się o pracę w Deloitte - skończę wtedy licencjat i rozpocznę studnia mgr, no i doszlifuję przez ten rok angielski. Na ten moment pracuję jako księgowa. Przyszło mi jednak na myśl, że być może mój profil nikogo nie zaineteresuje, ponieważ mam 35 lat (a więc za rok, wiadomo...). Czy w ogóle zawracać sobie głowę zaczynaniem od początku w Big4? Czy w ogóle mam jakieś szanse? Czy ktoś ma o tym jakieś pojęcie i mógłby mi coś doradzić? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vil Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.11.11, 10:59 jeśli masz spore doświadczenie w księgowości to myślę, że możesz próbować i wcale nie musisz koniecznie zaczynać od początku. znam przypadki, gdy osoby pracujące w księgowości przyszły do big4 do audytu od razu na stanowisko seniora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: psycholog Re: Praca w BIG 4 IP: 156.17.155.* 24.11.11, 19:58 cześć, pytanie jest skierowanie do ludzi pracujących w audycie. Jakie główne problemy psychologiczne związane z pracą w audycie zauważyliście u siebie/ swoich znajomych. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 09.02.12, 19:36 @psycholog...znam kilku pracowników big4, mnóstwo studentów i absolwentów psychologii. Ci z audytu cechują się znaczną inteligencją, pewnością siebie, dynamicznością i odpornością na stres, są mówiąc kolokwialnie normalni. Za to studenci psychologii to chodzące DSM IV, znam nawet psychotyka ciągnącego na olanzapinie chcącego być w przyszłości psychoterapeutą(sic!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 09.02.12, 20:13 No, może o czymś zapomniałem. Zauważyłem łagodną, przemijającą hipomanię po dostaniu się do tej pracy, awansie na Supervisora i potem na Managera :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deal Deloitte - angielski IP: *.icpnet.pl 01.12.11, 17:22 Hej! Chciałem spytać jaki wynik z angielskiego w Deloitte można uznać za "dobry". Firma posiada jakiś minimalny próg? W przypadku testów werbalnych i analitycznych można łatwo zobaczyć jak wypadło się na tle innych kandydatów, ale z angielskim jest gorzej:) Kierując się tylko swoją opinią ciężko ocenić poziom trudności testu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anka Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 25.01.12, 22:32 a jak wygląda sprawa języków? czy język hiszpański jest ceniony? czy tylko niemiecki, francuski, włoski się liczy? jak to wygląda w Big4? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 26.01.12, 19:45 takie języki nie są cenione, prawda jest taka że nawet angielskiego się niewiele używa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 09.02.12, 19:25 Ludzie, co się stało?? czy to forum umarło? Należy je pilnie reanimować. Jestem fanem big4, zawsze chciałem tam pracować i praca tam była moim marzeniem ale niestety ze względu na skończony kierunek studiów nie będzie mi to nigdy dane. Big4 została więc tylko moim hobby. Czytając to forum, wypowiedzi insiderów mogłem przynajmniej zamknąć oczy i przez chwilę poczuć się jak pracownik tych firm. To była moja cotygodniowa psychoterapia. Mijo, wróć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 09.02.12, 19:31 Ludziska, pytajcie, odpowiadajcie, opisujcie wrażenia, opisujcie pracę. Niech ci, którym udało się zacząć poziom wyżej podzielą się wrażeniami z tymi, którym to nie wyszło. Ciągle np. nie wiem ile zarabia partner, z jakimi przejawami prestiżu swojego zawodu spotyka się na codzień audytor itp. To musi być fajne uczucie, skończyłeś sobie SGH, jesteś dajmy na to A2 czy seniorem, idziesz do firmy i mając te 26 lat tłumaczysz głównym księgowym, dyrektorom finansowym co i jak a oni tylko się pocą aby ich niekompetencja nie wyszła na jaw. To musi być coś jak god-mode w Doomie(ci, którzy są juz na stanowiskach Senior i wyżej powinni pamiętać to uczucie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ferdek Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.mm.pl 09.02.12, 20:16 Chłopie nie zawracaj im głowy, oni teraz na projektach się gimnastykują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 01:23 Nigdy do tej pory nie było tak długo trwającej przerwy, powodem musi być coś innego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man who kne2much Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 14:40 > Nigdy do tej pory nie było tak długo trwającej przerwy, powodem musi być coś in > nego... Moze glowni autorzy watku juz nie pracuja w b4 ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: *.superkabel.de 10.02.12, 07:27 czy w big4 pracuja tylko po SGH?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man who knew2much Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 14:30 > czy w big4 pracuja tylko po SGH?! w audycie to pewnie glownie SGHy + absolwenci innych szkol ekonomicznych. W Advisory mysle, ze jest juz pewna roznorodnosc - Politechniki zdarzaja sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 16:20 Udało się, wracają oznaki życia forum ;) No ja mówię o Warszawie, tam w audycie jednak głównie SGH. Oczywiście są wyjątki ale tendencja jest więcej niż wyraźna. Dlaczego autorzy mieliby nie pracować? A nawet jeśli nie pracują to pracuje ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 16:21 Chętnych na dużą kasę i prestiż z pewnością nigdy nie zabraknie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 16:34 Fenomenalne jest też to, że takiej ogromnej kariery i pieniędzy nie zarobisz nigdzie indziej, w żadnym zawodzie. Zanim przysłowiowy prawnik zrobi aplikację czy lekarz specjalizację tutaj już jesteś Partnerem- czyli współwłaścicielem korporacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.unknown.vectranet.pl 16.02.12, 20:22 Jak ktoś po studiach prawniczych dostanie się do BIG4 to równie dobrze przeszedłby rekrutację do dowolnej warszawskiej sieciówki prawniczej. A tam zarobki jednak chyba wciąż są wyższe niż w BIG4. A dziś w prawie aplikacja nie jest nikomu potrzebna do dużych pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: man who knew2much Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.12, 17:24 @reanimacja_forum, nie bardzo mogę się połapać czy Ty jednak pracujesz w kpmg/dt/pwc/ey czy nie. Raz mówisz, że z powodu wykształcenia nie pracujesz, a za chwilę pokazujesz wiedzę odnośnie statystyk zatrudnienia ;) Pytam tak z ciekawości. Swoją drogą audyt był już omówiony w każdą stronę na tym forum, a nadal jest mało informacji odnośnie działów advisory/legal. Poza tym, to mówienie o prestiżu/rozwoju itp. to tylko puste slogany. Czasami bawią mnie ludzie, którzy dostają niemal ekstazy na nazwę jakiejś korporacji. Ja w swoim cv mam kilka dużych firm (w tym big4) i myślę, że mam odpowiedni dystans do tego. Nie robi na mnie to wrażenia i nie mam potrzeby "szpanowania" pracą w biurowcu w Warszawie w korporacji. Take it easy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 17:30 No mi właśnie tylko tego do szczęścia brakuje, po prostu bardzo mi to oddziaływuje na wyobraźnię. Pieniądze mam, może nie jakieś olbrzymie, ale na realizację moich potrzeb w sam raz. Pracę mam. Niby powinienem być zadowolony ale właśnie tego biurowca w centrum Warszawy mi do szczęścia brakuje. A te firmy jednak robią wrażenie bez dwóch zdań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 17:37 Ja jestem jednym z tych ścisło-przyrodniczych kierunków zamawianych, które cholernie ciężko było skończyć bo były trudne a po których 95% absolwentów klepie biedę. Ja na szczęście zaliczam się do tych pozostałych 5%, udało mi się i zarabiam naprawdę przyzwoicie. Sądzę, że do etapu managera mam szansę iść łeb w łeb z zarobkami, ewentualnie zarabiać niewiele mniej. Poziomu zarobków partnera nie osiągnę w moim zawodzie nigdy. Natomiast szlag mnie trafia jak sobie pomyślę, że mogłem skończyć SGH, przez 5 lat się praktycznie obijać a potem pracować w tych ekstatycznych firmach, które robią olbrzymie wrażenie i dają nieograniczone możliwości. Nie pracuję ani nie pracowałem w żadnej z nich, ale są one moim hobby. Nie przyznaję się do tego w realu w obawie przed wyśmianiem ale na forum mogę dać upust swoim frustracjom. To tak jakby np. ktoś, kto nigdy nie był pilotem znał się na samolotach bo jego pasją jest lotnictwo. Rozumiesz?? B.T.W. Wiesz, że budynek E&Y na Rondzie ONZ jako jedyny w Polsce jest klasy AAA? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 10.02.12, 17:48 Piszesz, że o prestiżu i rozwoju to tylko puste slogany. O ile co do prestiżu mogę się zgodzić, bo to pojęcie subiektywne, dla jednego prestiżem jest pracować w wielkiej korpo(to ja), dla innego prowadzić własną firmę, dla trzeciego robić karierę akademicką a dla jeszcze kogoś innego pracować przy rozwoju nowych technologii. Zgoda. Ale możliwości rozwoju to zupełnie co innego. Ja sam nie wiem czym będę się zajmował za 5 lat. W tych firmach masz mega jasno wyłożoną ścieżkę kariery, z rozpisaniem kim będziesz i czym będziesz się zajmował 10 lat w przód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nanan1234 Re: Praca w BIG 4 IP: *.skierniewice.vectranet.pl 10.02.12, 18:38 tak, oczywiscie, ze jest jasna sciezka kariery, jesli wejdziesz w dupe najpierw seniorom i managerom, a dalej partnerom; przy okazji przelecisz jednego lub drugiego seniora lub managera, a nawet jednego partnera, ktory lubuje w plci meskiej w D. good luck! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) dziewczynka Re: Praca w BIG 4 IP: *.147.18.198.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.02.12, 21:44 hej a jest tu może ktoś kto na dniach jakoś pisal testy rekrutacyjne do kpmg? Może coś powiedzieć o talentQ? Czego się można spodziewać? Co należy sobie powtórzyć przed rozwiązaniem? Pytam, poniewaz pisałam testy do deloitte i powiem, że zaskoczył mnie te zadanka na teście logicznym - niby łatwe, ale żeby wiedziec co liczyć trzeba było mieć podstawową wiedzę w zakresie ekonomii tj. tego czym chociażby różni się przychód, obrót od zysku etc. Czy test do kpmg też wymaga takiej wiedzy? Z góry dzięki za wszelkie info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: *.superkabel.de 11.02.12, 08:27 a to ze oczekuja podstawowej wiedzy z zakresu ekonomii to chyba logiczne?:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: Praca w BIG 4 IP: *.147.24.167.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.02.12, 11:35 :) moze i logiczne - ale jestem prawnikiem i startuje do podatkow, wiedzialam ze będzie się liczyło, ale nie wiedziałam ze wymaga sie ode mnie jakiejs tam wiedzy ekonomicznej. A pytanie nie dotyczylo tego czy bylo to logiczne czy tez nie, a tego czy ktos moze sie wypowiedziec nt testow talentq - jakie tam wiadomosci nalezy sobie z ekonomii powtorzyc, zeby nie wylozyc sie na prostym zadanku z obliczen - tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 11.02.12, 21:34 Dziewczynka, ale papiery składałaś do biura w Warszawie czy gdzieś poza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 11.02.12, 16:57 a niby po co???podatki to samo prawo, do niczego ekonomia się nie przyda. pracuję w tym parę lat i wierz mi, to jest praca prawnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziewczynka Re: Praca w BIG 4 IP: *.182.223.98.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.02.12, 19:58 reanimacja_forum - tak do wawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 13.02.12, 18:29 Powodzenia zatem! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: *.superkabel.de 13.02.12, 22:19 czy ktos pracuje moze w dziale podatkowym - ceny transferowe (najlepiej EY) i moze cos wiecej o pracy w tym dziale powiedziec? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.unknown.vectranet.pl 16.02.12, 20:26 No niby same prawo, ale rozumieć pojęcia obrót, dochód, zysk to wypada znać choćby żeby umieć zrozumieć ustawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 16.02.12, 22:05 Ty chyba nie jesteś prawnikiem i nie intepretujesz przepisów, bo widzę, że zupełnie nic nie rozumiesz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 16.02.12, 22:19 Praca w audycie w big4 to praca równie atrakcyjna co praca w fabryce foxconn, albo w szwalni. Tyle, że za dobre pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 16.02.12, 22:15 Nie. W dziale w którym pracuję absolwenci uczelni ekonomicznych stanowią mniejszość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awesome dwarf Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.02.12, 16:22 Może czas zaktualizować listę dotyczącą wynagrodzeń :) Na początek proponuję napisać jakie są zarobki dla audytu i advisory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 16.02.12, 22:23 na glasdoor są zarobki z big4 - proponuję tam zajrzeć; ja np. zarabiam zajebiście dużo, ale to kwestia b. subiektywna; na forum mało kto Ci napisze faktyczne zarobki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awesome dwarf Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.12, 23:52 zgadzam się, glassdoor jest bardzo przydatny w tej kwestii. Jednak myślę, że dla wielu osób nie jest oczywiste np. ile zarabia 2 i 3-roczny Consultant w Big4. 1-szo roczny consultant zaczyna w od ok. 6k, a Senior zaczyna się w okolicach >=11k. Więc nie jest to takie oczywiste moim zdaniem. Jak sądzicie, jakie są aktualne stawki dla A2 i A3 w Advisory? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 19.02.12, 20:05 Senior zaczyna się od 9k. Zależy od konkretnej firmy i tego na ile siebie sam wyceniasz. Tak samo 1-szo roczny konsultant nie zaczyna od 6k, a raczej od 4,5-5 (audyt). A2, A3 - około tysiaka więcej per szczebelek. Różnice w zarobkach osób na tych samych stanowiskach do seniora włącznie do 15-20%, przy menadżerach mogą być większe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierwszoroczny Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 19.02.12, 22:33 hej:) chciałabym się zarekrutować do 1 z big four. obecnie pracuje w małej spólce audytorskiej (od października) i tak sie zastawnawiam, jak taka osoba jest postrzegana na rekrutacji? jeśli możecie cos doradzić, bede wdzieczna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awesome dwarf Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.02.12, 18:30 No tak, jeżeli chodzi o audyt to się zgadzam. Ale odnośnie Advisory, to ponoć stawki są trochę wyższe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.12, 19:46 a czy ktoś się orientuje jakich stawek można się spodziewać na stanowisku accountant w PWC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 20.02.12, 20:28 Tak, trochę wyższe. Ale też wymagania są wyższe - tu raczej nie rekrutuje się tak jak do audytu (wszystkich, którzy się nadają) i często wymaga się większego stażu pracy (jeśli mówimy o rekrutacji wprost na seniorskie stopnie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awesome dwarf Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.12, 03:03 Dzięki za wyjaśnienie :) A czy orientujesz się może jak długi trzeba mieć staż aby dostać się na seniora jeżeli przychodzi się z zewnątrz (w przypadku awansu z firmy big4 to pewnie ok. 3 lata)? Wiem, że na pewno zależy to od rodzaju doświadczenia, ale mając na myśli przejście kandydata z solidnymi kwalifikacjami (obsługa dużych klientów, ale nie w firmie big4). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coporadzisz? Re: Praca w BIG 4 IP: *.xdsl.centertel.pl 21.02.12, 22:11 Ja tam mam ponad 2 lata doświadczenia w pełnej księgowości na samodzielnych stanowiskach, zaawansowany angielski, zdane 2 egzaminy na biegłego i na seniora mnie nie chcą, a na zwykłego asystęcinę to sorry, ale ja nie chcę. Z drugiej strony jak patrzę kto ma najlepsze fuchy w obecnej firmie to widzę, że właśnie byli pracownicy BIG 4, czasem po niecałych dwóch sezonach. Jakieś szczególne mózgi to nie są, ale BIG 4 otwiera jednak więcej drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 21.02.12, 22:20 w finansowym od seniora oczekuje się całkowitego ogarnięcia projektu (przy trudnych przypadkach oczywiście jest manager); jak nie masz przepracowanego sezonu w big4, to sama mechanika działania firmy może być dla Ciebie trudna do ogarnięcia. przydzielanie zasobów, zasady działania oprogramowania, metodyki, sposób dokumentacji, kto jest kto, itd. stąd myślę, że może być kłopot z seniorem dla osoby, która nie była w big4. inna sprawa, że jak przyjdziesz w październiku na a3, to w następne wakacje już masz tego seniora. jeśli widzisz w tym sens, to może warto? nie znam się na modelach kariery w finansach/rachunkowości, więc nie doradzę. najważniejsze, żeby kasa się zgadzała pod koniec miesiąca- jeśli kasa konsultanta jest dla Ciebie akceptowalna, to ok; jeśli nie, to olać big4 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sherlock Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 11:38 Czyli jak rozumiem zaproponowali Ci A3? Tak jak mówi matja, to całkiem dobra opcja żeby w szybkim czasie trafic na seniora :) Z ciekawości, zaproponowano Ci mniej czy wiecej niz 8k? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: coporadzisz? Re: Praca w BIG 4 IP: *.xdsl.centertel.pl 22.02.12, 18:44 Nic mi nie zaproponowano. Dostałem tylko negatywną odpowiedź i info, że zachowają moje dane w bazie i jak będą mieli ofertę odpowiedniejszą do mojego profilu to się skontaktują - czyli standardowa odpowiedź negatywna. Na asystenta miałbym bardzo duże szanse, ale nie chcę zaczynać od zera znając się już bardzo dobrze na rachunkowości. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 22.02.12, 22:47 Moim zdaniem masz złe podejście. Znasz się już trochę na rachunkowości i myślisz że to pozwala ci na bycie seniorem a asystenta uważasz za zaczynanie od zera. Do tej roboty przychodzą czasem ludzie z kilkuletnim doświadczeniem w audycie (tak było w moim biurze) i często wolą trafić na asystenta niż seniora żeby zapoznać się z metodologią (czasem jest to wynikiem rozmów z partnerem). Lepiej chyba pół roku wdrożyć się na stanowisku asystenta i dopiero wtedy przejść na seniora. W przeciwnym wypadku będzie to wyglądało tak, że asystenci będą uczyli Ciebie a nie ty ich. Znanie się bardzo dobrze na rachunkowości nie ma tu nic do rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 22.02.12, 22:53 Aha przeczytałam jeszcze Twoją wcześniejszą wypowiedź i myślę że masz trochę zbyt wysokie mniemanie o swoim dorobku. Nie chcę ci dokuczać, nic z tych rzeczy, raczej uświadomić jak to wygląda w Big 4. Zdane 2 egzaminy na biegłego to na prawdę nie jest wiele (czasem tyle egzaminów lub więcej mają na swoim koncie new hires A1). Jeżeli rzeczywiście chcesz pracować w tej branży to radzę składać papiery na A2, zarobki w porządku, nie ma jeszcze takiej odpowiedzialności jak senior a można podciągnąć się z metodologii. Wiedza z rachunkowości to jednak nie wszystko a z metodologią już wypada aby senior był w miarę obyty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 23.02.12, 21:11 Metodologia: pl.wikipedia.org/wiki/Metodologia Meotdyka: pl.wikipedia.org/wiki/Metodyka To, że jakiś kretyn źle przetłumaczył słowko 15 lat temu, gdy powstawały biura big4 w PL, to nie znaczy, że trzeba kaleczyć ojczysty język pracując w takiej firmie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ona Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 23.02.12, 21:47 A ja polecam jakieś bardziej wiarygodne źródło niż wikipedia: poradnia.pwn.pl/lista.php?id=7632 Nie jest to zatem kaleczenie języka polskiego a jedno pojęcie zawiera się w drugim ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 23.02.12, 22:39 Zgodnie ze źródłem, które podałaś: "USJP charakteryzuje metodę jako «świadomie stosowany sposób postępowania mający prowadzić do osiągnięcia zamierzonego celu» (znaczenie podobne do pierwszego znaczenia metodyki), a metodologię jako «naukę o metodach badań naukowych i o sposobach przeprowadzania analiz oraz oceniania wartości poznawczej poszczególnych dyscyplin naukowych». Tu chyba mowa o ogólnej metodologii nauk, a może też być szczegółowa, np. metodologia nauk literackich." I tak, owszem, gdy tysiące osób pracujących w zagranicznych firmach będą błędnie tłumaczyć słowo methodology jako metodologię, to w końcu "Wniosek byłby stąd taki, że mieszanie wszystkich trzech wyrazów jest nieuniknione". A do czasu, kiedy oficjalna wykładnia językowa w naszym pięknym kraju ustąpi (po raz kolejny) przed nawałem zagranicznych naleciałości używanie słowa metodologia, gdy ma się na myśli metodykę będzie równie poprawne, co (stosowane w firmie, gdzie obecnie pracuję) forma w miejsce formularza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sherlock Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.12, 10:14 oczywiście , te drobne różnice językowe są bardzo istotne. Ale myślę, że temat naleciałości językowych to temat rzeka. Osobiści podchodzę do wszelkich makaronizmów w sposób mało tolerancyjny, ale chyba nie ma sensu żeby się na forum zbyt mocno ścierac. W imieniu czytelników dziękuję za zwrócenie uwagi na różnice odnośnie terminów metodyka i metodologia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: flyfly z EY Re: Praca w BIG 4 IP: *.219.110.215.devs.futuro.pl 25.02.12, 20:05 to źe masz dośw w księgowości to jedno, a brak dośw. w audycie to druga najważniejsza rzecz. EY bez dośw. w audycie nie zrobi Cie seniorem bo musiałbyś się uczyć audytu od asystenta a nie on od Ciebie Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 21.03.12, 02:12 Na Seniora nie biorą nigdy osoby z doświadczeniem w biurze rachunkowym - doświadczenie musi być w audycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 21.02.12, 22:15 Jeśli mówimy o audycie (a tu głównie mam doświadczenia), to trzeba mieć "dynamit" w cv, żeby ten czas jakoś istotnie skrócić. No i jakieś audytowe doświadczenie wcześniej to w zasadzie mus. Ja na seniora przychodziłem z łącznie około 3 letnim doświadczeniem, a są i osoby, które przychodziły z 6 letnim doświadczeniem - różnie to bywa. Wszystkie szkolenia z metodyk, itd. przechodzą bowiem osoby na stanowisku konsultanta, a nie seniora. Jeśli chodzi o doradztwo, to jest i trudniej i łatwiej zarazem. Tu konsultant/senior nie ma aż tak dużego znaczenia. Oczywiście różni się kasą, ale nie ma takiego podziału jak w audycie "konsultant=murzyn, senior=poganiacz murzynów" (co oczywiście nie oznacza, że na stanowisku typu senior nie jesteś traktowany jak tani wyrobnik). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: awesome dwarf Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.12, 14:06 Dzięki matja, Twoje wypowiedzi są bardzo pomocne :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 21.03.12, 02:03 Gość portalu: reanimacja_forum napisał(a): > Ludzie, co się stało?? czy to forum umarło? Należy je pilnie reanimować. Jestem > fanem big4, zawsze chciałem tam pracować i praca tam była moim marzeniem ale n > iestety ze względu na skończony kierunek studiów nie będzie mi to nigdy dane. B > ig4 została więc tylko moim hobby. Czytając to forum, wypowiedzi insiderów mogł > em przynajmniej zamknąć oczy i przez chwilę poczuć się jak pracownik tych firm. > To była moja cotygodniowa psychoterapia. Mijo, wróć! Doktorek powraca!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))) jaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 19:19 hej, jest tu ktoś jeszcze w ogóje? Mogłby ktos cos powiedziec o tym jak wygladaja w tym roku testy do E&Y ?? czy to wciaz sa testy numeryczny i werbalny shl? i jak angielski? dzieki z gory za odpowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dwudziestolatka Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 22.03.12, 22:06 Wybacz, ale człowiek inteligentny, który chce tam pracować, nie powinien zadawać tak idiotycznych pytań. Ja rozumiem, że to forum jest po to, żeby dzielić się informacjami i rozwiewać wątpliwości, ale to pytanie nie jest na miejscu. No chyba, że masz problemy z wejściem na stronę główną firmy. Wtedy współczuję i radzę nauczyć się zdobywać informacje z internetu samemu, bez niepotrzebnego zawracania ludziom tyłka, bo ta umiejętność też się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Testy E&Y Re: Praca w BIG 4 IP: *.eurocash.pl 07.08.12, 11:49 Hey, testy do E&Y są przeprowadzane przez firmę SHL. Będziesz miał do zdania tetsy werbalne logiczne i analityczne, oczywiście w zależności od stanowiska na jakie aplikujesz. Testy rekrutacyjne są trudne, jednak dzięki odpowiedniemu przygotowaniu możesz przejść je bardzo dobrze. Polecam stronę www.testyrekrutacyjne.com.pl gdzie znajduje się 480 pytań testowych (zbliżonych do tych w E&Y), więc jest to zdecydowanie wystarczająca ilość aby przyswoić się z tymi testami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre testy Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 15.10.12, 12:04 Testy w E&Y są zbliżone do testów psychometrycznych znajdujących się na stronie testcv.pl/pl Te płatne obiektywnie sprawdzają twoją wiedzę i zdolności( m.in logicznego myślenia). Jest trochę więcej czasu do namysłu niż w testach proponowanych przez E & Y więc warto zajrzeć i poćwiczyć. Można wykonywać dowolną ilość testów. Proponowane są testy psychometryczne, logicznego myślenia, analitycznego myślenia, zrozumienie czytanego tekstu oraz sprawdzające znajomość języków obcych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 29.03.12, 00:48 Mijo a jak oceniasz szansę pracy w big4 kogoś po MiSMaP-ie, to takie kuriozalne studia na UW, międzywydziałowe indywidualne studia matematyczno-przyrodnicze. Mam magisterkę z psychologii i bioinformatyki plus dużo przedmiotów z biologii molekularnej i systemowej. Generalnie jestem ogarnięty w informatyce, przez ostatnie 2 lata studiów głównie żyłem z projektów IT :) Do tego niezła matematyka, statystyka. No i ta psychologia, może pomoże przechytrzyć panienki z HR-ów :D Nosiłem się z zamiarem robienia doktoratu z bioinformatyki, aczkolwiek mój entuzjazm do tego gaśnie gdyż zdaje sobie sprawę, że na fajną pracę w tym zawodzie juz po doktoracie w kraju nie mam co liczyć- po prostu nie prowadzi się u nas prac naukowych na odpowiednią skalę i przy zachowanym odpowiednim poziomie. Angol OK. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 02.04.12, 00:10 Na testy raczej cię zaproszą. Potem musisz przekonać menedżerów, że warto w ciebie zainwestować pomimo że nie masz typowego profilu pracownika big4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Equity's darling Re: Praca w BIG 4 IP: *.zone4.bethere.co.uk 23.03.12, 21:28 Hej, aplikuje na stanowisko praktykanta w kpmg, wypelnilem juz test z ang ( c2, czas 59 min). Chcialem zapytac czy taki wynik wystarczy aby otrzymac kolejne testy ? - chodzi mi oczywiscie o czas jaki zajelo mi rozwiazanie - w mailu dostalem info ze srednio zajmuje to 45 min. Czy ktos moze orientuje sie ponadto ile trzeba czekac na kolejne testy ?? Z gory bardzo dziekuje za odpowiedz !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 25.03.12, 11:47 A nie możesz tam zadzwonić i się zapytać?Przecież po to sa dane kontaktowe do HR... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :)))) jaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.205.59.142.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.03.12, 22:09 dziękuję Wam za odpowiedź ;] na stronce e&Y nie znalazłam konkretnej informacji o tym jak wyglądają testy, może ktoś mądrzejszy z tu wypowiadających się poda linka ;p z przykładowymi testami? z ich strony. Odpowiedz Link Zgłoś
malwka22 Re: Praca w BIG 4 26.03.12, 22:57 Witam, chciałam się dowiedzieć od osób pracujących w audycie jako praktykanci i wyżej, jak wygląda wykorzystywanie j. angielskiego w pracy na co dzień? pytam ponieważ mój angielski jest średni i nie wiem czy dam radę z moim poziomem angielskiego, a bardzo bym chciała pracować w big4. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matja Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 27.03.12, 13:48 To zależy od projektu, ale może okazać się, że będzie Ci on potrzebny w dość dużym zakresie. Inna sprawa, że to co Ty uważasz za średni, może być w pełni wystarczający :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gośc Re: Praca w BIG 4 IP: *.unknown.vectranet.pl 28.03.12, 03:12 A jaki wg Ciebie poziom angielskiego jest wystarczający? Bardzo swobodną bierną znajomością i w miarę dogadująca się osoba (czyli gdzieś FCE+) wystarczy? Wiadomo liczy się słownictwo biznesowe, więc zakładam, że taka osoba swobodnie czyta i słucha na tematy biznesowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 28.03.12, 12:31 hej, nie zdawałem nigdy na certyfikaty językowe, więc trudno powiedzieć. Może w praktyce zdarzyć się tak, że masz spotkanie mające na celu omówienie projektu z osobami, które mówią tylko po angielsku i dobrze, żebyś takie osoby zrozumiała. Z drugiej strony też takie osoby muszą ew. zrozumieć to, co przygotowałaś w ramach jakiegoś rozpoznania rynku, analizy, etc. Od czasu do czasu trzeba napisać jakiegoś maila po angielsku. Z sytuacją, że prowadzi się u Klienta rozmowy w pełni po angielsku spotkałem się kilka razy, ale to raczej wyjątek, a nie reguła. Operacyjne spotkania na projektach najczęściej są po polsku. Wszelka komunikacja wewnątrz-firmowa jest po polsku (no chyba, że pisze się do kogoś z zagranicy lub np. anglojęzycznego partnera). Reasumując: jeśli rozumiesz przeciętny film po angielsku i znasz trochę słownictwa branżowego, to z rozumieniem tematu nie będziesz miała problemu. Jeśli potrafiłabyś dogadać się w barze z anglikiem i wytłumaczyć mu czym się zajmujesz (tak ogólnie), to się też dogadasz w pracy. Znam kilka osób, które z b.słabą znajomością angielskiego dostały się do big4 i z powodzeniem pracowały, ale teraz chyba oczekuje się coraz wyższego poziomu znajomości angielskiego od kandydatów. jedyna rada to się szkolić w tym zakresie :) powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 29.03.12, 12:18 Nie ma za co. I życzę powodzenia w znalezieniu pracy lepszej niż w takiej szwalni jak big4 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 02.04.12, 20:44 Witam, Czy osoby które aplikowały do PWC do 31 marca (ja zrobiłem testy 30tego marca...) dostały już jakieś info nt. wyników ? Natomiast do KPMG aplikację wysłałem 31go i dzisiaj dostałem info że otrzymali ją i są w trakcie jej oceny - macie podobnie ? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 03.04.12, 17:20 Ja robiłam testy online do PwC wieczorem 29.03 i do tej pory cisza.... Ale czułam że poszły mi masakrycznie więc może mnie olali? :D Do innych jeszcze nie wysyłałam aplikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroo Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 03.04.12, 17:39 A czy wypełnialiście już może testy analityczne do E&Y (na praktykantów lub na asystentów)? Chyba są inne niż przykłady, które pokazywali. Poza tym, chciałbym zapytać, czy jeżeli po udanych testach on-line- zapraszają na testy do biura, to zdaje się mniej więcej takie same testy, czy też różnią się one jakoś zasadniczo formą i strukturą? Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 03.04.12, 19:50 Kiedy w E&Y robi się testy i jak one wyglądają? Czy trzeba/można je robić od razu po wysłaniu aplikacji czy dopiero po jakimś czasie wysyłaja linka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 04.04.12, 19:14 Dzisiaj dostałem zaproszenie na testy do Deloitte... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 04.04.12, 23:15 A jak tam PwC? nadal cisza? U mnie tak :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 05.04.12, 00:41 u mnie tez cisza, 2 kumpli ma to samo wiec mysle ze po prostu jeszcze przegladaja aplikacje :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 05.04.12, 11:23 Dostałam dzisiaj pozytywną odpowiedź :) Ale muszę czekać na następny termin testów bo do Wawy mam 3h drogi i na 9:30 jutro nie dam rady :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroo Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 05.04.12, 11:30 A gdzie aplikowałeś? Trochę głupie jest to, że w korespondencji zapraszającej na testy on-line do Ernsta napisane jest, że odpowiedź będzie do 3 dni, a tymczasem odpowiedzi wcale nie ma. Myślę że firma o takiej opinii powinna dotrzymywać słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Praca w BIG 4 IP: *.e-wro.net.pl 16.04.12, 11:15 To masz blisko, ja jechałem prawie 8h przez całą noc z Wrocławia, by zdążyć właśnie na tą 9.30. Byłem dosyć zmęczony, ale testy poszły dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meid Re: Praca w BIG 4 IP: *.upc-d.chello.nl 02.04.12, 21:59 prawda jest taka, ze pracujac w E&Y czy innej tego typu firmie no moze poza Accenture, NIE POTRZEBUJESZ ANGIELSKIEGO. moga sobie stawiac wymagania, robic testy, ale tak naprawde to jedna wielka lipa. A w Accenture wychodza z zalozenia ze lepiej zatrudnic humaniste ze znajomoscia rzadkiego jezyka boszybciej go nauczyc ksiegowosci niz absolwenta finansow i rachunkowosci nauczyc egzotycznego jezyka. i to jest prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meid Re: Praca w BIG 4 IP: *.upc-d.chello.nl 02.04.12, 22:02 aha oczywiscie to nie dotyczy angielskiego. jesli masz jakiekolwiek problemy z tym jezykeim, sory za dosadnosc, ale daruj sobie bo nie masz szans. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koka Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.12, 09:46 Hej, ja w tym roku startuję do KPMG i chciałabym się z wami podzielić dotychczasowymi wrażeniami. Aplikacja przeszła gładko, po kilku dniach otrzymałam informację e-mailową że mam czekać na zaproszenie do testów. Aktualnie jestem po testach, z których niestety jestem mocno niezadowolona: - angielski: rozumienie tekstu czytanego - miałam problem. W dialogach dużo idiomów i innych dziwnych stwierdzeń, których nie znałam. Listening dużo przyjemniejszy jak na mój gust. W sumie skończyłam z wynikiem 88pkt i zaproszeniem na testy osobowościowe, webalne i logiczne - dimensions: dużo pytań o cechy osobowościowe. Wyszło mi że jestem trochę nijaka :) Taka po trochu dobra ze wszystkiego. - werbalne: po odczytaniu wyników wnioskuję że poszły mi super. Chociaż w trakcie testu tak nie uważałam. Ostatni tekst był bardzo obszerny, ledwo zdążyłam go przeczytać ze zrozumieniem, odpowiedzi strzelałam - mimo to wynik: znacznie powyżej średniej i w dużo krótszym czasie - logiczne: czyli pewnie najważniejsze poszły mi bardzo średnio :( jeszcze w trakcie wykonywania przyszedł listonosz którego musiałam przyjąć i jak się domyślacie kilka pytań zawaliłam. W ostatecznym rozrachunku wyszło mi średnio. Obawiam się, że pewnie nie mam co liczyć na zaproszenie na rozmowę. Tak czy inaczej, dam wam znać jak tylko dostanę odpowiedź. Życzę wszystkim powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 06.04.12, 09:57 a aplikujesz na stanowisko praktykanta czy asystenta? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koka Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.12, 13:45 Na asystenta. Na razie cisza :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mass Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.12, 11:03 Witajcie Dzisiaj dostałam maila i zaproszenie na testy. Niestety nie poinformowali dokładnie kiedy dostane maila i tak sie zastanawiam czy testy bede mieć jeszcze przed świetami? Proszę napiszcie mi jak długo wy czekaliście na maila z testami. Pozdrawiam i zycze radosnych świąt :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 06.04.12, 12:10 Mass/ a gdzie aplikowałeś/łaś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mass Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 06.04.12, 16:08 Aplikowała sie do KPMG. I już wszystko wiem, bo dostałam drugiego maila. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karolina Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 11.04.12, 19:42 witam, czy ktoś aplikował do pwc do katowic na stanowisko associate delivery center z niemieckim? praca, nie prakty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 23:10 A do jakich dzialow aplikowaliscie ? Ja do transakcyjnych i nie dostalem jeszcze zadnej odpowiedzi... (nie liczac deloitte, ale tam do dzialu konsultingu skladalem...) ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Bingham Re: Praca w BIG 4 IP: *.zone4.bethere.co.uk 10.04.12, 02:34 Hej, czy ktoś z was orientuje się jaki procent osób otrzymuje oferte pracy po zakończeniu praktyk (chodzi mi szczególnie o dział doradztwa podatkowego) ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Praca w BIG 4 IP: *.wtvk.pl 12.04.12, 00:39 W Deloitte mało, w PwC różnie, w Ernst zazwyczaj zostawiają wszystkich tych którzy sami im nie podziękują a co do KPMG to niestety nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.strath.ac.uk 13.04.12, 18:08 A co w przypadku audytu w Deloitte? Czy dużo osób zostaje przyjętych do pracy na stałe po zakończonych praktykach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mass Re: Praca w BIG 4 IP: *.ssp.dialog.net.pl 10.04.12, 13:08 Ja składałam do kpmg do audytu ogólnego. Odpowiedz na wysłany formularz to jeden dzień. Bardzo mnie zaskoczyli tak szybką odpowiedzią. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Praca w BIG 4 na własnej działalności gospodarczej IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.12, 20:52 Czy ktoś się interesował czy jest taka możliwość? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 na własnej działalności gospoda 10.04.12, 21:50 Możliwe ale to rzadkość i tylko na wyższych/specjalistycznych stanowiskach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość1234 Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 12.04.12, 13:30 Czy do Ernsta najpierw przechodzi się testy on-line? czy od razu w ich siedzibie? dostaliście już jakiekolwiek odpowiedzi odnośnie rekrutacji na praktyki 2012 po złożeniu aplikacji przez internet (zarówno pozytywne lub negatywne)? interesuje mnie dział doradztwa transakcyjnego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaroo Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 12.04.12, 13:47 czy ktoś z was zdawał już testy w biurze Ernsta? Bo chciałbym wiedzieć, czy wyglądają one tak samo, jak te on line.... Z góry bardzo dziękuję za info! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 13.04.12, 18:48 Aplikowałem właśnie do tego samego działu i nikt się jeszcze nie odezwał... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość1234 Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 13.04.12, 23:29 hmmm...no cóż...może jeszcze 'przeglądają aplikacje' w Ernście ;) a z Deloitte'a miałeś już odpowiedź po testach Luqassss? widzę, że jesteśmy 'konkurencją' :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 16.04.12, 10:35 Nie, nie miałem jeszcze - miały być po niedzieli :P Pisałeś/aś może we wtorek o 16.00 ;>? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 16.04.12, 14:06 mam juz wyniki z deloitte :P Pochwalisz sie swoimi :)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gasdfagsdf Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.12, 21:15 To może ja się pochwalę (Deloitte): 85, 80, 71. Mam nadzieję, że wystarczy... A jak u Ciebie? I jeszcze jedno pytanie - czy w dt jest w końcu w tym roku AC do audytu? Bo mam sprzeczne informacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 16.04.12, 21:57 70, 90, 65... Ale ja aplikowałem na program praktyk międzynarodowych, więc nie jestem pewien czy mieliśmy te same testy, szczególnie jeśli chodzi o test z języka. Jeśli jednak się mylę to pewnie dużych szans nie mam ... ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GBO Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 19.04.12, 10:47 Słuchajcie, ja też zdawałem te testy do Deloitte, i również wynik mam znacznie powyżej średniej. W poniedziałek dostałem wyniki. Czy dostaliście już jakieś zaproszenia na dalsze etapy rekrutacji? THX za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość1234 Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 19.04.12, 14:33 co do moich wyników, to niestety nie ma się czym chwalić ;), więc nie będę są skrajne - dwa bardzo dobre, ale jeden bardzo zły. myślę, że raczej mnie to dyskwalifikuje, ale też jeszcze nie dostałam żadnej odpowiedzi no cóż, to były moje pierwsze testy, przynajmniej mam nauczkę na przyszłość, żeby odwracać kartki ;) (ten nieszczęsny test z angielskiego, gdzie pracowałam tylko nad połową :P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: 109.110.199.* 21.04.12, 10:18 czy deloitte w przypadku tych międzynarodowych praktyk albo praktyk ogółem wysyła negatywną informację o nie dostaniu się do kolejnego etapu? jak to było w przeszłości? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: 109.110.199.* 21.04.12, 10:38 chodzi mi oczywiście o kolejną odpowiedź po dostaniu w poniedziałek wyników testów ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.static.korbank.pl 23.04.12, 08:08 Deloitte: 95 90 79 :P w KPMG w ogole mnie nie chcieli (chyba dlatego ze mimo ze jestem ogolnie na 5tym roku, to dopiero na 3cim ekonomii (robie 2 kierunki)) --> no ale przynajmniej mi o tym napisali z E&Y nie przyslali mi zadnej odpowiedzi od czasu maila ze analizuja moje cv niestety jest AC do audytu i juz mnie mailem zaprosili (boje sie najbardziej tego etapu) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rf Re: Praca w BIG 4 IP: *.96.238.157.tvksmp.pl 04.05.12, 01:02 Aplikował ktoś na praktyki w Deloitte w audycie, Kraków? Pisałem testy trzy tygodnie temu, wyniki otrzymałem bardzo szybko i nic więcej od tamtej pory, żadnego info o AC. Nie wie też ktoś jak patrzą na wyniki testów, tzn czy trzeba mieć średnią powyżej jakiegoś procenta, czy z każdej części konkretny wynik? Bo napisałem na 97 97 i z angielskiego na tylko 52 - nie wiem czy ten ostatni wynik mnie nie zdyskwalifikuje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 04.05.12, 15:51 pisałam 12 kwietnia, również bardzo szybko dostałam wyniki i od tamtej pory cisza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marinka0983 Re: Praca w BIG 4 IP: *.skierniewice.vectranet.pl 13.04.12, 07:49 wow, widzac, ze bardzo popularny watek... Big4 to bardzo dobry pracodawca, dla osoby, ktora z jednej strony chce zdobyc doswiadczenie, a z drugiej strony byc maksymalnie wykorzystanym i miec wyprany mozg. Jesli chodzi o testy to one nijak sie maja do tego co sie bedzie pozniej robic (audyt), w szczegolnosci angielski, ktorego sie prawie w ogole nie uzywa; moze po za oprogramowaniem, ktory jest po angielsku. Pracowalem w Deloitte i ludzie na stanowisku asystenta sa bardzo przyjazni na poczatku, ale szybko nastepuje pranie mozgow. Czym wyzsze stanowisko, tym gorzej. Ja rozumiem, ze dla zwyklego zjadacza chleba 10k brutto lub na reke to jest powod, zeby traktowac innych z gory i dawac sie wykorzystwac na maska, ale jednoczesnie praca po 10-12 godzin plus weekendy, a na wyjazdach nawet dluzej i brak zycia, to juz wielka przesada. Seniorzy ciagna kilka projektow na raz i dostaja 2k bonusa na rok na podziekowanie. Pewnego razu jeden z seniorow dostal nagrode pracownika roku, bo ciagnal dwa projekty na raz, podczas gdy jego zona rodzila w szpitalu. Jednak rok pozniej nie dostal awansu na Supervisora, mimo iz kilku innych seniorow dostalo ten awans. Czesc Managerow jest ok, ale czesc to totalni zakompleksieni psychole. Ludzie pracujacy tam 5 lub wiecej lat wygladaja jak wiezniowie Auswitz; wychudzeni, bladzi i garbaci; wyglada na to, ze nie maja czasu na korzystanie w tych wszystkich benefitow, ktore firma oferuje, ani na jedzenie. Wiele osob nie jest nawet w stanie wykorzystac urlopu majac po 60 i wiecej dni zaleglych z poprzednich lat, co sie ma nijak do Prawa Pracy. Deloitte wprowadzil kilka lat temu wreszcie platne nadgodziny; nie wiem czy to jest dalej aktualne, gdyz w czasie kryzysu zwolnili duzo pracownikow, gdyz jeden z partnerow swierdzil, iz spadek zysku na glowe partnera z 300 tys na 150 tys/mc sprawi, ze nie bedzie go stac nawet na porzadna nowa bryke. Wszystko to by bylo w porzadku, gdyby sie mowilo o pewnych sprawach glosno i klarownie, jednak zamiast tego jest propaganda sukcesu, wmawianie, ze kazdy z pracownikow jest lepszy od reszty holoty, a a jednoczesnie wyzyskuje sie ludzi, gdyz gdbyby przeliczyc sobie te wszystkie nadgodziny to wychodzi ponizej sredniej krajowej; a w przypadku asystentow to McDonald sie by bardziej oplacal. Firma szczyci sie nienaganna etyka pracy; jednak czy jest etyczne zeby kasowac od klienta 40k za tydzien audytu (pewnie dzisiaj jeszcze wiecej), podczas gdy wysyla sie na taki audyt jednego seniora, kilku asystentow i praktykantow? Manager moze sie pojawi laskawie, jesli klient wybuli z kilka milionow na audyt. Sa oczywiscie i plusy pracy w takiej korporacji: Mozliwosc awansu co roku i wiekszej pensji, srednio ok 1000-1500 zl, ale czym wyzej tym lepiej, plus roczne bonusy (dla Managera bonus wynosi nawet ok. 50k), Firma placi za benefity: ubz.zdrowotne, karte benefit, siatkowka firmowa i itp, Firma sponsoruje egzaminy na bieglego rewidenta i daje 3 dni wolnego przed kazdym egzaminem na nauke, Coroczne szkolenia trwajace ok tygodnia odbywaja sie w ekskuzywnych hotelach (zalezy dla kogo) typu: Jachranka lub Golebiewski, I najwazniejsze, majac w CV Big4, inni pracodawcy pukaja drzwiami i oknami. Trzeba sie zastanowic czy jest warto wylewac hektolitry potu, krwi i stresu oraz braku jakiegokolwiek zycia osobistego; zalezy jakie sie na priorytety w zyciu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.30.68.55.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.04.12, 15:16 hej a po jakim czasie mniej wiecej dostaliscie zaproszenie na testy online w ernscie ? chodzi o asystentow w podatkowym, ja wyslalam 30.03 i do teraz cisza ;/ Z kolei w kpmg - tez podatki, te wszystkie testy zdalam w polowie lutego, dostalam info ze wszystko przeszlam a po miesiacu tel ze nie maja otwartego projektu i trzeba jeszcze czekac.. no i do teraz tez nic, wiec testy sie robi bardzo szybko. Miał ktos tak? Pozostaje czekanie ;/ Co do wypowiedzi wyzej- jasne zalezy kto czego szuka, ja pracowalam w firmie wywodzacej sie z pwc, te same zasady pracy, po 12 h etc i teraz jestem w czyms mniejszym - i co?? tesknie za tym zachrzanianiem i za tymi projektami, ktore sie mialo okazje robic.. wychodzi na to ze wszedzie dobrze gdzie nas nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.stream.pl 14.04.12, 18:34 To pewnie za długo nie pracowałaś jak tęsknisz...i pewnie nie masz zbyt wiele zainteresowań, na które chciałabyś mieć czas. To jest straszne, że tacy ludzie przychodzą. Generalnie jesteś śmieszna i żalosna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.30.68.55.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.04.12, 18:41 żałosne są Twoje wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.stream.pl 14.04.12, 18:43 niektóre zachowania, wypowiedzi są przyczyną do bycia obiektem pośmiewiska:-) przyjmij radę kogoś DUŻO BARDZIEJ doświadczonego:-) Praca to praca dziecinko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.30.68.55.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.04.12, 19:20 to może niech ktoś dużo bardziej doświadczony nie odczytuje tylko literalnie i wprost czyichs wypowiedzi, a ponadto, niech tego co do to dobre dla osoby w jego wieku nie odnosi do kogos najwyrazniej duzo młodszego. I na tym skończę komentarz. (jeśli Twoją pasją jest wypisywanie bzdur w necie- to faktycznie potrzebujesz na to duuzo czasu wolnego od pracy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.stream.pl 15.04.12, 08:16 Jest szansa, że się spotkamy. Taką niską kulturę osobistą bardzo łatwo rozpoznać moooniko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.204.67.228.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.04.12, 14:38 do gość* - Byłoby bardzo miło zobaczyć, że jesteś zupełnie inną osobą, niż ta jaką się wydajesz być po prezentacji własnej tu na forum. A wracając do głównego wątku - bym była wdzięczna gdyby ktoś coś skrobnął o tym oczekiwaniu na dalsze etapy rekrutacji :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 16.04.12, 22:38 Co do Ernsta to aplikowałam 9.04 i do tej pory cisza więc chyba jeszcze trzeba czekać :) do KPMG jeszcze nie wysyłałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 18.04.12, 19:36 ja już jestem po testach online do ernsta i mam zaproszenie na wtorek na sesję testową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 19.04.12, 09:08 doradztwo biznesowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaroo Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 19.04.12, 10:02 No ja też jestem po testach on-line do Ernsta, i również mam zaproszenie na wtorek. Czy te testy w biurze będą mniej więcej takie same, jak te on line, czy też będzie to coś zupełnie innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n4n Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 19.04.12, 11:43 Czesc, ja tez ide na wtorek na 10. Z tego co slyszalem to test numeryczny mniej wiecej to samo tylko ze mniej czasu, a jak wyglada test z ang nie mam pojecia, ktos cos wie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 19.04.12, 11:49 Ja też nic nie wiem. Ktoś gdzieś pisał, że są długie teksty i do tego pytanie a,b,c,d. Plus rozrzucone słowa i trzeba stworzyć zdania. Ale to znalazłam gdzieś na forum z 2006 roku, więc nie wiem,czy się zmieniło czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 20.04.12, 09:46 Ja też mam zaproszenie na wtorek na sesję testową do Ernsta. Czy sądzicie, że testy będą takie same jak te on-line? Czy ktoś,l kto zdawał te testy w minioną środę mógłby zdradzić, jak one się mają do tych on-line? Please!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość1234 Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 19.04.12, 14:39 pisałam do Ernsta w sprawie aplikacji i powiedziano mi, iż są w trakcie ich rozpatrywania, a maksymalny czas oczekiwania na odpowiedź to 1,5 miesiąca ;) żartownisie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.146.246.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.04.12, 22:59 no to sobie poczekamy.. ;/ cóż zawsze nadzieja pozostaje- moze się w takim razie koledzy którzy maja testy w siedzibie pochwalą "po" jak to wygląda :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 16.04.12, 22:51 @ gość - Idź do psychologa (bo najwyraźniej potrzebujesz - poziom niezadowolenia z życia przekroczył u Ciebie wszelkie normy) zamiast wylewać swoje żale i prezentować brak kultury w wątku gdzie ludzie chcą sobie pomagać podczas rekrutacji. Każdy tutaj ma świadomość jak wygląda praca w BIG4 i własne powody żeby się o nią ubiegać, a Tobie nic do tego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość23 Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 18.04.12, 20:38 zdaje się, że ty nie wiesz jak wygląda taka praca, bo chyba pytałeś o praktyki, czy sie mylę???To wiesz, czy dopiero będziesz się starał?A poza tym to ciężko ci tam będzie (o ile będzie), bo nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. W poście nie było "wylewania żalu" ale raczej o kpinie z laski, która napisała cytuję: "tesknie za tym zachrzanianiem i za tymi projektami"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 19.04.12, 15:15 Rekrutacja jest zarówno na praktyki jak i do pracy więc się mylisz bo nigdzie nie pisałam że interesują mnie praktyki :P Poza tym nie pomyślałeś nawet że mogę mieć doświadczenie w innej branży i doskonale wiedzieć jak wygląda ciężka praca :) I czy naprawdę myślisz że jakiś facet wymyśliłby sobie nick nibylandia? :D I kto tu nie potrafi czytać że zrozumieniem? :) Całe szczęście ja nie tylko umiem dokładnie czytać ale też między wierszami wyczuwam twój żal do formy jakie przybrało Twoje życie. Rusz się i je zmień bo marnowanie czasu na necie (którego Ci niby brakuje na zainteresowania) doprowadzi cię jedynie do skoku z mostu. A jeżeli nadal uważasz że nie masz czasu to podlicz czas jaki spędzasz na przeglądaniu internetu i pamiętaj że 45 min to już jeden trening w szkole tańca czy co tam chcesz ;) Korporacje nie są dla wszystkich, to trzeba kochać i tym żyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Praca w BIG 4 IP: *.ure-b.resnet.strath.ac.uk 16.04.12, 01:59 Marinko, korzystając z Twojego doświadczenia z Deloitte chciałabym Ci zadać kilka pytań. Mianowicie, czy duża część praktykantów otrzymuje oferty stałej pracy po zakończonych praktykach? Dodam, że chodzi o audyt i biuro regionalne w Łodzi. Ponadto, czy po odbytych praktykach w audycie istnieje możliwość przeniesienia się do innego działu firmy? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: *.superkabel.de 16.04.12, 21:49 skoro jestesmy przy Lodzi...moze ktos wie, czy w Lodzi jest dzial cen transferowych (TAX)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 16.04.12, 23:12 witam, aplikowałem do pwc (SDC) na stanowisko dla studentów i absolwentów, jestem prosto po studiach, podczas rozmowy rekrutacyjnej przez telefon, kiedy zostałem zapytany o wynagrodzenie powiedziałem min. 2tyś, myślałem, że tyle się dostaje wstępnie na jakiś okres stażowy - wdrożeniowy, przecież jestem po studiach i nic nie umiem . . ?! a w Waszych wypowiedziach o wynagrodzenie piszecie o wiele wyższe kwoty min 3 tyś, a nawet 4, czy 5. Czy jestem już skazany na te 2tyś, czy wypada na rozmowie podać więcej? a może dostałem się dalej, właśnie dlatego, że powiedziałem tak mało ;p i byłbym tanią siłą roboczą dla nich . . . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mycha Re: Praca w BIG 4 IP: *.ghnet.pl 16.04.12, 23:46 to teraz w pwc jest rekrutacja tez przez tel? w zeszlym roku przez tel mialam tylko inf o terminie testow, ile jest w tym roku etapow? AC tez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 17.04.12, 07:47 Mówię o rekrutacji do Service Delivery Center w Katowicach, nie o audycie, czy podatkach. Po wypełnieniu aplikacji dostałem telefon, miałem rozmowę tel., a następna już u nich. Do tego działu nie ma testów online, ani AC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 17.04.12, 21:16 5 dają w audycie. W sdc pewnie ze 3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezechiel Re: Praca w BIG 4 IP: 95.108.74.* 17.04.12, 23:07 5 w audycie to dostaje tylko warszafka, reszta ok 0,5kPLN mniej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cons Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 27.04.12, 01:42 Mówisz o pwc? No to w KPMG lepiej płacą w tym roku:) Zarówno w Warszawie jak i lokalnych. W takim razie wygląda na to, że KPMG i E&Y mają najlepszą finansowo ofertę, PWC gdzieś po środku i potem Deloitte. Różnica między KPMG i Deloitte to już znacząca kwota, przynajmniej dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamk. Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.12, 07:31 Masz konkretne informacje, ile teraz w KPMG płacą na praktykach i ile zaraz potem (jeżeli się zostanie)? Moje ostatnie info dotyczące praktyk (sprzed około 2 lat) to 2200 zł brutto. Czy teraz jest lepiej? I pierwsze stanowisko - czy to kwota bliżej 4 tys, 5 czy 6? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Praca w BIG 4 IP: 178.73.48.* 31.05.12, 10:20 lepiej? Mi zaproponowali 5k w kpmg w W-wie i trochę jestem rozczarowana;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamk. Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.12, 13:34 Ale rozumiem, że na stanowisku analityka/konsultanta, a nie na praktykach? Swoją drogą to nie da się ukryć, że wynagrodzenia w konsultingu bardzo wolno, a praktycznie wcale, rosną w ostatnich latach. Właściwie jedyna szansa na podwyżki do awanse (w czym w sumie nic złego), bo wynagrodzenia na poszczególnych poziomach praktycznie nie zmieniły się w ostatnich 4 latach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gościu Re: Praca w BIG 4 IP: 178.73.48.* 01.06.12, 23:21 na stanowisku asystenta w audycie. bez praktyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 17.04.12, 21:44 wg mnie i tak zapłacą Ci tyle, ile wynika z std stawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: add Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.12, 20:51 I jak tam w końcu z tym wynagrodzeniem w SDC wygląda jeśli mógłbyś się podzielić? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 18.04.12, 23:30 Czy w E&Y wysyłają negatywną odpowiedź po przesłaniu aplikacji? Bo do tej pory cisza i nie wiem czy nadal przegladają czy już odrzucili.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 19.04.12, 09:40 a gdzie wysylalas? bo wiem, ze w pon sa testy w krakowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 19.04.12, 11:52 testy w wawie we wtorek, na pewno do doradztwa biznesowego, nie wiem jak inne dzialy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 19.04.12, 13:30 A ktoś wie kiedy do doradztwa podatkowego w Warszawie? I czy były już wysyłąne odpowiedzi na aplikacje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.146.246.20.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.04.12, 23:05 ja jak pisałam, aplikacja wyslalam z koncem marca i nic. Kolezanka wysylala jakos na poczatku marca i kolo dwoch tyg temu miala testy online. Ale po testach tez zadnej wiad co dalej do tej pory. Mam nadzieje ze niedlugo sie dowiemy co z nami :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 20.04.12, 01:35 aaa jak tak to nie ma co się martwić tylko trzeba cierpliwie czekać, może podatki w wawie zostawili na sam koniec :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremi Re: Praca w BIG 4 IP: *.olesno.info.pl 21.04.12, 09:41 Nibylandia, byłaś na testach w pwc w wawie? Mi przeslali odp., ze ang. tez zaliczyłem, ale na razie cisza z terminem AC. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 21.04.12, 16:05 To były już testy do podatkowego w wawie w biurze? Ja nawet odpowiedzi na aplikację nie dostałam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 21.04.12, 16:10 AAA czekaj ty o PwC pytasz :) Tak, byłam 11.04 i pięknie zawaliłam :) Gratuluję przejscia dalej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jeremi Re: Praca w BIG 4 IP: *.olesno.info.pl 22.04.12, 10:16 Na razie nie ma czego gratulować, jeszcze daleka droga do dostania się ;]. Byłem też na testach w deloitte tydzien temu, a w tym robią AC, zobaczę co z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magnetofon Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.12, 10:14 Jeremi kiedy dokładnie miales testy do Deloitte?W tym tygodniu jest AC?bo ja narazie nie dostalam zadnej info a wydawalo mi sie ze dosyc wysoki dostalam wynik z testow..aplikowalam na miedzynarodowa praktyke w konsultingu i audycie a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jer Re: Praca w BIG 4 IP: *.e-wro.net.pl 24.04.12, 12:54 aplikowałem na praktyki w audycie, testy pisałem we Wrocławiu zdaje się 17.04, a teraz w czw. idę na AC. Aplikowałaś na międzynarodową, więc może jakoś inaczej to organizują, bądź cierpliwa ;]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 25.04.12, 19:29 Proszę o informację: j ak długo czekaliście po wypełnieniu testu z ang KPMG na maila z zaproszeniem na pozostałe testy? podawali szczegółowe wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.12, 21:05 Ja też dostałam zaproszenie na wtorek do wawy do EY, doradztwo biznesowe...trochę stresuję się tym, mam nadzieje, że testy będą tylko pisemne...Do zobaczenia na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: E&Y-ter Re: Praca w BIG 4 IP: 193.111.166.* 23.04.12, 09:35 Cześć Aga! No ja też będę jutro w Warszawie na tych samych testach, ale do innego działu.... Na co się nastawiasz? Bo mnie najbardziej interesuje, czy te testy będą wyglądały tak samo jak te, które wypełnialiśmy on-line.... Do zobaczenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 23.04.12, 11:14 jak długo czekaliście na zaproszenie na testy od zrobienia tych online? ja dopiero wczoraj je zrobiłam, a aplikowałam do EY - doradztwo podatkowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 23.04.12, 14:49 A kiedy wysyłałaś aplikację i kiedy dostałaś zaproszenie na testy online? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 23.04.12, 15:10 aplikację wysłałam prawie na ostatnią chwilę - 9 kwietnia, a linka do testów dostałam w piątek, czyli to będzie ... 20 kwietnia, opornie idzie im ta rekrutacja :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 23.04.12, 16:21 Ja też wysyłałam 9.04 i do tej pory cisza... więc się ciesz że dostałaś ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 23.04.12, 15:31 EY: 27.03 wysłałam aplikację, zaproszenie na testy online dostałam 13.04, zrobiłam je 16.04 i 18.04 dostałam zaproszenie na testy we wtorek(doradztwo bizn.). Niestety,nie mogę być we wtorek na testach, więc dajcie znać, czy były trudne. Ma być jakaś dodatkowa sesja chyba w czerwcu, ale jeszcze nie wiedzą kiedy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 24.04.12, 21:48 @dd - dostałaś już zaproszenie na testy do biura? Jak tak to na kiedy i na którą godzinę? Ja dopiero dzisiaj dostałam zaproszenie na testy online Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 26.04.12, 18:51 dostałam info, że testy online wyszły pomyślnie i że dostanę później info kiedy będą testy w biurze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 27.04.12, 11:07 Jak długo czekałaś na odp po zrobieniu testów online? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 27.04.12, 14:46 Ja zrobiłam wczoraj i jeszcze wyników nie mam a w mailu było napisane że do 3 dni roboczych :) myśle że testy w biurze nie bądą wcześniej niż 7 maja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 27.04.12, 15:10 Tez zrobilam wczoraj;) I tez czekam. Ale nie mialam chyba w mailu informacji o trzech dniach... No chyba ze przeoczylam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 30.04.12, 16:45 Kasieq i co dostałaś już wyniki? Ja jeszcze nie :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.blast.pl 01.05.12, 13:48 Nie. Napisalam testy w czw wieczorem, wiec powinni odpisac jutro;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.blast.pl 02.05.12, 14:00 Nibylandia86, masz juz wynik? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 02.05.12, 14:07 Nie, jeszcze nie, zaraz chyba kręćka dostanę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.blast.pl 02.05.12, 14:09 Ja też nie. A zaraz muszę odejść od kompa i sprawdzę dopiero wieczorem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 04.05.12, 10:31 Masz już odp? Ja nadal nie:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 04.05.12, 10:57 Tak samo :/ pojechali sobie na weekend i nas olali :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia86 Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 04.05.12, 14:26 No i nadal nic. Niech się jeszcze okaże że w poniedziałek przyślą negatywny wynik to będę skrajnie wściekła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 04.05.12, 16:11 Ja też nic nie dostałam... Mam nadzieje, że w pon ostatecznie się dowiemy. Wreszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.31.84.113.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 16:06 hej, a wszyscy tu czekający dostali juz zaproszenie na testy online? ktorzy wyslali aplikacje? U mnie wciaz cisza i zaczyna mi sie wydawac ze juz pozamiatane ;/ No i pytanie do tych, ktorzy sa po testach w siedzibie, są identyczne jak te online? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość21 Re: Praca w BIG 4 IP: *.icpnet.pl 06.05.12, 20:44 Testy w Poznaniu E&Y już się odbyły i już wiekszosc jest po rozmowach kwalifikacyjnych; co do Deloitte'a to odbyło się także już AC, przynajmniej jeżeli chodzi o program praktyk międzynarodowych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 06.05.12, 20:51 Jeżeli pytasz o dział doradztwa podatkowego w warszawie to my czekamy na wyniki testów online. Ja zaproszenie na testy online dostałam 24.04 i zrobiłam je, tak jak Kasieq, 26.04 i do tej pory nie mamy wyników. Moim zdaniem pozamiatane będzie dopiero po terminie testów w biurze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.31.121.66.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.05.12, 22:11 ale termin jeszcze nie znany testów w siedzibie? widziałam, że ktoś tu pisał o czerwcu- ale to chyba zbyt odległe. Ehh no cóż, czekam dalej ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 07.05.12, 01:03 to nie w tym dziale. Nikt jeszcze nie dostał terminu testów w biurze, niektórzy już 2 tyg czekają od otrzymania wyników testów online. Myślałam ze może będą jutro lub pojutrze ale teraz obstawiam 15.05 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 07.05.12, 10:16 Ehhh. Nibylandia, napisz proszę, jeśli dostaniesz jakąś odp z EY, bo już naprawdę zaczynam się trochę irytować. Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 07.05.12, 11:47 Jak dostanę to napiszę, tymczasem jestem już w fazie "whatever" jeżeli chodzi o te wyniki, przegięli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 07.05.12, 14:56 Wooow! Mam odpowiedź;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 07.05.12, 15:07 A ja nie :/ Napisali ci kiedy testy w biurze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 07.05.12, 15:21 Nie, napisali, że dostanę wiadomość z terminem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 07.05.12, 15:29 Dziwny system mają. Ja na poprzednie na testy nie mogłam pojechać i dostałam zaproszenie do Warszawy w ten piątek na testy. Ale znowu nie mogę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 10.05.12, 11:04 a do jakiego działu aplikowałaś?? a czy wszyscy, co czekają aplikowali do podatków, jak ja? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dd Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 10.05.12, 12:14 odpowiadam sama sobie :) dostałam zaproszenie na następny wtorek - 15 maja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.31.19.144.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 10.05.12, 20:11 moja znajoma dostała na ten piątek,w iec teraz tez sa testy. Ehh a ja najwyrazniej zostalam zdyskwalifikowana w przedbiegach.. cóż ;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tehura Re: Praca w BIG 4 IP: *.icpnet.pl 18.05.12, 15:55 Pola, mam do Ciebie ogromną prośbę! Mogłabyś mi powiedzieć czy prosząc o zmianę terminu testów wysyłałaś do nich maila czy może próbowałaś się gdzieś dodzwonić? Dostałam właśnie mail z terminem, który mi kompletnie nie pasuje, więc napisałam do działu rekrutacji. Słyszałam jednak, że te maile często pozostają bez odzewu i nie wiem czy próbować czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
andreee3000 Re: Praca w BIG 4 18.05.12, 17:41 A możecie napisać do jakiego działu aplikowaliście? Gość portalu: tehura napisał(a): > Pola, mam do Ciebie ogromną prośbę! Mogłabyś mi powiedzieć czy prosząc o zmianę > terminu testów wysyłałaś do nich maila czy może próbowałaś się gdzieś dodzwoni > ć? Dostałam właśnie mail z terminem, który mi kompletnie nie pasuje, więc napis > ałam do działu rekrutacji. Słyszałam jednak, że te maile często pozostają bez o > dzewu i nie wiem czy próbować czegoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 22.05.12, 22:07 Hej, Przepraszam że dopiero teraz ale ciężko tu cokolwiek znaleźć. Dzwoniłam do nich, a potem pisałam na wszelki wypadek. Mają spory bałagan, więc wolałam się upewnić. Ja aplikowałam do doradztwa biznesowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 07.05.12, 15:40 Ja tez :) Podobnie jak wszyscy mam oczekiwać na testy w biurze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 11.05.12, 14:56 Czy wiecie moze, jak wygladaja testy w biurze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 11.05.12, 17:35 Tak jak online, tylko ze pisze sie na kartce olowkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.blast.pl 11.05.12, 20:02 Domyslam sie;) A wiesz moze cos o poziomie trudnosci albo jak wyglada test z angielskiego (ktorego on-linie nie bylo)? Odpowiedz Link Zgłoś
andreee3000 Re: Praca w BIG 4 12.05.12, 20:48 Angielski myślę na poziomie CAE (A+), nie wyżej. Tak ja bym to ocenił. Co istotne - brak zadań pisemnych. Czy ktoś może wie jak ważą wyniki testu, a jak np. transkrypt ocen? Dzięki z góry za informację. Gość portalu: Kasieq napisał(a): > Domyslam sie;) A wiesz moze cos o poziomie trudnosci albo jak wyglada test z an > gielskiego (ktorego on-linie nie bylo)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n4n Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.12, 12:49 Angielski moim zdaniem coś pomiędzy B2/C1 oczywiście z mocnym akcentem na słownictwo biznesowe. @Andreee - zależy co masz na myśli. Jeśli zaliczyłeś testy to masz już zaproszenie na rozmowy, jeśli jesteś na rozmowach to słabe oceny nie powinny Cie dyskredytować (były rozważane na etapie cv/lm/ocen), natomiast jeśli są dobre możesz to wykorzystać. W moim odczuciu testy nie są później (na rozmowach) aż tak mocno brane pod uwagę. Zaliczyłeś je - nadajesz się i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.blast.pl 13.05.12, 18:11 A czy mozecie napisac cos wiecej o tescie z angielskiego? Tzn czy sa zadania gramatyczne, listening itp? Odpowiedz Link Zgłoś
andreee3000 Re: Praca w BIG 4 19.05.12, 23:33 Dzięki za informacje. Mógłbyś jeszcze napisać czy ten tanskrypt ocen, to ma być wyciąg z dziekanatu/usosa..rozumiem, hm? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n4n Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 20.05.12, 11:11 Coś w tym stylu, o ile dobrze pamiętam nie musi być poświadczone przez dziekanat. Ja przerzuciłem oceny do excela i myślę, że powinno im wystarczyć. Wnioskuję, że nie miałeś jeszcze rozmów? Długo już czekasz na wyznaczenie terminu rozmów? Odpowiedz Link Zgłoś
andreee3000 Re: Praca w BIG 4 20.05.12, 12:15 Bardzo niedługo. Niedawno dostałem wyniki. Co ciekawe była informacja tylko o pozytywnym zaliczeniu, a myślałem że dostanę informację o wyniku. Mam nadzieję że się to wszystko dobrze skończy.:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 21.05.12, 14:04 Widzieliście że 9-go maja E&Y wrzuciło do neta ogłoszenia o rekrutacji na praktyki i na asystentów? Dziwne, miało być do 10-go kwietnia, zrobili przesiew i teraz następnych szukają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n4n Re: Praca w BIG 4 IP: 194.29.130.* 23.05.12, 13:01 @Andree ja dostałem info o wyniku ponad 3 tygodnie temu i nadal czekam na telefon z terminem rozmów, a do jakiego działu aplikujesz? Życzę powodzenia i także liczę na happy end :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 23.05.12, 15:44 to znaczy że jeszcze nie było pierwszej tury rozmów? Ale im się schodzi ze wszystkim.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 28.05.12, 19:46 Czy ktoś już miał rozmowę i może podzielić się wrażeniami? Odpowiedz Link Zgłoś
dziewczyna_z_reichu Re: Praca w BIG 4 18.07.12, 18:37 Mam pytanie jaki jest test z ang w ey? Czy są zadania typu word formation, odpowiednia forma gramatyczna bądź wstawanie słówek do pustych zdań i czy mógłby ktoś coś więcej powiedzieć o tym teście? Z góry dziękuje Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulina Re: Praca w BIG 4 IP: *.115.248.240.wireless.dyn.drei.com 03.09.12, 11:51 hej wszystkim, przeczesalam forum, ale nie znalazlam nikogo, kto aplikowal do dzialu CSR (delolitte warszawa, praktyki). znalazlam tydzien temu oferte w internecie, wyslalam (jedynie CV, bez listu motywacyjnego), telefon nastepnego dnia, ze sa zaintresowani. Powiedzieli, ze zalezy im na szybkiej rekrutacji, a mimo tego sa sklonni poczekac dwa tygodnie na moj przyjazd (obecnie przebywam poza Polska). W czwartek mam zarowno testy, jak i zaraz po nich rozmowe, zastanawiam sie czy to nie jakas ¨taryfa ulgowa¨bo przeciez na rozmowe powinno sie zapraszac po zweryfikowaniu testow. Ma ktos jakies doswiadczenia z dzialem CSR? jakie szanse na zostanie w delloicie po praktyce? bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi:) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tehura Re: Praca w BIG 4 IP: *.icpnet.pl 30.04.12, 19:43 Informacja o trzech dniach jest w tym drugim mailu, zawierającym link do testów (po angielsku). Swoją drogą czcionka tak mała, że nie trudno przeoczyć ;) U mnie się im nawet udało, odpisali w ciągu trzech dni. Na wyznaczenie terminu testów w siedzibie za to czekam już ze dwa tygodnie i podejrzewam, że poczekam jeszcze kolejny (w końcu majówka). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasieq Re: Praca w BIG 4 IP: *.messagelabs.net 10.05.12, 14:36 Cześć, Możecie napisać, jak wyglądały testy w biurze? Jaki poziom trudności? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 22.04.12, 15:27 Ja składałem aplikację na praktyki do działu audytu i działu doradztwa biznesowego do Warszawy, a zostałem zaproszony na testy do Krakowa. Czy ktoś się może orientuje dlaczego mam testy w Krk zamiast w Wawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Praca w BIG 4 IP: *.ure-b.resnet.strath.ac.uk 22.04.12, 19:19 czy mowa o Deloitte? Składając aplikację do Łoodzi, AC miałem w Poznaniu.... Nie wiem skąd ten system... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 22.04.12, 22:25 mowa o Ernst&Young Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.waldex.3s.pl 26.04.12, 20:15 bo to jest traktowane jak jedno biuro, tak to działa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nibylandia Re: Praca w BIG 4 IP: 80.51.174.* 23.04.12, 16:24 Może chcą sprawdzić przy okazji Twoją determinację i gotowość do podróżowania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marianka0893 Re: Praca w BIG 4 IP: *.skierniewice.vectranet.pl 21.04.12, 05:31 Wielu praktykantow dostaje propozycje pracy po odbytych praktykach, jesli sie tylko sprawdzi. Mozliwy jest takze transfer do innych oddzialow regionalnych; raczej bez wiekszych problemow. Ale do innych dzialow to juz dopiero po 2 lat minimum, chyba ze sie od razu dostaniesz do tego dzialu, ktory Ciebie interesuje. Ostrzegam jednak, ze Lodzkie biuro audytu jest najgorsze w Polsce; nie tylko jesli chodzi o nastawienie managerow, ale o czas spedzony na projektach wyjazdowych i zycie nonstop na walizkach. Mozesz sie nastawiac na ciagle wyjazdy do kopalni na Slasku lub elektrowni pod Szczecinem. W domu bedziesz gosciem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SW Re: Praca w BIG 4 IP: *.ure-b.resnet.strath.ac.uk 21.04.12, 10:48 Bardzo dziękuję za odpowiedź :) Czy mówiąc, że łódzkie biuro jest najgorsze masz na myśli ilość czasu spędzoną na projektach (jest duża?) czy samo podejście do praktykantów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seni Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 21:58 Witajcie, mam pytanie: jaką pensję mogę dostać na stanowisku Seniora w Deloitte, PWC i E&Y w dziale doradztwa finansowego? dzięki wielkie za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ppp Re: Praca w BIG 4 IP: *.devs.futuro.pl 03.05.12, 20:35 mysle, ze cos kolo 6000-7000 brutto Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adk Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.12, 21:52 Nie no, bez żartów. Przez chwilę myślałem, że to odpowiedź na moje pytanie (zarobki w management consulting w KPMG po praktykach). Senior to raczej pięciocyfrowa suma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to zależy Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 04.05.12, 22:39 Wcale nie żart. Zależy co umiesz i jakie masz doświadczenie. Zarobki pomiędzy tymi firmami mogą się znacznie różnić. Poza tym - senior seniorowi nierówny. Równie dobrze można by zapytać - ile dostaje zawodnik w Górniku Łęczna (czy jak tam to się teraz nazywa). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adk Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.12, 22:52 No dobrze. Ale pytanie nie było o "zawodnika w Góniku Łęczna" tylko o konkretne stanowisko w jednej z konkretnych firm. Sam senior faktycznie nie jest jednoznaczny, ale przy zarobkach analityka na poziomie 5-6 tys. kwota 'seniorska' to raczej x2, a nie +1000 zł. Mówimy jednak o fimach z pewnej półki - tak prestiżowej jak i zarobkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Praca w BIG 4 IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.05.12, 21:02 mi jednak wygląda na żart albo Ci się stanowiska pomyliły. w E&Y w audycie A1 prosto po praktykach dostaje prawie 6 tys. zł brutto, a Ty tu piszesz o seniorze i to w dziale doradztwa, które jest lepiej opłacane niż audyt. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.06.12, 22:18 "w E&Y w audycie A1 prosto po praktykach dostaje prawie 6 tys. zł brutto" Skąd masz takie info???? Chyba ci się z A2 pomyliło Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 06.05.12, 01:55 Myślę że tak gdzieś od 2 tys. do 100 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 08.05.12, 14:45 big4 to rzeznie (przesiew przy rekrutacji, zwolnienia po sezonie, ciagla niepewnosc i stres). Konkurencyjne wynagrodzenie tylko w niewielkim stopniu rekompensuje charakter tej pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: takajedna Re: Praca w BIG 4 IP: *.superkabel.de 08.05.12, 21:16 wprawdzie w BIG4 (a konkretniej pisze to na przykladzie EY) placi w miare fajne pieniadze, ale nie ma nic za darmo. tam nie kazdy zagrzeje dluzej miejsca. potwierdzam; duzo stresu, wlasciwie moze nie ze wzgledu na trudnosc zadan, ale przez to, ze duzo tej pracy i trzeba szybko wykonywac te zadania. ci ludzie rano przychodza, i nierzadko wychodza kolo 21 do domu, a nastepnego ranka to samo od poczatku. wiadomo sa tez i tacy, ktorzy nawet o 21 jeszcze nie koncza, wlasciwie to tak jakby im tylko w tym biurze brakowalo lozka na chwile drzemki :/ naprawde tylko ludzie zafascynowani ta praca, sa w stanie dluzej takie tempo wytrzymac. nie pisze tego w pesymistycznym sensie, ze ta praca nie jest fajna, ale odkad tam jestem patrze na ta firme tak troche z innego punktu widzenia. dla mnie to tez zawsze byla "praca marzen", ale teraz to raczej mysle, iz bedzie to tylko pewien etap zycia. no coz fajny nawet odcinek zycia, bo roznorodny, ale chyba jestem z tej drugiej grupy ludzi, ktorzy po paru latach odejda do jakiejs "spokojniejszej posadki" :) poza tym obserwuje dluzszy czas ten watek jak czekacie na kolejne etapy rekrutacji i chcecie koniecznie dostac ta prace. nikt z was sie nie zastanawial probowac swoich sil za granica? skoro wiekszosc z was zna b.dobrze angielski, moze to by byla ciekawa alternatywa. nie wiem dokladnie jak przebiega rekrutacja np. w Anglii, ale np. w Niemczech nie ma tych wszystkich etapow rozmow, testow itp. jest tylko rozmowa kwalifikacyjna, wiec mysle, ze moze prosciej byloby sie tam dostac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Praca w BIG 4 IP: 89.126.80.* 05.06.12, 00:27 Ludzie świeżo po studiach lub jeszcze na studiach są zafascynowani pracą w Big4, ale tylko dlatego że nie doświadczyli jeszcze pracy w takiej korporacji. Co z tego, że zarobki są takie jakie są, ale jakim kosztem - zero życia prywatnego, przepracowanie, zarywane noce, stresy, wieczny wiścig szczurów - to zawsze musi zostawić piętno na psychice i zdrowiu psychicznym. I przychodzi czas po ok 4-5 latach pracy - może wcześniej, kiedy jest się " drugorocznym seniorem" z pensją 10tys brutto i wraca się do pustego mieszkania, nie ma z kim dzielić sukcesu, zaczyna brakowac sił aby utrzymać to co się ma i na co się pracowało. Co do możliwości pracy za granicą - znam 2 osoby, które pracowały za granicą. Jedna z nich wróciła do Polski i dostała w łaśnie pracę w Big4. Nie ma innego życia poza pracą - zapie... od świtu do nocy, albo i dłużej. Jeszcze trochę i zabraknie sił. Coż - możliwości nie ma za wiele poza Big4 a jeżeli to równie ciężka praca w mało stabilnym środowisku. Druga z tych osób została za granicą, po 5 latach solidnego doświadczenia, dostała pracę w konsultingu, specjalizacja niszowa. Ma samodzielne stanowisko pracy, o 5 po południu lub o 4 wyłącza komputer (nadgodziny to wyjątek) i ma czas na życie rodzinne i hobby. Pensja pozwala na co najmniej "skromne życie bez problemów". Firma dba o tzw "work - life balance". Za 2-3 lat ta osoba ma w perspektywie otworzenie własnej firmy. Po drodze już teraz w wolnym czasie pomaga małżonkowi w rozwijaniu jego własnej działalności. Zarabia więcej niż jej koleżanka z Big 4, pracuje i przy okazji wie, że żyje. Jest jeszcze 3 alternatywa - otowrzenie własnej firmy w PL - tutaj też trzeba włożyć dużo pracy, ale pracujesz na swoje i to ma też swój sens. Zastanówcie się więc czy stać was na zapłącenie tak wysokiej ceny jak utrata własnego życia prywatnego i bycie wyłącznie do dyspozycji firmy. Kariera w Big 4 wykończyła już niejednego, to autentyczna przyczyna ludzkich tragedii. Czy nie zastanawiało was dlaczego tak atrakcyjna firma ma taką dużą rotację pracowników i skąd ta masowa rekrutacja co roku na tzw.entry - level? Ilu praktykantów dostaje tam pracę, ilu awansuje na seniora lub managera. Większość niestety odchodzi. A awanse w takiej korporacji - cóż - jakimi metodami je się dostaje - prawie zawsze decydują układy. Zastanócie się więc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byłem i wiem Re: Praca w BIG 4 IP: *.ptim.net.pl 09.06.12, 08:33 Kasia mocno przesadza. P 2-3 latach w big4 można dostać przyjemną robotę w biznesie za podobne bądź lepsze pieniądze. Przez 9 m-cy w roku praca więcej niż 8-9 godzin raczej się nie zdarza. W sezonie 10-12. Najciężej mają seniorzy, którzy pozwalają sobą pomiatać i na wszystko się godzą. Ludzie w firmie bardzo fajni. Nie strasz smarkaczy! Good luck! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reanimacja_forum Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 18.05.12, 05:19 Witajcie! Mam takie pytanie, czy ktoś może ma jakieś doświadczenia z substancją o nazwie Modafinil. Lek jest zarejestrowany w leczeniu narkolepsji. Wiem, że wrzucanie tego pytania tutaj może być dziwne, ale kto inny jak nie audytorzy z big4 może być praktycznie zorientowany w czymś, co pozwala nie spać po 2 noce z rzędu. Poczytałem trochę publikacji naukowych, i praktycznie nie ma tam nic na temat działania u ludzi zdrowych. Do wczesnych faz badań klinicznych nie udało mi się dotrzeć. A to co jest na innych forach to głównie teksty a'la portal hyperreal, gdzie nawet podanie heroiny w kanał jest "polecane i warte spróbowania" Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka85 Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 27.05.12, 00:49 mijo81: może się orientujesz, jestem praktykantką 5 miesiąc w podatkach w jednej z firm big4, ale chcialabym ja zmienic (srednio przypadl mi do gustu zespół i vv) wiec prawdopodobnie pod koniec czerwca nasze drogi sie rozejda chcialam zapytac, jakie trzeba miec doswiadczenie zeby móc ominąć testy rekrutacyjne i znalezc sie bezposrednio na rozmowie? (nie chce osiwiec ze stresu :P) dodam ze chcialabym sprobowac sil w innej z firm wielkiej czworki pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.06.12, 22:21 Pewnie conajmniej ze dwa lata ..... ale jest trudniej, bo takie oferty dla doświadczonych zdarzają się o wiele wiele rzadziej niż oferty dla praktykantów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: deo Re: KPMG - testy IP: *.net4me.pl 14.05.12, 21:41 Nic się nie martw, na 100% dostaniesz się do dalszego etapu. Bardzo ładne wyniki :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blob Re: KPMG - testy IP: *.c197.msk.pl 17.05.12, 21:04 Hahahhaha, testy w KPMG to jakiś żart. Najtrudniejsze jakie przechodziłem, angielski banał. Natomiast test werbalny i numeryczny to jakiś ponury żart. W porównaniu z testami SHL-owymi, to niebo, a ziemia. Cztery razy robiłem na rekrutacji test SHL-owe, za każdym razem przechodziłem dalej w rekrutacji, a tam gdzie mnie informowali o wynikach to było w każdym przypadku, zarówno w werbalnym i numerycznym powyżej 60% jak średnia. W KPMG poniżej średniej. Chyba, że z wiekiem człowiek głupieje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: KPMG - testy IP: *.home.aster.pl 18.05.12, 00:25 Wybiera się ktoś na assessment do KPMG w następnym tygodniu?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KarenMcCluskey Re: KPMG - testy IP: 147.108.253.* 18.05.12, 12:44 Pochwalisz się swoimi wynikami? Po jakim czasie od zrobienia testów się do Ciebie odezwali? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooosc 2 Re: KPMG - testy IP: 213.134.163.* 18.05.12, 18:52 Ja sie wybieram, podobno duzo kandydatow. to tylko jeden termin tych AC? czy sa jeszcze jakies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaa Re: KPMG - testy IP: *.31.12.15.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.05.12, 20:01 a do jakiego dzialu te ac? ja w lutym przeszlam testy i dostalam tylko inf ze nie maja teraz projektu i trzeba czekac (podatki). A testy - mi sie wydawaly latwiejsze od shlowskich :) widac kazdemu co innego lezy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: KPMG - testy IP: *.dynamic.chello.pl 18.05.12, 21:31 Gość portalu: monikaa napisał(a): > a do jakiego dzialu te ac? ja w lutym przeszlam testy i dostalam tylko inf ze n > ie maja teraz projektu i trzeba czekac (podatki). A testy - mi sie wydawaly lat > wiejsze od shlowskich :) widac kazdemu co innego lezy :) Monika, AC jest tylko do audytu (i tylko na stan. asystenta) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaa Re: KPMG - testy IP: *.205.126.192.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.05.12, 22:56 :) ahh już mi się myli co gdzie do czego jest :) a jest tu ktos kto tez tak dlugo czekal na jakis odzew po zdanych testach z kpmg? tj ze 4 mies? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: KPMG - testy IP: *.home.aster.pl 20.05.12, 23:40 A skąd wiesz, że dużo kandydatów. Co do terminu to oczywiste, że nie będzie to jedyny termin. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: punk_is_drunk Re: KPMG - testy IP: 147.108.253.* 21.05.12, 14:47 Gość portalu: gość napisał(a): > A skąd wiesz, że dużo kandydatów. Co do terminu to oczywiste, że nie będzie to > jedyny termin. Ile czasu czekaliscie na zaproszenie na rozmowe do KPMG po otrzymaniu maila, ze testy zaliczone z wynikiem pozytywnym? Ja dostalem maila z taka informacja juz pare dni temu i na razie cisza. Odzywaja sie do wszystkich ktorzy zaliczyli testy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooooosc Re: KPMG - testy IP: 213.134.163.* 23.05.12, 10:07 powinni sie odrazu dosac. Moja kolezanka ktora w kpmg pracuje sprawdzila mi ilosc kandydatow ktora doszla do ac. jest ich sporo. tylko nie mowila mi ilu bedzie zdawalo w czwartek, ale ogolnie jest ich ok. 450 :/ na ac. srednio po 4 osoby na jedno miejsce. a jak wygladaja ac do audytu w kpmg? wiem tylko tyle ze to hrk prowadzi Odpowiedz Link Zgłoś
tqa Re: KPMG - testy 23.05.12, 11:53 Gooosciu, wielkie dzięki za te cenne informacje, God bless you:) Jesteś w stanie dowiedzieć się czegoś więcej? Prawdę mówiąc, nie wygląda to dobrze. Czy te 450 osób to kandydaci tylko z Warszawy czy z całej Polski? Ile osób chcą przyjąć do Wawy na A1 w tym roku? I czy Twoim zdaniem osoba, która nie dostała jeszcze zaproszenia na rozmowę, ma w ogóle jeszcze jakieś szanse? W piątek dostałam informację że przeszłam testy i mam oczekiwać na kontakt z sprawie dalszych etapów rekrutacji, myślicie że do nich zadzwonić pod koniec tygodnia i się przypomnieć, czy raczej nie ma już po co? Z góry wielkie dzięki za wszelkie info:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Bingham Re: KPMG - testy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.12, 17:11 Hej, aplikuje na praktyki do działu doradztwa podatkowego w KPMG - mam rozmowe za kilka dni w związku z czym chciałbym zapytać czy ktoś z was orientuje się może jakich pytań się spodziewać ? Czy są to standardowe pytania typu twóje wady, zalety, największy sukces porażka, itd., czy zdażają się również pytania merytoryczne ? Z góry dziekuję bardzo za odpowiedź!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaa Re: KPMG - testy IP: *.205.66.77.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.12, 20:30 hej, a mogę spytać kiedy przechodziłaś testy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 23.05.12, 11:27 Ktoś jeszcze odpadł na AC do audytu A1 w Wawie w zeszłym tygodniu? Czy jest szansa, że zaproponują jakieś praktyki, jeśli przysłali odpowiedź negatywną? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej Re: Praca w BIG 4 IP: *.olesno.info.pl 23.05.12, 18:40 Nie wiesz, czy w pwc beda jeszcze AC w innym terminie? Po zdaniu wszystkich testow w kwietniu, jak na razie nie dostalem zaproszenia na assessment. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 23.05.12, 21:02 Deloitte - do konca maja prowadzi ac, pod koniec maja beda zapraszac na rozmowy Ernst - Wiekszosc biur regionalnych jest juz zapelniona, zostaly miejsca w wawie i krakowie jesli chodzi o audyt. doradztwo podatkowe jeszcze szuka osob. Nie ma AC w tym roku PWC - pwc zakonczylo juz rekrutacje do audytu(na 90%) KPMG - prowadzi jeszcze rekrutacje zarowno do warszawy jak i biur regionalnych, odbywaja sie AC i rozmowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goooosc Re: Praca w BIG 4 IP: 213.134.163.* 23.05.12, 17:39 nie ma sensu dzwonic, oni sie odezwa do tygodnia lub dwoch. Co do ilosci kandydatow a tego ile przyjmuja, to wiem ze co roku miedzy 150-200 do samego audytu. Nie wiem jak w tym roku. 450 osob to na sam audyt z calej Polski. Widze ze rekrutacja jeszcze trwa wiec na luzaka sie wyrobia z wszystkimi. bedza jeszcze kolejne etapy. pewnie do konca czerwca zakoncza z wszystkimi i beda wybierac swoje 150-200 osob. luz. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 07.06.12, 22:24 Gość portalu: goooosc napisał(a): > nie ma sensu dzwonic, oni sie odezwa do tygodnia lub dwoch. > Co do ilosci kandydatow a tego ile przyjmuja, to wiem ze co roku miedzy 150-200 > do samego audytu. Nie wiem jak w tym roku. 450 osob to na sam audyt z calej Po > lski. > Widze ze rekrutacja jeszcze trwa wiec na luzaka sie wyrobia z wszystkimi. bedza > jeszcze kolejne etapy. pewnie do konca czerwca zakoncza z wszystkimi i beda wy > bierac swoje 150-200 osob. luz. Trochę przesadziłeś z tymi liczbami Odpowiedz Link Zgłoś
tqa Re: Praca w BIG 4 08.06.12, 08:15 Mijo, a masz może jakieś bardziej wiarygodne info? Ile jest w tym roku miejsc na A1 w audycie w Wawie? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 09.06.12, 01:16 A1 to zawsze było tak gdzieś 50-80 ... z czego większość miejsc zajęta przez poprzedniorocznych praktykantów. Pewnie w tym roku będzie podobnie .... ale nie 200, bo to by oznaczało że prawie połowę pracowników audytu stanowią A1 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Pytanie do Mijo81 IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.12, 21:36 Mijo, czy wiesz może kto w KPMG podejmuje decyzję o tym, czy dana osoba zostanie przyjęta do pracy w audycie? Tzn. czy są to HRy czy menedżer, z którym była rozmowa? Chodzi o to, że rozmowa z menedżerem poszła mi bardzo dobrze (tzn. pokazałam że mam pojęcie o rachunkowości oraz podobne zainteresowania, co mój interlokutor;-)), natomiast z Assessmentem może być już znacznie gorzej. Wiem, że do audytu są w tym roku dzikie tłumy, dlatego zastanawiam się, jak oni na koniec dokonują wyboru tych kilkunastu szczęśliwców - patrzą tylko na wynik z AC czy też na ogólny profil kandydata? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Pytanie do Mijo81 11.06.12, 18:52 HR nigdzie nie podejmuje decyzji, robią to twoi przyszli przełożeni, którzy przeprowadzają z tobą rozmowę. HR może robić co najwyżej delikatny przesiew w początkowym etapie i wspomagać w etapach kolejnych. Menedżerowie po rozmowach we własnym gronie robią sobie ranking: kogo chcą najbardziej, kogo chcą gdyby ci których chcą najbardziej nie chcieli i kogo nie chcą. Te dwie pierwsze grupu kierują na AC. Jak na AC nie okażesz się jakąś aspołeczną i konfliktową osobą to proponują pracę według powyższego rankingu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esc Re: Praca w BIG 4 IP: *.sds.uw.edu.pl 24.05.12, 16:44 Witam wszystkich;) Aplikuje do działu doradztwa podatkowego. Dostałem zaproszenie na testy z języka angielskiego do biura Ernst&Young. Mógłby ktoś powiedzieć jakiś testów mam się spodziewać? (poziom matury rozszerzonej, abc, wstaw wyraz, rozprawki ?) Przykładowo w PwC należało napisać 3 rozprawki na podane tematy w 80 minut, dlatego zastanawiam się jak jest w Ernście. Z pozdrowieniami;) Odpowiedz Link Zgłoś
andreee3000 Re: Praca w BIG 4 24.05.12, 17:29 A pisałeś już ten test/uzupełnianka z angielskiego w E&Y ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n4n Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 24.05.12, 20:06 @esc a jakie biuro? wwa czy regionalne? test z angielskiego to poziom B2/C1 z naciskiem na słownictwo biznesowe, pisania nie miałem, wyłącznie czytanie ze zrozumieniem + zadania na znajomość gramatyki, wydaje mi się, że pewnie będziesz miał też test analityczny do rozwiązania (pewności nie mam) @andreee próbowałem Cie złapać wyżej, ja dostałem info o wyniku ponad 3 tygodnie temu i nadal czekam na telefon z terminem rozmów, a do jakiego działu aplikujesz? coś u Ciebie ruszyło? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esc Re: Praca w BIG 4 IP: *.sds.uw.edu.pl 24.05.12, 22:45 wwa dzięki za info ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esc Re: Praca w BIG 4 IP: *.sds.uw.edu.pl 24.05.12, 22:44 Rozwiązywałem tylko test który przyszedł na maila m.in. też z angielskiego , ale tam trzeba było wybrać a b lub c do chyba 6-8 pytań na podstawie tekstu źródłowego. A dopiero teraz będę szedł do biura na kolejne testy z angielskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n4n Re: Praca w BIG 4 IP: *.itsa.net.pl 25.05.12, 13:15 @esc testy mogą różnić się w zależności od działu, więc nie chcę wprowadzać w błąd, a z ciekawości kiedy składałeś aplikacje? (przed 10 kwietnia czy po?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Assessment Centre w KPMG IP: *.adsl.inetia.pl 25.05.12, 15:29 Czy mógłby mi ktoś dokładnie napisać jak wygląda Assessment Centre w KPMG? Nigdy nie byłem na AC, więc proszę nie piszcie, że "tak jak w innych Big 4" :) Dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karierowicz Re: Assessment Centre w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.12, 17:18 Jeżeli jesteście zaintersowani przygotowaniem się do testów rekrutacyjnych to polecam stronę www.testyrekrutacyjne.com.pl znajdziecie na niej testy werbalne analityczne oraz logiczne. Na stronie jest okolo 500 pytań wiec nic tylko cwiczyc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gooooosc Re: Assessment Centre w KPMG IP: *.147.230.136.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 29.05.12, 16:02 czy ktos juz w kpmg dowiedzial sie czy po ac dostal prace??? jesli tak to ile czekal na odp? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_m2 Re: Assessment Centre w KPMG 13.06.12, 21:14 Hejka :) tydzień po ac otrzymałam informację, że pozytywnie przeszłam sesję i że mam czekać na dalsze informacje..... a u Ciebie jak to wygląda? Odpowiedz Link Zgłoś
tqa Re: Assessment Centre w KPMG 15.06.12, 12:24 Czy ktoś jeszcze wyszedł z AC w KPMG czując się jak ostatni idiota/idiotka? Masakra jakaś...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karrrola Re: Assessment Centre w KPMG IP: 144.36.120.* 22.06.12, 12:22 kot_m2, dostałaś już jakąś odpowiedź z KPMG? Ja dzisiaj dostałam identyczną wiadomość, że pozytywnie przeszłam sesję i mam czekać na kontakt w sprawie dalszego postępowania. Naprawdę się odzywają z jakąś ofertą czy to kulturalna forma spławiania? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_m2 Re: Assessment Centre w KPMG 04.07.12, 18:27 Hejka :) sorka, ze tak późno, ale nie wchodziłam już na ten wątek otrzymałam ofertę pracy :) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: veriv formularz w KPMG IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.05.12, 14:49 otrzymałem taką odpowiedź: "Pańska aplikacja została rozpatrzona pozytywnie, jednakże w chwili obecnej nie prowadzimy rekrutacji na stanowisko, które odpowiadałoby Pana umiejętnościom, doświadczeniu i zainteresowaniom. Jeżeli sytuacja ulegnie zmianie, niezwłocznie się z Panem skontaktujemy w celu ustalenia dalszego postępowania w procesie rekrutacyjnym. Z poważaniem," Na stronie KPMG jednak jest informacja o prowadzonej rekrutacji na stanowisko na które aplikowałem. Jak mam to rozumieć? Aplikacja im nie odpowiada - a powyższa wiadomość to zwykła kurtuazja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: esc Re: Praca w BIG 4 IP: *.sds.uw.edu.pl 30.05.12, 12:14 przed 10 kwietnia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Assessment Centre w PwC IP: *.aster.pl 28.05.12, 12:55 Czesc, czy ktos moglby mi wytlumaczyc na czym polega Ac w PwC? ile jest z reguly na nim osob i ile osob go przechodzi ? Czy ktos moze dostal zaproszenie na 4tego czerwca ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dr Daniel Łoś Re: Assessment Centre w PwC IP: *.e-wro.net.pl 28.05.12, 15:11 Było tu już setki razy pisane na czym polega, wystarczy poszukać. No, ale napiszę dwa słowa. Będziesz miał zadania indywidualne, które polega na przygotowaniu prezentacji na podstawie otrzymanych materiałów [jest ich sporo, masz wyszukać najważniejsze], jest zadanie grupowe, w którym asesorzy oceniają wasze umiejętności współpracy w grupie. Jest też rozmowa z menedżerem i krótka po angielsku. Przez to sito z kulkunastu osób przechodzi jedna, czasami kilka. Jest to już kolejne AC w PwC w tym roku, z ciekawości kiedy zdawałeś testy w biurze warszawskim? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luqassss Re: Assessment Centre w PwC IP: *.aster.pl 28.05.12, 18:56 testy w biurze zdawalem 16 maja do dzialu advisory. czy prezentacje wykonuje sie przed osoba z HRu czy przed wszystkimi ktorzy maja tego dnia AC ? Jak dlugo ona musi trwac ? Dzieki za info Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilka85 jak duże doświadczenie potrzebne IP: 178.73.48.* 28.05.12, 19:56 HEJ, może ktoś się orientuje w tej sprawie, jestem praktykantką 5 miesiąc w podatkach w jednej z firm big4, ale chcialabym ja zmienic (srednio przypadl mi do gustu zespół i v.v.) wiec prawdopodobnie pod koniec czerwca nasze drogi sie rozejda chcialam zapytac, jakie trzeba miec doswiadczenie zeby móc ominąć testy rekrutacyjne i znalezc sie bezposrednio na rozmowie? (nie chce osiwiec ze stresu :P) dodam ze chcialabym sprobowac sil w innej z firm wielkiej czworki pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lord Bingham Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.12, 23:35 Hej, Lilka przepraszam za off- topic ale mam zblizajaca sie rozmowe kwalifikacyjna w dziale doradztwa podatkowego w jednej z firm big 4. Mogłabys mi napisac jakich pytan mniej wiecej sie spodziewac ?? z gory bardzo dziekuje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monikaaa Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.182.212.4.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 31.05.12, 21:00 hej mógłbyś powiedzieć parę zdań na temat tego jak było na rozmowie w kpmg? (o ile już na niej byłeś). Do jakiego biura aplikaowałes? Wrocław? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.waldex.3s.pl 29.05.12, 07:34 ja miałam 4 lata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xoxo Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.adsl.inetia.pl 31.05.12, 09:12 witajcie, a czy takie języki jak chiński czy japoński są potrzebne w big4? warto się nimi zająć? pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: jak duże doświadczenie potrzebne 07.06.12, 22:27 mało przydatne, angielski rządzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipopotam 3.5 Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.radom.vectranet.pl 08.06.12, 12:24 3 pytania. Czy jeżeli ktoś zdał testy to zawsze zostanie zaproszony na rozmowe? Czy akademie, warsztaty pomagają w rekrutacji? Jeśli tak to jak ważą? Czy ilośc punktów z testu ma znaczenie? Czy może sam fakt zdania? Z góry dzięki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Happy Man Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.radom.vectranet.pl 08.06.12, 15:00 A czy był ktoś z Was na rozmowie do podatków? Jakie wrażenia? Mijo, mędrcze może Ty masz jakieś wskazówki? Dzięki za informacje:) Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: jak duże doświadczenie potrzebne 09.06.12, 01:02 Z podatkami miałem niewiele wspólnego więc nie wiem Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: jak duże doświadczenie potrzebne 09.06.12, 01:06 Gość portalu: Hipopotam 3.5 napisał(a): > 3 pytania. > > Czy jeżeli ktoś zdał testy to zawsze zostanie zaproszony na rozmowe? > Czy akademie, warsztaty pomagają w rekrutacji? Jeśli tak to jak ważą? > Czy ilośc punktów z testu ma znaczenie? Czy może sam fakt zdania? > > Z góry dzięki za odpowiedz. > Sami możecie sobie odpowiedzieć na to pytanie stawiając się w roli takiego powiedzmy menedżera z audytu. Zastanówcie się kogo on chciałby mieć w zespole i jakie znaczenie dla niego mogą mieć punkty z jakiegoś testu czy jakieś akademie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hipopotam 3.5 Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.radom.vectranet.pl 09.06.12, 09:07 Jesli testy maja z założenia sprawdzać czy ktoś jest bystry, to ja bym chyba brał to pod uwage, bo chciałbym mieć bystrych ludzi na pokładzie (tym bardziej ze maja one uznana validity i credibility w psychologii i są dobrym narzędziem). W każdym razie dzięki za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: jak duże doświadczenie potrzebne 11.06.12, 18:58 Testy mają za zadanie zrobić przesiew. Żaden menedżer potem na to jakoś specjalnie nie patrzy, o ile wogóle na to zerknie. Najważniejsza jest rozmowa, bo spotykasz się z osobą, dla której będziesz pracował i to ona głównie decyduje o twoim losie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Esc Re: jak duże doświadczenie potrzebne IP: *.sds.uw.edu.pl 31.05.12, 19:36 Witaj lilka85 Mogłabyś powiedzieć ile dni/godzin w tygodniu pracuje się na praktykach w podatkach i czy są problemy z chodzeniem na zajęcia na uczelni? Od pracownika z KPMG z podatków dowiedziałem się że praktykant zasuwa 5 dni w tygodniu po 8 godzin i ewentualnie zwalniają na zajęcia, więc troszkę niezbyt różowo w kontekście pogodzenia tego z nauką na uczelni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
geebril Assessment Centre w PwC do Łodzi 06.06.12, 10:50 Czy zagląda tu ktoś, kto startuje może do audytu w Łodzi na konsultanta? Jesteście już po AC? Byłam na testach 30.05 i zastanawiam się, czy jeszcze zaproszą mnie na AC (angielski zaliczyłam), bo podobno mają zakończyć rekrutację do końca czerwca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hewitt Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 16:12 Jak myślicie, czy fakt, że jestem obecnie dopiero na II roku mógł wpłynąć negatywnie na moją aplikację do PwC czy podawany przez nich wymóg minimum III roku nie jest egzekwowany? Otóż złożyłem aplikacje online, zdałem testy po czym zostałem zaproszony do biura gdzie ponownie zdałem testy i dzień później otrzymałem odpowiedź w stylu "We have carefully considered your application in relation to our specific requirements for the above position. We regret to inform you that, although we were impressed by your experience and skills, we have decided not to proceed further with your application this time." Domyślam się, że ten tekst z experience i skills'ami piszą każdemu na otarcie łez aczkolwiek trochę jestem zdziwiony, że mimo, że jako jeden z niewielu zostałem dopuszczony do testu z angielskiego bo większość odpadła na numerycznych to tak szybko odrzucili mnie. Miał ktoś podobną sytuację? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 23:47 Teoretycznie weryfikacja CV jest przed zaproszeniem na testy - TEORETYCZNIE. A na 100% zdałeś testy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hewitt Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.12, 10:37 Zaprosili mnie na drugą turę na testy do biura tak więc te online chyba zdałem, natomiast w biurze przed angielskim mówili kto zdał i kto może podejść do angielskiego tak więc też z tego wnioskuję, że numeryczne i logiczne zdałem. Tak więc możliwe, że tak zawaliłem angielski aczkolwiek jestem trochę zdziwiony bo się o wynik tego testu akurat nie niepokoiłem. W każdym bądź razie trudno, zawsze zostaje przyszły rok. Powodzenia dla innych w tym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antonio Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.e-wro.net.pl 07.06.12, 22:22 ja aplikowałem do audytu we Wrocku, w kwietniu zdałem wszystkie testy w Wawie, w mailu pisali, że o ostatecznym zakwalifikowaniu do kolejnego etapu [AC] i jego terminie dają znać w następnym mailu, a jak dotąd cisza, więc chyba byli lepsi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.gdynia.mm.pl 08.06.12, 00:26 a napisalbys na jakie tematy te rozprawki z angielskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andrzej pan Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.e-wro.net.pl 08.06.12, 16:10 Nie ma sensu pisanie jakie były, bo drugi raz takie same nie będą. Wiedz, że są dość problematyczne, typu co sądzisz o budowie elektrowni atomowej w Polsce albo czy to że za kilkadziesiat lat będzie 2 razy więcej ludności to szansa czy zagrożenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.12, 01:42 Hej, dostałam się na AC do audytu w PwC. Jestem spoza Wawy ale napisali mi że mam potwierdzić czy mają rezerwować nocleg dla mnie - rozumiem, że oni się wszystkim zajmują w związku z tym noclegiem i pokrywają koszty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ehrenfrid Re: Assessment Centre w PwC do Łodzi IP: *.e-wro.net.pl 15.06.12, 13:08 Tak, jeszcze by tego brakowało byś sama miała płacić za nocleg i dojazd do warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.12, 02:31 czy z ernst&young zawsze dają odpowiedź po rozmowie (nawet negatywną), czy jeżeli się nie odzywają to znaczy że są zainteresowani? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.12, 02:31 miało być: znaczy że nie są zainteresowani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 10.06.12, 10:58 A dawno miałeś rozmowę? Możesz coś o niej więcej powiedzieć? O cv, pytania o sytuacje, estymacje, jakieś case'y? Będę wdzięczna:) Nie wiem jak z odpowiedzią, ale dla mnie jak firma nie daje negatywnej odpowiedzi to jest firmą nieprofesjonalną. Człowiek czeka i czeka i nie wie na czym stoi, a takie firmy jak big4 powinny dziękować za udział w rekrutacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: n4n Re: Praca w BIG 4 IP: *.adsl.inetia.pl 10.06.12, 12:41 Raczej dają. Zależy też ile czekasz na odpowiedź.. A do jakiego działu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Praca w BIG 4 IP: *.gdynia.mm.pl 10.06.12, 18:00 Ja miałam rozmowę z partnerem w E&Y do działu audytu dokładnie 24 maja, powiedział, że około 2 tygodni na odpowiedź, także mam nadzieję, że po weekendzie dadzą w końcu znać, bo też nie wiem na czym stoję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.12, 21:41 miałam 16.05 rozmowę z hrem i menedżerem, odpowiedź miała być do 2 tygodni- śmieszni są. Megi a do jakiego miasta aplikujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Praca w BIG 4 IP: *.gdynia.mm.pl 10.06.12, 23:11 Mnie po rozmowie HR/manager tego samego dnia zadzwonili ze za 2 dni zapraszaja na rozmowe z partnerem. Podejrzewam ze skoro sie tyle czasu nie odzywaja to albo nie przeszlas albo trzymaja Cie w rezerwie jeszcze jakiejs, moze mnie tak samo... Ja do Wawy a Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 11.06.12, 19:04 Zazwyczaj tak jest, brak szybkiej odpowiedzi to zazwyczaj efekt trzymania w rezerwie na wypadek gdyby inni odmówili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.180.73.88.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 11.06.12, 20:13 A dostal już ktoś z EY odpowiedź, obojętnie czy pozytywną czy negatywną do audytu po rozmowie z partnerem? Dzwonili juz z ofertami do kogoś, ewentualnie czy ktoś do nich w ogóle dzwonił? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: venetiansnares Re: Praca w BIG 4 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.06.12, 20:49 dzisiaj minął tydzień od rozmowy z partnerem, odpowiedź miała być "na dniach". zero odzewu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 21.06.12, 00:05 Jest już może odpowiedź od EY? Czy dostał już ktoś ofertę lub telefon z podziękowaniem za udział w rekrutacji po rozmowie z partnerem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jan Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 13:40 Mowisz o audycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adf Re: Praca w BIG 4 IP: 193.0.117.* 21.06.12, 17:06 No, wlasnie, czy mial ktos juz odpowiedz po rozmowie z partnerem w e&y (podatki)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 21.06.12, 18:02 dostałam pozytywną odpowiedź na drugi dzień po rozmowie z partnerem, podatki wawa, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kkk Re: Praca w BIG 4 IP: 193.0.117.* 21.06.12, 18:42 Gratuluje, tez bym tak chcial, a moze cos powiedziec o rozmowie..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 19:15 mozecie napisac cos wiecej o rozmowach? czy jest w dwoch jezykach (Ile%)? Czy są pytania merytoryczne (mam na mysli rekr. na praktyki)? czy raczej pytania o osobowsc, doswiadczenie itp? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 21.06.12, 20:10 obie rozmowy i z partnerem i z menago+hr (ey) były bardzo przyjemne, żadnych niepotrzebnych stresów, nikt mnie nie prowokował, żeby sprawdzić jak się zachowuję pod presją itp., pytania z cyklu, dlaczego podatki, jakie mam oczekiwania, miałam wcześniej jakieś praktyki i coś tam pracowałam więc pytali mnie o to, o drugi kierunek studiów, itp., na rozmowie byłam sobą, nie przygotowałam sobie odpowiedzi na pytania z serii "typowe na rozmowie", byłam spontaniczna i myślę, że to moim rozmówcom się spodobało. Raz się nawet głupio przejęzyczyłam, śmiesznie zabrzmiało to, co powiedziałam, wszyscy się uśmiali i to dodatkowo rozluźniło atmosferę. chociaż pewnie i tak wszystko zależy od tego na jakich ludzi się trafi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 21.06.12, 22:47 A jak dlugo czekales na odpowiedz? Ja z hr i managerem mialem w porzadku, z partnerem troche chyba bylo presji w intencji ale tez w porzadku:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: d Re: Praca w BIG 4 IP: *.mirasoft.pl 21.06.12, 23:21 zarówno po jednej, jak i po drugiej rozmowie telefon był na drugi dzień Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Praca w BIG 4 IP: *.gdynia.mm.pl 29.06.12, 16:20 Hejka, miałam ostatnią rozmowę z partnerem w EY tydzień przed końcem maja, mieli dać znać w przeciągu 2 tygodni, po 4 napisałam maila (nie widzę telefonu do HR na stronie) z pytaniem co z moją kandydaturą i kiedy mogę się spodziewać odpowiedzi, od maila minął tydzień, a oni nadal nic. Jak mam to rozumieć? Wydawało mi się, że w big4 nawet negatywną odpowiedź dają. Aż tak by olali czy jeszcze się zastanawiają? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karrola Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 17:15 W KPMG jest to samo po AC. Chyba żeby wpadli na genialną koncepcję wyboru osób dopiero po zakończeniu rekrutacji, ale wtedy myślę, że uprzedziliby o tym, że decyzje będą tak późno. Jest na forum ktoś, kto już ma od nich odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karrola Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.12, 17:05 Tak, AC jest ostatnim etapem rekrutacji do audytu. W KPMG oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ccccccccccc Re: Praca w BIG 4 IP: *.aster.pl 11.06.12, 23:08 mialam jakiś czas temu ostatnią rozmowę, zadzwonili krótko po niej, już w maju dostałam umowę (praktyki w audycie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 12.06.12, 10:30 A czy ktoś miał rozmowe do doradztwa biznesowego w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.06.12, 13:38 no wlasnie mial ktos rozmowe do doradztwa biznesowego do EY w wwa? Pola Ty czekasz na termin rozmowy? dlugo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pola Re: Praca w BIG 4 IP: *.speed.planet.nl 13.06.12, 23:51 ze mną jest taka sprawa że od kwietnia nie mogłam być na testach i dopiero idę 22.06. W sumie jakoś strasznie mi nie zależy, ale mam znajomego, który miesiąc czeka na odpowiedź, nawet dzwonił do nich i powiedzieli, że nie ma decyzji. A Ty długo czekasz? Rozumiem, że na pierwszą rozmowę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 14.06.12, 00:03 ja juz dawnoo dobrze ponad miesiac temu dostalem odpowiedz ze testy zaliczone i ze bedzie kontakt w celu ustalenia terminu rozmowy ( tak pierwszej) i cisza, dowiadywalem sie jakis czas temu i potwierdzili ze umawiaja dopiero rozmowy i prosili o cierpliwosc wiec czekam ale dlugo to trwa strasznie. A znajomy czeka na odp po rozmowie juz ? I tez do doradztwa biz do wawy? Moze do tego dzialu na koncu rekrutuja jakos ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.home.aster.pl 15.06.12, 11:18 W tym roku to trwa (chyba we wszystkich dzialach) bardzo dlugo. No ale juz polowa czerwca za nami, wiec w koncu EY sie bedzie musial okreslic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ccc Re: Praca w BIG 4 IP: *.gdynia.mm.pl 13.06.12, 19:11 @cccc a gdzie aplikowałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.12, 22:01 dzięki Mijo za odpowiedź, niby trochę pocieszająca, ale z drugiej strony chyba mało kto rezygnuje z oferty pracy w e&y... a nie wiecie jak rekrutacja do KPMG (też krk)? tydzień temu zrobiłam testy- wyniki powyżej średniej itp a zero odzewu z ich strony? Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 12.06.12, 23:19 No nie wiem czy to pocieszające .... bo w tej rezerwie to nie zawsze się jest na pierwszym miejscu. Jeżeli w czerwcu dopiero po testach jesteś no to dość późno .... wtedy to już większość miejsc już jest obsadzona i w biurze lokalnym to będzie naprawdę ciężko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 12.06.12, 23:31 w tym momencie jestem po testach i rozmowie z hrem i menedżerem- po tej rozmowie nie miałam odpowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 12.06.12, 23:48 aha ... no to pewnie rezerwa ..... jak cię biorą w pierwszym rzucie to zazwyczaj bardzo szybko się odzywają ... do paru dni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Praca w BIG 4 IP: *.gdynia.mm.pl 14.06.12, 01:47 ale i tak jeszcze rozmowa z partnerem zostala jak cos...:) dopiero pozniej rezerwa :P do mnie po rozmowie z partnerem nie odzywaja sie juz 3 tygodnie a mialo byc max 2 ;/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Re: Praca w BIG 4 IP: *.sta.asta-net.com.pl 05.07.12, 01:38 mijo81, mam pytanie do Ciebie, bo jesteś chyba jedyną osobą, która może mieć wiedzę w tym zakresie i ma chęci do rozmowy na forum. Czy w tym roku szykują się podwyżki w KPMG? Wiadomo już, że New Joiners dostaną o 500 PLN więcej niż zeszłoroczni pierwszoroczni (w biurach lokalnych). Jaka będzie polityka firmy co do wyższych stanowisk? Czy będzie to (opcja 1) podwyższenie wszystkim pracownikom wynagrodzenie o nominalnie tyle samo (poza podwyżką wynikającą z awansu), czy może (opcja 2) podwyższenie wynagrodzenia osobom na wyższych stanowiskach o kwotę nominalnie wyższą (poza podwyżką wynikająca z awansu) albo (opcja 3) nie podnoszenie wynagrodzenia poza podwyżką wynikającą z awansu? Opcja 3 wydaje się być krzywdząca (Na przyklad A2 z oceną effective zarabiałby tylko 200 PLN brutto (sic!) więcej niż nowozatrudniony niedoświadczony asystent 1). Czy może szykuje się coś jeszcze innego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaron Re: Praca w BIG 4 IP: *.sta.asta-net.com.pl 05.07.12, 13:57 W opcji 2 chodzi oczywiście o kwotę nominalnie niższą. Odpowiedz Link Zgłoś
mijo81 Re: Praca w BIG 4 05.07.12, 15:30 Gość portalu: Aaron napisał(a): > mijo81, mam pytanie do Ciebie, bo jesteś chyba jedyną osobą, która może mieć wi > edzę w tym zakresie i ma chęci do rozmowy na forum. > > Czy w tym roku szykują się podwyżki w KPMG? Wiadomo już, że New Joiners dostaną > o 500 PLN więcej niż zeszłoroczni pierwszoroczni (w biurach lokalnych). Jaka b > ędzie polityka firmy co do wyższych stanowisk? Czy będzie to (opcja 1) podwyższ > enie wszystkim pracownikom wynagrodzenie o nominalnie tyle samo (poza podwyżką > wynikającą z awansu), czy może (opcja 2) podwyższenie wynagrodzenia osobom na w > yższych stanowiskach o kwotę nominalnie wyższą (poza podwyżką wynikająca z awan > su) albo (opcja 3) nie podnoszenie wynagrodzenia poza podwyżką wynikającą z awa > nsu? > > Opcja 3 wydaje się być krzywdząca (Na przyklad A2 z oceną effective zarabiałby > tylko 200 PLN brutto (sic!) więcej niż nowozatrudniony niedoświadczony asystent > 1). Czy może szykuje się coś jeszcze innego? Tego to pewnie nikt nie wie .... nawet partnerzy, bo pewnie się nad tym jeszcze zastanawiają. Wzrost pensji A1 zawsze zapowiadał w mniejszym lub większym stopniu wzrost pensji na wyższych stanowiskach (czyli tegoroczna A2 powinna mieć więcej niż zeszłoroczna A2) i tak powinno być tym razem. A ile dokładnie to cholera wie. Co roku ludzie z danego poziomu napie...ją na tych z poziomu wyżej że mają gorzej od nich, gdy ci byli na ich poziomie oraz co roku napiedalają na tych z poziomu niżej, bo jak byli na ich poziomie to mieli gorzej. Tym razem .... będzie pewnie tak samo :) To mi się bardzo podobało w tej robocie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.13, 15:20 Chciałem się zapytać, czy jak już raz aplikowałem na staż do audytu w KPMG i zdałem testy, ale odpadłem po rozmowie, to jeszcze raz muszę muszę zdawać testy i czy w ogóle jest szansa, że zaproszą mnie jeszcze na rozmowę na staż, jak się już raz nie dostałem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Praca w BIG 4 IP: *.dynamic.chello.pl 06.01.13, 19:11 Podpinam się pod pytanie Marcina:) Jak KPMG podchodzi do osób które aplikują ponownie po roku? W moim przypadku chodzi o pracę w audycie, w zeszłym roku przeszłam wszystkie etapy i byłam na liście rezerwowej. Są jakieś szanse że w tym roku się odezwą? Odpowiedz Link Zgłoś
26lena Rozmowy w Deloitte 11.06.12, 11:02 Cześć, czy ktoś z Was miał już może rozmowę w Deloitte - dział audytu w Krakowie? Pozdrawiam, Lena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: netsurfer Re: Rozmowy w Deloitte IP: *.connected.pl 18.06.12, 12:29 Ja mam środę. Jeśli ktoś jest już po, to proszę o jakieś pożyteczne informacje;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Profesor Walczyk Re: Rozmowy w Deloitte IP: *.radom.vectranet.pl 18.06.12, 13:33 Hej, a czy to rozmowa do podatków (pierwsza?)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 26lena Re: Rozmowy w Deloitte IP: *.194.pxs.pl 18.06.12, 19:44 Ja też mam w środę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andy PwC audyt praktyka Wrocław - AC IP: *.e-wro.net.pl 12.06.12, 12:42 W tym roku było już kilka AC w PwC i myślałem, że rekrutacja jest już zakończona [testy miałem w kwietniu], tymczasem dostałem dziś maila, że mnie zaproszą jak zdobędą odpowiednią liczbę osób które zaliczą testy [jeśli im się to uda w czerwcu to AC najpóźniej w lipcu]. Albo tak dużo osób na tych AC odpadło albo mało chętnych było na Wrocław, tak czy siak rekrutacja tylko dla cierpliwych ;]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej hej KPMG IP: *.31.62.169.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 19.06.12, 17:24 hej mam do Was pytanie, czy po takim mailu: "Uprzejmie dziękujemy za wyrażenie zainteresowania firmą KPMG. Pani aplikacja została rozpatrzona pozytywnie, jednakże w chwili obecnej nie prowadzimy rekrutacji na stanowisko, które odpowiadałoby Pani umiejętnościom, doświadczeniu i zainteresowaniom. Jeżeli sytuacja ulegnie zmianie, niezwłocznie się z Panią skontaktujemy w celu ustalenia dalszego postępowania w procesie rekrutacyjnym." faktycznie odezwali się po jakimś czasie do kogoś z zaproszeniem na dalszy etap rektuacji? a jak tak to ile czekaliście?? czy to raczej "mydlenie oczu" ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: KPMG IP: *.dynamic.chello.pl 19.06.12, 20:42 Już o tym było niedawno. To raczej nie jest nic innego niż kurtuazyjny sposób poinformowania cię, że nie są zainteresowani twoją osobą - zwłaszcza jeśli ogłoszenie, na które aplikowałaś ciągle jest na necie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa Re: KPMG IP: *.dynamic.chello.pl 20.06.12, 11:40 tez dostalem jakis czas temu taka odpowiedz, z tym ze akurat do kpmg wyslalem dokumenty na stanowisku na ktore rekrutacja wisi caly rok a ogloszenie zostalo zamieszczone poltora roku temu, na logike zbieraja baze na przyszlosc, aczkolwiek kto ich tam wie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 12:18 Myślę, że to raczej normalna odmowa. Mnie w jednej z firm też tak odpisali jak nie zdałam testów ;) A w dwóch innych nawet jak rekrutacja się wydłużała po prostu nie pisali nic. Ale w końcu się odezwali - z pozytywnym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dsy chn Re: KPMG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.06.12, 22:59 dwutygodniowa cisza ze strony KPMG (odpowiedź miała być 'na dniach') = pożegnanie z Afryką? Odpowiedz Link Zgłoś
tqa Re: KPMG 26.06.12, 08:52 Mówisz o audycie? Rozumiem że dostałeś informację że AC zaliczone z wynikiem pozytywnym i masz czekać na decyzję? Chyba w takiej sytuacji jest więcej osób. Podobno w tej chwili część osób dostała już oferty, a co do reszty nie mogą się zdecydować (a to jest duża grupa osób) i w tym tygodniu mają ponownie przeanalizować te aplikacje z uwzględnieniem wszystkich etapów rekrutacji oraz dopasowania profilu kandydata do potrzeb firmy. I w tym tygodniu podobno mają podjąć decyzję. Rekrutacja oficjalnie zakończy się 16 lipca. Tyle udało mi się dowiedzieć, mam nadzieję, że komuś się przyda. A tak z ciekawości, kiedy miałeś AC? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: KPMG IP: *.free.aero2.net.pl 26.06.12, 18:43 Czy jest jeszcze ktoś, kto jest przed AC, czy wszyscy po i czekają na wyniki? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xy Re: KPMG IP: 78.133.196.* 22.08.12, 14:09 Ja dostałam taki tekst koncem pazdziernika, w lutym zadzwonili, zaprosili na testy i rozmowy. Zwolniło się miejsce na praktykach, a w pazdzierniku jak wysylalam aplikację to mieli już ful. Więc to nie koniecznie mydlenie oczu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: KPMG IP: *.play-internet.pl 21.10.12, 17:22 tak, jeżeli firma tak napisała to rzeczywiście jest zainteresowana daną osobą, tylko w danej chwili nie ma zapotrzebowania. W moim przypadku dotałam taką informację telefoniczną i rzeczywiście po 3 miesiącach jak była prowadzona rekrutacja na właściwe stanowisko firma się ze mną skontaktowała i bezpośrednio po tym dostałam ofertę pracy. Wydaje mi się że wszystko zależy od potrzeb firmy, jeżeli takie zapotrzebowanie się pojawi to z pewnością się odezwą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Praca w BIG 4 IP: 195.150.71.* 24.06.12, 19:43 Witajcie :) Bardzo rozrośnięty wątek ale i bardzo pomocny. Ja mam dość konkretne pytanie, może ktoś będzie potrafił pomóc: Zostałam zaproszona na AC na początku lipca (praktyki w podatkach - Kraków), ale ponoć same praktyki mają się rozpocząć na jesieni. Ktoś orientuje się kiedy dokładnie? Wszyscy praktykanci zaczynają równo jakimś szkoleniem? Czy będzie to początek września, albo początek października? Bardzo prosiłabym o odpowiedź, zaproszenie na AC (po 2 msc od wyników) jest dla mnie dużym zaskoczeniem, mam już plany na początek września + obrona. Nie wiem, co odpowiedzieć, jeżeli zapytają mnie np. od kiedy jestem dyspozycyjna :) wolałabym wiedzieć na czym stoję. Dodatkowo: orientujecie się może, jak wygląda kwestia łączenia studiów z praktyką w pwc? Pracuje się na pełen etat - czy na część etatu? Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam! M. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Praca w BIG 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.12, 12:15 Nie wiem dokładnie jak jest w PWC, ale w innej firmie z B4 na ostatecznej rozmowie pytają, od kiedy możesz/chcesz zacząć i pomimo że oficjalnie praktyki zaczynają się w październiku, przyjmują też wcześniej, więc myślę, że to jest kwestia do dogadania. Praktyki, co do zasady, są na podstawie zlecenia, nie ma mowy o etacie (pełnym ani niepełnym), ale jeśli pytasz, czy można wychodzić na zajęcia - słyszałem, że nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: komandos Re: Praca w BIG 4 IP: *.play-internet.pl 26.06.12, 15:14 Witam, mam pytanie odnośnie rozmów w języku angielskim do PwC - czy ktoś kto już na niej był, mógłby się podzielić jak to dokładnie wygląda, ile czasu mnie więcej trwa, o co pytają? Mówię w miarę biegle po ang. jednak nie operuję za bardzo terminologią biznesową, a tego się właśnie obawiam i jakby nie było - spodziewam... będę wdzięczna za wszelkie informacje. Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mars vs wenus Re: Praca w BIG 4 IP: *.net.stream.pl 26.06.12, 19:13 a jak wygląda sprawa benefitów w BIG4 ? chodzi o okulary korygujące do komputera jak i kartę multisport ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Megi Re: Praca w BIG 4 IP: *.gdynia.mm.pl 29.06.12, 13:23 rozmowa jest krotka, jakies 10 minut z nativem, nie musisz znac slownictwa biznesowego, jakies luzne tematy raczej, o wszystkim i o niczym, pozniej jakas scenke wylosowalam do odegrania, ze mam mu pomoc kupic prezent dla dziecka. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Praca w BIG 4 IP: 195.150.71.* 13.07.12, 17:28 Hej, nie wiem czy zdążyłam przed Twoją rozmową: u mnie rozmowa po ang wyglądała w ten sposób, że w trakcie rozmowy kwalifikacyjnej osoba, która przeprowadzała ze mną tą rozmowę zapowiedziała, że teraz przejdziemy na j. angielski i zapytała mnie o moje hobby. U innych było podobnie, nawet do tego stopnia że jednego chłopaka poproszono o opowiedzenie czegokolwiek po angielsku (np. o rodzinie, hobby, poprzedniej pracy). Ale była też dziewczyna, którą pytano o jej doświadczenie i dlaczego chce pracować w PwC - myślę, że ogólnie nie ma się czym przejmować i raczej musisz pokazać, że potrafisz składnie się wypowiedzieć, bez żadnych wyszukanych słów. Odpowiedz Link Zgłoś