Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

medycyna pracy

04.03.24, 18:18
    8 marca kończy mi się ważność okresowych badań w pracy. miałam już ustalony termin. niestety-akurat zachorowałam i mam zwolnienie do 8 marca włącznie. co ja mam teraz zrobić? mogą mnie zwolnić?
    Obserwuj wątek
      • akle2 Re: medycyna pracy 07.03.24, 19:10
        Ale czemu mieliby Cię zwolnić, nie rozumiem? Musisz po prostu wziąć ze sobą to skierowanie, które dostałaś z firmy i umówić się pilnie w jakiejś przychodni, która ma lekarzy medycyny pracy. Najlepiej takich, gdzie na miejscu są też okuliści, bo jeśli siedzisz przy komp >4 h, to musisz mieć też klepniętą zgodę od okulisty. Radzę zadzwonić jak najszybciej, bo tak z dnia na dzień może nie być terminów.
        Chociaż ja na Twoim miejscu zadzwoniłabym jeszcze do PIP, jak to jest z weekendami, czy możesz mieć dwudniową przerwę w zaświadczeniu (jeśli zgodnie z Twoją umową o pracę w weekend nie pracujesz), czy też musi być na styk. Co do zasady nie może być przerw miedzy terminami ważności badań na zaświadczeniach, w przeciwnym razie narażasz pracodawcę na bardzo duże kary, jeśli przyjdzie kontrola z PIP. Dlatego ja bym jutro z samego rana zadzwoniła i się dopytała. No i oczywiście trzeba poszukać przychodni, która obsłuży Cię na cito. Jeśli możesz mieć weekendową przerwę - to badanie w poniedziałek 11.03, a jeśli nie możesz, to jutro lub w sobotę. O ile znajdziesz jakiegoś lekarza, co pracuje w sobotę.
        • malwa200 Re: medycyna pracy 31.03.24, 22:52
          dzięki za odp. wszystko skończyło się ok
          • e-zybi Re: medycyna pracy 09.04.24, 13:49
            Pogratulować!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka