Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

nowa praca , badania lekarskie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 15:25
    pracowałem kilka lat ale ostatnio zmienilem prace, ale teraz po paru tygodniach znowu zmieniam, tylko ze u nowy pracodawca wymaga badan lekarskich, tzn krwi i moczu. Mimo że praca biurowa, a wczesniej nic takiego nie musialem robic.

Jest jakis sposob aby tego uniknąć? z góry dzięki za odpowiedzi.
    Obserwuj wątek
      • Gość: Goto Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.wroclaw.mm.pl 18.03.08, 15:32
        Jezeli wymaga to raczej tego nie unikniesz. Przestan ćpać, odczekaj miesiac i moze przejdziesz te badania...
        • Gość: barney Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 15:42
          shit, szkoda:(
      • Gość: kadrowa Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.as.kn.pl 18.03.08, 21:16
        Niestety, nie masz wyboru, chyba że poszukasz sobie innego pracodawcy ;-)
      • almondgirl Re: nowa praca , badania lekarskie 18.03.08, 21:21
        robiłam niedawno badania wstepne - już nie trzeba robić badan krwi i
        moczu jeśli to praca biurowa. Teraz tylko okulista (jeśli praca przy
        komputerze) i lekarz medycyny pracy
        • Gość: dei Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 21:42
          dokładnie
          nie trzeba już ani krwi, ani moczu ani RTG klatki

o zakresie badania nie decyduje pracodawca - on tylko wystawia skierowania na
          badania z zaznaczeniem zagrozen w pracy, a nie z poleceniem wykonania takiego a
          takiego badania.
          O tym czy ma byc badanie krwi i moczu zadecyduje lekarz medycyny pracy.

Btw badan wstepnych nie mozna zrobic po mieisacu - nalezy je wykonac najpozniej
          do tygodnia po rozpoczeciu pracy
          • Gość: Ulla Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.03.08, 08:56
            Trzeba, trzeba, u nas są sami pracownicy biurowi i każdemu zlecają zawsze
            badania laboratoryjne - morfologia i mocz, tak samo jest przy badaniach wstępnych.
            Uważam, że to dobrze, gdy nie oszukujmy się - kto z własnej nieprzymuszonej woli
            robi sobie takie badania, gdy nic się nie dzieje? A dzięki tym badaniom można
            często wykryć jakieś nieprawidłowości w funkcjonowaniu organizmu, zanim pojawią
            się jakieś inne objawy. Mojej cioci dzięki okresowym badaniom w pracy wykryto
            białaczkę :-(
        • Gość: barney Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.08, 22:10
          to cenna informacja!
          tylko że akurat ten pracodawca ma własny zakład do robienia badań lekarskich, i
          już zostałem poinformowany że w pierwszym dniu mam przejść u nich badania krwi i
          moczu. Czyli spróbować dyskutować z ich lekarzem że wcale nie musi mi robić
          badań krwi? Może wezme ze sobą jakiś przepis? qrcze nie wiem jak ich podejść.
          • Gość: dei Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 22:19
            a w sumie przed czym sie bronisz??

klasyczne badanie moczu i krwi nie wykryje u ciebie nic poza tym czy nie ma
            infekcji, czy tez jakis zaburzen w skladzie krwi i dodatkach w moczu...

Ostateczna decyzje podejmuje lakarz medycyny pracy - mi powiedziano ze widac
            powodow zeby mi robic te badania, ale jak chce to prosze bardzo.
            I zrobilam bo dzieki temu mozna przypadkiem wylapac poczatki jakiej choroby...
            przy poprzednich badaniach pracowniczych przy badaniu moczu okazalo sie ze mam
            infekcje we wczesnym stadium; oszczedzilam sobie dzieki temu dlugiego, zmudnego
            leczenia zapalenia pecherza i jego nawrotow
            • Gość: dei Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.08, 22:20
              mialo byc "NIE widac powodow"
            • Gość: barney Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.03.08, 00:44
              nie boje się wyników badań, tylko nie chcę się obnażać przed firmowym lekarzem.
              Z tego co znalazłem to nie ma jakichś przepisów określających jakie
              konkretnie badania trzeba robić, i decyduje o tym 'lekarz medycyny pracy' więc
              jego będę musiał jakoś przekonać tylko do okulistycznych badań. Bo z tego co
              mowicie to tylko one są wymagane do pracy biurowej.
              • almondgirl Re: nowa praca , badania lekarskie 19.03.08, 07:53
                obnażać się? tak dosłownie czy w przenośni? bez paniki - pobranie
                krwi to tylko podwinięcie rękawa, mocz oddajesz do pojemnika w domu.
                lekarz medycyny pracy zmierzy ci ciśnienie (tez bez obnażania)

btw - są przepisy odnośnie tego, jakie badania trzeba robić, w
                zależności o dtego, jaka pracę się wykonuje i jakie z niej wynikają
                zagrożenia dla zdrowia
                • Gość: pepe Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.03.08, 16:57
                  a płacisz coś za takie badania?
                  fundują ci czy refundują?
                  • almondgirl Re: nowa praca , badania lekarskie 19.03.08, 17:23
                    powinien płacić pracodawca - może i fundować i refundować
                  • snajper55 Re: nowa praca , badania lekarskie 19.03.08, 17:38
                    Gość portalu: pepe napisał(a):

> a płacisz coś za takie badania?
                    > fundują ci czy refundują?

Zwykle pracodawca ma umowę z przychodnią i kieruje tam pracownika, który nic nie
                    płaci. Przychodnia rozlicza się z pracodawcą zgodnie z zawartą umową.

S.
                • Gość: bambi7 Re: nowa praca , badania lekarskie IP: *.csk.pl 19.03.08, 20:01
                  gość pewnie myśli, że będą go kroić, żeby pobrać 20ml krwi..... hehe
                  niezły koleś

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka