Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mam pomysł - potrzebuję rady

12.09.03, 10:27
    Mam pomysł na lokalną gazetę. Miasto około 100 tys. mieszkańców.
    Niestety nie mam żadnego pojęcia na temat redagowania i kolportażu gazet.
    Może ktoś doradzi od czego zacząć, gdzie szukać informacji, ile mniej więcej
    trzeba by zainwestować na początek?
    Wiem że pytanie ogólnikowe, ale to dopiero pomysł...
    Pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • Gość: agulha Re: mam pomysł - potrzebuję rady IP: *.acn.pl / 10.67.0.* 12.09.03, 10:39
        Hej, właśnie skończyłam podyplomowe studium edytorstwa i mieliśmy parę wykładów
        nt. prasy lokalnej. Mieć dobrych dziennikarzy, a także redaktorów (bo to nie to
        samo) to podstawa. W szufladzie zawsze trzeba mieć kilka gotowych, awaryjnych
        tekstów.Aha, no i trzeba mieć sprawnych akwizytorów reklam. Oraz bystrą
        sekretarkę. Wiele gazet, niestety, pada, bo albo nie mają pieniędzy, albo
        zamieniają się w kolejną ulotkę z reklamami, albo są tubą samorządu. Zwrotów z
        gazety jest znacznie więcej, niż nam się wydaje. Rejestruje się w sądzie tytuł
        gazety jako przedsiębiorstwo. Tak nam opowiadał człowiek, który sam prowadzi
        taką gazetę, ale czy akurat dobrze to robi - nie wiem. Pozdrawiam i życzę
        powodzenia.
        • szymanka Re: mam pomysł - potrzebuję rady 12.09.03, 10:54
          Dzięki agulha za odzew. Powiedzmy że z "zawartością" gazety nie powinnam mieć
          problemów :) Natomiast nie mam żadnego pojęcia o kwestiach organizacyjnych,
          finansowych, dotyczących wydawania gazety oczywiście bo tak ogólnie to mam dość
          sporą wiedzę prawno-finansowo-marketingową na temat działania firmy.
          • Gość: Tmp Re: mam pomysł - potrzebuję rady IP: 195.117.30.* 12.09.03, 12:00
            > Natomiast nie mam żadnego pojęcia o kwestiach organizacyjnych,
            > finansowych, dotyczących wydawania gazety oczywiście

Oprócz rejestracji w sądzie musisz mieć też numer ISSN z Bibilioteki Narodowej,
            a potem ruchowski indeks, bo zapewne chcesz sprzedawać gazetę w kioskach.
            Jeżeli chodzi o organizację sprzedaży zrób rozeznanie w RUCH-u, ponieważ oni są
            najwięksi, powinni bez problemu zaproponować Ci warunki umowy, które będą
            zbliżone u innych kolporterów (Kolporter, Garmond, FranPress, Inmedio moga się
            liczyć na Twoim terenie w dalszej kolejności). Nie możesz umawiać się
            bezpośrednio z kioskarzami/sprzedawcami, firma dystrybucyjna musi być.
            Orientacyjnie to dla dziennika marża podstawowa ok. 30% od ceny netto, plus
            inne opłaty np. za zwroty fizyczne, bonifikata na braki, rózne kary np za
            opóźnienia w dostawie itd. Sprzedajesz gazetę kolporterom na zasadzie komisu -
            przekazujesz nakład, po umówionym czasie dostajesz rozliczenie zwrotów i
            wystawiasz fakturę na sprzedaną ilość.
            Pomijam kwestie techniczne, typu papier, skład, naświetlanie, druk.
            Ale uprzedzam, to są straszne koszty, a na zyski oj trzeba będzie długo
            poczekać... Skoro masz kasę, Twoja decyzja.
      • kat-on OFERTA REDAKTORA NACZELNEGO 12.09.03, 14:46
        A ja jestem naczelnym w specjalistycznym periodyku-znam się więc trochę na
        rzeczy ;-) Tak się składa, że periodyk stworzyłem od podstaw, więc zajmuję sie
        nie tylko stroną merytoryczną. Może potrzebujesz do współpracy kogoś takiego
        jak ja ? Jeśli tak-oto mój e-mail: carpzow@wp.pl
        Mieszkam w Wawie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka