Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

świadczenie urlopowe

IP: *.stawiguda.sdi.tpnet.pl 15.09.03, 13:10
    Pracuję w firmie, która zatrudnia 2 pracowników na umowę o prace (jedna z
    osób jestem ja), reszta to pracownicy kontraktwi. Czy w tej sytuacji należy
    mi sie świadczenie urlopowe tzw. "wczasy pod gruszą". Corocznie otrzymywałam
    te śwaidczenie, w tym roku usłyszałam , że mi się nie nalezy. Czy to prawda,
    czy powinnam walczyć o swoje?
    pozdrawiam, gosia
    Obserwuj wątek
      • kuba_wr Re: świadczenie urlopowe 15.09.03, 13:17
        Gość portalu: gośka napisał(a):

> Pracuję w firmie, która zatrudnia 2 pracowników na umowę o prace (jedna z
        > osób jestem ja), reszta to pracownicy kontraktwi. Czy w tej sytuacji należy
        > mi sie świadczenie urlopowe tzw. "wczasy pod gruszą". Corocznie otrzymywałam
        > te śwaidczenie, w tym roku usłyszałam , że mi się nie nalezy. Czy to prawda,
        > czy powinnam walczyć o swoje?
        > pozdrawiam, gosia

Dopisuję się do zapytania. Z tego co gdzies usłyszałem, zmieniły się przepisy,
        i w tej chwili pracodawca nie musi wypłacać wszystkim po równo z tego funduszu,
        ale jeśli takowy jest prowadzony, pieniądze z niego są własnością pracowników.
        Oznacza to, że szef może za nie urządzić np. wigilijny poczęstunek, ognisko
        itp. czyli niekoniecznie wypłacać je do rąk pracowników, ale nie może ich
        zatrzymać dla siebie ani przeznaczyć na rozwój firmy. Podobno może wszystkie
        pieniądze z FS przekazać jednemu pracownikiowi. Jak to jest dokładnie?
      • miriam_73 Re: świadczenie urlopowe 15.09.03, 14:15
        Jak sprawdziłam, przepisy o zakładowym funduszu świadczeń socjalnych nie
        zmieniły się tzn. jeśli w twoim przypadku zakład pracy zatrudnia mniej niz 20
        pracowników w przeliczeniu na pełne etaty wówczas nie ma obligatoryjnie
        funduszu, a wtedy, zgodnie z ustawą (jesli pracodawca nie utworzył funduszu
        dobrowolnie) jest zobowiązany wypłacic świadczenie urlopowe.
        art. 3 ust.5. 
        "Świadczenie urlopowe, o którym mowa w ust. 4, wypłaca pracodawca raz w roku
        każdemu pracownikowi korzystającemu w danym roku kalendarzowym z urlopu
        wypoczynkowego w wymiarze co najmniej 14 kolejnych dni kalendarzowych."

jest to kwota 37,% procent "przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce narodowej".
        Niestety nie wiem ile wynosi to w chwili obecnej.

Natomiast jeśli jest w zakładzie fundusz socjalny, to trzeba zobaczyć co na
        temat ewentualnych świadczeń urlopowych mówi regulamin tego funduszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka