Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz

08.07.08, 17:47
    Coś mi mówi, że artykuł sponsorowany jest przez LEWIATANa, albo inną
    organizację "pracodawców" i mówi wprost - nie strajkować, żadnych podwyżek,
    cieszcie się z tego co macie - inni mają gorzej ... ciekawy jestem czy się mylę ?
    Obserwuj wątek
      • Gość: ROMAN Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.07.08, 20:26
        Popracuj jak Islandczyk, a olejesz to co masz...
        • Gość: romek cel takich artykulow to wystraszyc polskiego praco IP: 66.230.230.* 14.07.08, 11:31
          wnika zeby nie chcial podwyzek, pewnie mordasiewicz zamowil
          W PRLu podobnie media komusze pisaly
          • Gość: moe 400 zł miesięcznie + wyżywienie to ponad 1200 zł IP: *.homenett.pl 14.07.08, 13:26
            Całkiem nieźle
            • plaszcz Taka praca nauczylaby Kwaczyńskich pokory 14.07.08, 18:11
              kwaczynscy nawet jednego dnia uczciwie nie przepracowali !
              • mike-great POpaprańcy POpracowali już? Teraz urlopy??? 14.07.08, 21:34
                POpaprańcy POpracowali już? Teraz urlopy???
            • Gość: K. Re: 400 zł miesięcznie + wyżywienie to ponad 1200 IP: *.chello.pl 14.07.08, 20:18
              3000 yuanów to ok 1000pln, może ciut więcej. Autorowi tekstu najwyraźniej
              kalkulator zaszwankowal...
              • Gość: klan Re: 400 zł miesięcznie + wyżywienie to ponad 1200 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 23:02

Gość portalu: K. napisał(a):

> 3000 yuanów to ok 1000pln, może ciut więcej. Autorowi tekstu
                najwyraźniej
                > kalkulator zaszwankowal...

He,he,dodaj jeszcze opłatę za lokum.
                A koszulki za 5 zł.często produkują więźniowie,jak i wiele innych
                rzeczy.
                P.S.ktoś pisał,że 5zł.-a te nie były tajlandzkie? Bo u nas chińskie
                są za 10 zł.:)))
        • Gość: GWniany cenzor cel takich artykulow to wystraszyc polskiego prac IP: 66.230.230.* 14.07.08, 11:36
          ownika zeby nie chcial podwyzek.
          Pewnie mordasiewicz zamowil. w prlu komusze media podobne artykuly puszczaly
      • szopen_cn Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 09.07.08, 04:13
        Tresc artykulu po prostu swiadczy o bliskim zera stanie wiedzy na
        temat Chin autora.
        I tyle bo wiecej komentowac nie warto.
        • Gość: zdziwiony Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 00:08
          a to ciekawe, bo studiowałem w Chinach przez pół roku i muszę
          potwierdzić niemal każde słowo. To prawda, niestety, ale prawda. A
          najgorsze jest to, że ci ludzie nie zdają sobie sprawy ze swej biedy
          i czują się "szczęśliwi", bo mają więcej niż inni w ich wioskach....
          • szopen_cn Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 10.07.08, 02:15
            Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> a to ciekawe, bo studiowałem w Chinach przez pół roku i muszę
            > potwierdzić niemal każde słowo. To prawda, niestety, ale prawda.
            A
            > najgorsze jest to, że ci ludzie nie zdają sobie sprawy ze swej
            biedy
            > i czują się "szczęśliwi", bo mają więcej niż inni w ich
            wioskach....

Jakby to ujac.
            W Chinach spedzilem sporo wiecej niz pol roku.
            Lat powiedzmy kilkanascie.

Przyznac trzeba, ze cokolwiek by o tym kraju nie napisac to zawsze
            znajdzie sie miejsce gdzie bedzie to prawda, bo kraj ow jest i
            rozlegly i zroznicowany.

Faktem jest, ze sa miejsca gdzie bieda az piszczy, glownie okolice
            wody pozbawione gdzie jest naprawde ciezko.

W wiekszosci miejsc w tym kraju ludzie zarabiaja jak na lokalne
            warunki rozsadnie.
            Sredni roczny dochod w miastach jest w granicach 25 tysiecy yuanow
            rocznie a pamietajac o duzo nizszych podatkach i nizszych kosztach
            zycia nie jest dochodem "glodowym".
            Zrodlo: tinyurl.com/5z83ez

Pamietac tez nalezy, ze dochody rosna tam o kilkanascie procent
            rocznie.
            • Gość: qb Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 22:42
              Nie uważasz, że chińskie portale informacyjne nie są zbyt subiektywne? Na stronach turystycznych dotyczących Polski też jest dużo fikcyjnych, a może trafniejszym określeniem będzie "podkolorowanych" faktów. Reżim panjących w Chinach to rzecz, która w dobie globalizacji i pacyfizacji społeczeństwa jest niedopomyślenia.
              • Gość: atx Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 15:28
                > Nie uważasz, że chińskie portale informacyjne nie są zbyt subiektywne?

Strzal w dziesiatke. Gdyby mial opowiedziec cos o gospodarce w PRL, pewnie tez podniecalby sie tamtejszymi rocznikami statystycznymi, z ktorych niezbicie wynikalo ze zrobilismy krok do przodu (choc zlosliwi dodawali, ze stalismy nad przepascia).
            • gwailo Zgadzam sie Szopenem w tej kwestii 14.07.08, 08:04
              Nie zgadzalem sie z wypowiedziami Szopena na temat Tybetu, ale pod
              wzgledem sytuacji placowej w Chinach to on ma racje. Oczywiscie
              place w Chinach nadal sa znacznie nizsze niz w Polsce, ale rosna
              szybciej od Polski. Trzeba pamietac, ze w 1978 roku startowali z
              glodowego poziomu. Mysle, ze srednia w powiecie Shenzhen niedlugo
              juz Polske przescignie. Inna sprawa, ze ten boom moze juz dlugo nie
              potrwac.
            • kauzyperda 3000 rmb to około 900 PLN a nie 400! 14.07.08, 12:32
              pan autor znafca Chin nawet nie umie przeliczyć rmb na pln. 1000
              yuanow to około 300 pln. Czyli płaca sprzedawcy 3k rmb to 900 pln.
              Nie dużo ale ile u nas dostaje osoba na kasie w markecie? Podobnie.

A koszty życia w Chinach są dużo niższe. W knajpce na przeciwko
              mojego mieszkania w centrum Szanghaju (a to jedno z droższych miast)
              za solidny obiad (solidne danie mięsne, ryż i duże piwo) płacę w
              przeliczeniu jakieś 12 złotych (nie jest to jakaś tam mega ą ę
              restauracja, ale też i nie garkuchnia) w Warszawie za coś takiego
              zapłaciłbym minimum 40 pln.

Jasne że w Chinach nie ma lekko ale też bez przesady ludzie tu żyją
              i się dorabiają. Na marginesie niedawno w badaniach wyszło, że
              Chińczycy są jednych z najszczęśliwszych narodów na świecie (badania
              nie były robione przez Chiny żeby nie bylo wątpliwości).
              • Gość: 波兰&# Re: 3000 rmb to około 900 PLN a nie 400! IP: 122.234.23.* 04.08.10, 08:53
                Zgadzam sie, autor przesadza. Teraz 3000rmb to prawie 1300zl. Wiec nie mozna
                tego tez tak przeliczac. Za 3000rmb mozna spokojnie przezyc w chinach na
                normalnym poziomie.
                • astrum-on-line Re: 3000 rmb to około 900 PLN a nie 400! 02.11.11, 16:15
                  Do tego dostaje wyżywienie. Z artykuliku wynika, że nawet mieszkanie. Czyli pieniądze zostają mu ekstra.
                  No to sorry, żadna bieda z nędzą, w Polsce niejeden dostaje 900 zł i musi sobie opłacić z tego mieszkanie, jedzenie, dojechać do pracy i kupić coś na grzbiet.
                  Za chwilę Chińczycy zaczną zlecać Polakom szycie koszulek po 2 zł......
            • Gość: Gość Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.xdsl.centertel.pl 27.12.09, 17:41
              To prawda, niestety, ale prawda. A
              najgorsze jest to, że ci ludzie nie zdają sobie sprawy ze swej biedy
              i czują się "szczęśliwi", bo mają więcej niż inni w ich wioskach....

He he.A w Łukowie jest podobnie.
              Mieszkańcy myślą,że jak jest źle to tak już musi być.Całą zimę
              jeżdżą do pracy na rowerach.Kupują na targowisku papierowe
              buty.Opisują ,że w Warszawie jest im źle cytyję (bo jest robactwo)
              Wynajmują od kogoś komórkę i płaczą,że mieszkania w Warszawie są
              kiepskie.
          • mike-great Zależy gdzie kto był i co widział :-) :-( 14.07.08, 21:38
            Zależy gdzie kto był i co widział :-) :-(
            Można widzieć Chiny opływające nowoczesne i w luksusie, i Chiny z niewolniczą niemalże pracą i obozami pracy

Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> a to ciekawe, bo studiowałem w Chinach przez pół roku i muszę
            > potwierdzić niemal każde słowo. To prawda, niestety, ale prawda. A
            > najgorsze jest to, że ci ludzie nie zdają sobie sprawy ze swej biedy
            > i czują się "szczęśliwi", bo mają więcej niż inni w ich wioskach....
        • Gość: Taki_ktos [...] IP: *.net.azartsat.pl 12.07.08, 14:38
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • Gość: czuły michaś Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.luksus.net.pl 12.07.08, 16:32
            Zamknij jape z takimi textami.
        • Gość: Bolanren Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:56
          W pełni się zgadzam, autor tego artykułu chyba pisał na zlecenie
          tego sekciarza Dalej Lamy
        • Gość: Raven Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.tktelekom.pl 15.07.08, 19:08
          Brawo szopen- zero argumentów ale skrytykować trzeba.
      • mojekontolalala Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 09.07.08, 09:53
        > Coś mi mówi, że artykuł sponsorowany jest przez LEWIATANa, albo inną
        > organizację "pracodawców" i mówi wprost - nie strajkować, żadnych podwyżek,
        > cieszcie się z tego co macie - inni mają gorzej ... ciekawy jestem czy się mylę
        > ?

ja Ciebie tylko zapytam, jak jeszcze możesz mieć wątpliwości, oczywiste jest że
        GW jest organem pracodawców, co wielokrotnie było widać, tak jak partia
        rządząca, przecież wiadomo że określone partie, gazety reprezentują określone
        grupy interesów
        każda grupa społeczna ma swój tak zwany interes, w stosunku do tej grupy
        powstaje jakaś partia, gazeta itd.
        GW nigdy nie była organem związkowym, zawsze kreowała wizerunek cudownych
        warunków w polsce, jest to gazeta z określonego kręgu i tyle
        nie ma mediów bezstronnych, bo każde media mają dyrektorów, właścicieli, grupy
        docelowe, reprezentują te grupy...
        jak sie chce mieć "rzetelne" informacje o świecie to sie czyta pare gazet z
        różnych kręgów , od gazety polskiej po gw i "NIE"
        ogląda sie od tvn, tvp po cnn, i rosyjski dziennik (zakładając że sie rozumie te
        wiadomości językowo), dopiero wtedy sie "wie"
        a GW zawsze kreowała określony wizerunek przez różowe okulary
        i tyle w kwestii rzetelności i sponsorowania :)

zaś w kwestii Chin, no tak jak w i w Rosji, są miejsca gdzie sie zarabia
        przeciętnie lepiej niż u nas i miejsca gdzie ludzie żyją źle
        ale jak napisał ktoś tutaj rozsądnie "porównajcie z Islandią"
        nas sie próbuje "równać w dół"
      • Gość: Jendrzej Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.08, 10:47
        Byłem miesiąc w Chinach. Widziałem jak ludzie żyją i pracują i wcale nie jest tak źle jak napisał autor artykułu. Ludzie są szczęśliwi,uprzejmi- jest bardzo bezpiecznie. Wieczorami na każdym skwerku,placu spotykają się i tańczą przy klasycznej muzyce, gdzie indziej grają w Chińczyka lub siedzą przy grylu. Jak chcesz pracować i pracujesz - możesz spokojnie żyć, stać Cię na wszystko. No może nie dosłownie wszystko.
        • Gość: antisitia Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: 221.217.224.* 14.07.08, 10:47
          Niestety miesiac w chinach to za malo by wiedziec o prawdziwym zyciu
          Chinczyka, bedac tam krotko widzi sie wszystko jak przez kolorowe
          okulary. Ja mieszkam tu od kilku lat i pracuje w chinskiej firmie,
          wcale nie jest tak rozowo jak ci sie wydaje. Sa wykorzystywani i nie
          potrafia ( moze nie chca) sie temu przeciwstawic.I to nie prawda ze
          stac ich na wszystko.
      • Gość: 71 Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.chello.pl 10.07.08, 20:25
        Znajdź różnicę.
        Chińczyk pracuje za tzw. miskę ryżu, ale szef zapewnia mu mieszkanie, a jeśli zatrudnia całą rodzinę to zapewnia mieszkanie całej rodzinie, daje wyżywienie, ubranie i jak jest łaskawy dołoży kieszonkowe.
        Polak pracujący za standardową stawkę (broń Boże nie mylić ze średnią krajową, czyli ok. 1000 PLN) musi kupić jedzenie, zapłacić za mieszkanie łącznie z odstępnym za wynajem lub ratę do banku, zapłacić za transport, kupić ubranie zgodne z dress code.
        Jak dla mnie Polak jest w plecy jakieś 300 - 500 PLN, które dopłaca współmałżonek lub rodzice delikwenta. I kto tu jest niewolnikiem
        • Gość: zdziwiony Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.07.08, 21:48
          cały czas Chińczyk, bo nasze mieszkanie a ich "mieszkanie" to
          całkiem różne sprawy. Oni tam nocują na przedmieściach często w
          takich budach, że Twój pies ma lepszą. Oczywoście, jak na tamte
          warunki to jest super, bo mają czyste ubranie i dach nad głową a na
          prowincji to wcale częste nie jest. I nie można oceniać Chin na
          podstawie dużych miast, bo to tak, jakby mówić, że Polska to tylko
          jakaś biznesowa częśćWarszawy czy Krakowa. niestety w Chinach poziom
          PGR na wsi jest cudem! Większość wieśniaków żyje nawet gorzej niż
          pisze autor.
          • Gość: 71 Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.chello.pl 11.07.08, 20:09
            Nikt mi nie wmówi że trzeba cieszyć się tymi ochłapami które dostajemy. Ciekawe że pracodawcy chcą wyrównać jakość pracy z zachodem, a jakość życia pracownika z dalekim wschodem.
      • Gość: dakak Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 16:06
        tyle,ze tam jest inny swiat
        jesli by ta sklepikarka powiedziała ze jest jej cieszko od razu poszła by siedziec:D:D
      • Gość: Paula Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.stk.vectranet.pl 11.07.08, 16:49
        W Chinach jest okropnie a Polacy jeszcze narzekają na Polske
        Tam nawet dzieci nie można mieć więcej niż jedna bo inaczej kare sie płaci
        • Gość: mxm Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.89-161.tel.tkb.net.pl 14.07.08, 11:41
          To wyżyw tyle ludzi i bardzo dobrze, że kontroluję. Chociaż to nie prawda bo
          nadal na wsi faworyzuje się chłopców , a dziewczynki nie. I co podoba ci się
          taki świat. To fru do nich.
      • Gość: kkkkkkkkkkkk czy zawsze mamy sie porównywać IP: *.ver.airbites.pl 11.07.08, 17:45
        do gorszych? wróćmy do epoki kamienia łupanego!
        • Gość: pikuś z PRT [...] IP: *.chello.pl 11.07.08, 22:54
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • mike-great Prawie jak Szwajcaria i Singapur :-) 14.07.08, 21:45
          Prawie jak Szwajcaria i Singapur :-)
      • Gość: wito Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.08, 23:00
        popracuj jak niemiec i kopnij w d... swojego pracodawcę i
        przynajmniej jednego dziennikarza
      • Gość: Domin Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 01:13
        Zgodze się z opinią kolegi - autor nie ma pojęcia o Chinach.
      • Gość: Jakubczyk Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.187.240.8.ip.airbites.pl 12.07.08, 13:57
        Zgadzam się w chinach tak nie jest autor przedstawił ten kraj jako biedny i
        zakłamany ludzie pracujący po 12h na dobe są z tego szczęśliwi i dostają wielkie
        wynagrodzenie jestem ciekaw czy autor kiedykolwiek tam był ??
        • Gość: miastowy Polscy wieśniacy to niewolnicy pracy IP: 85.222.86.* 12.07.08, 14:25
          Pracowałem z polskimi wieśniakami - oni są tacy głupi że pracują jak niewolnicy za miskę ryżu za granicą a firmy pośredniczące wykorzystują ich jak tylko mogą.
          Zresztą w Polsce też nie mają normalnej pracy a czasami nawet na ryż im nie starczy po opłaceniu odstek od długów.
          Polacy ze wsi są tacy głupi i niedouczeni że słów brak.
          To co ja uważam za normalne to oni tak sie dziwili jakby z innej planety przylecieli.
          Wiem teraz kto głosował na Leppera.
          Czy ktoś wie jak zapobiegać szerzeniu sie analfabetyzmu społecznego w Polsce ?
          • Gość: gosc Re: Polscy wieśniacy to niewolnicy pracy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.07.08, 17:30
            po prostu polacy to idioci, pijacy i fanatycy religijni nie bez powodu smieje
            sie z nas cala europa
            • Gość: Znajiomy xx Re: Polscy wieśniacy to niewolnicy pracy IP: *.ip-addr.teresto.net 14.07.08, 09:16
              nic dodac i nic ujiac poprostu szambo.
            • Gość: Polak Re: Polscy wieśniacy to niewolnicy pracy IP: *.acn.waw.pl 14.07.08, 10:47
              Rozumiem, ze ty też jesteś idiotą, polaku.
          • Gość: Człowiek ze wsi Re: Polscy wieśniacy to niewolnicy pracy IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.08, 13:45
            Sory gościu ale się z Tobą nie zgadzam. Może pracowałeś z paroma osobami, które
            pochodzą ze wsi ale nie uważam, że tacy niedouczeni są wszyscy. Sam pochodzę ze
            wsi i nie uważam się za osobę głupią i niedouczoną. Mówię płynnie po angielsku i
            obecnie uczę się niemieckiego. Znam wiele osób, które pracują za granicą i mają
            dobrze płatną pracę (i te osoby są pochodzenia wiejskiego). Sam również mam
            zamiar wyjechać na parę miesięcy. Więc jeżeli w ten sposób wyrażasz swoją opinię
            o "polskich wieśniakach", to zastanów się czy nie obrażasz dużej ilości naszego
            społeczeństwa.
      • Gość: Tobiasz Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 19:46
        I znowu cholerna propaganda!
        Bardzo mnie ciekawi kto dostaje w łapę za pisanie takich mydlących oczy tekstów. W Polsce jak na państwo znajdujące się w samym środku cywilizowanej Europy ludzie zarabiają ochłapy. Nie ma co się porównywać i oszukiwać. W Polsce standard życia jest zdecydowanie za niski w porównaniu do zarobków i tego co trzeba oddać tym cholernym darmozjadom, nierobom, idiotom z rządu i urzędów. Za każdym razem jak pomyślę przy wypłacie ile moich pieniędzy się marnuje, aż mi się nóż w kieszeni otwiera!
      • Gość: rapper3d Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.08, 21:39
        A ja coś powiem odnośnie tego zdjęcia z huty stali. Powiem Wam że istnieje w
        Polsce odlewnia żeliwa gdzie praca jest podobna. Normalny dzień to co prawda 8
        godzin ale założę się że gdyby mu na to pozwolić szef tego bałaganu kazałby
        tyrać i 12 godz i więcej. A skąd to wiem? Sam tam zapieprzałem przez pół roku,
        mam 21 lat a zdrowie zniszczone jakbym tam zasuwał 30 lat. I co i płaca około
        800 zł, ja jestem sam ale niektórzy za tą kasę mają utrzymać rodziny. Mój region
        to największe bezrobocie. Także czytając to poczułem sie podobny do tego chińczyka.
        • gocze1 Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 08:21
          Gość portalu: rapper3d napisał(a):

> A ja coś powiem odnośnie tego zdjęcia z huty stali. Powiem Wam że
          istnieje w
          > Polsce odlewnia żeliwa gdzie praca jest podobna. Normalny dzień to
          co prawda 8
          > godzin ale założę się że gdyby mu na to pozwolić szef tego
          bałaganu kazałby
          > tyrać i 12 godz i więcej. A skąd to wiem? Sam tam zapieprzałem
          przez pół roku,
          > mam 21 lat a zdrowie zniszczone jakbym tam zasuwał 30 lat. I co i
          płaca około
          > 800 zł, ja jestem sam ale niektórzy za tą kasę mają utrzymać
          rodziny. Mój regio
          > n
          > to największe bezrobocie.

Domyślam się -pewnie Zakład POLNA S.A. w Przemyślu?
      • Gość: ... Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.chello.pl 12.07.08, 22:09
        Po przeczytaniu tego artykułu jesten przekonany ze mam wszystko co do zycia mi
        jest potrzebne a nie mam wcale wieelkich dóbr materialnych ale i tak źle nie
        jest. Co ma powiedzieć człowiek mieszkający w chinach który urodzil sie w
        biedzie wielki szacunek !
      • Gość: Sambor Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: 195.116.203.* 13.07.08, 01:34
        Ręce przecz od Tybetu!!!
      • Gość: szuuuu Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.08, 21:54
        współczuje im u nas ludzi nie chcę pracować za 8 lub9 zł a gdzie za samo
        jedzenie to sok ja bym kazał tym politykom z chin pracować w takich warunkach
        • gocze1 Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 08:34
          Gość portalu: szuuuu napisał(a):

> współczuje im u nas ludzi nie chcę pracować za 8 lub9 zł a gdzie
          za samo
          > jedzenie to sok ja bym kazał tym politykom z chin pracować w
          takich warunkach

A w Międzywojewódzkiej Usługowej Spółdzielni Inwalidów w Rzeszowie
          jest super - wprawdzie na całych etatach mają pracownicy brutto na
          godzinę 5zł i parę groszy z czego za cholerę nie wychodzi najniższa
          pensja krajowa to zakład wspaniałomyślnie "dopłaca" do najniższej
          krajowej , czyli wzorce czerpią z Chin (cieszcie się że macie
          pracę), ale niestety takie podejście pracodawcy przekłada się na
          jakość pracy ( =0 )- najciekawsze zaś jest że za czerwiec dziwnie
          nietto wyszło im poniżej 800 zł ( a gdzie reszta?)
      • smok_sielski Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 08:41
        Jesli w markecie chinskie trampki kosztuja 10zl, a koszulka 5zl, to cudow nie
        ma - koszty pracy musza byc praktycznie zerowe. Niestety wyzyskujemy tych
        ludzi, taka jest prawda...
        smok
      • Gość: lkjhg innymi słowy: ceny nadal bedą rosły. IP: *.chello.pl 14.07.08, 08:58
        Tytuł następnego artykułu:
        Zapytaj babcię jak się żyło i pracowało w za czasów okupacji i w niemieckich
        obozach pracy, a docenisz obecne rządy (i szefów lewiatana.)
        • Gość: okupacja Trzeba emigrować IP: 85.222.86.* 14.07.08, 09:18
          Czyli nadal jesteśmy pod okupacją polityczno-ekonomiczną. Cuda Tuska.
          Pensja rośnie 10% a ceny żywności 20%.
          Kredyt mieszkaniowy na 3 pracujące osoby nie można było dostać a jak dostaniesz to będziesz do końca życia niewolnikiem i jadł suchy chleb bo za co kiełbasę kupisz ? Najlepszym wyjściem jest emigracja.
          Wiekszosc polaków dorabia na czarno i robi przekręty albo oszukuje.
          U nas działa taka sama mafia jak we Włoszech.
      • Gość: meloman Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.08, 09:14
        "Miska ryżu"? Bzdury. Gdyby u nas autor zapytał pracownika zatrudnianego "na
        czarno" też pewnie by usłyszał odpowiedź, że dostaje za to co robi tylko
        miskę ziemniaków...
      • Gość: bodek Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.ups.com 14.07.08, 09:14
        czytajac ten artykul prosze G.W. o zatrudnienie fachowcow a nie
        pismakow, zbyt powazna jestescie firma aby wydawac na swiat takie
        artykuly, a tak informacyjnie, 3000 juanów to jest ok 400 USD
        • mojekontolalala Re: Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz 14.07.08, 09:31
          > czytajac ten artykul prosze G.W. o zatrudnienie fachowcow a nie
          > pismakow, zbyt powazna jestescie firma aby wydawac na swiat takie
          > artykuly, a tak informacyjnie, 3000 juanów to jest ok 400 USD

GW nie pierwszy raz pisze głupoty, popatrz na głupote , że 30 letni policjant
          odchodzi na wcześniejszą emeryture 2000 netto
          kto bierze do policji nastolatka ?
          po drugie najpierw jest 3 letni okres próbny kadeta,
          po trzecie 2000 netto to ma oficer zasadniczej, a nie 40% emerytury
          ale GW wysysa wiadomości z palca i rzuca je by budować obraz cudownej polski
      • Gość: abc Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 09:26
        3000 juan to nie 400zł!
        1$=6,8 juan to 3000 juan to jakiś 440$.Ponieważ ceny są tam inne odpowiada to conajmniej 3000zł w Warszawie.
      • Gość: Daria Lu Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.08, 09:47
        Autorowi polecam podręcznik do matematyki dla klas od 0 do 3... 4000 RMB to
        dokładnie 1,199.47 PLN...w zasadzie wystarczy nauczyć sie obsługi kalkulatora.
        Kolejny artykuł nastawiony na polskiego ignoranta ...typowa manipulacja, ale
        jeśli chodzi o zakłamywanie rzeczywistości, nasi dziennikarze mają wprawę...
        szkoda słów
      • Gość: robur Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.quest-net.pl 14.07.08, 10:19
        Ludzie!!! Skoro w Polsce jest tak strasznie, jesteście wyzyskiwani i
        pracujecie jak niewolnicy za marne grosze to wyjedźcie do Irlandii,
        Islandii czy gdziekolwiek chcecie. Tutaj nikt was nie potrzebuje!!!
        • mike-great Inaczej-to my nie potrzebujemy POpaprańców! 14.07.08, 21:53
          Inaczej-to my nie potrzebujemy POpaprańców!
          I niech ich Cudak wyjedzie do Irlandii...

Gość portalu: robur napisał(a):

> Ludzie!!! Skoro w Polsce jest tak strasznie, jesteście wyzyskiwani i
          > pracujecie jak niewolnicy za marne grosze to wyjedźcie do Irlandii,
          > Islandii czy gdziekolwiek chcecie. Tutaj nikt was nie potrzebuje!!!
      • Gość: Grzana Popracuj jak Chińczyk, a docenisz to co masz IP: *.terminus.pl 14.07.08, 10:36
        ...zgadzam się, że artykuł jest wyssany z palca i niczym nie poparty
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka