Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca dla chemika

IP: 217.153.248.* 26.09.08, 02:03
    Czy wiecie jak przejść przez to sito, poszukuje od 3 miesięcy pracy jako
    chemik, laborant bądź technolog żywności. Skończyłam biotechnologie żywności
    na uczelni technicznej, wysłałam już nie wiem ile cv, byłam na paru rozmowach
    i zawsze jest wszystko pięknie...tylko brak pani doświadczenia.Powiedzcie mi
    gdzie ja mam je zdobyć skoro nigdzie nie dają mi szansy. Umiem poruszać się w
    laboratorium, potrafię pracować samodzielnie, znam wiele technik
    analitycznych, studia byly dla mnie pasja, chce pracować w zawodzie, a na
    przekór moim marzenia staje rzeczywistość i perspektywa pracy w banku :(.Już
    mam dosyć, czuje się trochę oszukana, na studiach snuto przed nami ładne
    perspektywy, rzeczywistość wygląda inaczej. Jeżeli ktoś z was potrzebuje
    zdesperowanego chemika proszę o kontakt grzywka4@wp.pl
    Obserwuj wątek
      • Gość: kowianeczka Re: Praca dla chemika IP: *.lodz.msk.pl 28.09.08, 10:52
        No proszę, absolwentka zachwalanej biotechnologii, a przede wszystkim inżynier... A podobno to wy teraz dyktujecie warunki na rynku pracy;)
        • Gość: Chemik UJ Re: Praca dla chemika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 20:46
          Owszem Biotechnologia jest zachwalana i nic dziwnego, jest to jeden z
          najciekawszych i najcięższych kierunków i warto ją studiować choćby ze względu
          na to. Pracy dla Biotechnologów w Polsce nie ma i jeszcze długo nie będzie ale
          chyba każdy, kto się zdecydował na ten kierunek zdawał sobie z tego sprawe w
          momencie wyboru. Ludzie po tym najczęściej robią kariery naukowe na uczelni lub
          wyjeżdżają za granicę.
          • losiu4 Re: Praca dla chemika 25.11.08, 13:05
            Gość portalu: Chemik UJ napisał(a):

> Owszem Biotechnologia jest zachwalana i nic dziwnego, jest to
            > jeden z najciekawszych i najcięższych kierunków

owszem, ciekawy. Czy "jeden z najcięższych"? cóz, sprawa do
            dyskusji :)

> Pracy dla Biotechnologów w Polsce nie ma i jeszcze długo nie
            > będzie

zgadza się.

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: Chemik UJ Re: Praca dla chemika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.08, 20:29
        Nie łam się... obecnie wielu młodych ludzi świezo po studiach ma ten sam
        problem. Ja podobnie jak Ty od kilku miesięcy bezskutecznie usiłuję się gdzieś
        wcisnąc do laby.

Proponuję Ci zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako bezrootna i starać się z
        tamtąd o staż (tutaj mozesz sobie wybrać dowolną firmę z branży która Cię
        interesuje, myślę że większość Cię przyjmie z otwartymi ramionami, gdyż to nie
        oni będą za to płącić lecz Państwo :D). Po takim stażu na pewno będzie łątwiej
        się gdzieś zakręcić bo już jakieś doświadczenie zdobędziesz. Oczywiście jest też
        kilka minusów wyboru takiej opcji. Obecnie większość Urzedów nie ma już kasy na
        finansowanie stażu, i trzeba czekać do przyszłego roku (ale dokumenty można
        skadać już pod koniec grudnia). Miesięczne wynagrodzenie niestety nie jest zbyt
        wielkie (ok 500-600 zł) no ale zawsze coś... no i zdobywa się to bezcennne
        doświadczenie.
        • absolwentchemii Re: Praca dla chemika 18.12.16, 18:10
          Nie aktualne! Zmieniło się prawo i pracodawcy nie chcą brać stażystów bo po odbyciu staży uszą zatrudnić stażystę na 3 miesiące.
      • Gość: listonosz Re: Praca dla chemika IP: *.ver.airbites.pl 02.10.08, 23:12
        spróbuj w Pruszkowie lub Wołominie, zawsze jakas "Kiełbasa" czy inny "Salceson" może Cię zatrudnić do przerobu BMK
      • wwwbaranek Re: Praca dla chemika 24.11.08, 15:40
        Ja mam ten sam problem. Jestem technologiem żywności, ale bez
        doświadczenia w tym zawodzie. Fakt, jest pełno ogłoszeń o prace, ale
        wszędzie wymagają doświadczenia. Najbardziej ,,bawi,, mnie jak widzę
        ogłoszenie o pracę z firmy, gdzie moje podanie juz leży i wiem, że
        ta firma od wielu miesięcy szuka pracownika.Ja tam dzwonie i
        pierwsze pytanie: ile ma Pani lat doświadczenia. Jest to także
        ostatnie pytanie. A przecież przez te miesiące już by zdążyli
        wyszkolić absolwenta. Tak więc większość moich kolegów z roku szuka
        pracy, a firmy dalej narzekają, że nie ma kto pracować. Dobrze, ze
        mam drugi zawód i pracę, dzięki której mogę sobie opłacić studia
        podyplomowe ( oczywiście związane z żywnością). Może ktoś mnie
        zechce.
      • Gość: mmmm Re: Praca dla chemika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.08, 11:12
        Jestem w podobnej sytuacji, jak wyżej, skończyłam technologię żywności, dwa lata temu, szukając od razu po studiach ciężko było jakieś rozmowy sie przewinęły ale bez rezultatu, więc skorzystałam z opcji stażu z UP, znalazł się staż akurat w moim zawodzie, miałam 3 miesiące stażu i firma zgodnie z umową z urzędem pracy musiała mnie zatrudnić na conajmniej rok, więc tak też sie stalo, pracowałam przez rok po czym nie przedłużono mi umowy bo "ponoć brak etatów" ogólnie wiem że to była ściema bo przez ten czas zorientowałam się co i jak jest w firmie, a teraz szukam pracy i chociaż mam już jakieś doświadczenie jakoś nie udaje mi się. Ofert pracy w tym kierunku jest nie za wiele, ale nie ograniczam się do ofert dla chemików, technologów itp i jakoś z innych ofert też cisza, ale jestem dobrej myśli i może z początkiem roku coś się znajdzie.
        Pozdrawiam wszystkich technologów żywności, chemików, biotechnologów itp :)
      • losiu4 Re: Praca dla chemika 25.11.08, 13:08
        o chemikach wiem, choć nieoficjalnie. Tyle ze o "zwykłych" chemików,
        a nie tych z przyrostkami i przymiotnikami. Jest parę miejsc w ZA
        Tarnów i ZA Puławy. Tyle ze to - jak wspomniałem - nieoficjalne i
        raczej poprzez "rekrutację wew..." przepraszam - po rekomendacji.
        Oficjalnie zdaje sie nie rekrutują jak na razie.

Pozdrawiam

Losiu
      • absolwentchemii Re: Praca dla chemika 18.12.16, 18:12
        Bardzo trudny kierunek, po którym nie ma pracy. Ludzie się nastawiają na pracę w laboratoriach badawczych, a po skończeniu studiów okazuje się że pracy jest jak na lekarstwo, konkurencja jest duża, przez co zarobki na starcie to najniższa krajowa, po zdobyciu paru lat doświadczenia wynoszą ok 2400 brutto (wiem to po swoich doświadczeniach i znajomych z roku) i dziwi mi to co czytam na stronach podające zarobki dla danego zawodu, wydaje mi się że musi to być jakaś manipulacja firm z tej branży. Niektórzy wyjeżdżają za granicę za pracą inni szukają pracy w szkole (oczywiście trzeba wcześniej zdobyć odpowiednie uprawnienia do nauczania), jeszcze inni pracują jako przedstawiciele handlowi (czego nikt nie brał pod uwagę podczas studiów i do czego nie jesteśmy przygotowywani podczas toku studiów), ostatnia grupa przekwalifikuje się na inny zawód lub po prostu pracuje poza zawodem np. w sklepie. NIE POLECAM TEGO KIErUNKU STUDIÓW.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka