Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

mgr inż. mechanik, konstruktor

29.12.08, 10:11
    Witam jestem mgr inż. mechanikiem, konstruktorem, 7 lat
    doswiadczenie w firmach produkcyjnych. Znam b.dobrze autocad,
    solidworks, microsoft office. Szukam pracy okolice wrocławia i
    bydgoszczy.
    Jakie w tej chwili mam szanse na znalezienie pracy.
    Interesuja mnie tez praca na umowe zlecenie np. wykonywanie modeli
    3D z rysunków papierowych, lub zdjęć.

pozdrawiam
    Obserwuj wątek
      • inz_4balon Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 29.12.08, 12:45
        Moim zdaniem ktos z takim doswiadczeniem ma bardzo duze szanse na
        znalezienie ciekawej pracy...
        Zastanawia mnie tylko jedna rzecz...pracowales 7 lat jako
        konstruktor a na zlecenie chcesz przerysowywac modele....wydaje mi
        sie ze takimi rzeczami zajmuja się studenci pierwszego roku
        mechaniki. Konstruktor z takim doswiadczeniem projektuje maszyny i
        linie produkcyjne...
        Pozdrawiam.
        • mgr.inz.1973 Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 29.12.08, 13:55
          No jasne ze przerysowaniem modeli 3D zajmuja sie studenci, ale jesli
          do tego dorzuce animacje, i tworzenie stron www wrzucając te modele
          (będące oczywiście produktami róznych firm) do stron internetowych
          firm to moze byc małym biznesem na czas kryzysu. de facto ja nie
          musze własnorecznie przerysowac modeli moga to robic studenci a ja
          moge zbierac tylko zlecenia.
          pozdrawiam
          • inz_4balon Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 29.12.08, 15:12
            A czy uwazasz ze studenci nie ptrafią dorzucić animacji i zrobic
            strony www z takim modelem?
            Czegos tu nie rozumiem, poszukujesz pracy jako konstruktor mechanik,
            o taka prace pytasz ale z tego co piszesz wnioskuje ze Twoja domeną
            nie jest konstruowanie tylko rysowanie na komputerze...np. ze zdjęć.
            Domniemam ze chodzi o kase, ale uwierz mi ze na projekcie maszyny
            mozna zarobic duzo wiecej.
            • mgr.inz.1973 Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 29.12.08, 15:30
              a może masz na oku jaka firma szuka konstruktora?
              • inz_4balon Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 29.12.08, 15:59
                Niestety nie ten region, pracuje w warszawie i jesli mialbym nawet
                jakies propozycje to wlasnie z tego obszaru a z tego co piszesz
                szukasz pracy we wrocławiu.
                • mgr.inz.1973 Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 29.12.08, 17:59
                  a w wawie da sie zarobic 5 tys netto plus mieszkanie?
                  • inz_4balon Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 29.12.08, 20:06
                    Nikt nie pyta sie czy masz gdzie mieszkać i nikt raczej nie
                    zaproponuje Ci mieszkania....
                    Oczywiscie ze da sie zarobić 5000netto,jesli jest sie fachowcem, ma
                    się spore doswiadczenie, glowe na karku, jest się utalentowanym i
                    potrafi sie zaprojektowac ciekawe, funkcjonalne urzadzenie ,maszyne
                    mozna zarobić nawet 15000netto....
                    • mgr.inz.1973 Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 30.12.08, 08:37
                      A która z firm płaci 15 tys netto miesiecznie?
                      • inz_4balon Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 30.12.08, 11:24
                        Taka w ktorej pracują specjaliści z najwyższej półki...
                        • mgr.inz.1973 Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 01.01.09, 21:41
                          dziekuje za bardzo wyczepującą odpowiedz
                          • engnieoddzis Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 07.01.09, 19:45
                            Hej panie magistrze inzynierze
                            Mialem nie odpowiadac, ale pomyslalem sobie co tam, odpowiem.
                            Nie przejmuj sie powyzsza raczej smieszna wymiana postow.
                            Wykonywaniem modeli z dokumentacji, tudziez poprawianiem
                            najprostszych rzeczy w dokumentacji zajmuja sie doswiadczeni
                            inzynierowie w wielkich miedzynarodowych firmach w naszym kraju i
                            robia to nierzadko za 8 i wiecej tys brutto, takze ci w Warszawie.
                            Pieniadze nie smierdza. Mam znajomych, skadinad naprawde lebskich
                            inzynierow, ktorzy nie robia nic innego jak najprostsze rzeczy za
                            duuza kase. Nuda? Oczywiscie, ale z drugiej strony zero stresu. Ja
                            zajmuje sie w miare powaznymi konstrukcjami, kazdy projekt zupelnie
                            inny od poprzedniego i to lubie, ale coraz czesciej sie zastanawiam
                            czy warto sie zylowac, stresowac, w dodatku czesto za mniejsze
                            pieniadze, no i ryzykujac powazne wtopy. Zreszta sam kilka lat
                            robilem proste rzeczy bedac doswiadczonym inzynierem i nie uwazam
                            tego za uwlaczajace mej godnosci.
                            Pozdro
                            • inz_4balon Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 08.01.09, 08:41
                              Coż..
                              Każdy robi to co potrafi i lubi najbardziej.
                              Moim zdaniem nie kazdy kto zna Photoshopa jest grafikiem, tak samo
                              nie kazdy kto zna cad-a musi być i zwać się "inżynierem".
                              Czesto spotykam sie z ogloszeniami typu:
                              "doswiadczony mgr inżynier wykona modele 3d i nawet dokumentacje ze
                              zdjęć lub papieru...." moze sie powtorze, ale z takimi zagadnieniami
                              doskonale radzi sobie kazdy trzecioklasista z dobrego technikum
                              mechanicznego.
                              W temacie konstrukcji siedze od kilku lat, naprwde nie spotkalem sie
                              z ogloszeniem o prace w ktorym poszukiwano inżyniera z
                              doswiadczeniem do przerysowywania....
                              Pozdrawiam.

• engnieoddzis Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 08.01.09, 19:23
                                Hej
                                Wydaje mi sie, ze wiem o co ci chodzi i mam podobne przemyslenia w
                                tym temacie. Inzynier powinien zajmowac sie problemami
                                inzynieryjnymi, a technik czy operator CAD przerysowywaniem,
                                poprawianiem i tego typu prostymi, aczkolwiek wymagajacymi
                                znajomosci softwaru, rzeczami.
                                Co do ogloszen, to wiekszosc z tych ktorymi sie kiedys
                                zainteresowalem ma niewiele wspolnego z rzeczywistoscia. Masz racje,
                                ale zauwaz, ze rzadko kto u nas napisze, ze potrzebuje inzyniera do
                                prostych manualnych czynnosci, ale jednak tak taka praca pozniej
                                czesto wyglada. Kiedys moj znajomy, pracujacy dla zagranicznej firmy
                                w Polsce, pokazal mi zakres obowiazkow na jego stanowisku, a
                                potem... dlugo zesmy sie smiali. Wykonywal moze 10% tego co niby
                                mial wykonywac. Widzialem cale dzialy inzynierow robiacych cos co
                                moglby robic jak to ujales trzecioklasista. Coz proza zycia, male
                                pole manewru na naszym smiesznym inzynieryjnym rynku pracy. I tu
                                znowu wychodzi, ze nam wiecej niz troche brakuje do zachodu w tej
                                kwestii. Tam rozgraniczenie pomiedzy dajmy na to Drafterem czy nawet
                                Designerem a Design Inzynierem ma wyrazne odbicie w obowiazkach no i
                                zarobkach. Przy czym Drafter moze zarobic tyle, ze nie musi robic
                                kariery na sile, zeby utrzymac rodzine na godziwym poziomie, wiec
                                kariere generalnie robia ci co ja chca robic ze wzgledow
                                ambicjonalnych.
                                • engnieoddzis Re: mgr inż. mechanik, konstruktor 08.01.09, 19:25
                                  Trzym sie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka