Dodaj do ulubionych

Moto-zagadka.

17.12.25, 20:46
Czas na temat motoryzacyjny, trafiła mi się moto-zagadka dla was.
Zdjęcie poniżej, a teraz pytanie:
1. Co to jest i gdzie się powinno znajdować?

Jest też pytanie bonusowe:
2. Gdzie mój mechanik to znalazł?

Zwycięzca może liczyć na parę cieplych, zimowych kalesonów w kolorze złotym.
Obserwuj wątek
    • vogon.jeltz Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 21:31
      Gugiel nie znajduje tego przedmiotu ani nie potrafi go zidentyfikować, z czego wynika prosty wniosek: ten przedmiot nie istnieje.

I odpowiedź na pytanie bonusowe: znalazł go w ku...e jerychońskiej, zgodnie z zasadą: jak coś rozbierzesz i później poskładasz, to zawsze zostają jakieś części.
      • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 21:36
        vogon.jeltz napisał:

> Gugiel nie znajduje tego przedmiotu ani nie potrafi go zidentyfikować, z czego
        > wynika prosty wniosek: ten przedmiot nie istnieje.

Nie tyle nie istnieje, co zazwyczaj jest dobrze schowany.

> I odpowiedź na pytanie bonusowe: znalazł go w ku...e jerychońskiej, zgodnie z z
        > asadą: jak coś rozbierzesz i później poskładasz, to zawsze zostają jakieś częśc
        > i.

No tu można 1/4 punktu przyznać.
        Tak, znalezione w jerychońskiej, sęk w tym, że nie w tym miejscu, gdzie być powinien 🤣
        Biorąc pod uwagę koszt (ale także odczuwalne wyniki) naprawy postanowiłem zamiast na nowy samochód wydawać nadpłacić jeszcze trochę kredyt i przynajmniej do wakacji jerychońską zostawić. Bo tanio nie było, oj nie.
        • dodekanezowiec Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 22:13
          Wiem! Zaszyta w organizmie chusta chirurgiczna!
          • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 22:17
            dodekanezowiec napisał:

> Wiem! Zaszyta w organizmie chusta chirurgiczna!

Pudło.
            Ta się nie przemieszcza.
            Ale dam, per analogia, wskazówkę dla "poszukiwaczy prawdy" - gdyby ta chusta wylądowała w jelicie grubym, na jego początku, to znaleziono ją gdzieś w okolicach esicy.
    • engine8t Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 21:51
      podaj ref albo wymiary aby ocenic wielkosc
      • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 21:59
        Około 2-2,5cm średnicy (część kołnierzowa, przy posadzce warsztatu widocznej na zdjęciu).
      • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 22:03
        A - część ta stanowi element dużo większego podzespołu, który występuje pod jednolitym oznaczeniem referencyjnym, bo akurat ta część uchodzi za "nierozbieralną" i raczej "trudno zniszczalną", a jak się już przemieściła z miejsca jej przeznaczenia w miejsce, gdzie ją znaleziono, to i cały podzespół uszkodziła.
        • dodekanezowiec Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 22:17
          Qrde przypomniał mi sie jakis ciężki dowcip sowiecki ale chyba niecały:) tudziez opowiadający procesor na studiach spieprzył tudziez moje pokolenie nie zrozumiało.
          Dowcip traktował o rozmowie profesora medycyny ze studentami
          - No co to jest, omawialiśmy to na każdym roku studiów!
          - Towarzysz Lenin?
          - Nie, zwloki królika!
          O co chodziło, nie wiem.
          Co do meritum to ja typowy humanista- wg mnie ścianka działowa sklada się z dzialania.
          • dodekanezowiec Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 22:18
            Qrła słownik durny zmienil profesora raz na procesor. Ze na tym forum nie mozna edytować.. Chyba nie mozna
        • engine8t Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:24
          qqbek napisał:

> A - część ta stanowi element dużo większego podzespołu, który występuje pod jed
          > nolitym oznaczeniem referencyjnym, bo akurat ta część uchodzi za "nierozbieraln
          > ą" i raczej "trudno zniszczalną", a jak się już przemieściła z miejsca jej prze
          > znaczenia w miejsce, gdzie ją znaleziono, to i cały podzespół uszkodziła.
          >

Cos z mechanizmu zamka drzwi i sie znalazlo na dole ?
          • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:54
            engine8t napisał:

> Cos z mechanizmu zamka drzwi i sie znalazlo na dole ?

Absolutne pudło.
            Pójdź ty może tropem tego, że dodkowi odpisałem używając analogii do "dolnych" części układu trawiennego?
    • bywalec.hoteli Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 22:56
      Waga pewnie wie - ale ma bana i nie może napisać
      • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:01
        bywalec.hoteli napisał:

> Waga pewnie wie - ale ma bana i nie może napisać

A więc konkurs o kalesony w kolorze złotym (na nic więcej mnie nie stać po naprawie - sorry) będzie musiał poczekać na rozstrzygnięcie, aż wagę z banicji wypuszczą :P
        No "dynks" jest dość specyficzny i liczyłem, że ktoś zajmujący się naprawami pewnego typu silników spalinowych jednak będzie wiedział "co to takiego" (to, że Google nie wie, to jasne, bo nigdzie nie da się takiego dynksa kupić, bo jest teoretycznie "nierozbieralny").
        • bywalec.hoteli Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:20
          Czy ja te kółka zewnętrzne się kręcą to część zwisająca w środku kręci się razem z nimi? W takim razie jakiś mechanizm obrotowy :) ona była czymś polaczona
        • engine8t Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:39
          qqbek napisał:

> bywalec.hoteli napisał:
          >
          > > Waga pewnie wie - ale ma bana i nie może napisać
          >
          > A więc konkurs o kalesony w kolorze złotym (na nic więcej mnie nie stać po napr
          > awie - sorry) będzie musiał poczekać na rozstrzygnięcie, aż wagę z banicji wypu
          > szczą :P
          > No "dynks" jest dość specyficzny i liczyłem, że ktoś zajmujący się naprawami pe
          > wnego typu silników spalinowych jednak będzie wiedział "co to takiego" (to, że
          > Google nie wie, to jasne, bo nigdzie nie da się takiego dynksa kupić, bo jest t
          > eoretycznie "nierozbieralny").
          >

Ok, jesli mowisz ze to czesc silnika spalinowego czy raczej bym podejrzewal ze podzespolu sterujacego to moze byc wiele rzeczy. Wyglada ze to
          czesc zewnetrzna czyli "nie smarowana,"
          Duze kolko (2.5cm srednicy) bylo do czegos przymocowane (??) a kolko z przodu do czegos dotyka ale nie "pracuje" - co najwyzej cos sie na tym opiera.
          Czesc ruchoma ma w srodku "kulke" albo urwana srube (????) - trudno ocenic ze zdjecia i cos popycha albo to cos popycha ta czesc a po przeciwnej stronie wyglada ze moze by c tam sprezyna "odbijajaca".
          • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:48
            Część ruchoma ma w środku koniec pręta sterującego innym podzespołem. Tak więc tak, to urwany popychacz jest.
            Duże kółko zamykało światło pewnego przewodu, w pewnych warunkach (a w innych go otwierało).
            Małe kółko (gdybyś tylko bliżej popatrzył) ma za sobą z tyłu ostre krawędzie, w miejscu, w którym się upierdzieliło i wybrało "w dalszą podróż".
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:34
      Bulbulator. Znajdować się powinien w kolektorze wydechowym, zapewne poleciał sobie dalej. Rozmiar M poproszę.
      • qqbek Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:38
        Mail od Wagi - 23:20.
        Odpowiedź od Wagi - dużo bardziej precyzyjna (z nazwą elementu włącznie).
        Jak się Waga zgodzi, to odeślę brązowe (3XL, bo przeznaczone dla Wagi).
        • engine8t Re: Moto-zagadka. 17.12.25, 23:41
          qqbek napisał:

> Mail od Wagi - 23:20.
          > Odpowiedź od Wagi - dużo bardziej precyzyjna (z nazwą elementu włącznie).
          > Jak się Waga zgodzi, to odeślę brązowe (3XL, bo przeznaczone dla Wagi).
          >

Nie ma rady trza bedzie przezimowac bez kalesonow LOL
    • qqbek Koniec Konkursu - nagród nie będzie. 17.12.25, 23:35
      Waga mi na maila przysłał poprawną odpowiedź, prosząc o brązowe kalesony (z racji wieku).
      Możecie się nadal trudzić, ale kalesony są dla Wagi!
      • bywalec.hoteli Re: Koniec Konkursu - nagród nie będzie. 17.12.25, 23:45
        Ależ wyślij mu złote kalesony. Po nocy mogą być brązowe
    • qqbek Re: Moto-zagadka. 18.12.25, 00:08
      Dobra.
      Koniec tego dobrego, nikt Wadze do pięt nie dorasta.
      To jest klapka zaworu wastegate, występująca w silniku, w kolektorze wylotowym i sterująca też zaworem podciśnieniowym w kolektorze dolotowym (za pośrednictwem tzw. "gruszki").
      Normalnie powinna być połączona z "gruszką", ale tutaj wybrała wolność i po prostu poszła "w długą".
      Zatrzymała się na sitku przed katalizatorem dopiero.
      Niestety w drodze na wolność pierdyknęła też w "muszlę" turbosprężarki, po stronie "goręcej", robiąc w niej spore pęknięcie.

Tak więc, ten teges, już wiecie dlaczego kalesony to "maks" tego, na co mnie było stać :P
      • engine8t Re: Moto-zagadka. 18.12.25, 00:16
        qqbek napisał:

> Dobra.
        > Koniec tego dobrego, nikt Wadze do pięt nie dorasta.
        > To jest klapka zaworu wastegate, występująca w silniku, w kolektorze wylotowym
        > i sterująca też zaworem podciśnieniowym w kolektorze dolotowym (za pośrednictwe
        > m tzw. "gruszki").
        > Normalnie powinna być połączona z "gruszką", ale tutaj wybrała wolność i po pro
        > stu poszła "w długą".
        > Zatrzymała się na sitku przed katalizatorem dopiero.
        > Niestety w drodze na wolność pierdyknęła też w "muszlę" turbosprężarki, po stro
        > nie "goręcej", robiąc w niej spore pęknięcie.
        >
        > Tak więc, ten teges, już wiecie dlaczego kalesony to "maks" tego, na co mnie by
        > ło stać :P
        >

To z jakiegos dizla?

Ok, wagi nikt nie przewazy ale na szczescie Waga nie bedzie wiecznie zyl i jak odejdzie do Jerozolimy to my od razu bedziemy madrzejsi :)
        • qqbek Re: Moto-zagadka. 18.12.25, 00:22
          engine8t napisał:

> To z jakiegos dizla?

Nie, benzyna, 1.4, ale z turbo (które nagle przestało działać pod koniec wakacji).

> Ok, wagi nikt nie przewazy ale na szczescie Waga nie bedzie wiecznie zyl i ja
          > k odejdzie do Jerozolimy to my od razu bedziemy madrzejsi :)

To wyjątkowo żywotny osobnik, tak więc nie robiłbym tutaj zakładów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka