Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

korepetycje a podatki

IP: *.czastki.ift.uni.wroc.pl 03.12.03, 13:27
    Zarabiam średnio 800-1000zl miesięcznie udzielając korepetycji.
    Czy mogę zgodnie z prawem zaplacic z tego ubezpieczenie zdrowotne
    do NFZ i podatek do US? Nie płacąc tych świadczeń mam przykre uczucie, że
    okradam ludzi legalnie zatrudnionych. Z tego co słyszałem jedynym wyjściem
    jest założenie działalności gospodarczej, ale na płacenie składki ZUS (około
    700zł) mnie nie stać. Jak nie znajdę rozwiązania z tej sytuacji to pozostanie
    mi zarejestrowanie sie w UP i bycie bezrobotnym choć nie czuję się nim.
    Jakub
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tmp Re: korepetycje a podatki IP: 195.117.30.* 03.12.03, 18:17
        Tak! Jedyna możliwość to założenie własnej działalności gospodarczej. Skoro
        musiałbyś płacić ZUS bo nie jesteś np. rencistą albo rolnikiem to nie mozna
        inaczej. Wniosek - trzeba się przyzwyczaić do niemiłego uczucia, że wobec kogoś
        jesteś nie w porządku... Ale pociesz się, że moim zdaniem nie jesteś - nie
        Twoja wina że mieszkasz w chorym kraju, wszędzie w Europie odpowiednik naszego
        ZUSu płaci się jako procent od dochodów...
      • coox Re: korepetycje a podatki 03.12.03, 19:26
        a co to za korki? Może możesz gdzieś sie zatrudnić i wtedy jeśli będzie to
        prywatna szkoła wystarczy ci kasy na zus jeśli państwowa to bedą płacic za
        ciebie. Chyba że jesteś studentem no to wtedy niestety, skaza na sumieniu.
        Ja miałem wyrzuty sumienia przez kilka lat rok temu przestałem je mieć. Przy
        tych zarobkach zostanie ci na flaszkę żeby się uwalić na kilka dni z rozpaczy.
        Bo już o bułce a co dopiero z masłem nie ma co marzyć
        pozdrawiam
      • Gość: Jakub Re: korepetycje a podatki IP: *.net 04.12.03, 10:24
        Dziękuję za te odpowiedzi chociaż nie rozwiązały mojego problemu.
        Jakub
      • Gość: daria Re: korepetycje a podatki IP: *.mofnet.gov.pl 05.12.03, 12:10
        z tego co sie orientuje to podatek mozna placic ryczaltem od godziny lekcji
        (cos ok.3 zlote, trzeba to sprawdzic w ustawie bo to zalezy od wielu zmiennych)
        i nie trzeba rejestrowac dzialalnosci gospodarczej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka