Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ?

IP: *.lublin.mm.pl 03.12.03, 15:25
    Pytanie jak w tytule, ciekawa jestem ile osob po naszym wejsciu do UE
    planuje wyjechac do Lonydnu badz UK ? Jak narazie tylko Irlandia i Wielka
    Brytania nie wycofuja sie z otwarcia swojego rynku pracy dla polakow. Czekam
    na wpisy, kto jedzie, ja sie od razu przyznam ze koncze w czerwcu studia i
    smigam z tego kraju.
    Obserwuj wątek
      • Gość: michal Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 19:38
        Ja mam taki zamiar tylko niewiem jak to bedzie wygladalo czy bede sie mogl
        zatrodnic gdzie kolwiek legalnie czy tylko na jakis wybranych brakujacych
        stanowiskach?
        • Gość: zuzka Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.12.03, 19:50
          Ja jade do Londynu na świeta do rodziny mojego narzeczonego...nie mam zamiaru
          tam pracować tylko wydawać :)
        • Gość: krzychuu20 Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.03, 12:03
          siedze na walizkach.czekam do 1 maja
          • Gość: werewolf Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.szczecin.mm.pl 17.12.03, 13:29
            ludzie, ale wy jestescie naiwni. co zostanie z tego kraju jak wszyscy stad wyjada, sami starcy?? kto bedzie placil podatki, emeryci i rencisci??
            • Gość: ka$ka'80 Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.lublin.mm.pl 17.12.03, 16:49
              wiesz jakos grzeje mnie ten kraj, bo nie dal mi on szansy pracowac tutaj
              uczciwie, zarabiac na zycie i placic legalne podatki, po ktorych zaplaceniu
              nie musialabym wbijac zebow w parapet, coz zostana starcy, emeryci i lewi
              rencisci, tylko ciekawa jestem kto na to wszystko bedzie placil, zostana
              policjanci ktorzy nie potrafia zaprowadzic porzadku, zostana politycy ktorzy
              beda mieli coraz mniejsze koryto do oprozniania, a ci ktorzy maja lb na karku
              i nie boja sie uczicwej pracy, za ktora moga godnie zyc szybko stad wyjada ! i
              ja jestem jedna z nich
              • Gość: werewolf Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.szczecin.mm.pl 17.12.03, 19:53
                to zycze spelnienia zludnych idei, bylem w USA po studiach i widzialem jak sie traktuje imigrantow-polaczkow, w UE bedzie nie lepiej o ile nie gorzej, moze zalapiesz sie na jakies sprzatanie, albo opiekowanie sie starymi essesmanami i podmywanie ich dup. jak w swoim kraju nie stworzy sie wlasnej wlasnosci, to ciagle bedziemy zwyklymi smieciami na wygnaniu dla innych krajow.to tyle.
                • Gość: ka$ka'80 Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.lublin.mm.pl 17.12.03, 23:46
                  wiesz ja takze bylam w usa, spedzilam tam w sumie okolo roku czasu i nikomu
                  dup podmywac nie musialam, jak znasz jezyk to dasz sobie rade, jak jestes
                  osoba pracowita to moze do czego dojdziesz, a nie mam zamiaru placic tutaj
                  zlodziejskich stawek na zus, gornikow, pkp i inne chore branze, podatkow z
                  sufitu i kupowac wiekszosc dobr konsumpcyjnych po cenach duzo wyzszych niz na
                  szeroko rozumianym zachodzie, gdzie relacja cen do zarobkow jest duzo lepsza
                  niz u nas

pozdrawiam ka$ka
      • evee1 Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 03.12.03, 20:07
        Hm, obawiam sie, ze wiele osob rozczaruje sie takimi wyjazdami.
        Bo to ze mozna wyjezdzac i pracowac wcale nie oznacza, ze tej
        pracy nagle tyle bedzie zeby wszyscy chetni ja dostali.
        Oczywiscie zalezy tez o jakiej pracy mowimy.
      • Gość: biała foka Do Michała!!! IP: 195.117.38.* 04.12.03, 20:57
        Czy Ty szanowny przyjaciulu, nie skończyłeś przypadkiem fillologii polskiej na
        UJ.
        • Gość: MAX Re: Do Michała!!! IP: *.cvx35-bradley.dialup.earthlink.net 05.12.03, 21:44
          Do tych co wyjada,nie dostaniesz takiej pracy ktora bys chcial. Ale zacznij od
          jakiej kolwiek.A wtedy zacznij szukac lepszej.Na obczyznie nie jest latwo sam
          to przeszlem .Nie wolno sie zalamywac,ale bys twardym. wiekszosc mlodych mowi
          teraz w Polsce po angielsku. a to pomaga.Gdy juz wyjedziesz to zostan do uporu
          do Polski zawsze mozesz wrocic. To co ja mam w moich myslach .POZDRAWIAM ODWAGI
          IWYTRWALOSCI.......
          • Gość: ka$ka'80 Re: Do Michała!!! IP: *.lublin.mm.pl 07.12.03, 18:01
            nie licze ze dostane taka prace jaka bede chciala na samym poczatku, ale za te
            prace bede mogla sie rozwiajac, uczyc nadal jezyka, tak w szkole jak i na
            codzien, w koncu zamienic ja na cos lepszego, no i przynajmniej ta praca
            bedzie mi pozwalala na utrzymywanie siebie i moze jakies drobne przyjemnosci,
            a nie wieczne odkladanie przyjemnosci w czasie, jak to ma miejsce w polsce,
            przykre ale prawdziwe ze niestety naszym hitem eksportowym bedzie tania dosyc
            dobrze wyksztalcona sila robocza
            • Gość: kasia Re: Do Michała!!! IP: *.dyn.optonline.net 08.12.03, 15:17
              hehe, powodzenia w rozwijaniu sie przy sprzataniu, muciu naczyc badz
              opiekowaniu sie dzieci...
              • Gość: hamerykanin kaska IP: 208.29.168.* 08.12.03, 18:16
                No tak bedziesz sie rozjawic :) hihi jak ci juz napisali , a co do tej
                wyksztalconej sily roboczej to gruba pomylka cos ci sie w glowce pomieszalo ,
                juz zapomnialas jak to w kazdej szkole kazdy sciaga rznie i odpisuje , takie
                to wasze wyksztalcenie
              • Gość: Mirella Re: Do Michała!!! IP: *.udn.pl 14.12.03, 23:35
                I tak lepsze to od bezrobocia w Polsce chyba że wolisz zawód "poszukujący
                pracy"
            • Gość: Inferno Re: Do Michała!!! IP: *.dtcentrum.pl 08.12.03, 20:01
              Zawsze to lepszy hit eksportowy, niz dotychczasowi zlodzieje samochodowi ;)
      • Gość: Wasabi Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.dsl.pipex.com 08.12.03, 13:52
        He he...i co wyjedziecie do Londynu i myslicie ze od razu w ofisach bedziecie
        pracowac....zapraszam do konfrontacji z rzeczywistoscia...

• havvi Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 08.12.03, 14:14
        Heh... obronie inzyniera i spadam stad na jakis czas
        Tyle ze nastawiam sie bardziej na nauke jezyka i zdobywanie nowych umiejetnosci
        (cos w rodzaju sprawdzianu swojej osoby) niz na wielkie zarobki
        Pozdrawiam
        • blazini Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 08.12.03, 14:36
          POpieram WASABI - jedźcie tyrać przy garach albo na budowach , straganach itp.
          porobisz roczek może dwa potem cię okradną - wrócisz i wszystko od początku, bo
          co to za referencje z budowy czy opieki nad dziećmi. Ja wierzę głęboko , że
          uczciwie - może trochę wolniej - ale da się i w naszym kraju do czegoś dojść...
          Wszystko co przywieziesz to "język" i to tylko wtedy gdy naprawdę tego chcesz-
          bo znam takich co wyjechali , pracowali i wrócili a języka dalej nie znają...
          • Gość: hamerykanin Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: 208.29.168.* 08.12.03, 18:19
            Oni znaja jezyk ,hihih wszyscy w pl znaja biegle nie bedac w UK, np oni znaja
            to: I clean room, all ready, wash floor, empty garbage, dust off, wash it
            fast, go home , I hungry, Me eat, I work for food, GOOD, I from Poland, Me
            work fast , fajny slowniczek co ???
            • Gość: sötnos Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.03, 10:41
              hehe... ja zostaje w PL. a wy wyjezdzajcie - przynajmniej troche luzniej bedzie
              na rynku pracy, ale nie zarzekam sie ,ze nigdy-przenigdy nie wyjade, ale tylko
              dlatego, ze mam do kogo...
            • ckdezerter Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 10.12.03, 08:02
              Pochwal sie jakie ty slowka znasz prostytutko, do wystawiania sie pod mostem
              nie zawiele jest potrzebne: mother fucker, suck my dick, five dollars please.
            • Gość: ZIGI Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: 195.218.110.* 12.12.03, 21:07
              Posluchaj mnie bardzo uwaznie koles!!!Nie zgrywaj cwaniaka,nam naprawde nie imponuja aroganckie wypowiedzi jakiegos bufona z idiotycznym pseudonimem.Dla twej informacji pracuje w Irlandi i musze stwierdzic ze Irlandczycy sa zaszokowani poziomem wyksztalcenia ludzi z europy wschodniej tj.polski,litwy,estoni itd,i nie mowie o absolwentach uniwersytetow.A swoja droga pochwal sie jak Ty pokierowales swym z pewnosca barwnym pelnym przygod zyciem.Nie sil sie na jakas psudokasliwosc pod mym adresem bo i tak nie odpowiem, szkoda czasu na takich a napewno mnie nie wzruszy.Pozdrawiam reszte tzn.zwyczajnych,chcacych cos robic czy w kraju czy poza nim.Trzymajcie fason !!!
      • legal.alien Juz tam na was czekaja... 09.12.03, 10:48
        z otwartymi rekami. Szczegolnie im potrzeba absolwentow o wybujalych ambicjach.
        Zdobadzcie troche doswiadczenia w Polsce (bo mimo wszystko bedzie wam latwiej
        znalezc prace w zawodzie), a dopiero potem myslcie o podbijaniu Zachodu!
      • Gość: nenenzi Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.proxyplus.cz / 195.117.242.* 09.12.03, 14:59
        opowiadacie wierutne bzdury. wszyscy sensowni ludzie nie wierzcie tym
        malkontentom że wyjazd za granice nieodzownie łączy się z pracą jako
        sprzątaczka, opiekunka do dziecka czy pracą na budowie. jezeli macie wiarę w
        siebie (co niestety w naszym kraju myślenie społeczne skutecznie tępi - jak
        zresztą widać w większości powyższych wypowiedzi), ambicję i olej w głowie to
        nawet nie pomyślicie o wspomnianych wyżaj sposobach zarobkowania w Londynie. ja
        sama, i to w tych "trudnych" czasach, kiedy Polska nie jest jeszcze w UE,
        spędziłam 8 miesięcy w Londynie, pracując w dziale księgowości w firmie
        znajdującej się w "City" (jak to nobliwie brzmi :) city i jeszcze 9 to 5 i to
        dla Polki, która dopiero co skończyła studia i ....(ooooo!!!) nie ma
        doświadczenia zawodowego) Nie dajcie się zwieść polskim stereotypom myślowym,
        które skłaniają się do postrzegania wszystkiego w czarniejszych niż czarne
        kolorach.
        • legal.alien Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 09.12.03, 15:17
          Gratuluje. Ale twoj przyklad nie oznacza, ze praca lezy na ulicy. Mialas pewno
          duzo szczescia. Wiekszosc ludzi jednak czeka bardzo trudny okres szukania pracy
          i problemy typu za co przezyc i beda musieli imac sie roznych zajec nim znajda
          prace w zawodzie, a wiekszosc jej nie znajdzie.
          • ann.k Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 16.12.03, 14:45
            Jednemu się nie uda, drugiemu się uda. Na polskim rynku jest dokładnie tak
            samo. A uważam, że jeśli mając wyższe wykształcenie i znając biegle język
            angielski mam tu pracować za najniższą krajową, to już wolę wyjechać
            dokądkolwiek i tam zarabiać najniższą krajową nawet myjąc gary. Wolę się
            upodlić z własnego wyboru niż z musu.

Ale na szczeście nie mam tego problemu i nie wybieram się za granicę :)
        • ina9 Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 10.12.03, 22:38
          Dopiero co ukonczylas studia,a juz zapomnialas ,ze zdanie zaczynamy od duzej
          litery,a po kropce tez piszemy z duzej litery.
        • Gość: Wasabi Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.dsl.pipex.com 11.12.03, 12:00
          a) powiedz na jakiej wizie pracowales? studenckiej? A wiec byles nielegalnie?
          b) skoro miales taka swietna prace dlaczego tylko 8 miesiecy w City pracowales?
          c) 95% ludzi konczu jako kelnerzy, pracownicy budowlanie, opiekunki do dzieci
          itp.
          d) nie mowie ze nie ma szans, tylko jak widze zarozumialych ludzi, ktorzy
          chwala sie "znam angielski" a na moja prosbe...skoro znasz ang zadzwon do tej
          firmy sam odpowiadaja: moze jednak ty zadzwon ja sie troche boje...
          e) z tego co mi wiadomo Irlandia i Anglia zamierzaja wprowadzic 2 letni okres
          przejsciowy dla kandydatow przystepujacych do Unii w maju 2004 tak ze czekajcie
          do maja ale 2006

pozdrawiam odwaznych, nie przynoscie tylko wstydu Polsce
          PS. sam pracuje w ofisie

• cosmopolitka Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 13.12.03, 03:31
            > e) z tego co mi wiadomo Irlandia i Anglia zamierzaja wprowadzic 2 letni okres
            > przejsciowy dla kandydatow przystepujacych do Unii w maju 2004 tak ze
            czekajcie
            >
            > do maja ale 2006

A zrodlo tej sensacyjnej wiadomosci moglabys podac, czy moze bylas u wrozki?
          • Gość: Konrad_z_Północy Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.e-data.net.pl 14.12.03, 15:28
            Pewnie była na praktykach, które organizaują polscy prywaciarze pobierając za
            to grubą kasę. W City pracowała za darmoche (może dostawała od firmy
            kieszonkowe - ca. 50 funtów/tydzień), a wieczorami i tak zmywała gary coby nie
            paść z głodu. Inna wersja to że miała bogatych sponsorów z Polska.
        • Gość: Wasabi Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.dsl.pipex.com 11.12.03, 12:06
          Zapomnialem dodac..odpowiedz z godziny 12:00 jest do Nenezi
          pozdr
      • Gość: anka Do Ka$ki'80 i Nenenzi IP: 212.14.10.* 14.12.03, 21:17
        Niektore odpowiedzi na Wasze wypowiedzi naprawde mnie rozsmieszyly!!!
        Ja w czerwcu bronie magisterke i rowniez zamierzam wyjechac!Niekoniecznie
        bedzie to Londyn, poniewaz koszt utrzymania jest tam o wiele wyzszy niz w
        jakims mniejszym miescie w Anglii. Mam tylko kilka watpliwosci i chcialabym
        abyscie w miare mozliwosci pomogly mi je rozwiac:
        1. Wjezdzajac do Anglii dostaje wize na 180 dni czyli pol roku! A co dalej? W
        kazdej chwili moge zostac wydalona z tego kraju. Slyszalam ostatnio ze rzad
        brytyjski ustalil "sprzedaz" zielonych kart ponoc 500funtow. Wiecie cos o tym
        2. Koncze studia ale wiem ze mojego wyzszego wyksztalcenia nie uznaje prawo
        brytyjskie. Dla nich bede tylko panna z srednim wyksztalceniem. No i nie wiem
        co z tym zrobic?Ponoc sa jakies egzaminy ktorych zdanie daje mi angielskie
        wyksztalcenie.

Jesli wiecie cos na ten temat albo chcecie (to do Ka$i)ustalic szczegoly
        wyjazdu, apiszcie do mnie na forum lub gg 3125911.
        POZDRAWIAM papa
      • Gość: anka do ka$ki i Nenenzi IP: 212.14.10.* 14.12.03, 21:19
        Niektore odpowiedzi na Wasze wypowiedzi naprawde mnie rozsmieszyly!!!
        Ja w czerwcu bronie magisterke i rowniez zamierzam wyjechac!Niekoniecznie
        bedzie to Londyn, poniewaz koszt utrzymania jest tam o wiele wyzszy niz w
        jakims mniejszym miescie w Anglii. Mam tylko kilka watpliwosci i chcialabym
        abyscie w miare mozliwosci pomogly mi je rozwiac:
        1. Wjezdzajac do Anglii dostaje wize na 180 dni czyli pol roku! A co dalej? W
        kazdej chwili moge zostac wydalona z tego kraju. Slyszalam ostatnio ze rzad
        brytyjski ustalil "sprzedaz" zielonych kart ponoc 500funtow. Wiecie cos o tym
        2. Koncze studia ale wiem ze mojego wyzszego wyksztalcenia nie uznaje prawo
        brytyjskie. Dla nich bede tylko panna z srednim wyksztalceniem. No i nie wiem
        co z tym zrobic?Ponoc sa jakies egzaminy ktorych zdanie daje mi angielskie
        wyksztalcenie.

Jesli wiecie cos na ten temat albo chcecie (to do Ka$i)ustalic szczegoly
        wyjazdu, apiszcie do mnie na forum lub gg 3125911.
        POZDRAWIAM papa

• emigrantka Londyn, UK... 15.12.03, 00:29
          www.polacy.strefa.pl/Forum/
      • Gość: Marta Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.staffs.ifl.net / *.staffs.ifl.net 16.12.03, 12:30
        JA juz jestem na Wyspach, narazie tu nic nie robie bo nie tak latwo jest cos
        znalesc.Mam tylko nadzeje, ze po maju 2004 bede mogla bez stresu przekraczac
        granice UK.To pytanie nurtuje wielu ludzi, czy urzednicy emigracyjni
        automatycznie sie "zmiania" od maja, i bez 1000 pytan nas przepuszcza???Chciala
        bym znac odpowiec juz teraz..pozdrawiam,pa
        • Gość: anka Do Marty IP: 212.14.10.* 16.12.03, 20:52
          niestety z przekraczaniem granicy nic po wejsciu do UE sie nie zmieni bo UK i
          irlandia nie podpisaly ukladu z Schengen o bezpaszportowym przeplywie osob.
          Tzn dalej bedzie durny urzedas ktory sprawdzi Ci dokumenty!Moze tylko teraz
          bedzie mial mniej powodow zeby sie przyczepic do powodu twojego przyjazdu no
          bo prace bedziemy mogli podjac legalnie po 1.V. tylko trzeba wykupic
          pozwolenie o prace.
          Powodzenia na wyspach. Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze... :)
          • Gość: ania Re: Do Marty IP: *.menos.org 17.12.03, 13:17
            wykupić pozwolenie na pracę? chyba ja czegoś nie rozumiem albo Ty nie
            rozumiesz..przecież obywatele Unii nie potrzebują pozwoleń na
            pracę......wystarczy że jesteś z Unii, dalej to tylko numer ubezpieczenia i
            inne ale wydaje mi sie że pozwolenie nie jest już wtedy potrzebne, może się
            mylę ? jeżeli tak proszę oświećcie mnie bo też czekam na maj a chcę być
            przygotowana:-))))
            • Gość: anka Re: Do Marty IP: 212.14.10.* 17.12.03, 20:35
              Teraz w wakacje moja kolezanka wykupywala sama pozwolenie o prace za 160
              funtow, no ale powod wiadomy: miala wize turystyczna ktora nie obejmuje
              pozwolenia o prace.
              Sytuacja powinna sie zmienic w maju ale obecne wladze UK podjely decyzje ze na
              granicy wszyscy beda musieli zaplacic 500 funtow(nawet jak ktos wjezdza na
              kilka dni do rodziny). Za ta kwote podobno bedzie mozna legalnie mieszkac w
              Anglii, a nie wiem czy zawarte jest w tym tez pozwolenie o prace czy trzeba je
              samemu kupowac czy pracodawca to kupuje. Niestety info o tym sa tak roznorodne
              ze szok.
              Na tym forum jest tez watek o oplatach wprowadzonych przez UK urzednikow wejdz
              tam i poczytaj.
              • ex-rak Re: Do Marty 18.12.03, 00:59
                Gość portalu: anka napisał(a):

> Teraz w wakacje moja kolezanka wykupywala sama pozwolenie o prace za 160
                > funtow, no ale powod wiadomy: miala wize turystyczna ktora nie obejmuje
                > pozwolenia o prace.
                > Sytuacja powinna sie zmienic w maju ale obecne wladze UK podjely decyzje ze
                na
                > granicy wszyscy beda musieli zaplacic 500 funtow(nawet jak ktos wjezdza na
                > kilka dni do rodziny). Za ta kwote podobno bedzie mozna legalnie mieszkac w
                > Anglii, a nie wiem czy zawarte jest w tym tez pozwolenie o prace czy trzeba
                je
                > samemu kupowac czy pracodawca to kupuje. Niestety info o tym sa tak
                roznorodne
                > ze szok.
                > Na tym forum jest tez watek o oplatach wprowadzonych przez UK urzednikow
                wejdz
                > tam i poczytaj.

ze strony Home Office:

The charge for each type of work permit application will be £95 from 1st April
                2003. (placi pracodawca)
                .....

Exemptions

Under European Law, we are obliged to exempt prospective employers of overseas
                nationals from countries who have signed and ratified the Council of Europe
                Charter or the European Social Charter (revised).

Therefore, employers making work permit applications to employ nationals of the
                Czech Republic, Hungary, Slovakia, Bulgaria, Estonia, Lithuania, Romania,
                Slovenia, Poland, Turkey, Cyprus, Malta, Latvia and Moldova will be exempt from
                the charge.

Details of further countries who sign and ratify the Council of Europe Charter
                or the European Social Charter (revised) and subsequently become exempt, will
                be included in our website.

Jak dotad:

The following people do not need work permits:

European Economic Area (EEA) nationals (member countries are: Austria, Belgium,
                Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Holland, Iceland, Ireland, Italy,
                Liechtenstein, Luxembourg, Norway, Portugal, Spain, Sweden, United Kingdom).
                Citizens of Switzerland.
                People born in Gibraltar.
                Commonwealth citizens who were allowed to enter or to remain in the UK on the
                basis that a grandparent was born here.
                Husbands, wives and dependent children under 18 of people who hold work
                permits, or who qualify under any of the above categories or those listed below
                as long as the endorsement in their passport places no restriction on their
                employment here.

Those who do not have any conditions attached to their stay in the UK.

Czy po maju dopisza nas do EEA zobaczymy, ale juz od kwietnia work permit dla
                Polakow jest bezplatny.
          • maja92 Re: Do Marty 17.12.03, 13:30

> niestety z przekraczaniem granicy nic po wejsciu do UE sie nie zmieni bo UK i
            > irlandia nie podpisaly ukladu z Schengen o bezpaszportowym przeplywie osob.
            > Tzn dalej bedzie durny urzedas ktory sprawdzi Ci dokumenty!Moze tylko teraz
            > bedzie mial mniej powodow zeby sie przyczepic do powodu twojego przyjazdu no
            > bo prace bedziemy mogli podjac legalnie po 1.V. tylko trzeba wykupic
            > pozwolenie o prace.
            >

W Irlandii nikt nie moze teraz i nie bedzie mogl w przyszlosci zadnego
            pozwolenia o prace wykupic - nie ma takiej mozliwosci. W Irlandii o pozwolenie
            o prace wystepuje pracodawca, ktory chce Ciebie zatrudnic. Jak na razie
            Irlandczycy jeszcze nie zmienili przepisow.
            Pozdrowienia,
          • ex-rak Re: Do Marty 18.12.03, 01:06

> niestety z przekraczaniem granicy nic po wejsciu do UE sie nie zmieni bo UK i
            > irlandia nie podpisaly ukladu z Schengen o bezpaszportowym przeplywie osob.
            > Tzn dalej bedzie durny urzedas ktory sprawdzi Ci dokumenty!Moze tylko teraz
            > bedzie mial mniej powodow zeby sie przyczepic do powodu twojego przyjazdu no
            > bo prace bedziemy mogli podjac legalnie po 1.V. tylko trzeba wykupic
            > pozwolenie o prace.
            > Powodzenia na wyspach. Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszcze... :)

Powinno sie zmienic. Dla obywateli Unii kontrola paszportowa polega na machaniu
            znudzonemu urzednikowi paszportem przed nosem. Z obserwacji szybkosc takiej
            kontroli wynosi ok 60 paszportow na minute.
      • Gość: Jarek S Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.gdynia.multicon.pl / *.gdynia.multicon.pl 16.12.03, 13:49
        JA rowniez wycofuje sie z wegetowania w tym ociemnialym katolickim kraju i
        smaruje do Londynu w maju i dziekuje temu krajowi za wszystko.........
      • virex Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? 16.12.03, 16:53
        Walę dumę. Zdecydowałam się wyjechać bo w tym chorym kraju ukończone studia,
        znajomość języków itd nic nie znaczą jeśli nie ma się znajomości, a jeśli ma
        się znajomości to studia nie są potrzebne. Dlatego tylko czekam do maja i
        spadam stąd. Wolę w Anglii myć gary i opiekować się dziecmi niż tu być
        wykształconą bezrobotną, chodzącą na bezowocne rozmowy o pracę gdzie testuje
        mnie durny prostak niepotrafiący się nawet poprawnie wysłowić.
        • Gość: Marta Re: Do Anki IP: *.staffs.ifl.net / *.staffs.ifl.net 17.12.03, 11:56
          Chce ci powiedziec , ze Anglia wcale nie jest taka cudowna, po pierwsze szara,
          ponura i deszczowa.Ja tu jestem tylko dlatego , ze moja "druga polowa" tu
          pracuje, bylam w innych krajach i widzialam troche dlatego moze jestem
          niezadowolona z pobytu tutaj.Mam nadzeje , ze z czasem cos sie zmieni, no i
          brak rodziny i przyjaciol z tym tez nie jest lekko..pozdrawiam..
      • Gość: Robert Od stycznia rusza we Wrocławiu Agencja... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 12:20
        ... w której dowiecie sie wszystkiego na temat mozliwosci podjecia pracy w
        Londynie po 1 maja 2004... bedzie to usługa płatna... ok 122 zł. Agencja
        oferuje pomoc w znalezienu zakwaterowania oraz informacje o zatrudnieniu... juz
        teraz moge podac komórke na która mozna dzwonic po wstepne informacje...
        pozdrawiam Robert Drozd
        • Gość: Robert kontakt... nie dodałem numeru... sorry... :) IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 17.12.03, 12:25
          Mozna dzwonic po wstepne informacje...
          Pozdrawiam Robert Drozd 691 968 595 i drozdservice@xl.wp.pl
      • Gość: werewolf Re: Kto zamierza wyjechac po 1 Maja do Londynu ? IP: *.szczecin.mm.pl 17.12.03, 13:23
        Żebys czasem szybciej z tamtąd nie wróciła jak pojedziesz. W cuda wierzysz i obietnice naszej "kochanej" UE?
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka