Dodaj do ulubionych

Warszawa - firmy - programista/tester

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.12, 21:26
Witam! Mam prośbę do osób zorientowanych w warszawskim rynku IT. Czy mógłbym was prosić o podanie firm programistycznych, które spełniają poniższe kryteria:
- bogate możliwości rozwoju dla pracownika (chodzi mi głównie o zdobycie konkretnej wiedzy i doświadczenia, niekoniecznie certyfikaty)
- ciekawe projekty
- dobra atmosfera
- ogarnięty management
- płace nie schodzące poniżej warszawskiej średniej

Myślę o przeprowadzce do stolicy. Mam rok doświadczenia jako programista. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: t Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.play-internet.pl 27.12.12, 14:38
      podpinam sie pod wątek...
      • Gość: neo Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.12, 05:26
        też się podpinam :), mam 2 lata doświadczenia w C#, na jakie zarobki spokojnie mogę liczyć?
        • Gość: zonk Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.play-internet.pl 31.12.12, 12:04
          Zależy, co umiesz... W firmie, w której pracuję poniżej 2 lat doświadczenia to nadal junior developer czyli (6k; 8k] brutto. Jeżeli jesteś dobry to mogliby zaproponować developera gdzie przedział to (8k; 11k] brutto.

Sporo zależy od tego co umiesz. Zdarzają się kandydaci z formalnie 5-letnim doświadczeniem, którzy w życiu nie słyszeli o czymś takim jak dziedziczenie. Wzorce projektowe to dla nich jakaś niezrozumiała abstrakcja. Mistrzynią ostatniej rekrutacji była pani z niby 7-letnim doświadczeniem, która z testu ze skalą od 0 do 100 punktów miała 2. Pytania na tym teście to absolutne podstawy C# i .NET.

Ktoś, kto się wyróżnia wiedzą może liczyć na więcej niż średnia. Z drugiej strony ofert ze stawkami powyżej średniej wiele nie ma więc kilka miesięcy musiałbyś poświęcić na poszukiwania.
          • Gość: zonk Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.play-internet.pl 31.12.12, 12:07
            Dodam jeszcze jedno - rynek dla programistów w Warszawie to głównie instytucje finansowe lub okołofinansowe. W takowych "projekty" to zazwyczaj utrzymywanie przedpotopowego softu napisanego bez ładu i skladu :). Im wcześniej porzucicie ambicję do "realizacji ciekawych projektów" i "rozwoju" tym lepiej dla was. Ciekawe projekty często nie idą w parze z ciekawymi pensjami.
    • Gość: ? Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.180.189.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 01.01.13, 12:54
      > - bogate możliwości rozwoju dla pracownika (chodzi mi głównie o zdobycie konkre
      > tnej wiedzy i doświadczenia, niekoniecznie certyfikaty)
      > - ciekawe projekty
      > - dobra atmosfera
      > - ogarnięty management
      > - płace nie schodzące poniżej warszawskiej średniej

Może się okazać, że nałożenie wszystkich tych wymagań daje w Polsce zbiór pusty.
      Ale obym się mylił. Czekam, może się ktoś odezwie z nazwą konkretnej firmy.
      • Gość: Gośćiu Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.dynamic.chello.pl 01.01.13, 16:32
        najważniejsza jest choć minimalnie otwarta ścieżka kariery i grading płacowy. tzn w moim mniemaniu. trudno znaleźć chyba konkretne nazwy firm, osobiście chciałbym popracować w Roche, IBM, HP. Wiele jest firm outsourcingowych typu SII, IT Kontrakt, które wezmą was w homonto zwane samozatrudnieniem i będą wysyłać po całej Wawie (do pewnego wieku to nie przeszkadza). Osobiście bardzo nie polecam Samsung-a.
        • Gość: trelemorele Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.play-internet.pl 03.01.13, 22:01
          U mnie w firmie jest "grading płacowy". Jak chcesz za dużo to cię zwalniają i biorą 2 studentów na twoje miejsce :).
        • marcin_kkkk Re: Warszawa - firmy - programista/tester 05.01.13, 17:02
          Dopisuje sie do opini o Samsungu - koreanski styl pracy, wszechobecna kontrola za smieszne pieniadze.
          • Gość: krool Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.internetia.net.pl 12.01.13, 11:51
            Co do samsunga to potwierdzam. Omijać tą ubojnię szerokim łukiem.
        • Gość: krool Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.internetia.net.pl 12.01.13, 11:50
          Trochę nie masz racji. Nie wiem jak IT Kontrakt ale w SII masz wybór pomiędzy samozatrudnieniem a umową o pracę i to jest jedno z pierwszych pytań na rekrutacji tak że grają w otwarte karty. Nie wiem jak w Roche ale w IBM i HP miałem/mam znajomych i nikt z nich nie jest zadowolony.
        • kingston5000 Re: Warszawa - firmy - programista/tester 31.12.13, 11:01
          w temacie zarobków polecam zatrudnienie przez firme outsourcingową (nie SII) do Roche w Warszawie/Poznaniu, to dobra opcja na jakies 2-3 lata, pozniej mozna przekwalifikowac sie na pracownika stałego (ważne: w druga strone nie da rady), albo zmienic prace, plusy: mozliwosc pracy z domu, dzialalnosc gospodarcza, a wiec faktury i zwroty vat'u, b.wysokie zarobki |minusy: korporacja, korporacja, korporacja, śmieszny podział na lepszych i gorszych ,czyli pracownicy stali vs. internale = brak szkoleń i wyjazdów biznesowych poza Polske
    • karlos44 Re: Warszawa - firmy - programista/tester 12.01.13, 12:23
      Nie myślałeś o przeprowadzce do Wrocka ? tu jest większa różnorodność sektorów. W wawie to ciągle banki i ubezpieczenia. Nuda.
      • Gość: gość We Wrocławiu zarobki są dużo niższe niż w W-wie IP: *.147.133.112.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 12.01.13, 17:08
        We Wrocławiu zarobki informatyków są znacznie niższe niż w Warszawie. A koszty życia porównywalne.
        • karlos44 Re: We Wrocławiu zarobki są dużo niższe niż w W-w 13.01.13, 17:39
          Nie do końca się zgodzę z tobą co do zarobków. Moim zdaniem różnice są niewielkie.
          • Gość: gość Re: We Wrocławiu zarobki są dużo niższe niż w W-w IP: *.180.215.27.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 13.01.13, 22:11
            Z (licznych!) przypadków, które znam wychodzi, że różnice są spore. Znajomi (dalsi i bliżsi) z Wrocławia lub okolic przeprowadzają się do Warszawy podając jako powód właśnie wysokość zarobków. A przy tym porównywalną wysokość kosztów życia (argumentują, że we Wrocławiu jedynie mieszkania są tańsze, a i to niewiele).

Też zdecydowanie nie jest prawdą, że w Warszawie to tylko banki i ubezpieczenia. Aczkolwiek zgodzę się, że w Polsce (nie tylko w Warszawie czy Wrocławiu) wiele projektów nie jest ambitnych, innowacyjnych ani szczególnie ciekawych. I z tym trzeba się pogodzić. Albo wyemigrować.

• Gość: az_wa_rzy Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.13, 21:31
        Nie, nie myślałem, bo z Wrocka to planuję właśnie wyjechać :). Co do zarobków to potwierdzam. Większość moich znajomych pracuje tutaj za podobne stawki: 3.5k-7k brutto (0-4 lat doświadczenia), wyżej dla programisty jest już beton. Jeśli celujesz wyżej to albo trzeba się naprawdę postarać, mieć dużą siłę przebicia, umiejętności lub po prostu znajomości. Przeciętny programista, nie posiadający specjalnie rozwiniętych umiejętności miękkich i chęci do rozwijania się na menadżerskim stanowisku jest we Wrocławiu (moim zdaniem) skazany na taką stawkę.

Wracając do rynku warszawskiego, moglibyście podać nazwy tych firm "finansowych i okołofinansowych" godnych polecenia?

Dzięki za wszystkie odpowiedzi w wątku.
        • Gość: gość Re: Warszawa - firmy - programista/tester IP: *.182.193.111.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 15.01.13, 23:00
          Gość portalu: az_wa_rzy napisał(a):

> Wracając do rynku warszawskiego, moglibyście podać nazwy tych firm "finansowych
          > i okołofinansowych" godnych polecenia?

Koledze karlos44 zapewne chodziło o to, że projekty są robione na rzecz banków i firm ubezpieczeniowych. Ale wykonują je nie tylko pracownicy działów IT banków i firm ubezpieczeniowych, ale również (a właściwie przede wszystkim) pracownicy firm-dostawców.

Jest tego mnóstwo.
          Proponuję poszukać przez znajomych oraz przez ogłoszenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka