Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praktyki w KPMG

IP: *.icpnet.pl 18.05.09, 12:16
    Pewnie gdzieś już był taki wątek, ale nie mogę znaleźć konkretnej odpowiedzi.

Dostałam się na praktyki do KPMG - dział audytu ogólnego. Mam pytanie: jakiego
    wynagrodzenia mogę się spodziewać? (Praktyki zimowe - półroczne)

Pzdr
    Obserwuj wątek
      • Gość: a kto to Re: Praktyki w KPMG IP: 78.133.200.* 18.05.09, 12:37
        moze wiedziec skoro nawet tobie nie powiedzieli
      • Gość: M Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.05.09, 14:03
        Witam,
        Orientujesz się czy jeszcze trwa rekrutacja na praktyki do audytu ogólnego?Jak
        wyglądały testy?Kiedy złożyłaś aplikację?
        Podobno wynagrodzenie praktykanta waha się między 2000-2500 brutto.
      • Gość: Beata Re: Praktyki w KPMG IP: *.lanet.net.pl 22.05.09, 21:17
        A mogłabyś powiedzieć jak długo po testach czekałaś na rozmowę? Bo mi przysłali
        maila, że zdałam pozytywnie testy i mam czekać na kontakt w sprawie dalszych
        etapów. Mogłabyś powiedzieć, jak wyglądała rozmowa i czy była jeszcze później
        sesja Assessement Center? Byłabym wdzięczna za odpowiedź, pozdrawiam:)
      • Gość: kendra Re: Praktyki w KPMG IP: *.aster.pl 22.05.09, 23:05
        2,5 tys brutto, dokladnie polowa za a1
        • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 22.05.09, 23:51
          Tak było rok temu, teraz tak samo?
        • Gość: ex Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.09, 16:19
          fura kasy za zapierniczanie po 12h/dobe + weeekendy, prawda? Biorąc pod uwagę
          ostatnie zwolnienia, to pół roku zachrzaniania na praktykach nie gwarantuje
          potem stałej pracy. Zresztą nawet jeśli kiedyś gwarantowało, to teraz tych ludzi
          wywalają za zbity pysk.
          • Gość: wieczny praktykant Re: Praktyki w KPMG IP: *.ksknet.pl 23.05.09, 22:12
            A nie jest przypadkiem tak , ze to kwota orientacyjna, a faktyczne wynagrodzenie
            ustalane jest na podstawie przepracowanej liczby godzin?
            • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 24.05.09, 00:20
              Nie w KPMG
              • Gość: wieczny praktykant Re: Praktyki w KPMG IP: *.ksknet.pl 24.05.09, 01:34
                Czyli nawet nadgodzin praktykant nie moze rozliczac?
                A dostaje przynajmniej diety?

• Gość: ggg Re: Praktyki w KPMG IP: 83.143.165.* 24.05.09, 11:04
                  gown.o prawda, jako intern w audycie K dostawalem $ za nadgodziny.
                  • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 24.05.09, 14:46
                    w którym roku?
                • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 24.05.09, 14:46
                  Gość portalu: wieczny praktykant napisał(a):

> Czyli nawet nadgodzin praktykant nie moze rozliczac?
                  > A dostaje przynajmniej diety?

Są nadgodziny...tylko że odbierasz je w postaci czasu wolnego.
                  Dostaje diety.
                  • Gość: mk Re: Praktyki w KPMG IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.07.09, 21:36
                    mogę się zgodzić z przedmówcami. jakiś czas temu przechodziłam proces
                    rekrutacyjny w KPMG. muszę powiedzieć, że wszystko było bardzo sprawnie
                    zorganizowane. tydzień po wysłaniu aplikacji do mnie zadzwoniono i zaproszono na
                    testy do Wawy, oczywiście ze zwrotem kosztów. po testach w ciągu 3 dni dostałam
                    maila, że pomyślnie przeszłam proces rekrutacji i mam czekać na dalsze
                    informacje. po około 2 tygodniach (niecałych) zadzwoniła do mnie pani z kadr i
                    zaprosiła na rozmowę, która była bardzo miła i swobodna, w ogóle nie jak
                    rekrutacyjna. po około 1,5 tyg od rozmowy dostałam telefon, że zostałam przyjęta
                    i wysłano mi ofertę praktyki. także w kwestii wynagrodzenia również mogę
                    potwierdzić, iż jest to 2,5 tys zł brutto / mc :)
                    • thriade Re: Praktyki w KPMG 21.07.09, 18:35
                      to niezła lipa.. tyle, a czasem nawet więcej, w innej firmie big 4 zarabiałam
                      rok temu, ale NETTO.
                      • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 31.10.09, 23:48
                        A płacili od godziny?
      • Gość: gg Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.09, 07:18
        Jaki wpływ na zaproszenie na rozmowę mają oceny ze studiów? :D Bo nie wiem czy
        się zacząć uczyć....
        • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 26.07.09, 16:49
          Jeżeli ma inne ciekawe "rzeczy" w CV to na oceny nie będzie nikt
          patrzył.
          • Gość: gg Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 17:34
            Jestem dopiero po 1 roku na esgiehu... i w sumie mam już prawie pełny rok
            doświadczenia, tylko że w IT. Cały czas usiłuję się wbić w branżę finansową i
            dotychczas w firmach, w których byłem na rozmowie moje doświadczenie zawodowe
            było raczej in minus :). Dlatego też nie wiem, czy przy próbie dostania się do
            Big4 chwalić się moim doświadczeniem zawodowym, czy raczej wyciąć ten czas z CV.
            • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 26.07.09, 18:11
              Dopiero rok po studiach i już chcesz do Big4?
              • Gość: gg Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 18:42
                Nie rok po studiach, tylko po 1 roku jestem. Mam drogie hobby, a w zwykłych
                firmach ciężko zarobić takie pieniądze.
                • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 26.07.09, 19:25
                  Tylko nie jestem pewien czy pracując w Big4 będziesz miał czas na
                  swoje hobby :)
                  • Gość: gg Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 19:42
                    Będę na moim hobby dojeżdżał do pracy - motocykl ;-).

Wracając do meritum. Aktualnie studiuję na zaocznych... i słyszę wiele
                    negatywnych opinii o tym trybie studiów (od dziennych studentów oczywiście). Czy
                    sam tryb studiów ma wpływ na samo zaproszenie na rozmowę? Z tego co widzę i
                    czytam na tym forum to masz chyba spore doświadczenie w big4 więc myślę, że
                    będziesz miał jakiś pogląd wyrobiony na podstawie wieloletniej obserwacji.

Pzdr,
                    • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 26.07.09, 19:49
                      Aha :)

Jeżeli chcesz wejść w finanse to musisz w CV podkreślić swje
                      zainteresowanie tym tematem. Pracy w IT nie pomijaj...nie wiem co
                      tam robiłeś....ale może jakoś da się podkreślić jakieś finansowo-
                      ekonomiczno-rachunkowe" aspekty tej roboty :)

Tryb studiów nie powinien mieć na nic wpływ. Jak podkreślisz w CV to
                      co wyżej napisałem to powinni cię zaprosić
                      • Gość: gg Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.07.09, 20:13
                        W helpdesku pracuję... tłumaczę ludziom co powinni robić w excelu i innym
                        officowym szicie, żeby wynik wyszedł taki jaki wyjść powinien etc.

W każdym razie spróbuję już od 3 roku się tam załapać na jakieś praktyki
                        (oczywiście spróbuję w całej big4).
                        • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 26.07.09, 20:18
                          Powodzenia!
                          • Gość: Kamil [...] IP: *.chello.pl 19.10.09, 01:14
                            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • Gość: Ola Re: Praktyki w KPMG IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.09, 12:28
                              Czy biegła znajomość angielskiego jest niezbędna aby dostać się na praktyki do
                              Big4 ??
                              • Gość: mk Re: Praktyki w KPMG IP: 78.133.200.* 26.10.09, 16:21
                                Biegła to może przesada, ale na pewno na zadowalającym poziomie,
                                myślę, że zbliżonym do FCE (B2) jest wystarczająca. Oczywiście
                                zależy też od firmy. Wystarczy popatrzeć na zadania z ang. W KPMG
                                jest to test, więc zawsze coś można ustrzelić, a już w PWC trzeba
                                się rozpisać, często poglądowo, więc tam więcej aspektów wychodzi
                                niż gramatyka czy słownictwo.

Natomiast co do studiów, nie uważam, żeby to miało wielkie
                                znaczenie. Oczywiście zależy też od uczelni. Jeśli studiujesz na
                                uczelni typu Kup Sobie Wykształcenie, to różnie się na to patrzy,
                                ale jeśli jest to tylko tryb niestacjonarny na "zwykłej" uczelni, to
                                nie ma znaczenia. Może studia są ciut lżejsze, ale za to ja
                                osobiście nie wyobrażam sobie, żeby po całym tygodniu pracy w ww
                                firmie iść jeszcze w sobotę na zajęcia i co gorsza uczyć się!! :p
                                • mijo81 Re: Praktyki w KPMG 31.10.09, 23:50
                                  Od kierunku też zależy .... jak aplikację złoży student filozofii UW
                                  czy UJ to go z otwartymi łapkami nie przyjmią
                                • kajetan159 Re: Praktyki w KPMG 10.12.09, 17:22
                                  znajomość angielskiego w zawodzie biegłego opisano na np.
                                  www.ludziepracy.com/opisy.php?id=1&Praca=Asystent_bieg%B3ego_rewidenta__audytor.html
                                  .. jeśli Ci to tak potrzebne wiedzieć;p
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka