Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Co wybrać

13.07.09, 01:14
    Witam. Obecnie jestem kandydatem na studia na Politechnice Śląskiej. Rozważam
    4 kieurnki jakimi są budownictwo, informatyka, automatyka i robotyka oraz
    mechanika i budowa maszyn. Co waszym zdaniem jak się prezentuje, jakie
    przejawia perspektywy na przyszłość. Co sami byście wybrali i dlaczego?
    Dlaczego byście nie wybrali pozostałych. Bardzo bym prosił o wasze opinie
    wszelakiej maści ponieważ mam straszny mętlik i po prostu nie wiem na co się
    zdecydować

Jaka jest różnica między mechaniką i automatyką na studiach oraz w pracy?
    Mechanik też może się zajmować programowaniem PLC i CNC?
    Jaka jest wizja pracy inżyniera mechanika po studiach a jaka automatyka?(mówie
    tu o AiR na wydziale Mechaniczno-technologicznym)

Wydział budowlany - teraz jest wiecej osob studiujacych budownictwo niz
    informatyke. Wobec tego czy warto na to stawiać? I co najważniejsze czy warto
    sie w to pchac jeśli nie za bardzo ma się dryg do spraw typu podaj cegłe,
    beton, robotnicy na budowie itd czy to nie jest żaden wyznacznik?

Informatyk programista - czy warto się w to jeszcze pchać? Czy nie jest to
    tak, że wiążąc się z tą dziedziną poświęcamy się całkowicie pracy oraz
    komputerom, nasze zycie jest juz od tego uzaleznione maksymalnie?

Po którym z tych kierunków człowiek jest w stanie sobie wyrobić największą
    niezależność i zarazem mieć stosunkowo dobre zarobki? Głównie chodzi mi o
    niezależność, żeby po prostu pracodawcy się mogli z nami liczyć i nasze
    wykształcenie miało dla nich znaczenie. Chodzi mi mniej wiecej o coś takiego.
    No i ktore z tych kierunkow dadzą

Dziękuję z góry za każdą odpowiedź i pozdrawiam serdecznie
    Obserwuj wątek
      • dystansownik Re: Co wybrać 13.07.09, 12:29
        > Witam. Obecnie jestem kandydatem na studia na Politechnice Śląskiej. Rozważam
        > 4 kieurnki jakimi są budownictwo, informatyka, automatyka i robotyka oraz
        > mechanika i budowa maszyn. Co waszym zdaniem jak się prezentuje, jakie
        > przejawia perspektywy na przyszłość. Co sami byście wybrali i dlaczego?
        > Dlaczego byście nie wybrali pozostałych.

Automatyki i robotyki oraz mechaniki i budowy maszyn na pewno bym nie wybrał, bo
        w ogóle nie widzę siebie w tak mechanicznych zawodach. Nie bardzo się orientuję
        co po nich się robi i jak jest z pracą, więc nie będę o nich pisał.
        Budownictwo to pewnie byłoby pierwsze co bym ja wybrał. Czemu ? Bo właśnie ten
        kierunek studiuję. Z drugiej strony informatyka też jest ciekawa i w sumie
        powodem dla którego mógłbym ją wybrać też jest właśnie to, że teraz studiuję
        budownictwo.

> Wydział budowlany - teraz jest wiecej osob studiujacych budownictwo niz
        > informatyke. Wobec tego czy warto na to stawiać? I co najważniejsze czy warto
        > sie w to pchac jeśli nie za bardzo ma się dryg do spraw typu podaj cegłe,
        > beton, robotnicy na budowie itd czy to nie jest żaden wyznacznik?

Po budownictwie niekoniecznie trzeba pracować na budowie, ale jak w ogóle się w
        tym nie widzisz to jednak nie jest to najlepszy kierunek dla Ciebie.
        Problemem jest też to o czym piszesz, że więcej osób studiuje budownictwo niż
        informatykę. W ciągu ostatnich kilku lat ten kierunek stał się naprawdę bardzo
        popularny i produkuje masy inżynierów. Konkurencja na rynku jest duża, a
        początkowe zarobki i warunki nie zawsze okazują się satysfakcjonujące.

> Po którym z tych kierunków człowiek jest w stanie sobie wyrobić największą
        > niezależność i zarazem mieć stosunkowo dobre zarobki? Głównie chodzi mi o
        > niezależność, żeby po prostu pracodawcy się mogli z nami liczyć i nasze
        > wykształcenie miało dla nich znaczenie.

Jak już pisałem, o AiR i MiBM nie wiem za wiele, więc się nie wypowiem.
        Co do budownictwa to z niezależnością i zarobkami jest mniej więcej tak, że na
        początku musisz o tym zapomnieć.
        Po studiach musisz (teoretycznie możesz, ale i tak każdy wie, że bez uprawnień
        jesteś nikim) robić praktykę, więc szef z uprawnieniami musi Ci podpisywać w
        książce praktyk to co rzeczywiście robiłeś, a tym samym jesteś od niego
        bezpośrednio zależny. Zarobki jak na inżyniera na początku są wręcz żałosne. Po
        roku czy dwóch można liczyć na dość dobrą pensję jeśli masz farta i jesteś
        dobry. Dopiero po zdobyciu uprawnień (teoretycznie minimum 2-4 lata praktyki w
        zawodzie) jak sam możesz coś projektować lub kierować to możesz mieć więcej
        niezależności. Wtedy też da się na pewno wyciągnąć więcej kasy.

Ogólnie pod względem niezależności i zarobków to najlepiej chyba wypada
        informatyk, ale tu wszystko zależy od tego ile się umie i jak człowiek potrafi
        się ustawić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka