Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Praca w Krakowie - pytanie

IP: *.smsiarkowiec.pl 14.07.09, 13:15
    Witam. Zanim przejdę do pytania napiszę kilka słów o sobie. Od roku jestem absolwentem chemii ze specjalnością analityka chemiczna. Po studiach miałem okazję pracować jako przedstawiciel medyczny. Po kilku miesiącach podziękowano mi i od pół roku bezskutecznie próbuję znaleźć pracę. Moje pytanie odnosi się do obecnej sytuacji na rynku pracy w Krakowie dla ludzi z moim wykształceniem (niestety bez praktyki w zawodzie), bądź podobnym doświadczeniem zawodowym. Zdecydowałem się na to właśnie miasto, gdyż szukanie pracy we wschodniej Polsce to iście herkulesowa praca. Bardzo chciałbym pracować w wyuczonym zawodzie i zastanawiam się czy jest na to szansa w Krakowie. Może ktoś zna firmy bądź zakłady przemysłowe, do których mógłbym złożyć swoją aplikację? A może ktoś w takiej sytuacji już był? Zastanawiam się nad przekwalifikowaniem, ale w tym celu przydałyby się jakieś pieniądze, czyli błędne koło się zamyka. Z góry dziękuję wszystkim za odpowiedzi i pozdrawiam:)
    Obserwuj wątek
      • Gość: Chemik Re: Praca w Krakowie - pytanie IP: *.smsiarkowiec.pl 15.07.09, 12:44
        Może jednak ktoś mógłby pomóc? Liczę na was drodzy Forumowicze. Pozdrawiam
        • Gość: master Re: Praca w Krakowie - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.09, 09:32
          Witaj kolego,też dostałem wypowiedzenie z pracy trzymiesięczne bo byłem na stałe
          zatrudniony. Myśle że dla ciebie dobrym rozwiązaniem byłaby praca jako
          przedstawiciel medyczny lub farmaceutyczny,lecz znam jeden taki duży zakłąd koło
          krakowa może tam złóż cv www.alwernia.com.pl/.
          Bardzo cie proszę napisz mi jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna na
          przedstawiciela medycznego/farmaceutycznego.Pozdrawiam
          • Gość: Chemik Re: Praca w Krakowie - pytanie IP: *.smsiarkowiec.pl 16.07.09, 19:11
            Dzięki za podpowiedź, na pewno spróbuję. Jeżeli chodzi o rozmowy na
            przedstawiciela medycznego/farmaceutycznego to wszystkie mniej więcej odbywają
            się mniej więcej wg tego samego schematu (wiem to z doświadczenia - na nie
            jednej rozmowie byłem) - niezależnie od etapu rozmów pytania są oklepane. Do
            najpopularniejszych należą: dlaczego pan wybrał naszą firmę?, jakie studia pan
            skończył?, jak widzi się pan za pięć lat?, czy ma pan jakieś doświadczenie?, jak
            pan wyobraża sobie pracę przedstawiciela? (bardziej w przypadku osób z małym lub
            bez doświadczenia w branży). Rzadziej pytają o zainteresowania, Twoje
            mocne/słabe strony, znajomość języka (z kilkunastu rozmów tylko na jednej
            rekruter zapytał po angielsku o hobby), choć czasem zdarzają się podchwytliwe
            (zazwyczaj chodzi o pytanie typu: "Co by pan zrobił gdyby...?") lub
            przeprowadzenie scenki sprzedażowej. Mam nadzieję, że trochę rozjaśniłem
            sytuację nie tylko Tobie. Jak widać możemy sobie pomóc nawzajem:) Może jeszcze
            ktoś chciałby wymienić się doświadczeniami? Pozdrawiam i życzę powodzenia:)
            • Gość: master Re: Praca w Krakowie - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 10:56
              Dziekuje ci bardzo za rozjaśnienie.Czy znasz może jakies standartowe odpowiedzi
              na te pytania według których odrzucają lub przyjmują?Do jakich firma
              startowałeś? Mam doświadczenie w handlu jestem po AR i zastanawaim sie czy mam
              szanse.Napisz mi proszę kilka słów na temat jak wyglądała twoja praca
              przedstawiciela przez te pół roku, czy sprzedawałes konkretny lek w aptekach?
              • Gość: Chemik Re: Praca w Krakowie - pytanie IP: *.smsiarkowiec.pl 17.07.09, 12:20
                Śpieszę z odpowiedzią. Standardowych odpowiedzi na pytania raczej nie ma -
                dotyczą one Twojego własnego cv. Jeżeli chodzi o formy - starałem się dostać do
                firmy oryginalnej, ew. do znanej generycznej (udało się do oryginalnej). Dzień
                przedstawiciela jest mniej więcej taki sam w każdej firmie: robisz ok. 8 - 12
                wizyt u lekarzy, ew. wizyty apteczne (oczywiście przedstawiciele OTC mają
                jeszcze inne zadania niż Rx, ja byłem w tej drugiej grupie), ale moim zadaniem
                była tylko weryfikacja dostępności mojego leku. Rozmowa promocyjna u lekarza
                odbywa się wg określonego schematu, którego uczą na szkoleniach sprzedażowych.
                Każdy rekruter poszukuje ludzi z innym zestawem cech osobowościowych, więc moim
                skromnym zdaniem każdy kto wykazuje predyspozycje do zawodu handlowca może
                załapać się do firmy farmaceutycznej.
                • Gość: master Re: Praca w Krakowie - pytanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.09, 13:04
                  Dziekuje ci bardzo za odpowiedzi.
                  Co jeszcze sobie przypominam to firma Biomed w Krakowie szczepionki i surowice
                  wiec tam możesz sprobować aplikować.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka