Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Jak skutecznie szukać pracy

IP: *.nplay.net.pl 17.07.09, 09:34
    Jaką wybieracie metodę szukania pracy? Wysyłacie CV tylko na ogłoszenia, czy
    też także do firm, które aktualnie nie rekrutują a może chodzicie za pracą "od
    drzwi do drzwi"? Pytam z punktu widzenia kogoś, kto szuka pracy typowo
    biurowej, w kadrach lub w księgowości. Na szkoleniu jeden doradca zawodowy
    twierdził, że trzeba samemu za pracą "chodzić", czasami kilka razy w jedno
    miejsce, aż cię zauważą i domagać się rozmowy z szefem. Z kolei drugi doradca
    twierdzi, że lepiej wysyłać się CV wszędzie, gdzie można, bo jest taniej a
    działy HR i tak mogą cię w ten sposób "wyłapać". Więc co wy wybieracie?
    Obserwuj wątek
      • Gość: Tym Re: Jak skutecznie szukać pracy IP: *.zax.pl 17.07.09, 09:59
        Witam.
        Zacznij od znajomych.
        • Gość: bezradna Re: Jak skutecznie szukać pracy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.07.09, 15:51
          Gorzej jest, jeśli ktoś szuka pierwszej pracy i znajomości żadnych nie posiada, nie ma żadnych kontaktów zawodowych. Tak jest w moim przypadku, niestety. Wiadomo, że teraz najłatwiej jest o coś właśnie przez znajomości.
          Ja jednak zdaję się na internet, aplikuje przez portale typu pracainfo, jobexpress, hrc czy tu na gazecie. Wchodzę też na strony firm, w których pracować bym chciała i wysyłam swoje cv, nawet jeśli nie ma żadnej informacji o rekrutacji. "Od drzwi do drzwi" nie chodzę, bo uważam to za stratę czasu...
          • Gość: mała Re: Jak skutecznie szukać pracy IP: *.nplay.net.pl 20.07.09, 10:19
            Mam tak samo. Zero znajomości. Przyjaciele i rodzina wiedzą, że szukam pracy,
            ale nie są w stanie mi pomóc. Tak samo odpowiadam na ogłoszenia, wysyłam CV,
            wypełniam ankiety personalne dostępne na stronach internetowych firm. Ale na
            razie nic...:(
            • Gość: bezradna Re: Jak skutecznie szukać pracy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 24.07.09, 12:21
              Najważniejsze to się zbyt szybko nie poddawać. Umówiłam się na przyszły tydzień na dwie rozmowy kwalifikacyjne, aplikowałam na te stanowiska przez internet, na jedno przez gazetę, na drugie przez jobexpress. Internet, jakby nie patrzeć, daje sporo możliwości i przez takie szukanie też można coś znaleźć. Może się uda, w końcu jestem przebojowa i mam dobre wykształcenie, może to przekona potencjalnych pracodawców :)
              • Gość: koko Re: Jak skutecznie szukać pracy IP: 78.8.106.* 24.07.09, 12:36
                ludzie przestancie z tym spamem tych beznadziejnych portali, ktore
                zbieraja tylko dane osobowe, a oferty jakie w nich mozna znalezc to
                sama akwizycja.

szukajcie na portalach regionalnych, no chyba ze kogos interesuje
                akwizycja.
                • Gość: bezradna Re: Jak skutecznie szukać pracy IP: *.net.inotel.pl 25.07.09, 21:02
                  Ja jakoś nie szukam pracy w akwizycji, a mimo wszystko znalazłam interesujące mnie oferty na portalach ogólnopolskich i przez nie właśnie mam te rozmowy kwalifikacyjne. Nie znam regionalnych portali z kujawsko-pomorskiego, najwyraźniej są tak słabe, że się w ogóle nie wyróżniają. Każdy szuka tam, gdzie lubi...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka