Gość: Opolniak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 19:48 Witam, proszę mi napisać kiedy mogę dostać pierwszy płatny urlop. Właśnie zaczynam pracę. W jakim wymiarze i czy wcześniej mogę poprosić o urlop bezpłatny ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: R Re: Urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 20:11 Prosić możesz zawsze o wszytsko o czym marzysz. Jednak czy dostaniesz,to już inna bajka ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Urlop IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 20:17 > Witam, proszę mi napisać kiedy mogę dostać pierwszy płatny urlop. Art. 153. § 1. Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku. § 2. Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym. Art. 154. § 1. Wymiar urlopu wynosi: 1) 20 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony krócej niż 10 lat, 2) 26 dni - jeżeli pracownik jest zatrudniony co najmniej 10 lat. W jakim wymiarze i czy wcześniej mogę > poprosić o urlop bezpłatny ? Już w pierwszym dniu pracy możesz wystąpić o np. tydzień, miesiąc lub rok urlopu bezpłatnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opolniak Re: Urlop IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.09, 20:28 To oznacza, że na każdy miesiąc przepracowany przypada mi 1,6 dnia urlopu. Czy zatem już po 5 miesiącach pracy mogę wziąc 8 dni płatnego urlopu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kadrowy Re: Urlop IP: *.makronet.pl 29.07.09, 21:16 Wręcz 9 bo wychodzi 8,3 a zawsze!! zaokrągla się do góry,Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
rraaddeekk Re: Urlop 29.07.09, 21:52 Z tym zaokrąglaniem faktycznie tak jest? Zmieniłem pracę i po miesiącu u nowego pracodawcy wychodzi mi 2,167 dnia. Myślałem, że według reguł matematycznych zaokrąglić mam do 2, a tu taki news. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolzatoja Re: Urlop IP: *.skranetcan.pl 30.07.09, 07:25 Co do zasady urlopu w pierwszym roku pracy się nie zaokrągla, choć zazwyczaj pracodawcy to czynią. rraaddeekk, coś w ogóle jest nie tak z tym twoim urlopem, bo okres wyczekiwania na urlop obowiazuje wyłącznie w roku, w którym pracownik podejmuje swoją pierwszą w życiu pracę na umowę o pracę. Wkażdym następnym roku i każdego kolejnefo pracodawcy otrzymujesz urlop 1 stycznia kolejnego roku kalendarzowego lub od pierwszego dnia zatrudnienia,l bez żadnego okresu wyczekiwania. Skoro piszesz, że po miesiącu masz prawo do 2,167 to wskazuje to na twój wymiar roczny 26 dni, a z tego wnioskuję, że już trochę popracowałeś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: radek Re: Urlop IP: 94.251.161.* 30.07.09, 12:26 Tak mam już staż pracy, dzięki któremu mam 26 dniowy wymiar urlopu. Od 1 lipca pracuję u nowego pracodawcy. Poprzedni wypłacił mi ekwiwalent za niewykorzystany urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zolzatoja Re: Urlop IP: *.skranetcan.pl 30.07.09, 16:48 Czyli tak, jak pisałam - u kolejnego pracodacy masz prawo do urlopu od pierwszego dnia zatrudnienia w ilości proporcjonalnej do okresu zatrudnienia i wymiaru czasu pracy. A nie po miesiącu pracy. Odpowiedz Link Zgłoś