Dodaj do ulubionych

Osobowości roku

IP: *.ostrow.sdi.tpnet.pl 01.07.02, 22:31
w naszym mieście co roku są przyznawane tytuły "Osobowość Roku" za rok
poprzedni w dziedzinie twórcy i animatorzy kultury.Kto może mnie poinformować
kto za tym stoi ,kto nominuje ,kto decyduje?.Wiem kto otrzymał coś takiego w
tym roku-np. osoba ,która wubiegłym roku przebywała 10 miesięcy na urlopie
zdrowotnym a w tym samym czasie "animowała " w kulturze choć powinna się leczyć
a praca była zakazana -no ale ktoś ją wyróżnił za lamanie prawa,kilku
pracowników MDK dostało za to ,że w ogóle cokolwiek zrobili z młodzieżą a
dyrektor Biblioteki za to ,że wykonywał swoje obowiązki,były jeszcze inne osoby
ale dużo by pisać .Mam pytanie czy ktoś zna zasady ,regulamin tej nagrody?
Obserwuj wątek
    • hektorr Re: Osobowości roku 08.07.02, 13:06

ja tez nie wiem ale zaczekajmy do uzasadnienia jury ..a potem skomentujemy :))
    • Gość: bam bam Re: Osobowości roku IP: *.tpnet.pl / *.kalisz.sdi.tpnet.pl 13.07.02, 18:10
      Żadnego jury nie było i nie ma. Te honorowe tytuły przyznaje Prezydent Miasta
      Ostrowa Wielkopolskiego. A robi to na wniosek Wydziału Kultury Urzędu Miejskiego.
      Ten z kolei przyjmuje wnioski, takie propozycje osób do tych tytułów. Te wnioski
      do Wydziału składają dyrektorowie kulturalnych instytucji lub ich pracownicy
      jeśli nagroda się należy ich szefowi. Często Wydział sam nominuje te osoby, bo
      nie ma nikogo kto by je zgłosił. I wcale nie dlatego, że są 10 miesięcy na
      urlopie, tylko dlatego, że nie ma nad nimi nikogo. Większość osób nagrodzonych
      dostaje nagrody za minione 12 miesięcy. Czasem jednak jest tak, że osoby te
      kończą działalność (przynajmniej oficjalnie) dlatego ich nagrody są "za
      całokształt". Co do tego, że niektórzy odbierają nagrody za swoją prace - tak
      jest bardzo często i w innych przypadkach np. tytuł "Ostrowianin roku" i do niego
      nominowany niejaki Mirosław Kruszyński czyli Prezydent Ostrowa. Za co? Za to, że
      jest prezydentem?! Poza tym wydaje mi się, że te nagrody mają być podziękowaniem
      za prace, niekoniecznie tę dodatkową. Taki sposób podziękowania i lepszego
      motywowania do dalszych działań. Zupełnie inną sprawą jest to, że w tym roku
      wręczenie nagród było wyraźnie polityczne - zbliżają się bowiem wybory. Stąd
      zapewne nagroda za całokształt dla radnego SLD, którą wręczył prezydent z AWS.
      • Gość: kawa Re: Osobowości roku IP: *.ostrow.sdi.tpnet.pl 14.07.02, 16:14
        co to znaczy ,że " nie ma nikogo" nad kimś kto otrzymał to
        wyróżnienie ?,oasoba ,o której wspomniałam jest pracownikiem MDK i choć
        faktycznie nie powinna być wyróżniana bo w roku 2001 przez 10 miesięcy miała
        formalny "zakaz " pracy z powodu urlopu zdrowotnego została nominowana przez
        Wydział Kultury prowadzony przez "Wiecznie" panujacego Naczelnika.Pytałam w
        kilku instytucjach o wyróżnione osoby i jakoś nikt się nie zdeklarował ,że
        wnioskował ,dla mnie to wyróżnienie jest czystą parodią i jeżeli uważasz ,że
        jest to forma podziękowania za jakąś wykonaną pracę to wybacz ale za jakąś
        wykonaqną pracę otrzymuje się pensje ,tóre w wielu wypadkach wcale nie są
        małe,a OSOBOWOŚĆ ROKU powinny otrzymać te osoby ,które rzeczywiście swoją
        osobą ,swoimi pomysłami i formami ich realizacji wpływają bardzo inspirująco na
        twórcze i odtwórcze środowisko miasta albo tworzą możliwości do korzystania z
        różnych form kultury dla każdego mieszkańca Ostrowa.Proszę wśród wyróżnionych w
        tym roku wskazań taką osobę,pomijam wyróżnienie dla Panów Piekarskich bo choć
        nie przepadam za Nimi to Ich wieloletnią pracę z młodzieżą należało
        zauważyć,to ,że odbierali nagrodę od Kruszyńskiego to wynikało z sytuacji a nie
        miało wywdzięku politycznego -Panowie Piekarscy po prostu zakończyli pracę z
        Orkiestrą.Można dużo mówić o tzw.kulturalnym środowisku Ostrowa-jeżeli takowe u
        nas istnieje bo wdł. mnie to zwykła zaściankowość wymyśliła nagrodę Muza 2002
        • hektorr Re: Osobowości roku 15.07.02, 21:28

co do panow Piekarskich i prezydenta Kruszynskiego to od razu nachodza mnie
          takie mysli....doszlo do likwdacji orkiestry Zapowskiej z braku funduszy...
          niestety nikt nie znalazl sie wtedy by zaoferowac pomoc...cóż...
          a teraz nagle Kruszynski wyskakuje w swoim programie , że miedzy innymi
          chce stworzyc orkiestre miejska...
          a przeciez podwaliny i to naprawde niezle byly w postaci wlasnie owej
          nieszczesnej juz nieistaniejacej orkiestry...
          ale my polacy chyba jestesmy specjalistami od rozpieprzania rzeczy wartosciwych
          i po jakims czasie budowania wszystkiego od poczatku....
    • Gość: bam bam Re: Osobowości roku IP: *.tpnet.pl / *.kalisz.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 21:17
      **po pierwsze ** nie rozumiem co komu przeszkadza to, że ktoś choć jest na
      urlopie to jednak robi coś dla tej naszej mizernej ostrowskiej kultury!?
      **po drugie ** co do osoby, nad którą "nie ma nikogo" nie miałem konkretnie na
      myśli akurat Teresy Burkietowicz (bo to o nią chyba chodzi). Chodziło mi po
      prostu o takie osoby, które działają samodzielnie na własny rachunek (np.
      zdobywająca wiele nagród na ogólnopolskich festiwalach śpiewająca Karolina
      Woźnica). Nikt ich nie nominuje, chyba że prasa napisze o jakimś sukcesie
      (nagrodzie, wyróżnieniu, pierwszej wystawie itp.) i ktoś to w Wydziale Kultury
      Urzędu Miejskiego dostrzeże.
      Poza tym nie sprawdzałem, czy te instytucje rzeczywiście nominowały, ale ty
      kawo też nie masz pewności, że powiedziały ci prawdę.
      Myślę, że to taka zaściankowość, o której piszesz powoduje, że nie chcemy
      szukać pozytywów, tylko zawsze krytykuje. Ale to już niestety cecha
      charakterystyczna Polaków - ZAWIŚĆ.
      Myślę, że osobą, która zasłużyła na nagrodę z tych w tym roku nagrodzonych to
      Andrzej Henryk Bączyk (człowiek instytucja)
      z resztą Kasia Bielawska też wiele czasu poświęca nie tylko tego, za który jej
      płacą
      Piotrka Szczepaniaka działającego z niełatwą młodzieżą nie wspomnę
      no i Jerzego Wojtaszka, który za marne 800 zł prowadzi cztery chóry (bo nie
      tylko ten znany Chór Nauczycielski)
      I na koniec pytanie. Czy uważacie, że nagrody kulturalne powinny być wręczane w
      Ostrowie? Jesli tak to na jakich zasadach i komu?
      • Gość: kawa Re: Osobowości roku IP: *.ostrow.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 22:16
        zgadzam się co do jednej wymienionej osoby - Henryk Bączyk i w kontekście Jego
        działań których w żaden sposób nie można przeliczyć na pieniądze,zresztą przede
        wszystkim On tego nie robi,obecność wielu wielu osób w gronie wyróżnionych jest
        totalnym nieporozumieniem np.Bielawska ,Sikora, Drzewiecki i jeszcze parę osób
        przy okazji wyjaśnię ,że prawo pozwalające skorzystać z urlopu zdrowotnego dla
        poratowania zdrowia jednocześnie wyklucza wykonywanie w tym czasie
        jakiejkolwiek pracy zawodowej czy innej-to tyle w tej sprawie
        dla wyjaśnienia sprawy orkiestry to trzeba wiedzieć,że organem prowadzącym
        szkołę "zapowską " jest Rada Powiatu więc Miasto nie mogło finansować orkiestry
        ,być może pomysł stworzenia miejskiej orkiestry jest sposobem na przywrócenie
        jwj w innym kształcie organizacyjnym ,nie wiem należy o to zapytać kandydata
        Kruszyńskiego
      • Gość: ja Re: Osobowości roku IP: *.ostrow.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 22:19
        Karolina Woźnica nie otrzymała tytułu Młody Artysta i to też jest
        nieporozumieniem- chyba ,że coś przeoczyłem
      • Gość: ja Re: Osobowości roku IP: *.ostrow.sdi.tpnet.pl 16.07.02, 22:21
        Karolina Woźnica nie otrzymała tytułu Młody Artysta i to też jest
        nieporozumieniem- chyba ,że coś przeoczyłem
      • hektorr RE : NAGROGY 17.07.02, 12:58

bam bam uscislij swojepytanie???
        czy te nagrody maja byc przyznawane tylko ludziom z Ostrowa i ewemtualnie
        naszego powiatu , czy moze w szerszym zakresie...
        wtedy sie ustosunkowuje do Twojego pytania...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka