Gość: azazel IP: *.ok.ae.wroc.pl 16.12.01, 13:04 czesc. chcalbym zaproponowac zabawe, oddajcie swoj glos sprzeciwu lub poparcia dla wejscia polski do unii europejskiej z wszystkimi konsekwencjami jakie to niesie. ja jestem za. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: XL Re: SONDA UE IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 16.12.01, 16:05 Jestem ZA. Ps. Też nosiłem się z zamiarem założenia podobnego tematu. Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: SONDA UE IP: 212.160.89.* 16.12.01, 23:04 Zdecydowanie za i to jak naszybciej. P.S. Niech mi ktoś poda sensowne argumenty na nie, jezeli takie głosy będą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hektor Re: SONDA UE IP: *.gwarek.pl 19.12.01, 13:40 powiem jedno. obecny okres w jakim sie znalezlismy jest najgorszy jaki moglismy sobie wymyslec...pewnie potrwa jakies 4 latka i tylko sie modlmy by nas przyjeli w 2004 do unii bo jesli nie to wszyscy pojdziemy z torbami. patrzcie co sie dzieje,,czy ktos slyszal by uczelnie wyzsze robily specjalne przerwy by zaoszczedzac pieniadze?? moze to jest dobre dla studentow ..ale na krotka mete...a jakie to swiadectwo daje nam w swiecie albo placenie ludzia w ratach pensji....ludzie czy my jestesmy w jakies bialorusi......????? jak najszybciej , jak najszybciej trzeba sie znalezc pod parasolem unii. Odpowiedz Link Zgłoś
vance Re: SONDA UE 09.12.02, 21:45 tak dla Unii ! powod prozaiczny - kasa Misiu kasa (S. Tym) Odpowiedz Link Zgłoś
hello_kitty Re: SONDA UE 10.12.02, 17:54 ja jestem oczywiscie za. powody sa proste: - chce mieszkac we francji i tam pracowac a dla osob spoza ue to dosyc trudne - nie chce byc na zadupiu( czyli glebbokim wschodzie) - lepsze zycie chociazby w polsce - tansze produkty z krajow unii( na ktore teraz jest podatek} Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniołek Re: SONDA UE IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 15.12.02, 20:24 Zdecydowanie za. I chyba nie ma wokół mnie większego euroentuzjasty. Ale w końcu UE mi płaci za naukę, to muszę się miłością odwdzięczać :) Odpowiedz Link Zgłoś
ramon1977 Re: SONDA UE 16.12.02, 10:05 To bardzo interesowny aniołek z Ciebie:) Ja jestem za całkiem za darmo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natasha Re: SONDA UE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 14:39 Gość portalu: aniołek napisał(a): > Zdecydowanie za. I chyba nie ma wokół mnie większego euroentuzjasty. Ale w > końcu UE mi płaci za naukę, to muszę się miłością odwdzięczać :) hmmmm....szkoda ze juz tego Aniołka nie ma na forum bo bym sie chetnie dowiedziała co to trzeba zrobic zeby UE płaciła mi za nauke.....kurcze...to ja tu dla Unii pracuje za darmo ...heheh charytatywnie zeby przekonac ludziska we Wrocławiu ze maja zagłosowac na tak.....a tutaj UE sie na mnie wypieła i dotuje jakies Ostrowskie Aniołki....no prosze.... tylko bym sie chciała dowiedzieć za jakie czyny je dotuje;(( no chyba zaczne byc przeciw bo jestem zazdrosna.... :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
ramon1977 Re: SONDA UE 03.04.03, 17:39 A mój optymizm w tym czasie spadł i to bardzo... Odpowiedz Link Zgłoś
ramon1977 Re: SONDA UE 06.04.03, 18:10 I tak pewnie nie wejdziemy, tylko żebysmy to dobrze wykorzystali... Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_ow Re: SONDA UE 07.04.03, 22:25 Dlaczego "pewnie nie wejdziemy" ? Szanse wydają mi się wciąż dość duże (biorac pod uwagę obecną sytuację) ... Odpowiedz Link Zgłoś
ramon1977 Re: SONDA UE 07.04.03, 22:38 1.Tylko czy ciągle nas tam chcą? 2. Nie wiem czy w świetle ustaleń szczytu w Danii ciągle jeszcze warto? 3. Czy sama Unia zdoła przetrwać, pewne jest że w takim kształcie jak obecnie raczej niezbyt długo... 4. Czy SLD i Millerowi można ufać, jeśli oni do czegoś tak usilnie namawiają to ja mam wątpliwości... Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_ow Re: SONDA UE 10.04.03, 18:50 ramon1977 napisał: > 1.Tylko czy ciągle nas tam chcą? Oficjalnie jeszcze się nie rozmyślili, trudno zeby sie przed sama meta rozmyslili. Bardziej sie boje o referenda w krajach kandydujacych > 2. Nie wiem czy w świetle ustaleń szczytu w Danii ciągle jeszcze warto? Możesz przybliżyć o jakie ustalenia chodzi ? > 3. Czy sama Unia zdoła przetrwać, pewne jest że w takim kształcie jak obecnie > raczej niezbyt długo... Nawet jeśli nie przetrwa (w co watpie) to nasza w tym głowa azeby przed rozpadem jak najwiecej skorzystac. > 4. Czy SLD i Millerowi można ufać, jeśli oni do czegoś tak usilnie namawiają to > > ja mam wątpliwości... Miller z ekipa prezentuja wszystko w zbyt rozowych barwach, tak jakby po wejsciu Polska miala sie stac Arkadią. Ale są jeszcze niezależne źródła informacji europejskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
ramon1977 Re: SONDA UE 10.04.03, 21:41 Staram się to wszystko śledzić na bieżąco i mogę tylko napisać że to wszystko miało wyglądać inaczej. To co zostało wynegocjowane przez Polskę to jakaś kpina. Powodów dla których jestem coraz bardziej przeciwny jest wiele i pojawiają się ciągle "nowe" rewelacje. Postaram się o tym napisać w następnym tygodniu jeśli tylko będę miał troszkę więcej czasu niż teraz. Na początek warto przeczytać chociażby coś takiego. Przedsiębiorcy z BCC obawiają się, że "bez rewolucyjnych zmian" po wejściu do UE nastąpi masowa upadłość małych i średnich przedsiębiorstw. Prawdopodobnie tylko 20 proc. tych firm sprosta unijnej konkurencji - uważa dyrektor generalny Softex Data Wojciech Warski. Warski skrytykował w poniedziałek na konferencji prasowej w Warszawie założenia przyjętego w lutym przez rząd programu "Kierunki działań rządu wobec małych i średnich przedsiębiorstw od 2003 do 2006 roku". Według niego, dokument nie odpowiada oczekiwaniom przedsiębiorców. Zawiera głównie działania doradcze i szkoleniowe, nie stworzy natomiast warunków dla rozwoju przedsiębiorczości. Jego zdaniem, realizacja programu nie zmniejszy obciążeń fiskalnych dla małych i średnich firm, a bez tego nie zostanie zbudowany ich potencjał finansowy. Nie gwarantuje też wsparcia finansowego dla tych firm, ze względu na "rozmyte kompetencje" Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) i Banku Gospodarstwa Krajowego. Według niego, program dokapitalizowania przez PARP funduszy pożyczkowych i poręczeniowych w ciągu czterech lat na kwotę 130 mln zł "to jest praktycznie nic". "Zamiast wypłacać zasiłki dla bezrobotnych, należy zaoferować łatwiejsze pieniądze dla ludzi, którzy chcą prowadzić działalność gospodarczą" - powiedział Warski. Obawy przedsiębiorców budzi także przygotowywany przez Ministerstwo Finansów projekt ustawy o VAT. Według Tomasza Uchmana z BCC, projekt zagraża bezpieczeństwu obrotu gospodarczego. Uchman wyjaśnił, że projekt wprowadza pojęcia, które istnieją w ustawodawstwie unijnym, ale w polskim prawie są niemal zupełnie nieznane. Odchodzi się tu od dotychczasowego pojęcia sprzedaż i zastępuje je pojęciem dostawa, nie precyzuje jednak tego pojęcia. Pojawia się też pojęcie wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów za wynagrodzeniem, które jest czymś innym niż sprzedaż. Takie nieprecyzyjne sformułowanie może spowodować ogromne zamieszanie po wejściu w życiu ustawy w takim właśnie kształcie. Pojawia się także niewyjaśnione pojęcie system ceł zwrotnych oraz inne niejasne określenia. Projekt przewiduje, że Urząd Skarbowy ma dokonywać wpisu podatnika do rejestru UE. Według Uchmana, "wprowadzana jest dziwna instytucja" i nie wiadomo, czy wpis do rejestru ma być karą czy nagrodą dla przedsiębiorcy. Według Uchmana, potoczny język stosowany w projekcie ustawy dowodzi, że nie pracują nad nim prawnicy. Poza tym konieczne jest poddanie projektu konsultacjom ze strony przedsiębiorców. Przedsiębiorcy z BCC odnieśli się również do przygotowywanego przez resort gospodarki i pracy projektu nowelizacji ustawy przeciwdziałającej zatorom płatniczym. Wiesław Zawadzki z BCC proponuje m.in., aby moment powstania obowiązku podatkowego po stronie wierzyciela był przesunięty do czasu, kiedy fizycznie otrzyma on pieniądze, ponieważ obecnie musi płacić podatek od "nie otrzymanych pieniędzy". Na dłużnika powinny być natomiast przenoszone koszty związane z powstawaniem długu, np. koszt obsługi kredytu zaciągniętego, by zachować płynność finansową, zachwianą przez nieterminowość partnera. Odpowiedz Link Zgłoś