IP: *.ok.ae.wroc.pl 16.12.01, 13:04

czesc. chcalbym zaproponowac zabawe, oddajcie swoj glos sprzeciwu lub
poparcia dla wejscia polski do unii europejskiej z wszystkimi konsekwencjami
jakie to niesie.
ja jestem za.
Obserwuj wątek
    • Gość: XL Re: SONDA UE IP: *.kalisz.dialup.inetia.pl 16.12.01, 16:05
      Jestem ZA.
      Ps. Też nosiłem się z zamiarem założenia podobnego tematu. Pozdro.
      • Gość: olo Re: SONDA UE IP: 212.160.89.* 16.12.01, 23:04
        Zdecydowanie za i to jak naszybciej.

P.S. Niech mi ktoś poda sensowne argumenty na nie, jezeli takie głosy będą.
        • Gość: Hektor Re: SONDA UE IP: *.gwarek.pl 19.12.01, 13:40

powiem jedno. obecny okres w jakim sie znalezlismy jest najgorszy jaki
          moglismy sobie wymyslec...pewnie potrwa jakies 4 latka i tylko sie modlmy
          by nas przyjeli w 2004 do unii bo jesli nie to wszyscy pojdziemy z torbami.
          patrzcie co sie dzieje,,czy ktos slyszal by uczelnie wyzsze robily specjalne
          przerwy by zaoszczedzac pieniadze?? moze to jest dobre dla studentow ..ale na
          krotka mete...a jakie to swiadectwo daje nam w swiecie
          albo placenie ludzia w ratach pensji....ludzie czy my jestesmy w jakies
          bialorusi......?????
          jak najszybciej , jak najszybciej trzeba sie znalezc pod parasolem unii.
    • vance Re: SONDA UE 09.12.02, 21:45
      tak dla Unii ! powod prozaiczny - kasa Misiu kasa (S. Tym)
    • zabza Re: SONDA UE 09.12.02, 22:19
      jestem za
    • hello_kitty Re: SONDA UE 10.12.02, 17:54
      ja jestem oczywiscie za. powody sa proste:
      - chce mieszkac we francji i tam pracowac a dla osob spoza ue to dosyc trudne
      - nie chce byc na zadupiu( czyli glebbokim wschodzie)
      - lepsze zycie chociazby w polsce
      - tansze produkty z krajow unii( na ktore teraz jest podatek}
    • Gość: aniołek Re: SONDA UE IP: *.ostrow-wielkopolski.sdi.tpnet.pl 15.12.02, 20:24
      Zdecydowanie za. I chyba nie ma wokół mnie większego euroentuzjasty. Ale w
      końcu UE mi płaci za naukę, to muszę się miłością odwdzięczać :)
      • ramon1977 Re: SONDA UE 16.12.02, 10:05
        To bardzo interesowny aniołek z Ciebie:) Ja jestem za całkiem za darmo...
      • Gość: natasha Re: SONDA UE IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 03.04.03, 14:39
        Gość portalu: aniołek napisał(a):

> Zdecydowanie za. I chyba nie ma wokół mnie większego euroentuzjasty. Ale w
        > końcu UE mi płaci za naukę, to muszę się miłością odwdzięczać :)

hmmmm....szkoda ze juz tego Aniołka nie ma na forum bo bym sie chetnie
        dowiedziała co to trzeba zrobic zeby UE płaciła mi za nauke.....kurcze...to ja
        tu dla Unii pracuje za darmo ...heheh charytatywnie zeby przekonac ludziska we
        Wrocławiu ze maja zagłosowac na tak.....a tutaj UE sie na mnie wypieła i dotuje
        jakies Ostrowskie Aniołki....no prosze....
        tylko bym sie chciała dowiedzieć za jakie czyny je dotuje;((
        no chyba zaczne byc przeciw bo jestem zazdrosna....
        :((((
        • ramon1977 Re: SONDA UE 03.04.03, 17:39
          A mój optymizm w tym czasie spadł i to bardzo...
          • ramon1977 Re: SONDA UE 06.04.03, 18:10
            I tak pewnie nie wejdziemy, tylko żebysmy to dobrze wykorzystali...
            • maciej_ow Re: SONDA UE 07.04.03, 22:25
              Dlaczego "pewnie nie wejdziemy" ? Szanse wydają mi się wciąż dość duże (biorac
              pod uwagę obecną sytuację) ...
              • ramon1977 Re: SONDA UE 07.04.03, 22:38
                1.Tylko czy ciągle nas tam chcą?
                2. Nie wiem czy w świetle ustaleń szczytu w Danii ciągle jeszcze warto?
                3. Czy sama Unia zdoła przetrwać, pewne jest że w takim kształcie jak obecnie
                raczej niezbyt długo...
                4. Czy SLD i Millerowi można ufać, jeśli oni do czegoś tak usilnie namawiają to
                ja mam wątpliwości...
                • maciej_ow Re: SONDA UE 10.04.03, 18:50
                  ramon1977 napisał:

> 1.Tylko czy ciągle nas tam chcą?
                  Oficjalnie jeszcze się nie rozmyślili, trudno zeby sie przed sama meta
                  rozmyslili. Bardziej sie boje o referenda w krajach kandydujacych
                  > 2. Nie wiem czy w świetle ustaleń szczytu w Danii ciągle jeszcze warto?
                  Możesz przybliżyć o jakie ustalenia chodzi ?
                  > 3. Czy sama Unia zdoła przetrwać, pewne jest że w takim kształcie jak obecnie
                  > raczej niezbyt długo...
                  Nawet jeśli nie przetrwa (w co watpie) to nasza w tym głowa azeby przed
                  rozpadem jak najwiecej skorzystac.
                  > 4. Czy SLD i Millerowi można ufać, jeśli oni do czegoś tak usilnie namawiają
                  to
                  >
                  > ja mam wątpliwości...
                  Miller z ekipa prezentuja wszystko w zbyt rozowych barwach, tak jakby po
                  wejsciu Polska miala sie stac Arkadią. Ale są jeszcze niezależne źródła
                  informacji europejskiej...
    • maciej_ow Re: SONDA UE 03.04.03, 21:44
      Krótko : za.
      • ramon1977 Re: SONDA UE 10.04.03, 21:41
        Staram się to wszystko śledzić na bieżąco i mogę tylko napisać że to wszystko
        miało wyglądać inaczej. To co zostało wynegocjowane przez Polskę to jakaś
        kpina. Powodów dla których jestem coraz bardziej przeciwny jest wiele i
        pojawiają się ciągle "nowe" rewelacje. Postaram się o tym napisać w następnym
        tygodniu jeśli tylko będę miał troszkę więcej czasu niż teraz. Na początek
        warto przeczytać chociażby coś takiego.

Przedsiębiorcy z BCC obawiają się, że "bez rewolucyjnych zmian" po wejściu do
        UE nastąpi masowa upadłość małych i średnich przedsiębiorstw. Prawdopodobnie
        tylko 20 proc. tych firm sprosta unijnej konkurencji - uważa dyrektor generalny
        Softex Data Wojciech Warski.
        Warski skrytykował w poniedziałek na konferencji prasowej w Warszawie założenia
        przyjętego w lutym przez rząd programu "Kierunki działań rządu wobec małych i
        średnich przedsiębiorstw od 2003 do 2006 roku". Według niego, dokument nie
        odpowiada oczekiwaniom przedsiębiorców. Zawiera głównie działania doradcze i
        szkoleniowe, nie stworzy natomiast warunków dla rozwoju przedsiębiorczości.
        Jego zdaniem, realizacja programu nie zmniejszy obciążeń fiskalnych dla małych
        i średnich firm, a bez tego nie zostanie zbudowany ich potencjał finansowy. Nie
        gwarantuje też wsparcia finansowego dla tych firm, ze względu na "rozmyte
        kompetencje" Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) i Banku
        Gospodarstwa Krajowego.
        Według niego, program dokapitalizowania przez PARP funduszy pożyczkowych i
        poręczeniowych w ciągu czterech lat na kwotę 130 mln zł "to jest praktycznie
        nic". "Zamiast wypłacać zasiłki dla bezrobotnych, należy zaoferować łatwiejsze
        pieniądze dla ludzi, którzy chcą prowadzić działalność gospodarczą" -
        powiedział Warski.
        Obawy przedsiębiorców budzi także przygotowywany przez Ministerstwo Finansów
        projekt ustawy o VAT. Według Tomasza Uchmana z BCC, projekt zagraża
        bezpieczeństwu obrotu gospodarczego. Uchman wyjaśnił, że projekt wprowadza
        pojęcia, które istnieją w ustawodawstwie unijnym, ale w polskim prawie są
        niemal zupełnie nieznane. Odchodzi się tu od dotychczasowego pojęcia sprzedaż i
        zastępuje je pojęciem dostawa, nie precyzuje jednak tego pojęcia. Pojawia się
        też pojęcie wewnątrzwspólnotowego nabycia towarów za wynagrodzeniem, które jest
        czymś innym niż sprzedaż. Takie nieprecyzyjne sformułowanie może spowodować
        ogromne zamieszanie po wejściu w życiu ustawy w takim właśnie kształcie.
        Pojawia się także niewyjaśnione pojęcie system ceł zwrotnych oraz inne niejasne
        określenia.

Projekt przewiduje, że Urząd Skarbowy ma dokonywać wpisu podatnika do rejestru
        UE. Według Uchmana, "wprowadzana jest dziwna instytucja" i nie wiadomo, czy
        wpis do rejestru ma być karą czy nagrodą dla przedsiębiorcy. Według Uchmana,
        potoczny język stosowany w projekcie ustawy dowodzi, że nie pracują nad nim
        prawnicy. Poza tym konieczne jest poddanie projektu konsultacjom ze strony
        przedsiębiorców.

Przedsiębiorcy z BCC odnieśli się również do przygotowywanego przez resort
        gospodarki i pracy projektu nowelizacji ustawy przeciwdziałającej zatorom
        płatniczym. Wiesław Zawadzki z BCC proponuje m.in., aby moment powstania
        obowiązku podatkowego po stronie wierzyciela był przesunięty do czasu, kiedy
        fizycznie otrzyma on pieniądze, ponieważ obecnie musi płacić podatek od "nie
        otrzymanych pieniędzy".

Na dłużnika powinny być natomiast przenoszone koszty związane z powstawaniem
        długu, np. koszt obsługi kredytu zaciągniętego, by zachować płynność finansową,
        zachwianą przez nieterminowość partnera.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka